DrammensmaratonLøpingStor-Oslo

Perfekte forhold og mange sterke tider i Drammen

Men to av løypene var dessverre litt for korte

Drammensmaraton ble arrangert under nærmest optimale forhold søndag, med 12-13 grader, lettskyet og lite vind. Så gode var forholdene at mange overprestere med både årsbeste og ny pers som resultat. Litt surt da at halvmaraton og 10km var 100-120 meter for kort. Likevel tror vi de fleste hadde en fin dag i elvebyen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
BLIDE! Torunn Paulsen Brandt og Svein-Erik Bakke var to av mange blide løpere i Drammen. Heidi Grønvoll (forsidebildet) var en annen. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Løypen var kontrollmålt, men årsaken til at det likevel ble feil, skyldes rett og slett en kjedelig glipp av løpslederen, som viste løperne over veien på et fotgjengerfelt for tidlig, ved vendingen langs elven etter passerte 9 km.

Maratongeneralen Odd Grønli påtar seg all skyld og legger seg langflat.

– Jeg har gjort en kjempetabbe og henvist til feil bruk av fotgjengerfelt, fortalte en ulykkelig løpsleder i går kveld.

Han ringte selv uoppfordret og forklarte hva som hadde skjedd, og det var viktig for hedersmannen Grønli, maratongeneralen som har vært en ildsjel og primus motor for dette arrangement i flere tiår, at det ikke var arrangørklubben Sturla eller noen andre enn han selv som skulle få kjeft for dette. Her var det ingen unnskyldninger eller bortforklaringer.

Uansett veldig leit, særlig siden det også var en lignende feil for to år siden. Men det er dessverre ikke helt uvanlig at løpsarrangører gjør feil med løypelengden. De siste årene har vi opplevd akkurat det samme i Trondheim Maraton, som da til og med hadde NM innlagt i arrangementet, og av de rutinerte arrangørene i tradisjonsrike Fredrikstadløpet.

Det er kjedelig når sånt skjer, men gårsdagen var uansett en løpsfest, og alle vi snakket med var blide og fornøyde og hadde hatt en super dag, i et ellers topp arrangement, selv om ryktene allerede kort tid etter løpet begynte å summe om at det var litt for kort løype.

SMIL OG LATTER: Neil Dryland (t.h.) var superfornøyd etter sin raskeste halvmaraton, mens Ragnar Nygård, karen som snart passerer 100 ultraløp – var glad for å være tilbake og at kroppen fungerte langt bedre enn fryktet etter en skadeperiode.
Foto: Frode Monsen

Marthe Katrine Myhre vant halvmaraton uken etter at hun ble norgesmester på maraton

Halvmaraton ble vunnet av Kristian Tjørnhom og Marthe Katrine Myhre.

For Marthe Katrine Myhre, som løper for Lillehammer IF/Team Sportsmanden, er det bare en uke siden hun ble norgesmester på maraton i Stavanger, for øvrig hennes sjette NM-gull på den klassiske distansen!

Vinnertiden på den halve distansen i Drammen var 1.18.12. Sigrun Gjølberg fra Rygge IL (1.18.36) og Marit Haslie fra Ås IL (1.18.46) var ikke langt bak, mens sterke Hilde Aders og Julie Aspesletten også var under 1.20 på delt 4.plass med 1.19.18.

For Tour of Mjøsa-vinner Julie Aspesletten var det debut på halvmaraton, og hun klarte målet om sub 1.20.

Kristian Tjørnhom fra Kristiansand Løpeklubb vant en overlegen seier i Drammen på sterke 1.06.05, hele 3.21 foran Ola Skatvedt fra Åsen IL på andreplass med 1.09.26, og Vegard Brun Saga på tredjeplass med 1.11.11.

GO, GO! Starten er gått for halvmaraton. Løpets vinner Kristian Tjørnhom – midt på bildet i svart – har allerede en knepen ledelse. Foto: Bjørn Hytjanstorp
PÅ GANG IGJEN: Heming Leira gjorde et gledelig og imponerende konkurranse-comeback på vårparten da han overrasket både seg selv og andre med 1.31.33 i Fredrikstadløpet. Men Heming har ikke fått trent så mye som han håpet i sommer og snakket om en tid rundt 1.45 før start. Fasiten på 1.32.51 ble derfor en ny solid opptur for den tidligere redaktøren av kondis.no. I linken kan du lese reportasjen til Hemings arvtaker Olav Engen på Kondis.
Foto: Bjørn Hytjanstorp

Sandvik og Maridal raskest på 10 km

10 km ble vunnet av Øystein Sandvik fra PwC BIL på 32.23, med Kristian Thon fem sekunder bak på andreplass, mens Team Sportsmandens Pål Onsrud avgjorde en knallhard kamp om tredjeplassen med 33.12. Øyvind Melhus Sjursen, Mats Gabrielsen og Vegard Lyngvi Sand kom henholdsvis ett, tre og seks sekunder bak.

