InternasjonaltMaratonNils HjelleSkribenter og bloggere

Prøv et nytt maratonløp i 2016

Topp 10 maratonløp i 3 ulike dimensjoner

Frankfurt1
Høy adrenalin-kick faktor med konfettidryss og rød løper i Frankfurt Maraton.

Nils Hjelle har deltatt på maratonløp i 13 land, hvorav 26 ulike steder utenfor Skandinavia. Den svært erfarne maratonløperen og Sportsmanden-skribenten vil i tre artikler komme med forslag til spennende maratonløp, satt opp etter tre ulike kriterier, avhengig av hva man vektlegger mest.
Første del kommer her: 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Del 1 – Folkeliv og adrenalinkick

Av: Nils Hjelle 

Er du også midt i den berusende planleggingen for løpeåret 2016? En herlig aktivitet full av positive forventninger, der utfordringen neppe er å finne aktuelle løp – men derimot å velge mellom alle fristende alternativer.

Personlige ”Topp 10”-lister er subjektive. Og mine «kandidater» er begrenset til maratonløp jeg selv har deltatt i, og dessuten har noen arrangementer kanskje endret seg siden jeg deltok. Jeg håper likevel du vil ha nytte eller bli inspirert av mine anbefalinger. Jeg er kresen når løpet er hovedformålet med en reise, og noe mindre kresen når løpet er en biltur hjemmefra eller en ”bonus” i forbindelse med annet reiseformål. Et løp må gi en spesiell løpsopplevelse og/eller ha potensial for en god tid.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Når det gjelder løpsopplevelse handler det for meg om sterke sanseinntrykk som vekker følelser –kan komme fra f. eks. folkeliv eller naturopplevelse. Fordi ulike typer sanseinntrykk er framtredende i ulike løp, har jeg to ulike lister for løpsopplevelse – kalt ”folkeliv og adrenalinkick” og ”naturopplevelse og frihetsfølelse”. For løp som innbyr til gode tider har jeg en egen liste. Noen vil kanskje hevde at raske løyper uansett gir en god løpsopplevelse, men i min verden er altså løpsopplevelse noe mer. Når det er sagt er det mange av de raskeste løpene som også scorer meget høyt for folkeliv og adrenalinkick, så noen få løp vil være med på to lister.

Listene har fått følgende navn:

 • Topp 10 maraton – Folkeliv & adrenalinkick
 • Topp 10 maraton – Natur & frihetsfølelse
 • Topp 10 maraton – Løype og arrangement som trigger god løpstid

Løpene på hver liste presenteres alfabetisk og er ikke rangert, jeg har imidlertid dristet meg til en ikke-rangert ”seierspall” i hver kategori.

Topp 10 maraton – Folkeliv og adrenalinkick

Det er ulike grunner til at jeg husker enkelte løp bedre enn andre. Det kan være det sosiale, reiseopplevelsen, nye bekjentskaper, et godt resultat, spesielle hendelser, ekstremt vær osv. – eller rett og slett at jeg har deltatt ofte eller nylig og dermed husker bedre. Jeg har etter beste evne sett bort fra slike forhold – som ikke gjelder selve løpet i snever forstand. Det er god avstand i tid for de fleste løpene, slik at det i praksis kun er løp som huskes positivt lenge i etterkant som har sluppet gjennom nåløyet.

Alle de virkelig store løpene har naturlig nok folkelivet og den ”elektriske” stemningen, og slik sett mangler noen åpenbare listekandidater, f. eks. har jeg ikke deltatt i noen av de seks som inngår i World Marathon Majors. Når det er sagt er det ikke bare antall deltakere og bystørrelse som gir høy stemning, så jeg håper du ønsker tips også til løp som en litt mindre kjente, har litt kortere køer og kanskje er litt nærmere enn noen av de aller største.

Ingen norske løp har fått plass på denne lista..…ennå – men med den flotte utviklingen Oslo Maraton har vist siste år kan mye skje. København er derimot med (for ordens skyld: Stockholm er ikke med i vurderingen siden jeg ikke har deltatt her.)

Barcelona (Spania)

 • Søndag 13.03.16
 • En runde asfalt
 • 15.000 deltakere
 • Har også barneløp

Barcelona1

Byen Barcelona trenger neppe nærmere beskrivelse. Løpet er et realt sentrumsløp (ikke alle ”storbymaraton” er det) som passerer rett forbi mange av de store attraksjonene. Ytterpunktet er Port Olimpic og siste mila derfra tar deg – med stranda kun noen hundre meter unna løperuten – tilbake til byen. Kun et par små ”fram og tilbake”-strekk. Proft arrangement med stor expo dagen før og god løperservice før, under og etter løpet, og pluss for ”lav køfaktor” generelt og eget oppvarmingsområde rett ved start. Ofte behagelig løpstemperatur i mars, i alle fall ikke for kaldt. Både mengden løpere og folkelivet blant publikum vil garantert gi deg en urban løpsopplevelse.

Barcelona

Bremen (Tyskland)

 • Søndag 02.10.16
 • 1t/1,5t med tog fra Hamburg sentrum/flyplass
 • En runde, i hovedsak asfalt og noe grus og brostein
 • 1.000 deltakere på maraton
 • Også ½-maraton, 10km og barneløp

Bremen1

Bremen er en meget trivelig by både å feriere og løpe i. Traseen er variert til å være en flat bymaraton, og en betydelig andel av løypa går langs elver og gjennom parker. Du vil oppleve bra liv langs løypa, og halvmaraton og maraton møtes etter drøyt 25km – noe som gir ekstra pes i løpets siste del. Det er fullt mulig å oppnå en god tid her, selv om traseen ikke er ekstremt rask. Arrangementet er utmerket, med pluss for flott bevertning og varme dusjer få meter fra målstreken – og et lite minus for at det kun serveres vann fram til halvveis.

Bremen

Dublin (Irland)

 • Søndag 30.10.16
 • Småkupert. En runde asfalt
 • 13.000 deltakere

Dublin1

Har tradisjonelt blitt arrangert på Bank Holiday (mandag), men i 2016 er løpet lagt til søndagen før. Deler av løpet går nærmest ”på landet” hvor lite minner om storby – bortsett fra tilskuermengden! Når traseen etter hvert forlater den sjarmerende bykjernen med irske puber nærmest på rekke og rad, tror du kanskje folkelivet langs løypa opphører? Men nei, det virker som ”alle” er ute og heier denne dagen, nesten så man blir sliten av all lyden….(”Come on, lads” er for øvrig den absolutte gjengangeren). Hvis du eventuelt er redd for ”litt vær” så kan det neppe garanteres godvær her senhøstes. En del kneiker bidrar til å gjøre traseen variert. Service under løpet er meget god, og når det gjelder stemning i forhold til størrelse på løp og by så er det neppe mange over eller ved siden!

Dublin

Frankfurt (Tyskland)

 • Søndag 30.10.16
 • En runde asfalt
 • 14.000 deltakere på maraton
 • Også maratonstafett, 4,2km og barneløp

Frankfurt1

Byen som for mange ikke framstår som annet enn en transit-flyplass og et finanssentrum har faktisk også ett av Europas beste maratonløp – som hvert år tiltrekker seg løpere i verdenseliten. Med det internasjonale friidrettsforbundets ”Gold label” (category road running) (kun Berlin og Hannover blant tyske maratonløp og ca. 10 til i Europa har tilsvarende) er dette løpet topp kvalitetssikret, noe som gjør det ”lett” å delta fordi alt fungerer som det skal. Under mottoet ”This is your day” appellerer løpet allerede til mange nordmenn, men det er et stykke igjen til størrelsen på norske ”delegasjoner” til løpene i Berlin og Amsterdam. Frankfurt som by er absolutt verdt et besøk! Traseen er ikke spesielt spektakulær, men med bra liv underveis – også fordi du til enhver tid befinner deg i et skikkelig felt med løpere. I bykjernen er det også musikk og heiende publikum. Og løpet kan ikke omtales uten å nevne den spektakulære målgangen på rød løper i den ærverdige gamle Festhalle – den må oppleves!

Frankfurt

København (Danmark)

 • Søndag 22.05.16
 • En runde asfalt
 • 9.000 deltakere
 • Også barneløp

Copenhagen1

Neppe overraskende at danskene lager god stemning i et stort løp, og dette løpet er allerede godt kjent for mange nordmenn. Traseen kan knapt betegnes som en unik runde (mange fram-og-tilbake-strekk), men til gjengjeld blir den mer intim ved at nesten hele løpet går i bykjernen. Du vil passere både Tivoli, Rådhuset, Rosenborg Slot, Nyhavn og Amalienborg; med start på Islands brygge og passering gjennom sentrum, Østerbro, Nørrebro, Christianshavn og Vesterbro. Jevnt bra med liv hele veien, både vanlige tilskuere og musikkinnslag og annet. Arrangementet er på alle måter tillitsvekkende, og et ekstra pluss for varme dusjer kun noen hundre meter fra målstreken.

Copenhagen

Luzern (Sveits)

 • Søndag 30.10.16
 • Kort togtur fra Zürich
 • Relativt flatt. To runder asfalt
 • 1.400 deltakere på maraton
 • Også ½-maraton/duomaraton og 5 miles

Luzern1

Luzern er virkelig en flott by med både innsjø og fjell – og ikke minst et flott maratonløp! Traseen er ikke helt flat, men relativt lettløpt – bortsett fra ”mentalt krevende” vending halvveis med flere kilometer langt tur/retur-strekk. Her vil du imidlertid bli ”båret fram” av masse publikum, røde løpere og musikk. Og resten av traseen er slett ikke folketom den heller – så hele løpet får høy score for stemningen. Bra teknisk arrangement. Løpet er naturlig nok mindre kjent enn ”storebror” Zürich marathon, og konkurrerer også med den noe flatere Lausanne marathon samme dag og ikke minst de mer kjente fjelløpene i Sveits.

Lucern

Rotterdam (Nederland)

 • Søndag 10.04.16
 • Kort togtur fra Amsterdam (Schipool)
 • En runde asfalt
 • 12.000 deltakere på maraton
 • Også ¼-marathon, 4,2km og barneløp

Rotterdam1

Løpet er nok mest assosiert med sin raske trase, men har mye annet å by på også. Ikke minst er Rotterdam er en flott by med Europas største havn. Arrangementet er bunnsolid på alle måter, og har alle elementer som skal til for å ”gire deg opp” før og under løpet; et høyt deltakerantall, en innholdsrik expo, synlig rigging og ”løps-stemning” i byen dagen før, høy musikk, entusiastisk speaker osv. Traseen kan være noe vindutsatt, men oftest er det perfekte løpeforhold her i april. Godt med folk langs traseen, og nederlendere er flinke til å skape livlig stemning.

Rotterdam

Senftenberg (Tyskland) – Hallenmarathon

 • Lørdag kveld 23.01.16 (også morgenløp søndag 24.01.16, 50km med maratonpassering)
 • 2t tog fra Berlin Schönefeld flyplass
 • 169 runder tartan
 • 75 deltakere på maraton (maks. antall)
 • Også 50km, 10.000m, 10.000m-parløp/5.000m, 3.000m, 1.000m, 250m

Senftenberg1

Kveldsløp innendørs på 250-meters bane er definitivt en svært annerledes maratonopplevelse! Som deltaker vil du oppleve kontinuerlig trøkk med musikk, speaker, publikum og medløpere – og en rikholdig premieseremoni i etterkant. Et nødvendigvis høyt antall forbiløpinger (også i de ”doserte” svingene) gjør at PB-potensial ikke er så åpenbart som den helt flate traseen tilsier – men det er fullt mulig hvis du er både smart og eventuelt litt frekk. Løpet bør også være attraktivt fordi stedet har kommunikasjonsmessig nærhet tilo Berlin og samtidig er litt ”utenfor allfarvei” – i tidligere DDR nær grensen til Polen.

Senftenberg

Torino (Italia)

 • Søndag 02.10.2016
 • Relativt flatt. En runde asfalt.
 • 2.000 deltakere
Torino Foto Alessandro Bosio:27 TURIN MARATHON - STRATORINO E JUNIOR MARATHON nella foto la partenza della TURIN MARATHON
Torino Foto Alessandro Bosio: 27 TURIN MARATHON – STRATORINO E JUNIOR MARATHON nella foto la partenza della TURIN MARATHON

Selv om løpet har begrenset størrelse vil du oppleve å ta del i noe stort. Allerede fra kvelden før, med løpets utendørs pasta&pizza-party, er byen rigget for dette. Og det ”italienske temperamentet” hos så vel speaker som majoriteten av løpere bidrar til adrenalinet strømmer godt allerede på startstreken. Ganske bra med tilskuere langs løypa er det også. Traseen er flat fram til drøyt halvveis, der det er en betydelig stigning i flere kilometer. Flotte omgivelser teller også positivt, og på vei inn i storbyen igjen siste mila vil du oppleve gradvis stigende og etter hvert voldsom stemning – som varer til langt over målstreken (medalje, foto, servering, goodiebag ++)

Torino

Trollhättan (Sverige) – Marathonstafetten

 • Onsdag kveld, 2. halvdel av mai
 • 3t bil eller tog fra Oslo
 • Relativt kupert. 18 runder sti, grus og asfalt
 • <10 deltakere på maraton
 • Også alle kombinasjoner av 2-18 løpere

Trollhattan1

Dette løpet har masse liv, og er beviset på at mange like runder ikke trenger å være kjedelig! Primært et stort stafettarrangement, der ”ensamløpare” er den desidert minste klassen. Det er høyt nivå på de beste stafettlagene – artig å være ”løpende tilskuer”. Du vil alltid ha noen passende stafettløpere å løpe sammen med, og alle heier på hverandre – spesielt inspirerende er det å se så mange spreke og glade barn og unge. Den 2,3km lange runden ble endret for noen år siden, og er nå enda mer publikumsvennlig – det kryr av heiende barn og voksne langs løypa. Og særlig ved de mange vendingene er det fullt trøkk med aktiv speaker og heiende løpere/tilskuere. Meget veldrevet arrangement, i regi av Trollhättans Skid- och Orienteringsklubb – som også er ansvarlig for det velkjente Kraftprovet i juli.

Trollhattan

***

Hvis du primært er ute etter folkeliv og en ”elektrisk” stemning kan alle disse 10 løpene trygt anbefales. De er så forskjellige at det ikke gir mening å rangere, men en ikke-rangert ”seierspall” vil nok utgjøres av Barcelona, Dublin og København.

En fyldig oversikt over mange av verdens maratonløp finner du her.

Del 2 og del 3 av denne serien kommer senere – følg med!

Les også: «Uoppdagede» maraton-godbiter i det nære utland

Sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -