HalvmaratonLøpingMaraton

Tøft og flott i Trondheim Maraton

Vedvik og Nevin norgesmestere på halvmaraton –
Falk perset igjen og vant den fulle distansen

Trondheim by bød på løpsfest da Trondheim Maraton ble arrangert midt i hjertet av byen på lørdag. En flott rundløype langs deler av Nidelva, med start og mål midt på torget, med Nidarosdomen som majestetisk kulisse flere steder i løypen. På halvmaraton løp man to runder, mens maraton bestod av hele fire runder rundt omkring i den fine og trivelige byen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Starten er gått for NM på halvmaraton fra Trondheim Torg med et fyldig felt.

Siden norgesmesterskapet var innlagt både for seniorer og veteraner på halvmaraton, ble det å betrakte som hovedløpet i år, selv om det er den hele distansen som bærer løpets navn. NM-løperne var da også «beæret» med en egen pulje som inkluderte alle NM-aldre, med start tre minutter foran første ordinære pulje av mosjonister som løp utenfor NM.

Men når NM-starten gikk hadde allerede maratonløperne vært ute i 2 timer og 15 minutter og de raskeste nærmet seg mål. Blant gutta ble det utenlandsk dobbeltseier, med Luke Campbell fra Australia aller først på 2.51.05. Axel Anders Kvale ble beste norske, han var med i tetkampen lenge og endte på tredjeplass på 2.54.43.

SAMSUNG CSC
INTERNASJONALT: Tet-trioen på maraton passerer over torget etter tre av fire runder. Den australske vinneren skimtes som tredjemann, mens Axel Anders Kvale (265) ligger i rygg på lederen Niklas Rohling fra Tyskland.

Blant kvinnene ble det hard kamp mellom Therese Falk og Hanna Sæverås Breivold, en duell som Breivold lenge ledet, men som Falk etter hvert avgjorde på den siste runden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Vi snakket sammen og hadde det hyggelig! sa Falk, som ikke bare vant, hun perset også for fjerde gang i år, bare 14 dager etter at hun løp meget bra til sjetteplass på 3.17 i varme Reykjavik Maraton.

Solveig Faleide Guldberg fra Trondheim tok en populær tredjeplass på hjemmebane.

SAMSUNG CSC
Therese Falk har akkurat overtatt kommandoen halvveis ut på kvinnenes maraton og ser ut til å kose seg med Nidarsodomen i bakgrunnen. Hanna Breivold henger foreløpig godt med.
SAMSUNG CSC
KALDT? Solveig Faleide Guldberg tok bronsen. Det var litt regn de første rundene av maratonløpet, mens det var rett så mildt og fint da halvmaraton startet et par timer senere, selv om Guldberg her tar igjen glidelåsen på jakken og løper med hansker.

Vedvik viste styrke

I NM halvmaraton skilte to mann seg ut ganske tidlig, og inn til runding halvveis var det Strindheim ILs Ebrahim Abdulaziz som dro, med Gulars førdianer Marius Vedvik i rygg. De to holdt følge så å si hele løpet, men til slutt var det Vedvik som var sterkest og vant med 10 sekunder på 1.05.14.

– Utrulig deilig med NM-gull på halvmaraton i dag etter ein tett duell i Trondheims gater! skrev Marius Vedvik på Facebook.

SAMSUNG CSC
Marius Vedvik passerer på andreplass, men var raskest på slutten.

Bak de to ble det like tett om bronsemedaljen, der trønderen Ola Sakshaug, som nå løper for Kristiansand Løpeklubb, avgjorde duellen mot Andreas Myhre Sjurseth med fem sekunders margin til sluttid 1.07.24.

SAMSUNG CSC
Achame Solomon fra Namdal Løpeklubb med Andreas Myhre Sjurseth på hjul. De endte på femte- og fjerdeplass.
SAMSUNG CSC
TETT I U23 NM: Sondre Øvre-Helland tok gullet i U23 etter en hard kamp – og sjetteplass totalt. «Stor dag! Norsk U23-Mester på halvmaraton og ny personlig rekord med litt over tre minutter i Trondheim. 1:08:04 i en løype som var tøff og litt for lang, var over all forventning. Fikk hard kamp, Alexander Kirkeberg var kun 11 sekunder bak, mens Kristian Tjørnhom var 27 sek bak», skrev treningskameraten til norgesmester Vedvik på Facebook.
SAMSUNG CSC
Alexander Kirkeberg (i gult) og Kristian Tjørhom (fremst her) jaget like bak!

