MaratonSkåbu FjellmaratonUltraløp

Skåbu Fjellmaraton skapte løpsfest igjen, vått og grått vær til tross

Skåbu Fjellmaraton er langt mer enn et løp. Det er en happening og en løpsweekend for svært mange av deltakerne. Og med det flotte Jotunheimvegen Ultra og det kortreiste terrengløpet på 7,5 km, i tillegg til maraton og halvmaraton, er det et rikholdig konkurransetilbud å velge mellom for de mange tilreisende.

I år ble Skåbu Fjellmaraton arrangert for syvende gang. Mens man flere ganger tidligere har vært veldig heldig med været på løpsdagen, var det litt motsatt i år. For mens det var nydelig høstvær med sol på fredag, og delvis på søndag, så var det gråvær og litt regn på løpsdagen. Dog var været adskillig bedre enn meldt og løpsforholdene var veldig gode med rundt 7 grader og ganske vindstille under de tre distansene som starter i selve Skåbu. Ultraløpet over 57 km starter ved Bygdin klokken 08 etter at deltakerne er busset fra Skåbu tidlig på morgenen. Ultraløperne forteller om litt kaldt og småsurt vær ved start, men at det ble bra etter hvert. To reinflokker fikk man også sett underveis på ferden langs Jotunheimvegen, som man følger så å si helt fra start til mål.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Skjønt også ultraløperne legger avslutningen på sørsiden av vannet Olstappen, før alle som en må opp den beryktede Kamfossbakken som en knallhard, men spektakulær avslutning på løpene med 2,5 kilometer bratt motbakke bestående av 250 høydemeter, altså med en snittstigning på 10 %, identisk med for eksempel motbakkeløpet Fløyen Opp i Bergen!

Jotunheimvegen Ultra har også blitt svært populært siden den første utgaven i 2019 og i år var det 62 påmeldte. Forsidebildet er fra starten ved Bygdin.

Les reportasjen fra det første løpet her: Vilt og vakkert i Jotunheimvegen Ultra

Klart raskest i år var John Marius Hegseth fra IL Varden Meråker som vant på 4.23.21, og Ingrid Lid fra BFG Bergen Løpeklubb, med 4.50.17.

Mens Hegseth var drøye 23 minutter foran toer Bjørn Ole Skorgevik fra Ålesund, vant Lid med over 50 minutters margin til Siri Elvsborg fra Nesodden IF / Nesodden Trail Running. På de siste pallplassene kom Torbjørn Midthus fra Raufoss og lokale Ragnhild Ekre fra Steil IL.

ULTRAVINNER: John Marius Hegseth var raskest i den fjerde utgaven av Jotunheimvegen Ultra.
Foto: Arrangøren
STERKT: Ingrid Lid vant kvinnenes ultraløp og ble kun slått av de to beste mannfolka.
Foto: Arrangøren

Halvmaraton er den største distansen, med 123 påmeldte. På grunn av det litt dårlige været var det kun 93 som stilte til start, og raskest her var Torger Haukåen fra Sør-Vekkom Lauparlag med 1.21.09 og Emma Kristine Skjerstad fra Nittedal IL med 1.36.16. Her var det knallhard konkurranse om seieren opp Kamfossbakken og helt til målstreken av Marta Ulvensøen fra Isfjorden IL, som var kun seks sekunder bak vinneren i mål. På tredjeplass kom klubbvenninnen Ingvild Bjørhei på 1.42.46.

Simen Teigum Slettede fra Skjåk IL ble nummer to av mennene på 1.22.26, mens Gunnar Kaus sørget for at Sør-Vekkom Lauparlag fikk to mann på pallen med tredjeplass på 1.29.04 etter en sterk avslutning.

GOD STEMNING UNDER PREMIEUTDELINGEN: Filmsnutt fra premieutdelingen, der vinner av halvmaraton Torger Haukåen blir ropt opp som «verdensmester»!
Film: Frode Monsen


Maratondistansen lider nok litt under suksessen til Jotunheimvegen Ultra. Her stilte kun 20 av de 27 påmeldte til start. Mads Buhaug fra Øyer-Tretten IF avgjorde en hard kamp mot Andre Bjugstad fra Brøttum med 16 sekunders margin til vinnertid 3.l2.55, med Trygve Hansen fra Oslo på den siste pallplassen med 3.20.44.

Kvinnenes maraton ble vunnet av Ragnhild Haukåen fra Sør-Vekkom Lauparlag med 3.35.51, med Mari Arnøygard Wedum fra Vågå (4.05.45) og Ingvild Vøllo Eliassen fra Oslo (4.34.16) på de to andre pallplassene.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
TOPP 4 I TET PÅ MARATON: Mads Buhaug tar teten allerede fra start, mens Andre Bjugstad (178 til venstre) titter bort på lederen. Trygve Hansen (170) og Jens Ole Sæther (165) blir nummer 3 og 4.
Foto: Frode Monsen
STERKE SØSKEN: Ragnhild Haukåen fulgte opp brorens seier på halvmaraton og vant kvinnenes maraton.
Foto: Frode Monsen

På kortdistansen 7,5 km ble det seier til Martin Bryggen fra Halden Skiklubb med 34,24, foran Henrik Holberg fra Heming med 35.59. På tredjeplass kom dagens mest travle person. Tom Erik Aulie Åsen er primus motor for Skåbu Fjellmaraton og hadde mange jern i ilden i helgen, men rakk også å løpe terrengløpet og fikk sågar to turer opp på pallen etter 36.40 som tredjemann totalt og klassevinner i M40-49 år.

Kvinnenes seierspall bestod av Charlotte Hummel fra Tirsdagstrimmen (42.11), Britt Rusten fra Øyer-Tretten IF (42.39) og Hanne Bjercke fra Sør-Fron IL (42.53).

PALLEN MENN 7,5 KM. Martin Bryggen (1), Henrik Holberg (2) og Tom Erik Åsen (3).
Foto: Frode Monsen


Totalt var det litt over 300 påmeldte til sammen på alle distanser. Selv om dette var en nedgang fra i fjor og i forfjor, sa de driftige arrangørene seg godt fornøyd. Med litt bedre vært ville det nok kommet en del etteranmeldte på løpsdagen, men været får man som kjent ikke gjort noe med.

DAGENS FINESTE ANTREKK? Jannicke Andersen fra Romerike Ultraløperklubb skulle egentlig ha løp ultraløpet, men måtte kaste inn håndkleet. I stedet fant hun frem dette fine kostymet og fullførte 7,5 km uten tid, for øvrig sammen med flere andre i fine kostymer.
Foto: Frode Monsen

Arrangementet ble ellers prikkfritt gjennomført. Premieutdelingen med fin seierspall til de tre beste totalt og alle klassevinnerne var flyttet innendørs, og som vanlig var det bankett som afterrun der det i år ble servert en utrolig god indrefilet fra hjort. Årets foredragsholder var Thomas Stordalen, som holdt et både inspirerende og sterkt foredrag med utgangspunkt i sine 30 maraton på 30 dager i fjor sommer, sterkt krydret med egne erfaringer basert på en tøff barndom og personlige reise de siste ti årene, med fokus på hva løpingen også kan bidra til vedrørende psykisk helse.

Thomas Stordalen holdt ikke bare foredrag. Han løp også Jotunheimvegen Ultra på gode 5.48.43 til 20.plass.
Foto: Arrangøren
VÅTT OG KALDT. I hvert fall for de frivillige som stod i flere timer på drikkestasjonene.

Mange av de tilreisende bor på Skåbu Fjellhotell, som også rommer lokalene for sekretariat, stand og premieutdeling, og med start og mål på andre siden av gaten. Sportsmanden har vært fast gjest her helt siden hotellet åpnet opp for oss som de aller første gjestene i de nyoppussede lokalene i 2017, og servicen og maten var like god nå som den har vært hvert eneste år.

VAKKERT: Slik så det ut da vi ankom Skåbu fredag ettermiddag. Både Jotunheimvegen Ultra, maraton og halvmaraton går langs vannet på sin ferd tilbake mot Skåbu sentrum.
Fra bunnen og starten av den 2,5 km lange Kamfossbakken som avslutter «ballet». –En bragd å løpe opp den bakken, skrev redaktøren av Runners World Sara Skarabot Pedersen, som for øvrig ble nummer 4 på halvmaraton.
Sportsmandens redaktør har deltatt på en av distansene i Skåbu Fjellmaraton i samtlige syv år og var godt fornøyd med å ha fullført halvmaraton, bare seks dager etter Berlin Marathon. Vi kommer nok tilbake til neste år også.


Alle resultater

Se alle tidligere artikler fra Skåbu Fjellmaraton

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -