MaratonNils HjelleSkribenter og bloggere

Topp 10 maraton – Natur & frihetsfølelse

Prøv et nytt maratonløp i 2016 – Topp 10 maratonløp i 3 ulike dimensjoner

Er du også midt i den berusende planleggingen for løpeåret 2016? En herlig aktivitet full av positive forventninger, der utfordringen neppe er å finne aktuelle løp – men derimot å velge mellom alle fristende alternativer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Ett av løpene som kommer høyt på listen over de beste maratonløpene ut fra kriteriene «natur og frihetsfølelse», er Fjellmaraton. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Av: Nils Hjelle 

Personlige ”Topp 10”-lister er subjektive. Og mine «kandidater» er begrenset til maratonløp jeg selv har deltatt i, og dessuten har noen arrangementer kanskje endret seg siden jeg deltok. Jeg håper likevel du vil ha nytte eller bli inspirert av mine anbefalinger.

Et løp bør gi en spesiell løpsopplevelse og/eller ha potensial for en god tid. Når det gjelder løpsopplevelse handler det for meg om sterke sanseinntrykk som vekker følelser. Fordi ulike typer sanseinntrykk er framtredende i ulike løp, har jeg to ulike lister for løpsopplevelse – kalt ”folkeliv og adrenalinkick” og ”natur og frihetsfølelse”. For løp som innbyr til gode tider har jeg en egen liste.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Listene har fått følgende navn:

Løpene på hver liste presenteres alfabetisk og er ikke rangert, jeg har imidlertid dristet meg til en ikke-rangert ”seierspall” i hver kategori.

Topp 10 maraton – Natur og frihetsfølelse

Det er ulike grunner til at jeg husker enkelte løp bedre enn andre. Det kan være det sosiale, reiseopplevelsen, nye bekjentskaper, et godt resultat, spesielle hendelser, ekstremt vær osv. – eller rett og slett at jeg har deltatt ofte eller nylig og dermed husker bedre. Jeg har etter beste evne sett bort fra slike forhold – som ikke gjelder selve løpet i snever forstand. Det er god avstand i tid for de fleste løpene, slik at det i praksis kun er løp som huskes positivt lenge i etterkant som har sluppet gjennom nåløyet.

Sliten-og-glad-for-motvindt-etter-35-km
Artikkelforfatteren har ikke løpt Sahara Marathon som følgelig ikke er med på denne listen. Veteranen Ingunn Ytrehus fra Tromsø Løpeklubb (bildet) løp derimot Sahara Marathon i vår og skrev denne rapporten på Sportsmanden etterpå. (Foto: Arrangøren)

Jeg har ikke deltatt i ”ekstreme” løp, som f. eks. Antarctic Ice Marathon, Everest Marathon eller Sahara Marathon, som selvsagt ville tatt pusten fra de fleste av oss på mer enn en måte – for deretter å brenne seg evig fast i hukommelsen. Men terskelen for å delta i slike løp kan være høy, både mht. reiseavstand, kostnader og fysiske rammebetingelser. Så da duger vel også mer ”nøkterne” alternativer som impulser til spektakulær naturopplevelse…

Kanskje ikke overraskende er det flere geografisk nære løp på denne lista enn på lista for folkeliv og adrenalinkick – to norske og ytterligere tre skandinaviske.