Veteranen Anne Nevin imponerte igjen

Anne Nevin fulgte opp triumfen fra Birkebeinertrippelen sist helg med ny seier, og veteranen som løper i klasse 40-44 år kan nå smykke seg med tittelen norgesmester på halvmaraton. Strindheim-løperen vant på 1.17.52, mens Maria Sagnes Wågan, Namdal løpeklubb og Tonje Gresslien, SK Vidar, tok sølv (1.18.31) og bronse (1.20.34).

Resultater NM Halvmaraton 

SAMSUNG CSC
Anne Nevin er svært konkurranseglad og veteranen ble norgesmester for seniorer uken etter at hun sikret seg den prestisjefulle tittelen Årets Superbirkebeiner etter sterk sykling i Birkebeinerrittet. Sølvvinner Maria Sagnes Wågan skimtes like bak Nevin.
SAMSUNG CSC
VARMT? Tonje Gresslien sommerlig antrukket på vei til bronse med Nidarosdomen i bakgrunnen.

Løypen var kanskje ikke av det aller raskeste slaget, men lettløpt nok til at noen faktisk satt personlig rekord. Eb av dem var veteranen Trond Inge Carlsen, som 53 år gammelt perset for første gang på syv år:

– Etter en tung start løsnet det halvveis og det var bare å øke på. Jeg klarte rett og slett ikke å henge på åpningsfarten til det store feltet, men isteden fikk jeg gleden av å ta igjen løpere hele tiden fra 2km og helt inn til mål. Ble ikke forbiløpt av en eneste en! Er nesten mest fornøyd med avslutningen hvor jeg på stive bein løp siste 300m i 2.24 fart, eller over 24 km/t i gjennomsnitt, uten fartstrening, forteller Carlsen til Sportsmanden.

At nivået var høyt, vitner det faktum at Carlsen kjempeløp på 1.21.25 «bare» holdt til 6.plass i klasse 50-54 år.

SAMSUNG CSC
Maraton er for lengst i gang og det er snart start for halvmaraton.
SAMSUNG CSC
Så er starten gått. Alle NM-løperne hadde også startnummer på ryggen.
SAMSUNG CSC
Tre minutter senere er det klart for start for den første av fire startpuljer for det ordinære halvmaratonløpet.
SAMSUNG CSC
Mange tilskuere var etter hvert kommet til og noen sølepytter vitnet om regnværet som hadde vært på natten og morgenen.
SAMSUNG CSC
Pulje 2 på halvmaraton ut av startblokkene.
SAMSUNG CSC
Team Sportsmandens Frode Monsen hadde en bra dag og vant både kampen mot 1.30-ballongen med 35 sekunders margin og klasse 55-59 år – vel og merke for de som løp utenfor NM. I Norgesmesterskapet  ville tiden «bare» holdt til 7.plass i klassen.
SAMSUNG CSC
BLID DEBUTANT: Carl Martin Krokeide (1641) debuterte ikke bare på halvmaraton, men i løpskonkurranse totalt, og var meget godt fornøyd med dagen etter 1.41.34.
SAMSUNG CSC
Hanne Wibe var meget glad for å kappe 4 minutter av tiden fra Reykjavik halvmaraton for 14 dager siden og løpe på under 1.50 i Trondheim.
SAMSUNG CSC
Tilbake til NM: Terje Olsen fra Byaasen Skiklub (411) tar gull i klasse 45-49 år på sterke 1.13.19 og blir nummer 16 totalt. Joachim Tranvår (501) kommer åtte sekunder foran i mål til 15.plass.
SAMSUNG CSC
Olger Pedersen fra Dimna IL blir nummer 23 totalt og nummer 10 i klasse 23-34 år på 1.15.43.
SAMSUNG CSC
STERKE VETERANER: Kurt Nilsen fra Rana Friidrettsklubb (t.v.) blir suveren norgesmester i klasse 55-59 år på 1.19.24, selv om han her blir spurtslått med to sekunder av Tom Dønnem, som tar fjerdeplassen i klasse 45-49 år.
SAMSUNG CSC
FLOTT RAMME:  Vi avslutter med tetduoen som svinger inn på oppløpet etter sin første runde, i en fin og relativt lettløpt trasé i Trondheim, selv om det var enkelte bakker som krevde sitt.

Bilder: Julie Wibe Bakker og Frode Monsen / Sportsmanden

Følg også Sportsmanden på Facebook.
Der kan du se enda flere bilder i albumet Trondheim Maraton og NM halvmaraton.
Alle resultater

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -