HalvmaratonMaratonMaratonkarusellenVestlandet

Minnerikt og fint i Hans-Jacobs Minneløp

Rapport fra siste løp i Maratonkarusellen 7.desember

Etter mye nedbør i dagene før, var det oppholdsvær og fine forhold – ja, sola tittet såvidt frem også – da det siste løpet i Maratonkarusellen i Fana gikk av stabelen lørdag formiddag. Det siste løpet i karusellen kalles Hans-Jacobs Minneløp, oppkalt etter og til ære for legendariske Hans-Jacob Berntsen, ildsjelen som også arrangerte forløperen Norgeskarusellen med Bergen Ultra i en årrekke, men som dessverre gikk bort for to år siden.

Som alltid ellers er det både halvmaraton og maraton på programmet. Start og mål er på Fana Stadion, før man løper langs den gamle Osbanetraséen til mer landlige omgivelser i sørenden av Kalandsvatnet, der løypen snur og tar samme vei tilbake til stadion.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

To brødre øverst på maratonpallen!

På maraton – der løperne tar to turer til Kalandvannet, ble det dobbeltseier til brødrene Øyvind og Carl Eilert Macody Lund fra Bergen, med Øyvind Loftås fra Fri IL på tredjeplass. Trygve Andersen fra Varegg ble firer, med en tredje bror, Mathias Macody Lund, på femteplass! Vinnertiden var på 2.52.47 og hele 11 løpere kom i mål på under tre timer.

Starten er gått for helmaraton klokken 11.00 på Fana Stadion.
Foto: Arrangøren
VANT: I nesten sommerlig antrekk var det til slutt Øyvind Macody Lund som trakk det lengste strået, etter hard kamp underveis med broren Carl Eilert.
Foto: Arrangøren

Elsker å slå mannfolk!

På kvinnesiden var det velkjente Therese Falk fra Romerike Ultraløperklubb, Norges beste ultraløper de siste sesongene, som i suveren stil vant på 3.05.47 og etterpå kom med følgende innrømmelse:

– Jeg elsker å slå mannfolk! sa en munter Falk etterpå.

Det var kun 12 av dem som slapp unna «tjeideng» i Fana.

IMPONERTE IGJEN: Therese Falk smiler etter seier og nok et strålende løp. 3-timers grensen blir nok også snart slått av den blide læreren som stadig bryter nye grenser.

På andreplass kom superveteranen Kristin Husby fra Laksevåg TIL.

– Det ble et greit løp i komfortsonen, fortalte 57-åringen til Sportsmanden etter å ha cruiset gjennom løypen på gode 3.18.26!

Deretter var det et kjempesprang til tjekkiske Zuzana Fendova, den tredje kvinnen som løp på under fire timer i Fana (3.53.35).

Aller sist i mål av de 66 startende på tiden 5.19.42 kom den som har aller flest maraton i Norgeshistorien, Inge Asbjørn Haugen, som fullførte sitt løp nummer 595 på lørdag!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
I KOMFORTSONEN: Kristin Husby koste seg underveis!
Foto: Arrangøren
Mr.52: 52-åringen Ove Wolff fra Hyllestad IL løp sitt maraton nummer 52. Litt vel tøff åpning med passering halvveis på 1.29 straffet seg på andrerunden, men det ble likevel 2.plass i klassen på gode 3.08.43 i mål.

Sterk trio på halvmaraton

På halvmaraton var det 179 på startstreken, og aller raskest var Tage Augustson fra Varegg, som snek seg under 1.10 til sterk vinnertid på 1.09.56.

Nikolas Jon Aarland fra Hjerteslag/Øl og Kondis(!) var ikke langt bak med 1.10.33. Et kjempetalent som visstnok akkurat er begynt med løpingen, ble oss fortalt av klubbkompis Stein Henrik Olaussen etterpå – som for øvrig startet tidligere enn de øvrige maratonløperne da han ville løpe 50 km. De var kanskje ikke så lurt, for etter passering maraton på gode 2.58, ble det fryktelig tungt med krampeproblemer på de siste 8 kilometerne for Stein Henrik.