Beitostølen (Norge) – Fjellmaraton

 • Lørdag 28.05.16
 • Meget kupert, ”A til B-løp”
 • 100 deltakere på maraton
 • ½-maraton, 10km (terreng), 7km og barneløp
SAMSUNG CSC
På høyeste punkt over Valdresflya. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Hvis du opplever ”å ha vært på Valdresflya” etter å ha kjørt RV51 over fjellet (evt. med et turiststopp eller to), så har du fortsatt noe til gode! Opplevelsen av å løpe mellom hvit-og-grå-spraglede 2000m-topper på Norges tak kan vanskelig beskrives med ord. Legger vi til tidvis brøytekanter på hver side av oftest bar & tørr asfalt, og kanskje også strålende sol midt i mot – skjønner du at dette er en unik opplevelse. Selvsagt kan været være vinterlig også på forsommeren, slik som i 2015 – men det har også sin sjarm. Selv om løypa med sine mange høydemeter (fra ca. 900moh opp til veiens toppunkt 1389moh, og ned igjen til ca. 900moh) er krevende, vil du oppleve den siste halvdelen som betydelig enklere enn første. Da går det stort sett utfor, med unntak av ca 100 høydemeter opp til Båtskaret ved 32-34km. Og for et flott arrangement! Her er ekte ildsjeler på alle poster, både før, under og etter løpet – og dessuten et yrende folkeliv på Beitostølen helgen igjennom.

SAMSUNG CSC
Majestetiske omgivelser og topp stemning. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Blokhus (Danmark)

 • Søndag 07.08.16 ? (ikke bekreftet)
 • 1t med bil fra Frederikshavn eller Hirtshals
 • Småkupert. To runder asfalt, grus-/skogsvei, sti og strand
 • 100 deltakere på maraton
 • ½-maraton, 10km, 5km og barneløp

Blokhus1

Danmarks vestkyst gir deg en flott naturopplevelse gjennom hele løpet, vekslende mellom små veier, sti og nesten halvparten ut mot og langs Nordsjøen. Selv om arrangementet er relativt folksomt er stemningen avslappet. Det er stor nivåmessig bredde blant deltakerne, det skal derfor mye til å bli løpende alene her. For mange vil traseen sikkert også vekke gode ferieminner fra Jylland, løypa passerer bl. a. Fårup Sommerland og ca. en tredjedel går på selve stranden – for øvrig er hardpakket sand et herlig underlag å løpe på!

Blokhus Bovallstrand (Sverige) – Luciamaraton

 • Lørdag 10.12.16 (?) – NB. Ble ikke arrangert i 2015 (”erstattet” av Tjørn marathon i nærheten), men gjenoppstår forhåpentligvis i 2016…
 • 2,5t med bil fra Oslo
 • Åtte runder asfalt og skogsti
 • 50 deltakere på maraton
 • ½-maraton, ¼-maraton, 5km

Bovallstrand1

Denne meget sjarmerende og varierte traseen må oppleves! Å løpe langs den idylliske svenske skjærgården er virkelig stemningsfullt i lav desembersol, været kan selvsagt ikke garanteres – men det er sjelden det er ”tung vinter”… Du kan uansett glede deg til et supert arrangement, veldig gjestfritt med god forpleining/servering, premier og førjulstemning – og alltid en eller flere løpere utkledd som Lucia eller julenisse. Den korte avstanden fra Oslo gjør dette til en ”lavterskel-ekspedisjon” (evt. dagstur), noe en del nordmenn har skjønt – men hvorfor ikke flere?

Bovallstrand Faaborg (Danmark) – «Extrem marathon»

 • Søndag 26.06. eller 03.07.16 ? (ikke bekreftet)
 • 2t med bil fra København eller Aarhus, 30min fra Odense
 • Meget kupert. 10 runder grus/sti
 • 25 deltakere på maraton
 • 4,2 – 37,8km (1-9 runder a 4,2km)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette er på alle måter det motsatte av en flat og køpreget asfaltmaraton i storby – og derfor definitivt mer skånsomt for legger enn for lår… Tenk at en maraton i ”De Fynske Alper” har like mange høydemetre som de norske Fjellmaraton (Beito) og Skogsmaraton (Nordmarka) til sammen! Du vil løpe i en meget variert og naturskjønn trase med rikholdig dyreliv – i det kjente naturområdet Svanninge Bakker. Løpet har en meget behagelig ”dansk” atmosfære, bl. a. inneholder forpleiningen underveis også øl.

Faaborg Monschau (Tyskland)

 • Søndag 14.08.16
 • Konzen/Monschau, 2t med bil fra Düsseldorf, Köln eller Brussel flyplass (evt. tog+taxi) eller 3t fra Frankfurt flyplass
 • En runde skogsvei/sti og noe asfalt/brostein
 • 550 deltakere på maraton
 • 56km, Gåmaraton (og andre traseer), Stafettmaraton og 4,2km

Monschau1

Løpet byr på en meget naturskjønn trase i Eifel nasjonalpark nær grensen til Belgia. Terrenget er variert, med bl. a. smale brosteinspartier gjennom landsbyer, frodige slake gressletter og bratte stigninger i mørk skog. Til tross for løpets utpregede ”naturprofil” vil du oppleve meget bra trøkk i arrangement, med mange medløpere og ikke minst et entusiastisk publikum i de mange landsbyene som passeres. Og rammen rundt er også upåklagelig – med konsert, rikholdig servering og premieutdeling på torget etter målgang.

Monschau

Nordmarka skogsmaraton

 • Lørdag 18.06.16 ? (sannsynlig dato basert på de senere år)
 • En runde skogsvei/sti
 • 600 deltakere
SAMSUNG CSC
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no
Nordmarka
Klikk på bildet for større versjon

De fine særpregene – både den avslappede atmosfæren, den gode servicen og ikke minst den flotte traseen – er heldigvis videreført etter at løpet byttet arrangør for noen år siden. Bortsett fra et lite tur-retur-strekk rett før Kikut (mot Gørja, tidligere mot Hakkloa) har løpet en lang runde, slik at du virkelig får følelsen av å være på tur.

Selv på varme dager er markas skogsveier ganske skyggefulle og svale, unntaket er den flere kilometer lange sydvendte stigningen fra Fyllingen til Finnerud. Veldig god service underveis, og ikke minst trivelige medløpere – det er nesten umulig ikke å få nye trivelige bekjentskaper underveis. Og hvis du synes løypeprofilen virker (for) krevende: Den kan faktisk bidra til mindre fokus på tid og dermed mer turfølelse og naturopplevelse. Dessuten er mesteparten av stigningene i første del, og siste mila er relativt lett. Og underlaget er skånsomt for beina. Alt dette bidrar til å gjøre løpet til et perfekt sted for maratondebut.

SAMSUNG CSC
Flere bilder fra Nordmarka Skigsmaraton kan sees i denne bildereportasjen på Sportsmanden. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Röntgenlauf – Remscheid (Tyskland)

 • Søndag 30.10.16
 • Kort togtur fra Køln evt. Düsseldorf (+ kort taxi-tur)
 • ”A til B-løp” skogsvei/sti og noe asfalt
 • 175 deltakere på maraton
 • 100km, 63,3km, ½-maraton (også walking), 10km, 5km, 2450/1250/800/400m

Roentgen1

Et meget kjent løp i Tyskland, og årlig grundig omtalt i tysk Runner’s World. Løpet følger den kjente turstien Röntgenweg, oppkalt etter oppdageren av røntgenstråler, Wilhelm Conrad Röntgen som kom fra dette området. Den kuperte traseen er svært innholdsrik og passerer gjennom skogkledde daler, forbi vann og over bølgende åser – med vakker utsikt over Bergisches land, det lokale fjellområdet som også rommer en nasjonalpark. Röntgenweg passerer både gamle bindingsverkshus, den høyeste jernbanebroen i Tyskland, middelalderslottet Schloss Burg og Tysklands eldste drikkevannsreservoar. Og livet langs løypa er gemyttlig og servicenivået prikkfritt, inkludert transport fra mål tilbake til start.