Tre kvinner løp under 35 minutter, med Hanne Mjøen Maridal aller først på 33.50, foran fjorårsvinner Heidi Pharo (34.14) og Astrid Brathaug Sørset (34.33). Alle tre er med i Team Ingrid Kristiansen. Det samme er løpets femmer, Andrea Fjellseth, så det var litt av en suksess for teamet til vår tidligere løperstjerne i Drammen. Margrethe Bergene fra arrangørklubben Sturla var den eneste som splittet kvartetten med sin fjerdeplass.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
OFFENSIV: Pål Onsrud fra Team Sportsmanden tar teten helt til venstre. Pål var strålende fornøyd med pers og tredjeplass i mål. Foto: Bjørn Hytjanstorp

Løyperekord på 5 km

På 5 kilometeren ble det seier til Ronny Losoa fra Sigdal FIK på 15.22, fem sekunder foran Fredrik Sætran fra BUL Trømsø, med Johannes Teigland fra Gular på tredjeplass med 15.34. Også Tomas Oskar Hellesø fra Tjalve var under 16 minutter med 15.55 på fjerdeplass.

HVEM DER? Startnummer 105 Mattis Haug lurer på hvem denne karen i lysgrønt er. Ronny Losoa tok imidlertid ganske raskt kommandoen og vant på 15.22, mens Haug endte som nummer 62 på 22.50.
Foto: Bjørn Hytjanstorp

Kvinnenes 5 km ble vunnet av Marte Bagaasen Mork fra Ringerike FIK på 17.40. Marianne Dønnem fra SK Vidar (19.07) og Viktoria Maria Gundersen (19.19) tok de andre plassene på pallen.

– Det var en fin gjennomkjøring før København halvmaraton neste helg, sa en fornøyd Ronny Losoa etterpå. I Kongens by håper den tidligere fotballspilleren på å perse og komme under 1.10.

Løypen på 5 km ble ikke rammet av feilen som gjorde at de to andre distansene ble litt for korte.

STERK VETERAN: Jon Per Nygaard fra FIK Ren-Eng vant klasse M50-54 år på sterke 16.34, som holdt til 5.plass sammenlagt.
Foto: Bjørn Hytjanstorp
Jon Arne Skrove, Team Sportsmanden / Hytteplan Sport, løp på gode 17.50 til 2.plass i M45-49 år.
Foto: Bjørn Hytjanstorp
RASK: Ronny Losoa viser frem førstepremien ikledd «gull-luen» sin. Men det er neste helg han virkelig skal løpe fort, i Copenhagen Half. Vi ønsker Ronny lykke til!
Foto: Frode Monsen
Egil Løken var en av 13 løpere fra Team Sportsmanden i Drammen. Målet var under 1.35 i oppkjøringen mot Berlin Marathon, så ikke rart at Egil var storfornøyd med å løpe under 1.30 på halvmaraton for aller første gang.
Foto: Frode Monsen
BEDRE OG BEDRE MED ÅRENE: En annen av Team Sportsmandens løpere var Vidar Ellefsen, som forbedret seg fra i fjor og løp på knallsterke 1.23.43. Likevel ble det «bare» 2.plass i klasse M60-64 år, da den tidligere storløperen Oddmund Roalkvam fra Stord IL dukket opp og vant på knallsterke 1.20.10! Vidar var uansett kjempefornøyd med løpet, og det bare uken etter at han syklet 100 kilometer i terrenget i Ultrabirken!
Foto: Frode Monsen
DREAM TEAM fra SK Vidar: De to klubbkameratene Ole Arne Eiksund og Tim Bennett var på plass. Eiksund, med 103 maratonløp på merittlisten, imponerte med solid gjennomføring med kraftig negativ splitt på 1.29.51, mens Kondis-president Tim også var happy med 1.33.47.
Foto: Frode Monsen
Fin deltager-medalje! Foto: Hanne Wibe

Deltagerrekord i «nyere tid»

Gledelig var det også at det i år ble deltagerrekord etter at løpet gjenoppstod i 2011, slik vi antydet i vår forhåndsreportasje.

Med over 1200 påmeldte og hele 1082 som fullførte ett av løpene, var dette rekord etter at løpet kom tilbake på terminlisten i 2011.

Alle resultater

Alle tidligere reportasjer fra Drammensmaraton kan leses her

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -