SkiSkiskytingSportsprofiler

En legende takker av

Kongen av skiskyting abdiserer for godt

Ole Einar Bjørndalen takker for seg seg etter 25 sesonger i verdenscupsirkuset som har gitt rekordmange 95 verdenscupseire totalt, inkludert 1 i langrenn, 13 OL-medaljer og utrolige 45 VM-medaljer! På forsidebildet vinker han til publikum etter sin siste individuelle VM-medalje så sent som for to år siden, i VM i Holmekollen 2016 – da 42 år gammel.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Det er vanskelig å trekke frem en ting som har imponert mest. Karrieren gjør Ole Einar Bjørndalen til en unik utøver, en av de største gjennom alle tider uansett idrett. Kanskje er Bjørndalen verdenshistoriens råeste idrettsutøver når det gjelder det å prestere over tid. Ole Einar Bjørndalen har vært på pallen i 24 kalenderår på rad, fra 1994 til og med 2017. Med bronsen fra jaktstarten i 2017 har skiskytterkongen også tatt medalje i 21 mesterskap på rad, skriver NRK Sport.

OL i Nagano er den råeste opplevelsen jeg har hatt!
(Ole Einar Bjørndalen)

På Wikidedia er siden allerede oppdatert og Bjørndalen omtales som «en tidligere skiskytter» med følgende meritter:

Ole Einar Bjørndalen (født 27. januar 1974 i Drammen) er en norsk tidligere skiskytter som representerte Simostranda IL i skiskyting og Byåsen IL i langrenn. Han er tidenes mestvinnende skisportutøver,[3]med 94 enkeltseire i verdenscupen i skiskyting i tillegg til én verdenscupseier i langrenn per 2. desember 2015.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Han har seks sammenlagtseire i verdenscupen, den seneste sesongen 2008–2009. 13 sesonger på rad kom han blant de tre beste i verdenscupen sammenlagt. Bjørndalen har 58 medaljer fra OL og VM, hvorav 28 er gullmedaljer. I tillegg har Bjørndalen 3 medaljer fra verdensmesterskapet i sommerskiskyting. Så totalt har Ole Einar 61 OL- og VM-medaljer. Han har 44 NM-gull i skiskyting, 30 NM-gull i vinterskiskyting, hvorav 20 individuelle NM-gull; normaldistanse (4), sprint (6), jaktstart (6) og fellesstart (4), samt 10 NM-gull i stafett og lag; stafett (8) og lag (2) (1996 og 1997).[1] Bjørndalen har i tillegg 14 individuelle NM-gull i sommerskiskyting: sprint (7) og jaktstart (7).[4]

Blant alle hans meritter er fire gull under Vinter-OL 2002 i Salt Lake City hans beste mesterskap.

Han blir kalt «Kongen av skiskyting»

Det var en preget Ole Einar Bjørndalen som holdt pressekonferanse der han annonserte at nå er det slutt.

Merittene sier det meste – og det meste er også sagt og skrevet om Kongen av skiskyting.

Hva sa han selv på dagens pressekonferanse?

-Jeg skulle gjerne tatt et par år til, motivasjonen er på topp!

Men etter råd fra helseteamet og familien var det er rørt og tidvis preget Ole Einar Bjørndalen som likevel sa at dette er hans siste sesong.

Bjørndalen fortalte at han fikk hjerteflimmer i fjor sommer og selv om dette er realtivt ufarlig og ikke uvanlig, var det tydelig at rådene fra helsepersonalet veide tungt, sammen med en skuffende siste sesong der 12.plassen fra Kontiolahti var hans beste verdenscupplassering.

Hva han husker best fra karrieren:

-Det er helt klart OL i Nagano. Da løpet ble avlyst og jeg «fikk anledning» til å gå løpet på nytt. Det er den råeste opplevelsen jeg har hatt.

Bjørndalen opplevde da at sprinten i OL ble avlyst på grunn av vanskelige forhold etter at han selv var kommet i mål til suveren ledelse med feilfri skyting. Dagen etter gjentok han bedriften og vant sitt første individuelle OL-gull – en fantastisk prestasjon.

16 år senere kopierte Bjørndalen bragden da han tok et høyst sensasjonelt OL-gull i på sprinten i Sotsji, 40 år gammel:

-Dette er et eventyr!

EVENTYR: Gullet på sprinten i OL i Nagano var det råeste – mens OL-gullet på samme distanse i Sotsji 16 år senere var det mest overraskende.

Hva han vil savne mest:

-Det er selve konkurranseøyeblikket, det er det tøffeste å savne, sa Bjørndalen med en liten tåre i øyenkroken.

Hva han ser mest frem til nå:

-Mindre konsekvenstekning og mer tid.

Så takket en rørt Ole Einar Bjørndalen en rekke personer som har støttet han i en lang karriere – og det norske folk.

Takk for en fantastisk karriere! Ole Einar Bjørndalen selv takket det norske folk.


Det er vi som skal takke Ole Einar Bjørndalen. Både for en fantastisk idrettskarriere som nå er slutt – og for det forbildet og den personligheten har er og alltd har vært. La oss håpe at Ole Einar Bjørndalen kommer til å ha en eller annen rolle i norsk idrett og i skiskyting også i fremtiden.

Tusen takk for innsatsen!

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “En legende takker av

  • Arvid Mathiesen

    Nåtidens største idrettsmann – bare å bøye seg i støvet!!

Kommentarfeltet er stengt