KLAR! Halvmaratonfeltet er klar til start, mens Frode Johansen fra BFG Bergen Løpeklubb passerer halvveis på sitt maraton. For øvrig hans tiende maraton på under 3 timer, da han med 2.58.21 ble nummer 6 i mål etter en halvmaraton til.
Team Sportsmandens Frode Monsen og Stein Henrik Olaussen – sistnevnte hadde et av dagens mest spektakulære løp, på godt og vondt. I Berlin Marathon var det bare på godt, da Olaussen forbedret sin da 5 år gamle pers med hele syv minutter til knallsterke 2.38.59! -En hinsides fantastisk opplevelse, sa han etter det løpet.
Foto: Arrangøren / Tom Roger Johansen

Tilbake til halvmaraton, der Espen Borge Joensen fra Fri IL ble sistemann på pallen med 1.11.36. De tre var i en klasse for seg på lørdag, men åtte mann, der den siste var den tidligere syklisten Stian Remme, løp på under 1.20.

Nina Aarbø Olsen fra Fitjar IL vant kvinnenes halvmaraton på 1.29.23, og også Linda Grøning fra Varegg snek seg såvidt under 1.30, med Renate Galleberg på tredjeplass på 1.32.19.

PERS! Ståle Danielsen (t.v.) var strålende fornøyd med å gjøre akkurat det han sa her like før løpet. Målet var pers og 1.27.30. Fasit ble pers på 1.27.46 og 4.plass i M40-44 år. Trond Pedersen var ikke langt bak sin egen ferske pers fra Karmøy Maraton heller, der han etter en heroisk innspurt snek seg to sekunder under 1.30. I Maratonkarusellen ble det 1.30.19.
PERS: Roger Nyhammer fra Varegg har all grunn til å juble etter 1.29.40 og pers han også, med tre små, men viktige sekunder!
JUBEL: Så glad er Sander Aarli fra Bergen da han passerer målstreken på sin halvmaraton på 1.37.29.

Sosial samling med vaffelparty

Maratonkarusellen er ellers – i beste Hans-Jacob Berntsen-ånd – kjent for sin sosiale profil. Etter løpet ble det servert varm gløgg utendørs, før det var dekket til langbord inne med fin premieutdeling til kaffe og vafler – gratis til deltakerne alt sammen. Løperne fikk også gratis t-skjorte på kjøpet, og kunne til slutt dra hjem etter enda en minnerik dag i Fana.

Alle resultater

MUNTER FØR START: «Barte-Sam» Gunnar Aarseth fra Spirit Stavanger er å se på svært mange løp. Her er han avslappet og klar, sekunder før startskuddet smeller på Fana Stadion.
LIKE BLID ETTERPÅ! I mål på 1.38.26 til seier i klasse M60-64 år. –Nå legger jeg opp! sa han med verdens største smil, så vi vet ikke helt om det var alvorlig ment. La oss håpe at vi kan se den blide karen med Norges største løpebart på løp rundt omkring i mange år enda!
FINE FORHOLD: Det var gode løpsforhold og landlige omgivelser her ved Kalandsvatnet. Ida Ervik Raaness fra BFG Bergen Løpeklubb sa etter hvert takk for følget til Sportsmandens reporter, som dog holdt ganske jevnt fart hele løpet.
Foto: Arrangøren
Ida Ervik Raaness ble belønnet med seier i klasse K20-22 år og var fjerde beste kvinne i mål på 1.32.36, ikke mange sekundene bak persen sin.
Veteranduoen Trond Pedersen og Frode Monsen var begge bra fornøyd. Pedersen løp i likhet med Raaness like over persen sin. Du kan lese hele Trond Pedersen sin løpsrapport på bloggen sin RunForFunMan her. Monsen var med 1.33.25 langt bak sine bestetider, men kunne trøste seg med ikke å være så langt bak årsbeste fra Drammen halvmaraton i august…
Foto: Ida Ervik Raaness
BLIDE FJES: Det var mange fornøyde løpere i målområdet etterpå. jørn Ulvang fra Tryg Forsikring i midten løp på 1.44.656, mens Jan-Tore Gjervik (t.h.) fikk notert 1.36.25 – begge i klasse M50-54 år.


Aller bilder der ikke annet er nevnt: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Sportsmanden.noSpre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -