MaratonØstfold

Rekord i Unionsmarathon

Rapport fra Unionsmarathon 2019

– Av Roar Tomter –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

15.utgaven av Unionsmarathon ble arrangert lørdag 6.juli, med start og mål på vakre Kuøren i Rømskog. Løpet som kun skulle bli arrangert en gang, i forbindelse med markeringen av unionsoppløsningen i 2005, har nå blitt en fantastisk løpsfest som markerer starten på sommeren.

Som navnet tilsier, så er hoveddistansen helmaraton. En tøff løype som snor seg rundt Rømsjøen på både norsk og svensk side. De som løper halvmaraton blir fraktet med buss ut, og løper de siste 21,1 km av maratonløypa. De får med seg alle de hardeste partiene av maratonløypen, og hele løypa går på grusveier. 10km-løperne blir også fraktet med buss ut til start, og løper de siste 10k av maratonløypa. Alle har derfor målgang på Kuøren, noe som fungerer veldig fint.

Håkon Haug Urdal vant maraton – kamp om pallen

Maraton ble i år vunnet av Håkon Haug Urdal fra Team Sportsmanden på 2:48:24. Sportsmandens løpende reporter stod ved ca 8,5 km og der var løpet allerede avgjort med en ganske så solid luke.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
TOK KOMMANDOEN: Håkon Haug Urdal med følgesyklisten.

Vinneren sa selv at han gikk ganske rolig ut, men alt er relativt. Stein Henrik Olaussen er kjent som en startrask herremann, og går ikke av veien for å skru opp tempo i feltet. Det ble rapportert at han ledet ved 2,5 km og passerte som tredjemann ved 8,5 km, der han var tett fulgt av «vår egen» Øyvind Wang, i Sportsmandens trøye. Stein Henrik markerte et aldri så lite jubileum i dag, da dette var hans maraton nr. 50. 

Stein Henrik Olaussen var lenge med i medaljekampen.

Rapportene utover i løpet tyder på at Håkon Urdal har vært overlegen hele veien, mens kampen om de øvrige pallplassene varte ganske lenge. Da vi igjen fikk se Håkon 10 km før mål, virket han fortsatt like lett og uanstrengt opp de tøffe kneikene. Jakub Ruzylo fra Arendal/Polen lå her på en komfortabel 2.plass, mens Stein Henrik passerte gjennom 10km-feltet seks sekunder før startskuddet gikk. Snakk om timing, hele feltet delte seg i to og Stein Henrik fikk passere oss alle sammen. Øyvind Wang var på dette tidspunktet nr. 4, men han har senere kommet i kapp med Stein Henrik. 5 km før mål har Stein Henrik rapportert at krampene kom, og han endte til slutt på 5.plass med tiden 3:11.

Øyvind holdt helt inn, og løp på vanvittig gode 3:01 i denne løypen. Han ble for dette belønnet med 3.plass totalt og sørget samtidig for at Team Sportsmanden fikk to mann på pallen.

IMPONERTE: Øyvind Wang løp meget sterkt uken etter at han løp ultraløpet Romeriksåsen på langs.
PALLEN MARATON: Hakon Haug Urdal flankert av Jakub Ruzylo (t.h.) og Øyvind Wang.

Mari Gjølberg Ålerud med ny løyperekord

I kvinneklassen var det lagt en plan for ny løyperekord. Elisabeth Wigaards rekord skulle angripes, og Mari Gjølberg Ålerud fra Rygge hadde både «pacer» og følgesyklist underveis i løpet. Det er ikke ulovlig, bare så det er nevnt. Vi registrerte at hun hadde teten allerede etter 8 km, og et lite stykke bak fulgte Therese Falk. Selv synes Mari Gjølberg Ålerud at det hadde gått meget bra, og hun var fornøyd med løpet som endte på ny løyperekord på 3:13:21. For dette fikk hun ekstrapremie pålydende NOK 7500,-. Sportsmanden gratulerer!

PALLEN KVINNER (også på forsidebildet): Vinner Mari Gjølberg Ålerud gratuleres med både seier og ny løyperekord, med toer Therese Falk nærmest og Kaja Stabbursvik borterst.

Therese Falk hadde dessverre ikke så gode ben i dag, og hadde kanskje utfordret vinneren i sterkere grad dersom hun hadde ladet litt opp til dette løpet. Den siste vurderingen er gjort av undertegnede.

Therese Falk var like blid som vanlig etterpå.

Fyldig tropp fra Team Sportsmanden

Nevner også at Team Sportsmanden stilte med An-Magritt Eide, som ble klassevinner på 4:10:07 og at Christoffer Ladstein fulgte opp med nok en god maraton i Rømskog på 3:28:08. Forøvrig samme sted som unge Ladstein debuterte på distansen for seks år siden.

Team Sportsmandens deltakere i Unionsmarathon. I tillegg er også Stein Henrik Olaussen medlem av Team Sportsmanden. (Klikk på bildet for større versjon)

På halvmaraton nevner vi at Jan Billy Aas (1:35) og Gunnar Jonsson (1:44) leverte solide løp i herreklassen. Mens Gry Pladsen (1:56) og Agnes Benediktsdottir (2:00) herjet i kvinneklassen. Team Sportsmanden stakk av med en rekke klasseseiere (se over), og markerte seg godt i den 15.utgave av Unionsmarathon.

Halvmaraton ble vunnet av Espen Aakervik fra Aurskog-Høland FIK på 1.19.47 og av Tone Fløttum fra Fet Friidrettsklubb på 1.40.13. (Red.anm.)

Jan Billy Aas med tommel opp etter 5.plass i klasse M23-39 år på halvmaraton.
Gunnar Jonsson puster ut etter 3.plass i M50-54 år på halvmaraton.
Gry Pladsen jubler etter 2.plass i K40-44 år på halvmaraton.
Christoffer Ladstein tar et godt jafs av medaljen etter enda et sub 3.30-løp i Rømskog og 3.plass i M45-49 år.
SPREK DUO: Håkon Haug Urdal kan juble for totalseier, sammen med nest beste kvinne Therese Falk.
Øyvind Wang kjempet hardt og ble belønnet med 3.plass og 300 kr i premiepenger – og en ekstra gratulasjon av Christoffer Ladstein.
JUBILERTE: Stein Henrik Olaussen etter sin 50.maraton, sammen med bror Lars Filip og Øyvind Wang i midten.

Takk til arrangør for nok et flott arrangement, her er det virkelig ikke noe å utsette på. Alt fungerer 100 %, stadig flere oppdager dette og kommer tilbake år etter år.

Resultater

Sportsmanden.no ved løpende reporter Roar Tomter

(PS: På ett punkt kan man forbedre seg litt. Vi finner ikke resultatlister på hjemmesiden nå fem dager etter løpet. På hel- og halvmaraton er alle resultater til og med 2017 samlet, men ikke fra de to siste årene. Vi fant imidlertid årets resultater ved søk på EQT, red.anm.)

Målområdet på Kurøen (over). Sportsmandens løpende reporter Roar Tomter i innspurten (under) ble belønnet med klasseseier i M45-49 år på 10 km)


PALLEN 10 KM: Nr. 1 Niklas Wassberg, IF Göta Karlastad (33.56); nr 2 Øyvind Wiger, Modum FIK (t.h.) og nr 3 Henrik Nilsson, Kongsvinger IL.
PALLEN 10 KM: Nr. 1 Andea Boutera, Gular (40.18); nr 2 Emilie Lysaker Høgne, Aurskog-Høland FIK (t.h.) og nr 3 Ingrid Lysaker Høgne, Rømskog IL.

Alle bilder, unntatt av egen spurt: Roar Tomter

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -