DanmarkInternasjonaltLøpingMaraton

Fuktig og flott i København Maraton

Veteranen Vidar Nilsen (53) bråbestemte seg, dro til København og løp maraton på imponerende vis. Med 2.49.34 ble han beste norske løper og nr 83 av totalt 9.483 løpere i regnværet i København. En sterk kontrast til sommerværet ikke langt unna i GøteborgsVarvet dagen før.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Her er Vidar Nilsen sin egen rapport fra løpet:

 

Det var fuktig, men flott i København. Signe Vest, SpartaBilleder
Det var fuktig, men flott i København. Foto: Signe Vest, SpartaBilleder


Fuktig fest i København

– Av Vidar Nilsen –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Etter en alt for lang konkurransepause og en litt trøblete vårsesong, hvor dagsformen alt for ofte har vært foruroligende lik et visst fotballag fra Oslo, var det godt å kunne tre på seg et startnummer igjen og gyve løs på et langt og flatt asfaltløp.

Skjønt, hvor logisk er det egentlig å løpe maraton når formen ikke føles bra og det er et slit å løpe knappe tre km i Holmenkollstafetten? Ikke lett å svare på, men jeg har gjort dette tidligere og det føles faktisk bedre å løpe langt i ”komfortsonen” enn kort og brutalt når ikke formen er helt på plass.

En tilsvarende tur til København i 2007 fristet til gjentagelse og da det åpnet seg litt plass i kalenderen til en liten egotripp var flybillett, hotell og startnummer i boks kun få dager før start.

Varmebølgen kom svært ubeleilig og det var ikke få ganger jeg sjekket forholdene på yr de siste par dagene før løpet. Maraton i godt over 20 pluss er noe jeg ikke utsetter meg for frivillig. Øynet et lite håp om at det varslede væromslaget kom i tide, og det skulle heldigvis vise seg at varselet slo til.

Ankom Kastrup lørdag ettermiddag i strålende sommervær og 24 lune grader. Hoppet rett på metroen, dro direkte inn til sentrum og ruslet et par km i godværet til expoen for henting av startnummer, chip og teknisk løpetrøye. En innholdsrik expo på linje med den i Frankfurt, spekket med godsaker. Kjøpte imidlertid ikke noe, men nøyde meg med en solid pastarett, smoothie og vann.

Deretter var det å tusle tilbake til metroen for transport tilbake hotellet som lå rett ved Kastrup.

Ikke et hotell jeg kommer til å frekventere ofte i framtida, men valgmulighetene var få så kloss opptil løpet. Rommet var helt greit, men lå ugunstig plassert med støy fra biltrafikk og romlende heiser vegg i vegg. Men, det var bare å gjøre det beste ut av det. Tilbrakte resten av kvelden horisontalt, gumlende på potetgull og annet snadder, supplert med solid inntak av vann.

Etter noen timers urolig søvn var det opp kl 06.00. Bevilget meg en lang, men lett frokost. Med start kl. 09.30 hadde jeg god tid til forberedeleser, inkludert plastring av utsatte steder. Til min store glede hadde været endret seg i løpet av natten. Skyer dekket himmelen og temperaturen var sunket til rundt 15 grader. Dette lovet godt! Som alltid hadde jeg valgets kvaler rundt valg av sko. Vurderte først Adidas Feather, men landet til slutt på et par ferske Nike Flyknit Trainer. I utgangspunktet en treningsmodell, men både lettløpt og smidig. Kun to økter på samvittigheten før dagens konkurranse, men jeg følte meg likevel trygg på skovalget.

Ny tur med Metroen inn til sentrum, denne gang sammen med mange likesinnede.

Vel fremme i startområdet rådet en rolig stemning og det var god boltreplass, uten trengsel. Varmet som vanlig ikke opp, drakk et par slurker vann, leverte inn klesposen og tuslet inn i startfeltet.

Starten går for København Marathon 2013. Foto: Signe Vest, SpartaBilleder
Starten går for København Marathon 2013. Foto: Signe Vest, SpartaBilleder

Plasserte meg strategisk i front, rett bak et ganske fyldig elitefelt, inkludert danske NM-løpere. Der traff jeg en velkjent maratonmann. Kim Aarli Larsen var klar for sitt 135. løp på kongedistansen.

Så var vi gang. Startrakettene spant av gårde mens jeg satset på en behersket åpningsfart. Var som sagt usikker på formen og ville bruke den første timen på å finne ut hvor landet lå.

Kom raskt inn i en god rytme og km-tidene begynte å tikke inn på min Garmin. 5 km passeres på 19.27. Det føles greit, men bekreftet samtidig at det var mer enn fort nok og at jeg måtte ha is i magen for å holde helt inn i dieselfart. 🙂

Ferden fortsatte videre gjennom Østerbro, forbi Parken og 10-km passering ved Sortedams Sø. Klokka viser 39.06. Farten har gått noe ned, men stabilisert seg på rundt 4-blank. Beina er fine, skoene funker, og de mange tilskuerne klapper og heier alle fram. Dette er da rigtig sjov.

Etter en sving innom Nørrebro er løypa igjen inne i sentrum av byen.  Forbi Borgen og straks er 15 km (Kongens Nytorv)  unnagjort. Klokka viser 59.00 og løpet er virkelig i gang.

København-Maraton-2013-Vidar1
Vidar Nilsen i velkjent stil gjennom Københavns gater.

Det regner, og det har det stort sett gjort sammenhengende siden start. Angrer litt på shortsvalget nå, den er dryppende våt og har begynt å gnisse på innsiden av lårene. Bestemmer meg for ikke å bruke energi på dette og glemmer ubehaget resten av løpet !

Løypa fortsetter ubønnhørlig videre mot Kødben og Vesterbro. Ved drøye 18 km møter jeg teten som passerer 22 km på vei tilbake mot sentrum. Blir alltid imponert å se hvor fort de beste løper og en stakket stund føler jeg meg ganske tung i steget.

I sentrum av bydelen Vesterbro passeres halvmaraton.  1.23.30 er raskere enn planlagt og det kjennes at jeg har vært i krigen en stund. Gradvis går km-tidene opp, men jeg holder fortsatt en god flyt og er ved godt mot. Traseen forsetter nå nordover langs Kalvebod Brygge og følger havna helt opp til den lille havfrue (27 km). Må jobbe mer nå kjenner jeg, slitsomt parti med merkbar motvind, pissregn og uryddig underlag med en del brostein. Har kommet meg opp i en liten gruppe som løper passe fort. Fiona Powell ( nr. 3 i dameklassen) ligger i denne gruppa Hun løper svært jevnt og jeg holder meg her i mange km.

30 km passeres på 1.59.51. Det vil si at siste mila har gått unna på 40.49. Fortsatt en fart å leve med, men skulle jeg komme meg under 2.50 måtte farten ikke dale nevneverdig de siste 12km av løpet. Og det er gjerne fra 30 og inn det virkelig begynner å butte.

København-Maraton-2013-Vidar2
Det begynner å tære på. Men Vidar er ekspert i å holde oppe farten i et langt maratonløp. Han sprekker aldri, noe også 6 NM-titler i veteranklassene vitner om.

Fra 28 km og til mål følger løypa hovedsakelig samme trase som mellom 4 og 17. En ny runde innom Østerbro og Parken, via Nørrebro og tilbake til sentrum og Islands Brygge. Litt for mange 90-graders svinger og en del brostein får føtter og fotsåler til å protestere, men ingen krampetendenser.

Gruppa, som nå kun består av unge Powell og gamle Nilsen, holder jevn fart og spiser en del løpere mot slutten ( løp meg opp 16 plasser siste 7 km). Litt energitom er det fristende å nappe en av  gelpakkene som Powell har i beltet, glemte selvfølgelig å ta med sjøl, men motstår fristelsen 🙂 Imidlertid ser jeg nå at  km-passeringene tilsier en tid over 2.50.  Øker derfor farten en smule og siger i fra min følgesvenn den siste mila. Oppløpet er uvant langt, men kan med tilfredshet fastslå at ”langspurten” virket.  En sen, men god sesongstart, og en tilfredsstillende bekreftelse på at det tross alt står litt bedre til med grunnformen enn fryktet.

Tydelig fornøyd på oppløpet med enda en gang å ha løpt under 2.50. Mission completed!

Vil anbefale alle å løpe i København. Fantastisk by, glimrende publikum og underholdning langs løypa.  Jeg kommer tilbake om ikke lenge, kanskje neste år ?

——-

Sportsmanden gratulerer med en kjempeprestasjon. Vidar Nilsen har for øvrig 6 NM-gull på maraton i veteranklassene og er en skikkelig ekspert på distansen. Det var for øvrig innlagt dansk mesterskap i København, og Vidar kan nå også føye en uoffisiell 6.plass i DM til CV-en sin.

Les også Morten Vestvik sin løpsrapport fra København Maraton.

Vil du lese enda mer om København Maraton, så er det en fyldig reportasje fra løpet i 2011 på SportsBloggen.

 

sportsmanden.no

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Fuktig og flott i København Maraton

Kommentarfeltet er stengt