Roentgen Triple-marathon – (1 av 3) Eelde-Blijham (Nederland)

 • Lørdag 02.07.16, 05:00
 • 2-3t togtur fra Amsterdam (Schipool) (+ kort taxi-tur)
 • ”A til B-løp” asfalt
 • 75 deltakere på maraton Eelde-Blijham (1 av 3)
 • 84,4 og 126,6km (2 eller 3 maraton)

Triple1

Løpet er første av tre løp som inngår i en trippelmaraton (med pauser mellom), men ca. halvparten deltar i ett eller to enkeltløp. Traseen i dette første av tre løp har egentlig ingen ekstreme ingredienser, men er likevel blant de som har gitt meg ”frysninger på ryggen” fordi den er så vakker å løpe i. Du lurer sikkert på hvorfor…. 1. Hvis du ikke har løpt maraton enten før eller ved morgengry har du noe å se fram til: lyset, soloppgangen og stillheten er helt spesiell. 2. Flat trase uten verken hav eller fjell kan også være ”breathtaking”, i dette tilfellet er det snakk om endeløse sletter, beitende dyr som eneste liv langs veien, blikkstille kanaler med små broer og intime sykkelstier mellom fargerike småhus. 3. Hvis du deltar i trippelmaraton er dette første løpet forhåpentligvis bekreftelsen på at dette er ”din dag”, der du rolig og energibesparende koser deg av gårde i et smart, rolig tempo – full av forventninger til resten av dagen. Rapport fra trippelmaraton kan du lese her.

Triple

Zeeland kustmarathon (Nederland)

 • Lørdag 01.10.16
 • «A til B-løp» – fra Burgh-Hamstede til Zoutenlande
 • 1,5t/2t kjøretur fra flyplass i Brussel/Amsterdam, med overnatting i f. eks. Vlissingen ca 12km fra målbyen
 • 1.500 deltakere på maraton
 • Gåmaraton, nattløp 11km, ladiesrun 10/5km, barne-/ungdomsløp 3/2/1km og MTB-sykkelløp 53km

Zeeland1
Løpet anbefales på det varmeste hvis du setter pris på variert underlag, vakker natur og frihetsfølelse – i kombinasjon med et helproft arrangement. Har du eventyrlyst er dette et løp som definitivt skiller seg ut, og som ikke «alle andre” har løpt. Zeeland er en provins helt sørvest i Nederland, på grensen til Belgia. Store landområder ligger faktisk under havflatenivå, og området har mye turisme. Ingen tvil om at en så naturskjønn trase langs kysten også er værutsatt, men det har sin sjarm – og dette er uansett ikke en PB-løype der tid bør bety mye. På løpets hjemmeside finnes rikholdig informasjon, inkludert en tre minutters videosnutt av løpstraseen. Og ikke nok med det, ca. to uker i forkant får du tilsendt startnummer og program med informasjon og bilder – på glanset papir. Flere inntrykk i denne bildereportasjen.

Zeeland

Öjendorfer See (Tyskland)

 • Lørdag 06.02., 05.03., 02.04., 03.09.16 – trolig også flere datoer enn dette
 • 15min T-bane fra Hamburg sentrum
 • Relativt flatt. 11 runder, grus-/skogsvei
 • 40-100 deltakere på maraton
 • 22,66km og 11,33km

Öjendorfer1

Dette er et uformelt men på alle måter fullgodt arrangement, særlig er forpleining/servering upåklagelig. Arrangementet i regi av 100 Marathon Club Deutschland minner om maratonkarusellen i Bergen – med bl. a. mange trofaste godt voksne deltakere (Hamburg sies å være ”maratonbyen” i Tyskland). Den naturskjønne trasen gir også assosiasjoner til Sognsvann Rundt Medsols. Og så trenger du kun ca. en time fra Hamburg sentrum til startskuddet går – til T-bane (hyppig og presis), gange/oppvarming til start og køfri startnummerhenting.

Öjendorfer
***

Hvis du primært er ute etter sterke naturopplevelser, er alle de 10 anbefalte løpene unike – hvert av dem har særpreg som skiller dem fra andre løp. Det gir derfor ikke mening å rangere, men en ikke-rangert ”seierspall” vil nok utgjøres av Beitostølen, Bovallstrand og Zeeland.

En god oversikt over mange av verdens maratonløp finner du her

Les også første reportasje i denne serien: Topp 10 maraton – Folkeliv & adrenalinkick

Tekst: Nils Hjelle
Foto: Arrangørfoto, der ikke annet er opplyst.

 

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -