LøpingØstfold

Supre forhold ga rekordskred i Fredrikstadløpet

Sesongåpning med smell i da svært mange perset i Plankebyen

SISTE: Løypene i Fredrikstadløpet VAR for kort – Se svar fra arrangøren vedrørende løypemålingen – og ny måling – nederst i reportasjen.

Det ble et skred av personlige rekorder i Fredrikstadløpet under meget gode løpsforhold. Det er veldig mange som har målt for kort distanse på egne klokker, men løpet er et såkalt Kvalitetsløp der løypen skal være kontrollmålt – og før noe annet eventuelt skulle bekreftes, vil tidene bli stående både som perser og på aldersstatistikkene. Det som er helt sikkert, er at Andreas Myhre Sjurseth fra SK Vidar vant på 1.07.40, foran Øivind Bjerkseth, Royal Sportsklubb som tok et kjempejafs av persen til 1.09.09 og Ørjan Lunde Øvretveit, Varegg, på 1.12.29. Hilde Aders vant kvinneklassen suverent på 1.19.18, foran klubbvenninnen fra Tromsø Løpeklubb, Ina Høiland på 1.25.19, og arrangørklubben Fredrikstad IFs Maria Grønneberg på 1.30.30.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
VANT: Andreas Myhre Sjurseth spurter i mål til seier på halvmaraton. (Foto: Arrangøren)
VANT: Hilde Aders i mål til suveren seier i kvinneklassen. (Foto: Arrangøren)

Løpets toer Øivind Bjerkseth har kommentert følgende på Sportsmanden sin Facebookside:

-Jeg ser at min egen Strava-fil har kuttet gjennom hus der det var 90-gradere og høye bygninger. Så man har hvertfall løpt lengre enn hva klokka viste. Så det er vel bare å stole på at arrangøren har kontroll på hvor lang løypa er.

Siden veldig mange har notert flere hundre meter for kort distanse på halvmaraton (min egen kloke viste 20,80km), har vi for ordens skyld sendt en mail til arrangøren der vi både gir ros for nok et supert arrangement, og spør om det kan være grunnlag for mistanken som florerte i målområdet etter løpet om at løypen var litt for kort.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Se svar fra arrangøren nederst – Nå også med ny kontrollmåling!

Øivind Bjerkseth holdt for øvrig følge med sterke Andreas Myhre Sjurseth i fire kilometer, deretter ble det en litt mer ensom kamp, før en av Norges beste vintertriatleter etter eget utsagn «møtte veggen» etter 18,5 km. Men den friske satsingen ble altså likevel belønnet med solid ny bestenotering og god margin under den magiske 1.10-grensen.

STERKT LØP OG SUPERPERS: Øivind Bjerkseth med superløp spurter mot mål til 2.plass og under 1.10 for første gang. (Foto: Arrangøren)

Perset med 3 1/2 minutt

Av andre som slo til med kjempeløp og nye perser var Team Sportsmanden-duoen Roger Thompson og Henning Mortensen, som begge hadde 1.18.20 som tidligere bestenoteringer på distansen og som begge formelig smadret sine gamle rekorder i Fredrikstad. Roger løp på 1.14.49 og ble bare slått av Ole Bjørnstad fra Nord Odal IL (1.14.19) i klasse M40-44 år.

GLAD DUO! Roger Thompson (t.v.) og Henning Mortensen gir hverandre en god og felles gratulasjonsklem etter at de begge har tatt enda et kvantesprang av persene sine. (Foto: Arrangøren)

Nå har Roger Thompson det nærmest for vane å sette personlige rekorder. I fjor klarte «årets utøver i Team Sportsmanden» det hele 5 ganger, første gang i februar, siste gang i desember, så karen som bor i Enebakk og også representerer Driv IL er i bemerkelsesverdig god form året rundt. I tillegg vant han klasse M40-44 år i Etape Bornholm i fjor sommer – og fortsetter altså nå der han slapp i fjor.

JADDA!! Den satt, ny bestenotering og enda bedre tid enn håpet for muntrasjonsrådet Henning Mortensen. (Foto: Arrangøren)

Henning Mortensen klarte ikke å holde ryggen til kompisen Thompson som var planen, men kunne likevel gledesstrålende juble for 1.16.25 og 6.plass i klassen under, som for øvrig ble vunnet av løpets treer totalt Ørjan Lunde Øvretveit, foran enda en kar fra Team Sportsmanden som perset i Fredrikstad. Håkon Urdal skulle i utgangspunktet ta løpet som en solid gjennomkjøring, men overrasket seg selv med 1.14.43 og kommenterte følgende etterpå på Facebook:

-Tok en gjennomkjøring med halvmara idag før forsommerens lengre løp. Prøvde å holde litt igjen 3/4 av løpet og gi på litt mot slutten. Kult med PB selv om det ikke var planen.

Urdal liker seg tydeligvis i Fredrikstad, der han tok en knallsterk «dobbel» i fjor høst – med seier i Fredrikstadmarka rundt og Fredrikstad maraton med bare 14 dagers mellomrom!

LETTBENT: For Håkon Urdal er halvmaraton nesten som sprintdistanse å regne, og han skrudde opp farten etter at tre av de fire rundene var unnagjort. (Foto: Arrangøren)

To av dem som imponerte aller mest i Fredrikstadløpet var superveteranene Johnny Stensrud fra Rygge IL og Svein Egil Linnerud fra Gjøvik FIK,  som hadde en durabelig duell i klasse M55-59 år. Stensrud trakk til slutt det lengste strået med fire sekunders margin og vant på knallsterke 1.20.47.

KJEMPELØP: Sterkt felt med to superveteraner som imponerte enormt ytterst til høyre i hvite trøyer. Helt til høyre er Rygge ILs Johnny Stensrud som vinner klasse M55-59 år på kjempetid og pers på 1.20.47, fire sekunder foran Svein Egil Linnerud fra Gjøvik FIK (starter 553). (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden.no)

Løyperekord og perser på 5 km

På 5 km var det mange raske menn og kvinner som stilte til start (forsidebildet) og aller kjappest var Rygge IL sin sterke tilvekst av året Ulrik Lolland (som skimtes bak Trym Tønnesen med startnr. 213, fjerdemann i mål). Det ble ny personlig rekord på 15.06 for Lolland, med «hjemmehåpet» August Flø fra Fredrikstad IF 25 sekunder bak på 15.31, og unge Magnus Tuv Myhre fra Ringerike ytterligere 2 sekunder bak.

Ida Bergsløkken fortsetter også å imponere. Et par uker etter at hun gjorde et kjempeløp til pers på 1.15.35 på halvmaraton i Barcelona, ble det seier i Fredrikstad på ny løyperekord på 16.44. Solid pers det også med hele 43 sekunder på løperen fra Royal Sportsklubb. Amalie Sæten fra Ull/Kisa knep andreplassen på 17.28, fire sekunder foran Sigrun Gjølberg fra Rygge IL, som også satt en ny fin personlig rekord. Den forrige, både for Sigrun og samboer Ulrik Lolland, var satt i Sportsmandens Jubileums 5-er i desember.

5 KM 

KLAR, FERDIG…. 5 km-løperne er straks klare til start. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Sigrun Gjølberg hadde en solid sesongåpning og fortsatte der hun avsluttet fjorårssesongen; med pers på 5km! Astrid Stigen (166) fra Fredrikstad Skiklubb blir nummer 7 på 18.15, mens Kenneth Horne-Olsen (223) fra Moss IL gir Gjølberg pes helt til målstreken og kommer 2 sekunder foran i mål på 17.30. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Karsten Ladstein sjekker klokken ut fra start. Det ble pers på flotte 18.22 og seier i klasse G14-15 år på unggutten, som etterpå tok bilder av halvmaratonløperne for Sportsmanden. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Fredrik Pinås og Adrian Nilsen i grønne trøyer ser ut til å glede seg til å ta fatt på sine 5 km. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Flere blide løpere på vei ut fra start på 5 km. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

 

3 KM

Fem minutter etter at 5km startet, er det de litt yngre sin tur med 3km. Raskest her var karen i gult, Tobias Grønstad, som var eneste under 10 minutter da han vant på gode 9.30. Startnr. 3 Nils Christian Christensen (10.16) og startnr. 11 Sindre Fredriksen (10.23) fulgte nærmest også i mål. Raskeste jente var Ellinor Fossheim Solberg som løp på 11.15. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Det var minst like stor innsats litt lenger bak i feltet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

HALVMARATON

PANG! Så er det endelig halvmaratonløperne sin tur. (Foto: Arrangøren)
HØYT NIVÅ! Rune Eriksen fra Rygge IL i sort løp på fantastiske 1.21.29 i klasse M55-59 år – og ble «bare» nummer 3 i klassen på den tiden! (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
TREER: Marie Grønneberg fra arrangørklubben tok en fin tredjeplass på 1.30.30. (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
TETT: Ida Åsland tok fjerdeplassen i mål på 1.32.55, etter hard kamp mot veteranen Dorte Foss. (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
To sekunder bak i mål kom veteranen Dorte Foss fra Raufoss IL, som gjorde nok en solid løp og vant klasse K50-54 år på 1.32.57 etter lenge å ha ligget foran skjema til 1.30. (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
Team Sportsmanden-duoen Frode Monsen og Steinar Lien løp også jevnt på skjema til 1.30. Her er de et stykke utpå sisterunden. Monsen var for en sjelden gang først i mål på Lien sin spesialdistanse, men Monsens tid på 1.29.08 holdt likevel bare til en 5.plass i klasse M55-59 år, mens Liens 1.30.15 ble belønnet med 2.plass i klassen under! Steinar Lien løp for øvrig sitt maraton nummer 118 i Fredrikstad. Bak de to lurer Martin Ødegård, som avsluttet meget sterkt og parkerte de to veteranene på de to siste kilometerne til sluttid 1.28.47. (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
DÅRLIG FORM? Neida, og Stian Husebye holder tungen beint i munnen og løper inn på 1.47.29 for laget med det klingende navnet Team Dårlig Form… (Foto: Karsten Ladstein / Sportsmanden)
Irene Fog på vei mot 1.47.30 gjennom Gågaten i Fredrikstad.
To fornøyde karer fra Enebakk avrunder dagen; Steffan Aasli viste at formen er intakt og stigende med ny pers på 17.36 på 5km, mens klubbkompisen i Driv IL og Team Sportsmanden Roger Thompson som før nevnt kanskje var den som forbedret seg aller mest i Fredrikstadløpets halvmaraton. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

 

Alle resultater 

SISTE (9.4.18) – Her er svaret til Sportsmanden fra arrangøren vedrørende løypemålingen: 

Vi målte løypa i fjor sammen med Kondis og fikk den godkjent og var da 34 meter for lang pr runde.  Vi var ikke helt fornøyd med de krappe svingene ute ved vending og besluttet da å forsøke å få de samme meterantallet som denne svingen utgjorde andre steder i løypa. Vi endret da på traseen Phønixgate og J.N:Jacobsensgate (v/Biblioteket) som var 53 meter lengre enn fjorårets løype samt at vi la inn 12 meter ekstra ved parkeringsplassen ved Værste brua. Dette skal utgjøre omtrent det tapte som de kronglete svingene innebar. Vi har gått løypa med målehjul, vi har målt løypa med GPS klokke flere ganger og fått 5320 meter pr runde. (men dessverre så gir GPS klokker ulike resultat). 

Men vi vil selvsagt ta dette alvorlig å sjekke ennå bedre til neste år. Løypa er betegnet som svært rask.

Men som sagt løypa ble målt av Kondis i 2017, men uten de endringene som ble gjort i år som skal tilsvare de krappe svingene. Dersom årets løype er så mye kortere som det antydes så må vi ta en ny runde med Kondis. Takk for tilbakemeldingen.

Helge Sandvik,

løypeansvarlig

– – – –

SISTE (16.4.18) – Arrangøren og Kondis har nå på bakgrunn av vår reportasje foretatt en ny kontrollmåling av løypen og bekrefter at den dessverre var for kort:

-Lørdag ble Fredrikstadløpet målt på nytt (av Vidar Dvergedal) da det var mye som kunne tyde på at løypa var for kort. Og det viste seg å stemme. Fredrikstadløpets halvmaraton løpes over fire runder og hver runde var på 5222 meter. Dermed ble full distanse 20,888 meter istedenfor den korrekte 21098 meter. Også 5 km var for kort da den målte 4979 meter. Dermed kan ikke tidene i 2018 i disse løypene godkjennes for statistikkene, skriver Kondis 16.april. Kjedelig.


Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Supre forhold ga rekordskred i Fredrikstadløpet

  • Løypa er faktisk ikke kontrollmålt etter endringer….Arrangør burde ha bedt Kondis om å kontrollmåle før årets utgave. Målehjul vs Kndis sin måte å måle på – blir ikke helt det samme. Så løypa er mest sannsynlig da for kort . Det beste hadde vært om Kondis hadde målt NÅ – det må i såfall arrangør evnt spørre om til oss

  • Tiden min ble overraskende bra og Strava er full av halvmaraton PB, men bortimot alle på Strava har 300+ meter for kort. Men hvis man ser på opptegnet streker fra GPS, så er det ikke alltid den henger med i svingene og det blir fort mange kuttet hjørner. Håper og tror det er grunnen, den er jo tross alt kontrollmålt 🙂

Kommentarfeltet er stengt