DrammensmaratonHalvmaratonLøping

Flott løpsfest med litt bismak i Drammen

Supre forhold i Drammensmaraton med gode tider og flere perser – men mange løp for kort etter funksjonærsvikt

Drammensmaraton hadde på forhånd invitert til løpsfest med tre raske løyper i elvebyen. Og med nærmest perfekte løpsforhold og flott vær, lå alt til rette for en ny opptur på veien tilbake mot gamle høyder for Drammensmaraton, som 90-tallet og tidlig 2000-tall var et av landets mest populære løp. La det være sagt; løpsfest ble det, for de aller fleste. Dog ble det unektelig mye fokus og en del pepper til arrangøren etterpå, da det viste seg at alle på 10km, samt de ni beste på halvmaraton har løpt for kort etter en gedigen blunder fra et par av løypevaktene, som ikke hadde fulgt med i timen. Hva som var feil og arrangørens beklagelse kan du lese nederst, vi ønsker her primært å fokusere på det sportslige. Sportsmanden var på plass både som journalist og deltaker og det var svært mye å glede seg over.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
I GANG: Per Kristian Nygård lå ikke i rygg på Andreas Myhre Sjurseth hele veien. Her viser «Kaptein PK» hvem som er sjefen ut fra start. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Halvmaraton: «Kaptein PK» avgjorde superduellen

På hoveddistansen halvmaraton ble seierskampen en duell mellom Andreas Myhre Sjurseth fra SK Vidar – som Sportsmanden utropte til forhåndsfavoritt i vår pre-race-rapporet – og langrennsløperen fra Vestre Spone IF, Per Kristian Nygård, som har sitt eget lag, Team Splitkon. «Kaptein PK», som han selv kaller seg på Instagram, var ikke påmeldt da vi skrev forhåndsanalysen, men mannen som også har arrangert (og vunnet) motbakkeløpet Koboltgruvene Opp flere ganger (dessverre ble ikke dette flotte løpet arrangert i år), hadde skumle hensikter.

DUELLEN: Per Kristian Nygård hang som et slips på Andreas Myhre Sjurseth mesteparten av løpet, men det var langrennsløperen som hadde det siste spurtgiret på de siste 300 meterne og sikret seg seieren i superduellen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Langrennsløperen – i kjent Petter Northug-stil – overlot imidlertid til løperen å dra så å si hele løpet, før han koblet inn turboen 300 meter før mål og knep seieren med seks sekunders margin på knallsterke 1.06.15. Men så var det dette med feilløpingen da, som utgjorde 675 meter. Det vil si at vinnertiden skulle ha blitt rundt 1.08, så det var selvsagt litt surt å ikke få godskrevet en fin ny pers, samtidig som gleden nok var stor over et kjempeløp og at formen er så bra i sesongforberedelsene til en ny langrennssesong. Konnerudgutten Myhre Sjurseth som har selv persen sin herfra etter sin seier på 1.07.48 for to år siden, kom altså noen sekunder bak Nygård på 1.06.21.

– Andreas dro mesteparten av distansen og han kan utropes til dagens mann. Jeg måtte jobbe knallhardt for å holde tempoet hans, fortalte vinneren til Drammens Tidende etterpå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Fjorårets toer Kristian Ulriksen ble i år nummer tre, og de var mange sterke navn som utgjorde de ni første som alle er bokført med tider under 1.10. Men det var også de ni første som ble vist feil ved vending på den siste kilometeren. Like etterpå kom arrangementsansvarlig til stedet og oppdaget fadesen, hvoretter øvrige løpere ble lost videre og altså har løpt en kontrollmålt halvmaraton.

«BRONSEDUELLEN»: Kristian Ulriksen fra Tromsø Løpeklubb har et lite overtak på Eivind Flugstad Østberg fra Gjøvik Friidrettsklubb da det gjenstår under en kilometer og han holder unna helt til målstreken til tredjeplass på 1.06.53 – fem sekunder foran Østberg. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
HEIA! Runar Sæther fra Rye Sportsklubb svever bortover gangveien på vei mot syvendeplass på 1.09.10, til oppmuntrende heiarop fra Heidi Pharo, vinneren av 5km som er ute på sin nedjoggingsrunde. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Heldigvis for Rune Solheim ble feilen rettet like før han kom dampende, for med sin 10.plass på 1.14.38 ble det ny pers med over to minutter på lærdølen. Solheim var spent på formen, men fortalte før start at om testen i Drammen går etter planen, så satser han på pers i Berlin Maraton om tre uker. Solheim har persen sin fra samme sted for et par år siden på like under 2.40.

PERS I: Rune Solheim har travle dager og var litt spent før start. Men han har ikke bare holdt formen ved like, den blide lærdølen som driver «Mykjemeir» i Asker er tydeligvis i sitt livs form. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Pers ble det også både på Team Sportsmandens Henning Mortensen, som ladet opp med å vinne Geotexmila i Brumunddal nylig (sammen med Ida Gjermundshaug Pedersen) – og den svært så aktive maraton- og ultraløperern Even Nedberg, også han i oppkjøringsfasen mot Berlin Maraton.

-Målet er 1.30. Jeg tar dette som en fin gjennomkjøring før Berlin Maraton, for å se om jeg er i rute. Målet i Berlin er sub 3 timer, røpet Even før start.

Og også Nedberg fikk positivt svar på tiltale etter et meget veldisponert løp med relativt rolig åpning, før han økte tempoet gradvis og kunne klokke seg inn på 1.26.44. At han tok ut alt, fremgår imidlertid tydelig av bildet nedenfor!

PERS II: Også Henning Mortensen fra Team Sportsmanden perset på halvmaraton i Drammen. Den nye bestenoteringen lyder på 1.18.20, en forbedring med hele 1.12 fra den gamle persen satt i 2015. Polske Michal Brandebura (t.h.) kom like foran på 1.18.13 og bakfra kommer også kvinnenes vinner Karoline Mouen Guidon og sniker seg mellom dem i mål. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
PERS III: «Glad og overrasket mann etter dagens halvmaraton i Drammen. Løp kontrollert og fint første 15-16 km, 10 km ble passert på 42:24 som var akkurat etter planen. Fra ca 16 km økte jeg tempoet litt uten å ta meg helt ut. Da jeg så Andreas Gossner foran meg ved ca 18,5 km fikk jeg en motivasjons-boost og holdt godt tempo inn til mål. Resultatet ble 1:26:44, ny pers med hele 2:49 og jeg er utrolig fornøyd med dagens prestasjon! Nå kan Berlin marathon bare komme!» Dette skrev Even Nedberg selv på Facebook etterpå. Bak kjemper Kristine B. Walhovd også innbitt. Hun tar 7.plassen av kvinnene på 1.17.16. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
«HARE»: Og her er nevnte Andreas Gossner, som biter tennene sammen og holder unna for en jagende Nedberg (som sjekker klokken i bakgrunnen) med fire sekunder, til sluttid 1.26.40. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
UNIKUM: Superveteranen Ole Peter Bergaust fra Veldre Friidrett slår de fleste, selv om han har passert 70 år. Ikke så veldig mange løper halvmaraton på 1.37.54, og definitivt ikke når man løper i klasse M70-74 år. Men klasserekord var det ikke, den er på 1.32.26 og tilhører Jakob Kjærsem fra 1995. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Tøff dameduell med perser der også

Det er ingen tvil om at løypen i Drammen er rask og at forholdene var gode på søndag. Også i tetduellen av kvinneklassen ble belønningen nye personlige rekorder, i tillegg til pengepremiene for pallen. Karoline Moen Guidon fra Trysilgutten avgjorde duellen mot Yngvild Kaspersen fra Tromsø Løpeklubb og vant på 1.18.17, mot Kaspersens 1.18.54. Ny pers for begge to. Hilde Aders, også hun fra Tromsø Løpeklubb, trakk det lengste strået i hard kamp om den siste pallplassen mot veteranen Jessica Gunnarsson fra SK Vidar. Aders fikk 1.21.02 og var med det åtte sekunder foran Gunnarsson.

PERS OG SEIER: Karoline Moen Guidon, datter til den tidligere langrennsstjernen Anita Moen, slo til med ny personlig rekord på 1.18.17 og vant halvmaratonduellen i Drammen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Pers ble det også på Yngvild Kaspersen, den tidligere fotballspilleren som hadde en sensasjonell overgang til verdenseliten i fjelløping for et par år siden. Hun trives kanskje best i terrenget, men behersker flate asfaltløper også stadig bedre, og kunne notere seg for ny fin pers på 1.18.54. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Tromsø Løpeklubb stilte med en meget sterk tropp, anført av nevnte Kaspersen, Kristian Ulriksen (treer på mennenes halvmaraton) og Hilde Aders, som sikret seg den siste pallplassen på kvinnenes løp på 1.21.02. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

10km: Sterke tider i litt for kort løype

Byrunden på (snaue) 10km er i gang. Offensiv med teten fra start sees løpets toer Odd Gundersen Sagbakken, mens vinner Gishe Abdi Wako ligger i rygg. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

10km-løperne ble mest skadelidende for den uheldige løypeanvisningen. Her løp altså alle 675 meter for kort. Men det var sterke prestasjoner som ble levert fra mange under de svært gode forholdene. To mann løp sogar på under 30 minutter; Lillehammer IFs sterke løper Gishe Abdi Wako klinket til med 29.31 og også Odd Gundersen Sagbakken fra FIK Ren-Eng snek seg sekundet under 30 blank!

IMPONERTE: Vinneren Wako var litt for kjapp selv for fotograf Hytjanstorp, men toer Odd Gunnar Sagbakken imponerte stort med 29.59 på den litt for korte 10-kilometeren. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

På tredjeplass kom Ronny Losoa, som vi omtalte i en egen sak på Sportsmanden og i løpsavisen i forkant. Losoa har slitt med litt sykdom og var derfor ikke helt på topp, men 30.21 lar seg likevel høre! Hadde det blitt årets fjerde pers på Vikersund-karen om de hadde fått løpe hele løypen?

-Nei, heldigvis ikke! sa en litt oppgitt Losoa etterpå.

Ronny Losoa holder stor fart ned fra bybroen i Drammen. Kroppen funket veldig bra etter at han har vært litt småsyk den siste uken. Tredjeplassen var mer enn godkjent for Vikersund-ekspressen som representerte Team Sportsmanden i Drammen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Jon Ilseng var en av dem som var på «persejakt» (34.42) og målet var 34.30. Når tiden ble gode 32.40 og 7.plass, så hadde han kanskje klart det. Men Ilseng fikk svar på at formen er intakt og satser nå på å ta persen i 10 for Grete i stedet.

TRE FORSØK: Jon Ilseng hadde Drammensmaratons 10km som første av tre forsøk på å perse på 10km i høst. Om tre uker får han en ny sjanse. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

På kvinnenes 10 km imponerte Anette Johnsen Hundere fra Asker SK Friidrett med å ta en klar seier på 34.44, foran Julie Aspesletten fra Spirit Stavanger Friidrettsklubb (36.52) og Åse Klinkenberg, Hytteplan Sport (37.09).

Sterkt løp av Anette Johnsen Hundere, som vant kvinnenes 10km. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

5km: Pharo fullførte sin storeslem i Drammen

Starten er gått for Herballife-runde på 5km. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

På 5km ble det seier til lettbente Heidi Pharo, som vant på 17.36. Etter å ha vunnet halvmaraton for to år siden og 10km i fjor, fullførte hun sin «seierstrippel» med å ta hjem førsteplassen til Bøler på den korteste distansen. Vinnertiden var gode 17.36, men Heidi har mer inne etter å ha slitt litt med form og småskader i år.

-Det var helt greit, jeg er godt fornøyd etter forholdene, fortalte hun etterpå.

HIGH FLYING PHARO: Heidi Pharo svever like over bakken, på vei mot seier på 5km. Nå har hun vunnet halvmaraton, 10km og 5km de tre siste årene i Drammensmaraton. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Julie Marie Larsen fra Sarpsborg IL ble en god toer på 17.58, mens unge Marte Bagaasen Mork ble treer på 18.34.

På guttas «sprintdistanse» var det tre mann som tidlig skilte seg ut; Even Brødbo Dahl, Ulrik Hovig og veteranen Øysten Mørk, som var ute etter å gjøre det samme som Pharo og vinne sin tredje distanse i Drammensmaraton. Men det ble litt for tøft for liungen Mørk, som med 15.52 måtte ta til takke med tredjeplassen denne gangen, mens Dahl fikk kastet seg sekundet foran Hovig i spurtduellen om seieren til 15.44 som vinnertid. Og på 5km er altså distansen riktig for samtlige løpere.

Sterk pall-trio på 5km: Even Brøndbo Dahl (t.h.) var til slutt et hestehode foran Ulrik Hovig, som drar her, med Øystein Mørk ikke mange sekundene bak i mål på 15-tallet for alle tre. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Julie Larsen (t.v.) var nest raskeste kvinne på 5km på 17.58, mens 11 år gamle Teodor Hansen med startnr 13, som vi omtalte i vår forhåndsanalyse, slo til med enda en personlig rekord på fantastiske 17.45! Det holdt til delt 9.plass totalt, sammen med en annen unggutt Anders Larsen Høiås, med Mads Orø Olsen sekundet bak. Alle disse tre løper i klasse 12-15 år, selv om altså Hansen ikke fyller 12 før i mai til neste år. Det gror godt blant de aller yngste! Hvordan gikk det så i duellen mot pappa Robert? Joda, han holder fortsatt sønnen fra livet og kunne notere seg for 6.plass på 16.58 og 2.plass i klasse 40-44 år bak Øystein Mørk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
I HUNDRE: Anders Bjørnsen sniker seg foran fotgjengerne og løp meget bra med 19.53 og toer i klasse M55-59 år,  (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Arrangøren beklager

Hva var det egentlig som skjedde da mange løp for kort i Drammen?

-Det er mitt ansvar, fortalte en dypt ulykkelig arrangementsansvarlig fra Sturla IL, Odd Grønli like etter gårsdagens bommert, da et par funksjonærer viste feil for alle 10km-løperne og de ni første halvmaratonløperne. Det til tross for at flere av løperne selv ropte og spurte vaktene om ikke de skulle løpe rett frem. Kartet nedenfor illustrerer hva som gikk feil.

-Den merkede løypen (lilla strek) starter ved vendingen mot mål for 5 km. Det er her våre tre funksjonærer står og henviser ALLE løpere til å krysse gaten, forteller arrangementsansvarlig Odd Grønli til Sportsmanden.

675 METER: Odd Grønli var mandag morgen hos Drammen kommune og fikk laget dette kartet, som viser distansen som skulle vært løpt for 10 km og på første runde av halvmaraton. Løperne på 5km skulle vende ved starten av den lilla linjen, noe de også gjorde. Men da 10km-løperne kom like etterpå, skulle disse ha fulgt den lilla linjen og snudd lenger nede i gaten. I stedet ble de også vinket over ved snustedet for 5km. Det samme gjaldt de første løperne på halvmaraton, før fadesen ble oppdaget. Dermed har disse løpt 675 meter for kort.

Grønli har lagt ned utallige timer i forberedelser sammen med de andre i arrangementskomiteen, og er naturlig nok svært lei seg for det som skjedde. Han kom selv til stedet og fikk ledet løperne på rett spor og forhindret at det ble feil også for resten av halvmaratonfeltet.

-Løperne på 10km og de 9 første løperne på halvmaraton løp denne distansen for kort. De ble dessverre veiledet  til å løpe opp sammen med 5 km-løperne, men for gruppene som fulgte fra nr. 10 og utover (på halvmaraton) fikk vi løperne på rett strekning. Som arrangør beklager vi dette, det skal ikke skje, men en funksjonærsvikt har skjedd, forteller en preget arrangementsansvarlig Odd Grønli, som altså morgenen etter tok turen til Drammen kommune og fikk også målt opp nøyaktig distanse som løperne løp for kort, nemlig 675 meter.

-Det er beklagelig, men vi får håpe verden består og at nye muligheter byr seg i 2018 for de som vil prøve seg nok en gang i Drammen, avslutter Grønli.

SNART TILBAKE: Det var kjekt å se Gjermund Sørstad på beina igjen. Hans mål om å sykle Birkebeinerrittet på ElliptiGo endte med et ufrivillig sykehusopphod, etter at han ble kjørt ned i bakkene ned til Djupsoet. -Det gikk verst utover kneet, fortalte Gjermund, som håpet å få klarsignal til å løpe for fullt igjen dagen etter Drammensmaraton. Men Sørstad klarfte ikke helt å holde seg unna nå heller, som hare for sønnen Håkon, som løp på fine 24.24 i klasse 12-15 år. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Enda to til som perset: Danske Louise Skak (t.h.) ladet opp til halvmaraton med å løpe det knalltøffe 30km lange terrengløpet Nordmarkstraver’n dagen før! Til sjette plass og klasseseier i K40-44 år! «Jeg er ingen terrengløper. Og så perser jeg i dag! Det er helt utrolig!» fortalte en meget glad løper fra Romerike Ultraløperklubb etter 1.26.32 og 7.plass totalt i Drammen! Muntrasjonsrådet Stig Andy Kvalheim perset med over fire minutter til 1.54.08, med kjæresten, landslagsløper på ultralandslaget Hilde Johansen som kvalifisert hare. (Foto: Frode Monsen)
Tommel opp for Rune Solheim, som smadret persen. Berlin Maraton neste (Foto: Frode Monsen)
LØPEGLEDE: Team Sportsmanden stilte med en fyldig tropp i Drammen, med hele 12 påmeldte. Dessverre måtte tre mann melde skadeforfall, men Christoffer Ladstein og Merete Bolin hadde begge en fin opplevelse i Drammen. Ladstein var bare 7 små sekunder fra persen da han løp på 1.31.39 og Bolin var heller ikke langt bak sin pers med 1.40.13. (Foto: Frode Monsen)

Alle resultater

Se tidligere reportasjer fra Drammensmaraton på Sportsmanden. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Flott løpsfest med litt bismak i Drammen

  • Anders Bjørnsen

    Hei takk for fin reportasje. Ser at det er mye diskusjon om feil på distansene halv maraton og 10 km. Selv løp jeg 5 km og målte den til 5.130 meter på min GPS. Snakket med flere andre som bekreftet det samme. Både 4. og 5. km var for lang. Registeret det allerede på oppvarmingen. 150 meter utgjør ca 30 sekunder som er nye dersom man er opptatt av tid.. uforståelig at slikt skjer når GPS er tilgjengelig overalt .

Kommentarfeltet er stengt