Berlin MarathonMaratonMaxpulse

Kjempestemning og supre forhold da både Eliud Kipchoge og Vera Nystad satt ny verdensrekord!

Berlin Marathon leverte – nok en gang! Rundt 45.000 løpere med mange norske innslag, nesten perfekte forhold og hundretusener av tilskuere som sammen med løperne selv skapte en fantastisk atmosfære. Det hele ble kronet med enda en verdensrekord fra tidenes beste maratonløper Eliud Kipchoge – og fra vår egen superveteran Vera Nystad!

Siden de fleste nok har fått med seg den fantastiske verdensrekorden til Kipchoge på 2.01.09, starter vi med vår egen løpedronning fra Søgne. De fleste har vel kommet ut av tellingen på hvor mange verdensrekorder hun har satt i sin aldersklasse. Den forrige rekorden i klasse K75-79 år ble i hvert fall satt i fjorårets varme Jølster Maraton med 3.39.51. Nå forbedret Vera tiden sin med nesten minuttet til fenomenale 3.38.58! Det er fort for de aller fleste mosjonister, uansett alder eller kjønn – og sinnsykt fort for en dame som startet med løping i godt voksen alder og som snart fyller 77 år!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VERDENSREKORD! Vera Nystad har sendt oss dette bildet, der hun er flankert av de to Konsmo IL-løperne Linda Bråtveit (t.v.), som kom i mål på 3.40.48 og Kjersti Nordstrøm, som løp på 3.25.57. Godt løpt av alle tre!
Foto: Privat

Vera Nystad hadde et tilnærmet perfekt løp. Hun tok ut alt og denne gangen tror ikke Vera selv at hun kan løpe noe raskere. Det meste klaffet på søndag. Vi lurte på hvordan hun følte seg to dager etterpå.

– Beina og resten av legemet føles helt fint etter løpet. Dette er tolvte gangen jeg løper Berlin Marathon, men det er like inspirerende å løpe der hver gang, forteller hun. I målområdet etterpå ble hun intervjuet av tysk fjernsyn. Som seg hør og bør en flerfoldig verdensrekordholder.

Tilbake til han som tross alt var den aller største stjernen i Berlin, og som også prydet årets medalje (forsidebildet), Eliud Kipschoge. Den 37 år gamle kenyaneren har vunnet hele 15 av sine totalt 17 maraton, inkludert to olympiske gullmedaljer og fire seire i Berlin Marathon!

Kipchoge ble også den første i historien som har løpt maratondistansen på 42.195 meter på under to timer, da han klarte målet i Nike sin store jippo i Wien for et par år siden. Med rullerende harer i vifteformasjon og all fokus på en mann, er 1.59.40 naturligvis aldri godkjent som verdensrekord, men legenden viste at det er mulig å klare det. Så målet hans i Berlin denne helgen var nok også å være den første til å løpe under to timer i et ordentlig maraton. Med tre lovlige harer passerte Kipchoge halvmaraton under skjema på 59.51, men selv han viste menneskelige tendenser da han på andre halvdel, alene i tet, måtte opp i 61.18. Positiv splitt på 1.27 altså, men likevel raskt nok til enda en gang å sette verdensrekord, med halvminuttet. Han hadde selv den gamle verdensrekorden, satt samme sted for fire år siden. Året etterpå, i Berlin Marathon 2019, var Kenenisa Bekele kun to fattige sekunder fra verdensrekorden.

Men nå er det i hvert fall ingen tvil om at Eluid Kipchoge fortsatt er verdens og tidenes beste maratonløper!

Tilnærmet perfekte forhold og fantastisk stemning

Løpsforholdene var omtrent optimale denne søndagen i Berlin. Med 11-12 grader ved start kl 09.15, riktignok gradvis økende til å bli i varmeste laget noen timer senere da de store massene kjempet seg gjennom Berlins gater. Det var også skyet de de første timene, men sola varmet litt utover dagen. Og det var nesten helt vindstille.

– Når han løper på 2.01.09 kan ingen skylde på forholdene, den diskusjonen er lagt død, konstaterte en som vet mer om maraton enn de fleste. Jann Post, som vi traff på hjemturen, var selv ikke helt tilfreds med 2.42.12. –Målet var 2.39.59, røpet han. Men Post får nye sjanser allerede om fem uker i New York City Marathon, der han faktisk har persen sin.

SE FILMSNUTT MED FANTASTISK STEMNING: Det var elektrisk stemning like før start da Eliud Kipchoge ble presentert. Og gjett om han leverte varene!
Video: Frode Monsen
REUNION PÅ STARTSTREKEN: Ståle Danielsen og Sportsmandens redaktør – bergensere begge to som mimret litt om bedre tider for begge da de var sammen på Sportsmanden og Maxpulse sin tur til Berlin i 2019. Om lag 45.000 spente løpere ventet på startskuddet.

Flere nordmenn i Berlin

Det er alltid en haug med nordmenn og mange kjente i Berlin. Sportsmanden arrangerte for tredje gang maratontur til Berlin sammen med Maxpulse som teknisk reisearrangør. I følget vårt på 12 personer kunne vi på banketten oppsummere med at hele åtte mann hadde perset! Et par fullførte riktignok maraton for første gang, mens andre er mer rutinerte.

Aller størst grunn til å juble av reisefølget hadde nok Geir Olav Larsen fra Hønefoss. I fjor måtte han bryte med vond rygg, i år satset han friskt på ikke bare å fullføre sitt første maraton, men samtidig å bryte drømmegrensen på 3 timer. Grunnlaget var bra, men det skulle stå om sekunder. Etter en frisk sluttspurt var skuffelsen først stor da Geir Olav sjekket egen klokke, som viste 3.00.02! Hadde han akkurat misset drømmegrensen? Men skuffelsen ble raskt snudd til glede, da han like etterpå fikk sjekket at offisiell tid ble 2.59.56!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Den første puljen fra Maxpulse-gjengen klar til avmarsj til start. Fra venstre Eve Vangsnes Bergli, Alexander Nybakk, Geir Olav Larsen, Arnt Sveen, Øyvind Trones, Rune Wiig og Frode Monsen.
Foto: Tilfeldig hotellgjest

Vinner av Ringeriksmaraton Arnt Sveen hadde også ambisjoner om å bryte 3-timers grensen for første gang, men etter en litt for hard åpning ble det 3.03.19 etter 1.28.53 halvveis – men fin pers uansett! Det samme gjaldt Rune Wiig fra Ski, som klokket seg inn på 3.10.07 og måtte nøye seg med ett av sine tre mål for dagen, nemlig egen pers! Familierekorden og 3-timers grensen må han imidlertid jobbe videre for å klare.

– Lærdommen er at jeg neste gang skal sette meg et realistisk mål, fortalte han, men humøret var uansett på topp både for Rune og resten av gjengen. Eve Vangsnes Bergli løp sitt første maraton på flere år. Etter lange diskusjoner gikk hun for skjema til sub 4 timer, men overprestere så det holdt med 3.44.29 som imponerende sluttid etter å ha løpt hele tre minutter raskere på siste halvmaraton! Også Sportsmandens redaktør var godt fornøyd etter forberedelser og løpsutvikling, da han greide målet sitt om sub 3.30 med 10 sekunders margin, etter en siste krampetrekning med 3.59 på den aller siste kilometeren.

Alle som en var vi imidlertid enige om at maraton er fryktelig hardt, og egentlig altfor langt. Hver eneste gang…

Men til neste år stiller nok de fleste av oss til start igjen. Enten i Berlin eller i et annet maratonløp.

NEGATIV SPLITT: Eve Vangsnes Bergli fulgte rådene om å åpne rolig og leverte 3.44.29 etter et særdeles veldisponert løp der andre halvdel gikk akkurat tre minutter raskere enn den første!
Foto: Frode Monsen
VEL BLÅST? Det er langt ned til pers for Sportsmandens løpende reiseleder Frode Monsen, som imidlertid gir tommel opp for Berlin Marathon, som ble løpt for femte gang.
Foto: Simen Næss Berge
SPREK FAMILIE: Harald Sel løp Berlin Marathon for 29.gang, med skikkelig støtteapparat! Her med familie- og vennegruppen etter fullført løp. Fra venstre Ida Helene Magnor Hansen, William Gjertsen Tønnesen, Marit Hamel, Julie Sel Herikstad, Knut Arne Sel, Jofrid Sel, Harald Sel og Rune William Gjersten.
Foto: Privat

De beste norske – med aldersrekord til Kari Langerud og klasseseier til Harald Sel

Raskest av de mange norske løperne var Andreas Sjurseth fra SK Vidar med 2.16.05 og Kristin Waaktaar Opland fra Flatås IL på 2.44.28. Sjurseth ble nummer 38 totalt og nummer 5 i klasse M35-39 år. Opland endte som nummer 43 av alle kvinnene og også hun fikk en sterk 5.plass i klassen sin, K40-44 år.

I tillegg til Vera Nystad sin verdensrekord, satt Kari Langerud fra Hønefoss også norsk aldersrekord i klasse K60-64 år med 3.13.22! Og Harald Sel fra Bryne vant klasse M80-84 år i sitt 29. maraton i Berlin!

– Løpet i Berlin var min maraton nummer 367. Av desse har eg sprunge 29 i Berlin. Det første var i 1988, då me starta framfor muren ved Brandenburger Tor. Den gongen sprang eg på 3.10.00. I år brukte eg 5.21.40, så «alderstillegget» er betydeleg. Nå må eg legga til at Oslo Maraton 8 dagar tidlegare, framleis «sat» litt i muskulaturen, då eg stile til start i Berlin. I Oslo Maraton sprang eg på 4.39.03. Men likevel, 5.21.40 var godt nok til klasseseier i Berlin, forteller Harald Sel til Sportsmanden.

Harald Sel jubilerte for øvrig med sitt maraton nummer 300 i Berlin i 2017.

PITSTOP: Harald Sel med barnebarnet Julie ved Wittenberg Platz, etter ca 36 km.
Foto: Privat


Norske løpere «på pallen» i sine respektive klasser:

Vera Nystad, nummer 1 i K75-79 år på 3.38.58
Harald Sel, nummer 1 i M80-84 år på 5.21.40
Kari Langerud, nummer 2 i K60-64 år på 3.13.22
Frank Christoffersen, nummer 2 i M55-59 år på 2.43.40
Rannei Sæther fra Byaasen IL, nummer 3 i K55-59 år på 3.11.14

Nedenfor er lister over de 44 beste norske menn og kvinner i det 48. Berlin Marathon.

RASKE MENN: Olger Pedersen og Simen Næss Berge løp på hhv 2.30.52 og 2.42.57. Selv om målet var under 2.30, var Olger godt fornøyd med å ha perset med 19 sekunder, mens Simen er tilbake etter en skadeperiode og ser allerede fremover til neste år. Med 2.28 som pers er målet da 2.25.
Foto: Frode Monsen
Raske norske menn i Berlin Marathon 2022
Raske norske kvinner i Berlin Marathon 2022

Forsidebildet: Frode Monsen

Resultater fra Berlin Marathon 2022

Tidligere på Sportsmanden fra Berlin Marathon

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -