BirkenTerrengløp

Fra tidenes tøffeste til tidenes varmeste i Birken

Alt om den flotte og svært varme Løpsfestivalen

Varmen var til å ta og føle på under årets Birkebeinerløp. Fra tidens hardeste Birken med «gjørmeløpet» i fjor, ble det tidenes varmeste med tørre fine, men akk så vame forhold, under årets Birkebeinerløp. Og med en ekstrem temperaturforskjell på over 50 grader fra Birkebeinerrennets 25 minusgrader i mars, til lørdagens rundt 28 varmegrader! Her er mer om Birkebeinerløpet, samt oppsummering av de øvrige distansene under Birken Løpsfestival 2018.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Weldu Negash vant Birkebeinerløpet for 6.gang bare to dager etter Bislett Games

BUL-afrikaneren Weldu Negash hadde fem strake seire i Birkebeinerløpet fra 2012-2016. I fjor ble han slått med ett fattig sekund av Senay Fissehatsion, men i år tok Weldu tilbake tronen med et imponerende løp, etter at han så sent som torsdag kveld satt ny pers på 10.000m på 29.21 under Bislett Games. Milløpet kan neppe ha sittet i beina, for med sterke 1.05.15 satt Weldu Negash ny løyperekord og var nesten to minutter foran Okubamichael Fissehatsion i mål, fjorårets treer som avanserte ett trinn på pallen, med svenske David Nilsson på tredjeplass. 

Frisk åpning av Alexander Kirkeberg som leder tetgruppen etter cirka 1 km. Fissehatsion-ene Okubamichael som ble nummer 2 (startnr 160) pg fjorårsvinner Senay følger like bak, med Per Kristian Nygård mellom seg. Startnummer 104 er Eivind Flugstad Østberg, mens vinneren av Oppegårdmila forrige helg, Erlend Hokholt har måtte gi en større luke. Løpets vinner Weldu Negash skimtes i gul trøye ganske langt bak teten her.
Treer i mål David Nilsson i ensom majestet.

Per Kristian Nygård beste norske – Team Sportsmandens Per-Christian Torgersud imponerte!

Beste norske løper var Per Kristian Nygård på fjerdeplass, fjorårsvinneren på halvmaraton i Drammen og vinterens overraskelsesmann med langrenns-sølv på 15km i NM, foran fjorårsvinner Senay Fissehatsion. Så fulgte fem norske løpere på rekke og rad; Eivind Flugstad Østberg, Per-Christian Torgersud, Anders Gløersen, Morten Eide Pedersen og John Christian Deighan Hanssen fylte opp topp 10-listen. 

Vi må nesten få lov å trekke frem Team Sportsmandens Per-Christian Torgersud her, som også vant klasse M40-44 år med vel 6  minutters margin etter et imponerende løp. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Per-Christian Torgersud bråbestemte seg kvelden før og slo til med løypepers og knallsterk 7.plass totalt. Øystein Pettersen (startnr 178) fikk solid stryk. «Jeg ble litt for ivrig i starten, så ble straffa for det. Var samtidig årets første hardøkt løp, forteller Pettersen.

-Jeg har ikke vært med på Birkebeinerløpet på 3 år, så det var et lite comeback og pers med nesten 2 minutter, forteller Per-Christian selv til Sportsmanden.

Men starten satt langt inne etter en litt tung periode og Torgersrud bestemte seg faktisk ikke for å delta før i 21-tiden kvelden før! Men han angrer ikke:

-Jeg har ikke hatt noen god følelse i beina i hele vår, men på lørdag var det heldigvis årets klart beste bein. Som vanlig var jeg litt for langt bak ut fra start, så jeg måtte jage hele veien, og det ble i realiteten et sololøp fra start i til mål. Løp jevnt hardt til passering av Sjøsetervegen, og fra der forsøkte jeg å øke farta. Det responderte heldigvis godt i beina selv om jeg begynte å kjenne varmen godt etter 45 minutters løping. Fra Kroken til Maihaugen ble jeg litt reservert, ettersom jeg sliter litt i teknisk terreng nedover. Beina var derfor ikke så gode de siste 2 kilometerne, men jeg klarte likevel å pushe det jeg hadde inn til mål. Løpet ble derfor en stor opptur etter en tung vår/forsommer, så jeg håper jeg klarer å bevare den formen her til noen motbakkeløp resten av sesongen, forteller den sterke motbakkeløperen, som løp opp til Besserud for Team Sportsmanden i Holmenkollstafetten i år. 

John Christian Deighan Hanssen blir nummer 10, mens Anders Gløersen (startnr 28), som vant Fjellbukken sist helg som oppkjøring mot Birkebeinerløpet – ble nummer 8.
Ørjan Lunde, sterk løper som hadde tatt turen over fjellet fra Bergen, blir nummer 20 på 1.17.07.
Driv IL og Team Sportsmandens Roger Thompson i fint driv i front av denne rekken. 1.22.55 holdt til 14.plass i det knallharde selskapet i klasse M40-44 år. 
JUBILERTE! En skadet menisk stopper ikke mannen som har Birken-emblemet tatovert på skulderen. Tore Bjerkrheim løp sterkt til 4.plass i klasse M55-59 år på 1.24.58 og tok sitt 70.merke på rad i alle tre grenene til sammen!
SJOKKERTE SEG SELV! Enda bedre i klassen var imidlertid startnummer 1103 Kjell Arne Olsen fra Veldre Friidrett og Team Sportsmanden, som overrasket seg selv med 2.plass i klasse M55-59 år på 1.23.13. «Jeg sjokkerte meg selv på lørdag, men klarte visst å knekke Birken-koden. Åpnet forsiktig for en gangs skyld, og kunne bare «gønne på» mer og mer utover i løpet,» forteller en meget glad Olsen. Klassen ble for øvrig vunnet av Andreas Engebretsen.

Svenske Ida Nilsson vant i debuten i Birkebeinerløpet

På kvinnesiden ble det svensk seier ved Ida Nilsson, foran langrennsløper Maiken Caspersen Falla, som med andreplass fikk karrierebeste i Birken, og Hilde Aders fra Tromsø Løpeklubb, som også har vært på pallen tidligere. Aders ble treer i 2016, mens Falla har tredjeplass fra 2015 som best i Birken fra før.

Hilde Aders var strålende fornøyd med en ny pallplass etter å ha slitt litt med en forkjølelse – samt med været i Tromsø! 

-Vi kommer fra 2 grader og sludd, sånn har vi hatt det i flere uker mens vi har sett hvor fint vær dere har hatt her sørpå! fortalte hun smilende til Sportsmanden etterpå, glad for endelig også å kunne løpe i sommerlige temperaturer. 

De beste i tet tidlig i løpet. Hilde Aders drar her, med vinneren Ida Nilsson i rød singlet og Maiken Caspersen Falla like bak. Fjerde kvinne på bildet er den råsterke veteranen Anne Nevin fra Strindheim, tidligere vinner av Trippelen som ble nummer 5 totalt og vant klasse K45-49 år.

En som ikke var like godt fornøyd, er en av forhåndsfavorittene. Marthe Katrine Myhre måtte dessverre kaste inn håndkleet. 

Birkebeinerløpet er alltid et av årets høydepunkt. Dessverre setter en vond hals meg på sidelinja etter 13 år på rad på pallen. Kommer tilbake neste år!  uttalte hun selv. 

Det gjør trolig også den svenske vinneren:

-Ja, det her loppet ga mersmak, så det skal jag komme tilbake til, sa hun i seiersintervjuet etterpå. 

Tilbake kommer nok svært mange av de 7.295 som var påmeldt en av distansene i årets Birken Løpsfestival. For etter fjorårets «gjørmebad» var det altså aldeles praktfulle forhold med tørre fine stier hele veien i årets løp. Også over fjellet for de som løp Fjellmaraton eller UltraBirken var det fantastiske forhold. 

Maren Wangensteen ble nummer 4 på 1.22.56. 
Karlone Simpson-Larsen fra Vargar IL blir nummer 7. 
Elise Røer Drabløs fra Bækkelaget SK blir nummer 9 på 1.27.07. 
Ingeborg Kristine Lind tar 8.plassen på 1.26.33. 
Barbro Sætha blir nummer 10 i mål.
Løpere på rekke og rad gjennom skogen. Kari Madslien (startnr 356) vinner klasse K50-54 år på sterke 1.32.06.
Tidligere Trippelvinner Ragnhild Bolstad blir nummer 23 totalt og tar 2.plassen i K50-54 år på 1.34.25.

Fantastiske forhold i fjellet

-Det var tørt og fint på stiene, kun i et parti etter cirka 40km var det bløtmyr, fortalte en sliten med glad Simen Solberg i garderoben etterpå. Han la opp som håndballspiller for bare en måneds tid siden og stilte nå i sitt andre ultraløp på bare 13 dager. Kanskje han går i sporene til Frank Løke? 

UltraBirken ble vunnet av Kjartan Helland på 4.46.48, drøye to minutter foran fjorårets vinner av Birken Fjellmaraton, Gjermund Nordskar fra Heidal IL – ekstremultraløperen som forrige helg vant Rondane 2k maraton over alle Rondanes 2000-meters topper; drøye 43 kilometer og 5700 høydemeter ble da forsert på vel 9 timer! 

Pallen UltraBirken menn:
1. Kjartan Helland, 4:46:48
2. Gjermund Nordskar, Heidal IL, 4:48:54
3. David Stoltenborg, Danmark, 4:52:55

Pallen for UltraBirken, med en stolt Kjartan Helland øverst. 

I dameklassen ble det seier til Ida Børset Westad.

Pallen UltraBirken kvinner:
1. Ida Børset Westad, Lillehammer IF, 5:55:47
2. Mari Kråkemo Finnerud, 6:07:56
3. Ingvill Fauske, Risberget IL, 6:09:28

Tre glade damer med Ida Børset Westad aller øverst på pallen etter en varm og flott UltraBirken.
Muntre og ivrige Liv Jegteberg Lystad strålte etter klasseseier i K50-59 år i UltraBirken på 7.19.10.

Birken Fjellmaraton ble arrangert for andre gang. I likhet med UltraBirken starter det på Sjusjøen. Maren Thomasgaard og Isak Bergset kunne til slutt klive opp på øverste trinn av seierspallen.

Pallen Birken Fjellmaraton menn:
1.Isak Bergset, 2:59:08
2.Sjur Prestsæter, 3:02:20
3. Håvard Mo Vaadal, 3:07:50

Pallen Birken Fjellmaraton kvinner:
1.Maren Thomasgaard, 3:40:57
2.Lina Margareta Foss, 3:55:57
3. Anette Christin Lund 3:58:48

Petter Skinstad og Eldbjørg Moxnes vant HalvBirken

Løpsfestivalens nest største løp er HalvBirken, der Petter Soleng Skinstad forsvarte seieren fra i fjor. Men han måtte slite for seieren – og ikke bare med konkurrentene:

– Jeg er ikke så god på å drikke underveis i løpet, så nå føler jeg at jeg har sånt slim i munnen som nesten må klippes løs, sa han til arrangøren etterpå. 

Skinstad var nok ikke den enste som følte det sånn. Men arrangøren var flink med mange drikkestasjoner med både vann og sportsdsrikk, selv om flere savnet cola på de siste drikkestasjonene. Mange fikk også problemer i varmen og noen kollapset med heteslag, men fikk raskt hjelp av hjelpemannskapet. En del knall og fall med sårskader blir det også alltid i et terrengløp som Birken, med mange lange, bratte og steinete nedoverbakker der uhellet raskt kan være ute. Men slikt hører liksom med i et terrengløp. 

Pallen HalvBirken menn:
1. Petter Soleng Skinstad, Team Sport1 Skinstad, 40:38
2. Tore Kristen Stafset, RenEng, 41:12
3. Anders Kampenhøy, Team Parkettpartner, 41:21

På kvinnesiden var det også en sterk løper som egentlig er langrennsløper som gikk helt til topps. Eldbjørg Moxnes vant på første forsøk i HalvBirken.

Pallen HalvBirken kvinner:
1. Eldbjørg Moxnes, OSI friidrett, 46.08
2. Tuva Bakkemo, Gjøvik Skiklubb, 46:40
3. Runa Ulvang, Kjelsås IL, 46:53

Oppsummering

Birkens Randi Bolstad har oppsummert årets Løpsfestival sånn på Birken.no:

Gratulerer til alle Birkebeinerhelter som gjennomførte årets Birkebeinerløp!
Rekordvarme, løyperekord og mange fornøyde deltagere oppsummerer årets Løpsfestival på Lillehammer.

Tall og statistikk

Herreklassen
Weldu Gebretsadik vant eliteklassen på 1:05:15 og satte ny LØYPEREKORD. Han slo rekorden med over 10 sekunder.
Weldu Negash Gebretsadik vant Birkebeinerløpet fem ganger på rappen fra 2012 til 2016.

Topp 3 menn elite
1 . Weldu Negash Gebretsadik, IL BUL, 1:05:15
2. Okubamichael Fissehatsion, Tjalve IK, 1:07:11
3. David Nilsson, Högby/MotionMetrix, 1:08:44

Pallen for Birkebeinerløpet 2018.

Kvinneklassen
Ida Nilsson debuterte med seier og tiden 1:20:17 i årets Birkebeinerløp.

Topp 3 kvinner elite
1. Ida Nilsson, Högby/Moon Valley, 1:20:17
2. Maiken Caspersen Falla, 1:22:04
3. Hilde Aders, Tromsø løpeklubb, 1:22.39

Pallen Birkebeinerløpet for kvinner.

• Se øvrige resultater
• Se bilder fra dagen

Statistikk påmeldte

UltraBirken: 159
Birken fjellmaraton: 167
HalvBirken løp: 1267
Birkebeinerløpet: 4583
UgdomsBirken løp: 650
BarneBirken løp: 469

 

Starten er gått for pulje 3 på Birkebeineren skistadion.
Løpere strømmer på – en av dem er Team Sportsmandens Morten Vestvik som hvert år tar turen fra Haugesund – og som her gir tommel opp.
Et fint skue! 
Ikke ukjente «Nilsi» – alias Ingar Ådne, tar teten ut fra start i pulje 2. 
«Nilsi» løp på sterke 1.16.40 og ble belønnet med tur på pallen i klasse M35-39 år, kun slått av langløpskonkurrant Kjetil Hagtvedt Dammen (t.v.) og av Birken-eksperten Ronny Losoa, som vant klassen med 11 sekunder på 1.15.29 – og det til tross for at han slet med en liten strekkskade allerede etter 4 km som gjorde at han måtte ta det litt pent i nedoverbakkene. Like fullt ble det 12.plass totalt på blide Losoa.
Den første av en lang rekke bakker – for en lang rekke med løpere. 

 

ALLE RESULTATER

Se alle tidligere reportasjer fra Birken i eget samlealbum her.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no 

SE 204 BILDER I EGET STORT ALBUM HER.

 

Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -