FjellmaratonHalvmaratonMaraton

Fagert i Fjellmaraton på Beitostølen

Tradisjonsrike Fjellmaraton ble arrangert for 42.gang på lørdag. Og hvilken dag det ble for nærmere 1000 påmeldte til sammen på de seks distansene.

Flaggskipet er halvmaraton med 363 påmeldte, mens maraton er den mest spektakulære distansen, med løypeprofil som et stort, norsk fjell. For mens maraton starter ved Besstrond i Sjodalen 940 meter over havet, på andre siden av Valdresflya som altså skal forseres, går starten på halvmaraton på selve platået ved Valdresflya, rundt 1380 m.o.h. Med mål for alle distanser i sentrum av Beitostølen, cirka 900 m.o.h, ble det mange og lange nedoverbakker, ofte med gode tider som resultat på halvmaraton og Miniton.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Det er mange unnabakker der man kan la beina løpe, bokstavelig talt, som her ned til Bygdin.

Tøffe dueller hos gutta på halvmaraton

Sportsmandens reporter løp gjennom løypen med kamera, men uten startnummer denne gangen, og fikk tatt tempen både på teten og massene lenger bak.

På vårt første stopp i bakkene ned mot Bygdin, etter drøye 6 kilometer, kom tre mann samlet og til vår gledelige overraskelse var det Team Sportsmandens egen Pål Onsrud som ledet an, med Even Bentzen Løvås og Thomas Arnulf på hjul. Overraskelsen bestod i at vi trodde Pål skulle løpe terrengløpet Fjellbukken, som han pleier, med flere pallplasser som resultat.

På slutten var det imidlertid den lettbente og sympatiske haldenseren Even Bentzen Løvås som trakk det lengste strået, til sterk vinnertid 1:09:12. Det smakte nok godt etter fjorårets andreplass i debuten, kun fire sekunder over 1:10-grensen. Pål var halvminuttet bak Even i mål, men kom også under den magiske 1:10 grensen med 17 sekunders margin til sluttid 1:09:43, med Arnulf på behørig avstand på 1:10:53 på tredjeplass.

Dermed ble det en ny andreplass til Pål, som fikk samme plassering i Totenvikas 10 km for 14 dager siden, da slått med kun 5 sekunder.

Tettrioen etter drøye 6 km, anført av Pål Onsrud, med vinner Even Bentzen Løvås til venstre.

Silje Eklund i seierssiget

Ikke lenge etterpå passerte første kvinne. Silje Eklund hadde bare fem mannfolk foran seg i mål på knallsterke 1:15:07. Silje forsvarte dermed seieren fra i fjor, og vant sitt andre løp på to uker, etter også å ha vunnet det nevnte Totenvikaløpet på hjemmebane. Silje er for øvrig nyinnmeldt i Team Sportsmanden av året, så seier og andreplass til to av våre tre løpere på halvmaraton lar seg høre! Hun representerer for øvrig Skreia IL, mens Onsrud har Gjøvik FIK som klubb.

Silje Eklund har slitt med skader i vinter og vår, men svært gode snøforhold lokalt har gjort at mye av grunnlaget for årets sesong er lagt i langrennssporet. Etter litt sykdomstrøbbel også, var Norgesmesteren på maraton fra 2021 og bronsemedaljør fra fjorårets NM i Oslo Maraton positivt overrasket og svært glad for at det gikk så bra! Vinnertiden var også løypepers og litt raskere enn fjorårets seierstid.

De andre pallplassene ble besatt av Ragnhild Haukåen fra Sør-Vekkom Lauparlag med 1:21:50 og Gry Rosenlund fra Oslo på 1:24:20.

Silje Eklund i fint driv ovenfor Vinstrivannet.

Vant klassen med en halvtime!

Men det stopper ikke der. For teamets tredje deltaker på distansen imponerte kanskje like mye! Lill Eriksen vant klasse K65-69 år med nesten halvtimen, noe som trolig må være rekord?

– Jeg er veldig overrasket og kjempefornøyd, uttalte en glad veteran i målområdet halvannen time senere. Ikke så rart. Vel er Eriksen nærmest ekspert i denne løypen der hun har en rekke starter, og klasseseire. Blant annet slo hun sin langt mer berømte storebror Lars Erik Eriksen her for ni år siden i 2014.

Men nå var det fem år siden forrige start, og det gikk kun 5-6 minutter saktere enn den gang. Vinnertiden på 1:42:00 hadde holdt til seier også i klassen under, og til 2.plass i K50-54 år!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Lill Eriksen på Bygdin. Nå starter de seige oppoverbakkene til platået under Bitihorn, som troner midt i mot her.

Vi merker oss ogå at vinner av klasse K55-59 år, Dorte Foss – for øvrig en annen fast deltaker i Fjellmaraton – tok en knallsterk 9.plass totalt av kvinnene på sterke 1:30:46!

Dorte Foss fosser nedover bakkene mot Bygdin, med Bitihorn som flott kulisse. Veteranen er blitt litt av en Fjellhalvmaraton-ekspert med en rekke klasseseier her.

Praktfull reise for maratonløperne

De som valgte den klassiske maratondistansen angret neppe på det. Løperne fikk et praktfullt vær fra start til mål, selv om det som vanlig tidvis blåste friskt over fjellet.

Vant gjorde Torbjørn Remmen og Esther Innselset fra hhv Fjellblom IL og Hamarløperne. Remmen – fjorårets treer på halvmaraton – vant på 2:55:54, foran navnebror Torbjørn Høitomt fra Nordre Land IL / Landløperne. Høitomt ble andremann også i fjor, men kan glede seg over denne gangen å ha kommet seg under den gjeve 3-timers grensen på 2:58:40, med Rune Kristensen fra Sneglehuset(!) på tredjeplass med 3:04:44. Ikke akkurat sneglefart der heller i den meget tøffe maratonløypen!

Les om den dramatiske målgangen for vinneren av fjorårets maraton.

Kvinnevinner Esther Innselset og Martin Brørby Kolstad fra Kolbotn, som tok en sterk 5.plass på 3:11:11, gir begge tommel opp til fotografen på maratonløpets høyeste punkt, like etter halvveis, på toppen av Valdresflya, 1389 h.o.h.
Simen Skistad med vidstrakt utsikt over Vinstrivannet og fjellheimen. Han blir nummer 7 totalt og nummer 6 av mennene på halvmaraton med 1:15:18.
LØPEGLEDE: Halvor Høst Heyerdahl, Herman Ryghseter og Hilde Sirås koser seg underveis på maratonløpet.

Bak Innselsets 3:14:45 kom superrutinerte Hilde Johansen fra Romerike Ultraløperklubb (3:48:323) og 64 år gamle Elin Danbolt fra Bekkestua kapret tredjeplassen med 3:52:18!

Verdt å nevne er også at Liv Jegteberg Lystad løp sitt maraton nummer 321, for øvrig til 6.plass på 4:01:44.

– Målet i dag var å løpe hele veien uten å gå i bakkene, røpet hun med sitt sedvanlige store smil.

– Og det klarte du! supplerte Sportsmandens reporter, etter at vi hadde løpt sammen opp den siste langbakken til Båtskaret.

LØPEGLEDE II: Liv Jegteberg Lystad løper alltid maraton med et stort smil på lur, med fokus på å ha det gøy!

Litt senere støtte vi på en annen gladløper, Isabel Aarnes reiser land og strand rundt nesten hver eneste helg for å sanke maraton, med krystallklart mål om å runde 100 maraton til sitt eget jubileumsløp som arrangeres i slutten av oktober. Hun løp årets 14. maraton nå, sitt 85.totalt og må altså fortsatt klare 14 til før finalen i oktober. Du kan lese mer jubileumsmaratonet her.

LØPEGLEDE III: Isabel Aarnes smiler seg også gjennom ulike maraton helg etter helg, i jakten på 100 maraton før fylte 40. Isabel er i god rute, men sliter med en vond hamstring.
MER LØPEGLEDE: Ine Jørgensen fra Eiksmarka og venninnen med Bitihorn i bakgrunnen og snart mål i sikte.

Det gikk unna på den korteste distansen

Sprintdistansen Miniton er 7 km i lett nedoverbakke fra strekket nedenfor Båtskaret og til sentrum. Her går det virkelig unna! Raskest av alle var Bergensbaserte Ådne Skogbakken fra Søndre Land IL, som fosset gjennom løypen på 19:19. 16 åringen Fredrik Hesjedal-Tronstad fra Spydeberg imponerte like mye med 20:16 på andreplass, mens den siste pallplassen gikk til veteranen (klasse M45-49 år) og «spesialisten» Bjørn Egil Nordseth fra Gjøvik FIK, som også er medlem i Team Sportsmanden, og som nesten alltid er på pallen her, nå med 20:59.

Og hva skal man si om prestasjonen til løpets femmer Kristen Aaby? Etter å ha holdt 2:47-fart på de to første kilometerne, fosset 62-åringen inn til fenomenale 21:18. Såvidt over 3 blank-fart i 7 kilometer!

Kvinnenes Miniton ble vunnet av Emilie Fossumstuen Grøterud fra IK Tjalve med 22:26, foran Marte Flatlien, Lillehammer IF (23:25) og Ellen Gravdahl, Raufoss IL Langrenn (24:48.

Veteranseier og lokalseier i Fjellbukken

Da gjenstår kun Fjellbukken, det rundt 10 km lange terrengløpet, der det ble en sterk seier til 53 år gamle Svein Inge Buhaug fra Jevnaker med på 42:08 og av den lokale og særs aktive Maren Wangensteen – sommer som vinter – fra Høre Ryfoss IL, med 45:39.

HER GÅR DET UNNA! Disse to suste nedover bakkene fra Valdresflya!

Takk for en fantastisk dag – og et lite ønske for neste år

Til slutt må vi også nevne at Team Sportsmanden og Nesbyen ILs Tore Bjerkrheim vant klasse M60-64 år på 48:35 i generalprøven før Birkebeinerløpet neste helg, der han fortsatt har en «unbeaten run» med utrolige 81 merker på rad i samtlige tre grener!

Og at det også ble arrangert to barneløp med meget god deltakelse, at værgudene altså viste seg fra sin beste side og at arrangementet som vanlig ble loset trygt og godt i havn, tilnærmet knirkefritt, etterfulgt av stemningsfull after-run med premieutdeling midt i sentrum av Beitostølen, der mange velger å fylle opp væskelagrene igjen i utendørsserveringen.

Det eneste vi (les: deltakerne) hadde å utsette på arrangementet var nettopp premieutdelingen. Selv har vi deltatt her helt siden 90-tallet, og noe av det Fjellmaraton var viden kjent for, var de storslagne og flotte premieutdelingene, med bunadspyntede premieutdelere og der det minimum var 3 klassepremier – oftest mange flere, helt opp til 10 på podiet, med maks 1/3 premiering. I tillegg selvsagt flotte premier for de beste totalt.

For en del år siden ble premieutdelingen flyttet utendørs, til stor, fin seierspall, forsatt med «gull, sølv og bronse» til alle aldersklasser, samt totalt. Nå er seierspallen helt borte, og det var kun en kjapp premie til klassevinnerne. Ikke en gang premie til de tre beste totalt, så «vår mann» Pål Onsrud dro faktisk tomhendt fra Beitostølen etter sin andreplass på maraton.

Vi har ikke snakket med Pål som var dratt før vi ankom området, men flere andre reagerte på denne nye praksisen. Så her bør kanskje arrangøren gjeninnføre premier til de tre beste, i hvert fall totalt, selv om vi skjønner at det økende antall distanser gjør det noe utfordrende dersom man skal ha tre klassepremier i samtlige klasser i alle løpene.

Dette er kun ment som et lite tips til neste års 43. utgave av Fjellmaraton, der vi igjen håper å være på plass på Beitostølen i månedsskiftet mai-juni. Et årlig høydepunkt både for oss og for mange andre!

Nummer 2 på maraton Torbjørn Høitomt og den suverene halvmaratonvinneren Silje Eklund med premiene som klassevinnere.
Løperne runder nedenfor Bitihorn og møtes av nok en spektakulær utsikt.
Herfra og til mål i sentrum er det flatt eller svakt nedover, så har man krefter igjen kan det løpes raskt de siste 7 kilometerne, som også er traseen for Miniton.

RESULTATER Fjellmaraton, 3.juni 2023

Tekst og foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Nå kan du også se stor bildeserie med løpere fra maraton og halvmaraton! Løp du en av distansene er det stor sjanse for å finne bilde av deg her.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -