Christian OdgaardInternasjonaltMaratonSkribenter og bloggere

20 herlige utenlandske maraton som anbefales veldig!

Av Christian Odgaard

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

 


“Few things in life match the thrill of a marathon.”

Fred Lebow – co-founder of the New York City Marathon

INTRO:

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Maraton er utvilsomt den ultimate måten virkelig å bli kjent med en by på samt generelt den perfekte unnskyldningen for en storbyferie når som helst på året – ferdigsnakka! Dette var den umiddelbare konklusjonen min etter å ha debutert på kongedistansen tilbake i 2004 i selveste New York City Marathon. Selv om det selvsagt er mange fantastiske maraton som for meg fortsatt er uprøvde (f.eks. Tokyo, Napa Valley og Valencia), har jeg nå 14 år og straks 40 maraton senere allikevel rukket å fullføre alle de utenlandske maratonene jeg har hatt på min personlige shortlist. Mine valg av maraton i denne perioden har blitt basert på ønsket om å løpe i historiske byer (f.eks. Firenze og Paris), i vakker natur (f.eks. Big Sur og Reykjavik), i perseløyper (f.eks. Berlin og Frankfurt) og ønsket om å ha fullført majoriteten av klassikerne (f.eks. Boston og Athen). Her er mine 20 utenlandske maratonfavoritter sortert etter tid på året de avvikles. Bon Appétit!

 

1. Miami Marathon (Januar)

Dette løpet er utvilsomt det ultimate «winter break» for en snølei nordboer sulten på bar asfalt og kanskje noen iskalde Dos Equis ved pool’en etterpå! Løpstraseen er relativt lettløpt fra den stemningsfulle starten i mørket foran American Airlines Arena og over broene (bildet) og tar deg gjennom alt som bør ses i feelgood-byen Miami (inklusiv løpings langs legendariske Ocean Drive på South Beach). Og den glamorøse medaljen i dette sjarmtrollet av et maraton er bare så lekker at ord ikke strekker til!

Min løpsrapport fra 2018-utgaven

 

2. Barcelona Marathon (Mars)

Barcelona er det første i året av de virkelig store maratonene på det europeiske fastlandet. Løypen er relativt rask og blant de mest severdige. Passering Barcelona sin hjemmebane Camp Nou og mektige Sagrada Familia, løpingen langs stranda mot Port Olimpic og ikke minst den grandiose målgangen mellom søylene ved Plaça d’Espanya (bildet) er alle heftige høydepunkter!

 

3. Los Angeles Marathon (Mars)

Min favorittby, LA, er som en ellevill, nærmest utømmelig skattekiste med godbiter som bare må oppleves! Maratonet gir deg i så måte en helt unik løpende sightseeing fra starten utenfor legendariske Dodger Stadium gjennom for mange litt ukjente Downtown LA (bildet), hippe Silver Lake, Hollywood Walk of Fame, Sunset Strip og Rodeo Drive før man ender opp ved Stillehavets lekre bredder i Santa Monica. Der venter en stemningsfull Finish Line Festival med helt nydelig og velfortjent øl fra Angel City Brewery. I 2017 satt jeg Guinness World Record der som «Fastest marathon dressed as a boxer»!

Min løpsrapport fra 2017-utgaven

 

4. Roma Marathon (April)

Roma har blitt omtalt som verdens vakreste bymaraton og det gjerne med rette der løypen snor seg gjennom hele indrefileten av den Evige Stad. Løpingen foregår på en del brostein, men det er absolutt mulig å løpe fort der. Start og mål foran Colosseum og passering Vatikanet, Spansketrappen og Altare della Patria (bildet) er alle heftige løpsøyeblikk som gjør at en nærmest føler seg som hovedpersonen i en fartsfylt Dan Brown roman!

Min løpsrapport fra 2014-utgaven

 

5. Paris Marathon (April)

Hvem trenger hop-on, hop-off busstur i Paris når man har maratonet? Gåsehuden skyller inn mot løperne som en ukontrollert tsunami allerede ved starten på Champs-Élysées før den vedvarer i 42,2 smellvakre km forbi Place de la Concorde (bildet), Louvre, Place de la Bastille, Seinen, Eiffeltårnet, Stade Roland Garros og inn Boulogneskogen før målgangen rett ved Triumfbuen. Paris er i mine øyne det mest severdige av alle bymaratonene der ute. Min egen maratonpers på 2:37:31 er forøvrig nettopp fra Lysets By.

 

6. Rotterdam Marathon (April)

Er man ute etter «Tour de France stemning» og en lynrask løype som tidligere har gitt 3 verdensrekorder er Rotterdam Marathon et bunnsolid alternativ. Fra det øyeblikket man planter beina på bakken i havnebyen merker man at maratonet er byens store stolthet. Det reflekteres da også til fulle i stemningen hele maratonhelgen. Atmosfæren langs oppløpet på berømte Coolsingel samt det å løpe over den arkitektoniske perlen Erasmus-broen (bildet) er to av maratonets uforglemmelige høydepunkter.

 

7. London Marathon (April)

London er en annen ekstremt rask vårløype som har vært arenaen for hele 6 verdensrekorder opp gjennom årene. Starten går fra Blackheath/Greenwich Park, deretter passeres Cutty Sark før man krysser Themsen via Tower Bridge (bildet) og løper innom Canary Wharf i Docklands, Big Ben og parlamentet. Helt til slutt venter det rene fyrverkeriet av en royal målgang på The Mall foran selveste Buckingham Palace!

 

8. Boston Marathon (April)

Boston, verdens eldste årlige avholdte maraton, er utvilsomt det store amerikanske prestisjeløpet med tidskrav for å få startlisens. Starten går i småbyen Hopkinton før man løper inn til hjertet av Boston og en av verdens mest berømte mållinjer på Boylston Street (bildet)! Løypen er noe krevende med blant annet beryktede Heartbreak Hill som må forseres underveis. Den helt elektriske stemningen i den sportsgale byen før, under og etter løpet er kanskje det jeg husker aller best nå i etterkant!

 

9. Hamburg Marathon (April)

Hamburg Marathon er også en av de virkelig store vårklassikerne. Her løpes det gjerne styggfort i en løype som kan tilby alt fra starten langs populært kalte «The Sinful Mile» nedover beryktede Reeperbahn, passering St. Pauli Landungsbrücken og Hamburg’s verdensberømte havneområde (bildet), løpingen i hjertet av byen langs Jungfernstieg samt en sentrumsnær målgang på den røde løperen. Logistikken er dessuten sømløs og fly-/hotellkostnader er moderate – løpet er derfor så definitivt en joker i maraton-kortstokken!

 

10. Big Sur Marathon (April)

Sammen med New York og Athen er Big Sur etter min mening klodens aller råeste maraton! Alt fra starten inne mellom mektige redwood-trær til det å nyte den den blendende vakre kystlinjen langs legendariske California Highway One opp til Hurricane Point og over ikoniske Bixby Bridge (bildet) før målgangen på vei inn i den sjarmerende småbyen Carmel er opplevelser som faktisk gjør noe med deg. Løypeprofilen er blytung, men her handler alt om den unike naturen og arrangementets helt spesielle feelgood-stemning!

Min løpsrapport fra 2016-utgaven

 

11. Edinburgh Marathon (Mai)

Edinburgh har flere ganger blitt kåret til Europas vakreste by og min gamle studieby har i tillegg også en lynrask maraton å by på! Fra starten nå ved Edinburgh University sveiper man innom Princes Street Gardens med ikoniske Edinburgh Castle i bakgrunnen og deretter forbi det vakre parkområdet ved fjelltoppen Arthur’s Seat (bildet) før man forlater sentrum. Resten av løpet foregår langs kystlinjen der man til slutt krysser mållinjen i Musselburgh. Dette er et realt «Destination marathon» da magiske Edinburgh etterpå innbyr til tidenes After Run i det legendariske pubdistriktet Grassmarket!

Min løpsrapport fra 2014-utgaven

 

12. Stockholm Marathon (Juni)

Stockholm Marathon har i sin tid blitt kåret til verdens beste maraton og for oss nordmenn er dette løpet alle kortreiste lekkerbiskeners mor! Løypeprofilen er krevende (selv om den nye løypen fra 2018 visstnok er noe mer lettløpt) og det er gjerne varmt på denne tiden av året. Allikevel elsker jeg bare dette maratonet (som jeg har løpt 4 ganger). Det skyldes det at det er lørdagsløp, den elektriske stemningen, de vakre partiene på Djurgården og forbi Gamla Stan og ikke minst selve rosinen i pølsa – den enormt stilige gåsehud-avslutningen gjennom maratonporten og inn på ærverdige Stockholms Stadion (bildet).

Min løpsrapport fra 2013-utgaven

 

13. Reykjavik Marathon (August)

Reykjavik er byen der Gladiatoren Russell Crowe dukker opp på lørdagskvelden etter løpet (i 2012) eller man havner i en liten varm spa-kulp skravlende med supermodellen Christy Turlington (i 2016)! Verdens nordligste hovedstad bare oser av sjarm og ellevill x-faktor og maratonet er eksotisk der den relativt raske traseen kombinere litt byløping med løping langs den spektakulære kystlinjen samt gjennom den vakre sentrumsnære Fossvogur valley. Bildet er fra mitt favorittparti av løypa ved Grotta Lighthouse (passering 37 km). Reykjavik har også gitt meg min beste internasjonale plassering på maraton da 2:44 (med hamstring-strekk!) i 2012 holdt til en 4-plass totalt (4 små minutter fra seieren….).

Min løpsrapport fra 2013-utgaven

 

14. Berlin Marathon (September)

Med sine lange flate og ekstremt rask strekk, helproffe organisering, elleville publikum og stjernespekkede elitefelt er Berlin helt enkelt maratonenes Formel 1-løype! Utrolige 11 verdensrekorder har blitt satt i den tyske hovedstad. Start og mål er i Tiergarten (i bydelen Mitte) og løpets ubestridte og euforiske høydepunkt er passering Brandenburger Tor ved 42 km (bildet). Selv har jeg løpt Berlin Marathon 5 ganger og jeg går aldri lei! Er man i tillegg ute etter en praktisk og helt spektakulær hotellopplevelse kan forøvrig legendariske Hotel Adlon rett ved start og mål bare anbefales veldig.

Min løpsrapport fra 2016-utgaven

 

15. Chicago Marathon (Oktober)

Av de store amerikanske maratonene er heftige Chicago utvilsomt det raskeste alternativet. Hele 4 verdensrekorder har blitt satt i rundløypen som både starter og avsluttes i sentrale Grant Park (bildet) og som gjør logistikken sømløs (bo helst Downtown i området som bare omtales som «The Loop»). Løypen er paddeflat og tar deg gjennom 29 av byens meget varierte «neighbourhoods». Mine aller beste minner fra løpet er den elektriske stemningen fra 1,7 millioner elleville tilskuere – uansett slutt-tid føler man seg som en rockestjerne blant skyskraperne i «The Windy City»!

 

16. München Marathon (Oktober)

Støvet har ikke mer enn lagt seg etter den årlige Oktoberfesten før løpsfolket ankommer München og vaselin-eimen legger seg som en atomsopp over den bayerske hovedstad! Løpet er som tyske maraton flest – ekstremt velorganisert med god stemning og en rask profil (som blant annet tar deg over det verdenskjente torget Marienplatz helt i hjertet av byen). Å løpe inn maratonporten (bildet) og målgang inne på ærverdige Olympiastadion til eggende toner over høyttaleranlegget fra popdronningen fra Pennsylvania, Taylor Swift, var for egen del bare et helt magisk øyeblikk tilbake i 2017! «Shake it off» i München!

Min videosnutt fra 2017-utgaven

 

17. Frankfurt Marathon (Oktober)

Finansbyen Frankfurt omtales gjerne bare som «Bankfurt» eller «Mainhattan» (grunnet sin ekstremt potente skyline samt beliggenhet ved elven Main). Den svært raske løypen, som gir deg et glimt av den Europeiske Sentralbanken, Altstadt og alt annet snadder i byen, er virkelig tilrettelagt for persing. Avslutningen av løpet inne i Festhalle (bildet) er dessuten kanskje den mest spektakulære målgangen av dem alle med rød løper, konfetti fra taket, lysshow og energisk musikk pumpende ut av høyttaleranlegget!

 

18. New York Marathon (November)

Intet snakk – skal man bare løpe et maraton i livet er det New York City Marathon (NYCM) som er førstevalget! Den relativt krevende løypen tar deg over 5 broer og er også innom alle New York’s berømte «5 Boroughs» (Staten Island, Brooklyn, Queens, Manhattan og Bronx). Maratonet oppleves bare som en eneste lang sightseeing og ellevill støytunnel der nesten 2 millioner mennesker heier deg frem og alle 50 000 løperne (verdens største maraton) behandles som superstjerner! Selv løper jeg i år NYCM for sjette gang. Mitt sterkeste minne derfra er 2008-versjonen (bildet) og den fantastiske følelsen da jeg passerte halv på 1:17 og til slutt løp i mål på 2:38 (117-plass totalt/nr. 2 av de norske løperne) med hele familien heiende både på 1st. Avenue og rett ved den magiske målgangen i Central Park!

Min løpsrapport fra 2013-utgaven

 

19. Athen Marathon (November)

Historien er velkjent – i år 490 før Kristus løper soldaten Feidippides i ett strekk fra slagmarken ved byen Maraton til Athen for å fortelle i datidens «Breaking news»-stil at perserne er beseiret. Deretter segner han om død – noe alle som har løpt mellom disse to byene i Athen Marathon kan skjønne! Traseen er nemlig blytung med jevn stigning fra ca. 10 til 32 km før man løper ned til den helt ubeskrivelig vakre Panathenske stadion bygd i marmor (bildet) i hjertet av Athen! Der koker det blant elleville grekere som er ekstremt stolte av det historiske løpet sitt! Det heter seg gjerne at man ikke kan kalle seg en ekte maratonløper før dette magiske løpet er i beltespenna. Et «Must do race»!!!

Min løpsrapport fra 2014-utgaven

 

20. Firenze Marathon (November)

Når Toscana’s smaragd, Firenze, byr opp til dans (les maraton) gjelder det å kjenne sin besøkelsestid! I Michelangelo’s legendariske fotspor beveger tusenvis av lettbente løpere seg langs elven Arnos bredder, over den verdensberømte broen Ponte Vecchio og gjennom byens trange, sjarmerende gater. Av alle de vakre bygningene man passerer var nok mitt personlig høydepunkt å løpe forbi den verdenskjente og mektige Piazza del Duomo (bildet). Dette er en rask løype skreddersydd for den historie- og kulturinteresserte!

 

JUST DO IT!

Jeg oppfordrer alle normalt sunne og friske mennesker til å løpe minst en maraton i løpet av livet! Den emosjonelle mestrings- og godfølelsen man får når man krysser mållinjen etter 42,2 sjelsettende km gjennom en heftig løype er bare ubeskrivelig og noe man absolutt ikke vil gå glipp av! Bare se på all euforien og gleden i målområdet på nettopp et maraton. Løping er så befriende enkelt og lite utstyrsfokusert og maratondistansen er en feiring av hva de fleste kan få til både fysisk og mentalt med litt målrettet trening.

Etter å ha løpt en rekke ulike gateløp rundt i USA må jeg dessuten si at jeg bare elsker den amerikanske holdningen der man gjerne i stedet for å lure på slutt-tiden spør: «Did you finish?». Det å titulere seg som en «Marathon Finisher» er en stor hedersbetegnelse. Denne tilnærmingen med mindre tidsfokus skaper en lavterskel for at folk i alle størrelser, fasonger og alder tør å prøve seg på distansen og jeg regelrett bare digger at alle behandles som superhelter! Man konkurrerer bare mot seg selv og for meg er det jo få som er større helter/heltinner enn nettopp de som kjemper seg inn til mål etter timesvis ute i løypa. Nok snakk – bare gjør det!!

 

“In running, it doesn’t matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, ‘I have finished.’ There is a lot of satisfaction in that.”

Fred Lebow

 

Photo/video: www.marathonfoto.com, www.marathon-photos.com, www.fotostudio5.com, www.hlaup.is, marathon organizers’ official websites & private pictures.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -