DrammensmaratonHalvmaratonLøping

Spennende felt i Drammensmaraton

Nærmer seg 1000 deltakere og god, gammel stemning

Klart for ny løpsfest i Drammen. (FOTO: Bjørn Hytjanstorp)

Drammensmaraton var lenge et av de mest populære løpene i Norge på 80- og 90-tallet, med mange tusen deltakere. Men etter at løpet ble gjenopplivet i 2011, etter at det hadde tatt en pause på fem år, kan det før første gang bli over 1000 påmeldte på søndag. I skrivende stund er det over 850 som har meldt seg på og værmeldingene er nærmest perfekte. Mens det «i gamle dager» var hel- og halvmaraton som stod på programmet – derav også navnet – er det nå halvmaraton som er både den lengste og største distansen. Her det over 500 påmeldte nå. I tillegg arrangeres både 10km og 5km, alle tre med temmelig raske løyper. Vi har tatt en liten titt på deltakerlisten per onsdag 30.august.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Topp to på halvmaraton i fjor: Den lokale stjernen Øystein Mørk løper i år 5km, mens fjorårets toer Kristian Ulriksen stiller til start på halvmaraton i år også. (FOTO: Bjørn Hytjanstorp)

Tøft felt på guttas halvmaraton

Av de som er påmeldt p.t., er trolig Andreas Myhre Sjurseth fra SK Vidar den største favoritten. Sjurseth har løpt halvmaraton i Drammen flere ganger, han var høyt oppe på listene da Drammensmaraton gjorde «comeback» i 2011, med innlagt NM, på gode 1.10.11 i 2012, avanserte til 2.plass på 1.10.04  i 2012, før han vant halvmaraton for to år siden på ny solid pers på 1.07.48 – se reportasje fra Kondis.no.

Andreas Myhre Sjurseth på vei mot seier og ny pers i 2015. (FOTO: Heming Leira / Kondis.no)

Fjorårets toer Kristian Ulriksen fra Tromsø Løpeklubb (1.12.10) er på plass, mens vinneren i fjor, hjemmeyndlingen Øystein Mørk, velger 5 km i år.

Andre sterke navn på start er Runar Sæther fra Rye Sp.Kl. Han ble femmer i fjor på 1.16.04, men er i bedre form og har hatt en knallsesong i år med gode løp på alt fra 5km til ultraløp. Høstens store mål er Hull Marathon, men selv om toppformen ikke skal komme før i september, håper Sæther på en tid på mellom 1.10 -1.12 i Drammen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Først ut er Drammen halv som jeg kjører «flatt ut», deretter blir det 10km i Oslo før hovedløpet – Hull Maraton – helgen etter. Da er målet å løpe ned rundt 2:30, forteller Sæther til Sportsmanden.

Vinner av Christian Frederik-løpet i Moss for halvannen uke siden og en annen sterk maratonløper, Henrik Fleisje, er også på plass i Drammen.

Det samme er vinneren av Hamarløpet Vegard Ølstad fra FIK Ren-Eng, Ola Matre fra Modum FIK og Erik Blom fra Kolbotn IL Triatlon. Og det kommer stadig nye påmeldinger. En av de siste er Lillehammer IFs sterke løper Arne Mjelde Sæther, som løp 10.000m på 31-tallet for to år siden, og lærdølen Rune Solheim.

Superveteranen Kristen Aaby er også påmeldt, men han pådro seg en lei hamstringskade under Ringeriksmaraton, og selv om 55-åringen fullførte på knallsterke 1.15.06 til seier i parmaraton(!), må han dessverre stå over i Drammen.

God værmelding

-Det ser ut om det blir et bra felt, jeg gleder meg! Fin og rask løype er det jo, så får vi håpe været også spiller på lag. I fjor ble det veldig varmt, sier Runar Sæther.

Værmeldingen ser imidlertid nesten perfekt ut, med lettskyet, flau vind (1 m/s) og rundt 12-15 grader.

Tromsø-duo i spissen for spennende damefelt

På damesiden er det også mange spennende starter og gode løpere på halvmaraton.

Katrine Kvernmo får god drahjelp på vei mot pers og seier i fjorårets halvmaraton i Drammen. På søndag stiller hun på ny. (FOTO: Bjørn Hytjanstorp)

Fra Tromsø Løpeklubb har fjorårsvinner Katrine Kvernmo, som da perset på 1.21.19, fått selskap av de siste års stjerneskudd i fjelløping, klubbvenninnen Yngvild Kaspersen. Fra Trysilgutten IL kommer Karoline Moen Guidon og SK Vidar stiller også med en sterk duo i veteranen Jessica Gunnarsson og Marte Sønstevold, treer i Christian Frederik-løpet nylig. Den dansk-norske maraton- og ultraløperen Louise Skak fra Romerike Ultraløperklubb stiller også på en for henne ganske kort distanse.

Yngvild Kaspersen løper nok aller helst fjelløp, der hun er veldig god. Her klokker hun seg imidlertid inn på 40.00 som nr 2 i Mørketidsmila på hjemmebane i Tromsø. Værprognosene for søndagens løp er heldigvis litt bedre enn dette. (FOTO: Truls Melbye Tiller)

Losoa går for ny seier på 10km

På 10km nærmer det seg 200 påmeldte. Vinneren for to år siden, Team Sportsmandens Ronny Losoa som vi har omtalt i en egen sak, har lovet å være i god form.

Les mer om det her: Løper for sin fjerde pers i år i Drammen 

Losoa kan få konkurranse fra blant annet Simen Næss Berge fra Lillehammer IF, som ble toer på gode 33.42 i tropevarmen i Hamarløpet på forsommeren.

Flere jakter også perser. En av dem er Jon Ilseng fra Bøler IF, som har hatt fin fremgang og perset i Sentrumsløpet i vår med 34.42.

-Det er jo egentlig Oslo som er målet, så jeg tar det som en oppkjøring. Har derimot følt meg så pigg på trening i det siste at jeg tror pers er mulig. Håper at 3.27 er et passende tempo, dvs en sluttid på 34.30, forteller Ilseng.

På damesiden vil nok Åse Klinkenberg fra Hytteplan Sport og Julie Aspesletten fra Spirit Stavanger FIK bli lei å slå for de fleste. Sistnevnte har dokumentert god form med blant annet å vinne flere av løpene i Sørdalskarusellen på Lillehammer.

Vegard Ølstad (t.h.) er påmeldt halvmaraton i Drammen, mens Simen Næss Berge stiller på 10km. Her er duoen etter dobbeltseieren i Hamarløpet på forsommeren, da Ølstad snappet løyperekorden fra Næss Berge. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Mo og Mørk favoritter – far og sønn duellerer – på 5km

På 5 km er det påmeldt 122 i skrivende stund. Her blir nok fjorårets vinner, unge Emilie Mo fra SK Vidar  vanskelig å bryne seg på. Hun imponerte med 18.31 i fjor i klasse 12-13 år, og har gode sjanser for å forsvare seieren når hun nå er ett år eldre.

Emilie Mo er her på vei til sin imponerende seier i fjor på 18.31. Vinner hun Herballife-runden i år også? (FOTO: Bjørn Hytjanstorp)

Hos gutta ser fjorårets vinner på halvmaraton, Øystein Mørk ut til å bli den store favoritten. Her kan det også bli en spennende duell mellom far og sønn. Rutinerte Robert Hansen fra Hønefoss har enn så lenge trukket det lengste strået, men sønnen Teodor som akkurat er fylt 11 år(!) løper stadig bedre, og han løper allerede veldig fort! Både i Æresrunden og i Hytteplantesten løp junior på 18.04, og selv om opphavet slo til med 16.50, kan det faktisk ikke bare bli en duell mellom å bli best i familien, men også om noen av tetplassene på 5km.

RÅSKINN: «Det er den beste løpsopplevelsen jeg har hatt noen gang, fortalte veteranen Øystein Mørk etter at han vant 5km i Fornebuløpet 15.55 bare 15 minutter etter at han kom i mål på 3km, som gikk på 9.38. Til slutt vant Mørk også hele FornebuTrippelen, etter å avslutte med 10km på 33.51. I Drammen nøyer han seg med 5km og skal bli vanskelig å bryne seg på. (FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
EPLET OG STAMMEN: Robert Hansen (t.v.) og sønnen Teodor har løpt mange 5 kilometere i år. Fortsatt er pappa best, men det er nok bare et tidsspørsmål før 11-åringen slår sitt meget habile opphav. Til høyre Eirik Norstrøm etter sitt solide comeback i Æresrunden i vår. (FOTO: Frode Monsen)

Erfaringsmessig kommer det alltid en del etteranmeldinger på selve løpsdagen. Særlig når også værgudene ser ut til å være i godlage. Så det dukker det nok opp noen flere kanoner og mange flere mosjonister på samtlige distanser før det første startskuddet smeller kl 12.00 på søndag.

Løypekart

10km og halvmaraton (2 runder)
5 km

Påmelding kan du gjøre HER. 

Les også tidligere saker om Drammensmaraton på Sportsmanden

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -