LøpingØstfoldStor-Oslo

Friske spurter og fine dueller i Christian Frederik-løpet

Men lederen ble ledet på feilspor i løpsfesten i Moss

Christian Frederik-løpet har etablert seg som et feiende friskt innslag på tampen av sommeren i Moss, med en særdeles publikumsvennlig profil der både start og mål er midt i gågaten. Særlig innspurten, med 500 meter ned og inn den intime gågaten, der det er masse liv og folk som både får skikkelig løpsaction servert på handleturen, og som gir løperne jubel og stor stemning tilbake.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Startrush på 10km i Christian Frederik-løpet. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Totalt var 686 løpere påmeldt i Moss, hvorav 427 i hovedløpet 10km, mens 259 løp 5,2 kilometeren.

På 10km skilte det seg etter hvert ut en tetgruppe bestående av Henrik Fleisje, Ole-Hermann Røhr, Olger Pedersen, Sondre Fylling, Marius Askautrud og Håkon Urdal. Og halvveis var gruppen redusert til de tre førstnevnte. Litt senere dro ulsteinvikingen Olger Pedersen fra de to øvrige og opparbeidet seg en bra luke, da det fatale skjedde. Ledesyklisten syklet feil i en park og loset lederen på villspor. Pedersen måtte snu og de to forfølgerne Fleisje og Røhr løp også feil, men ikke så mye. Dermed var Pedersen plutselig litt bak de to andre, som imidlertid ønsket mest mulig fair play og tok det litt rolig til tettrioen igjen var samlet, kunne vinneren Henrik Fleisje fortelle etterpå.

Vi snakket med Henrik Fleisje både under oppvarmingen og etterpå. Han hadde trent bra i sommer og håpet på et god start på høstsesongen. Det ble det da også, og her gir Harestua-løperen tommel opp i det han suser inn i gågaten på det lange oppløpet i klar ledelse. Det neste nå for den tidligere vinneren av Vintermaraton er halvmaraton i Drammen 3.september, som ser ut til å få et sterkt felt. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Litt senere var det imidlertid Harestua ILs sterke maratonløper sin tur til å dra fra de to andre, og til slutt kunne Henrik Fleisje kontrollere inn til en klar seier. Lokale Ole-Hermann Røhr fra nabokommunen Rygge som snart slår seg sammen med Moss, spurtet bra til andreplass, mens en noe resignert Pedersen til slutt måtte skjerpe seg for å berge tredjeplassen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

-Det var ikke helt sånn jeg ønsket å vinne, men samtidig så er det jo et løp og man må nesten prøve å vinne uansett, fortalte Fleisje til Sportsmanden etterpå. Og det var ingen sure miner fra Pedersen, som ikke gjorde noe som helst nummer ut av feilløpingen han selv var helt uskyldig i.

– Men jeg ble litt demotivert etterpå, innrømmet klubbkameraten til VMs wonderboy Karsten Warholm.

Det var også tydelig der vi stod og fotograferte løperne ved inngangen til «spurtsonen» i gågaten at Pedersen ikke var helt i kjelleren på slutten. Men da han var i ferd med å bli innhentet av fjerdemann Sondre Fylling, så våknet konkurransesinstinktet til live igjen, og Pedersen sikret seg i hvert fall en fortjent plass på pallen.

Ole-Hermann Røhr fra nabokommunen Rygge er er alltid med i teten i CF-løpet. Vinneren fra to år siden og toer i fjor tok en ny andreplass i år. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Olger Pedersen ble «felt» av syklisten som skulle lede vei, og var en smule resignert her. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Men det var ingen sure miner etterpå av den grunn. Til slutt tok jo også Henrik Fleisje (t.h.) en klar seier, mens Pedersen tok spurten om den siste pallplassen. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Litt lenger bak var det lille Tonje Gresslien fra Sportsklubben Vidar som viste seg som den sterkeste kvinnen og vant på 38.34, akkurat halvminuttet foran Sigrun Gjølberg, som dermed sørget for at Rygge IL / Ryggejoggen tok andreplassen både for menn og kvinner. Marte Sønstevold sikret seg den siste pallplassen med 40.12.

Tonje Gresslien er ikke høy av vekst, men stor som løper. Det ble en klar seier på SK Vidar-løperen. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Sigrun Gjølberg var godt fornøyd med løpet og andreplass på 38.54. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Marte Sønstevold sørget for at SK Vidar tok to av tre pallplasser. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Unggutter fra Halden IL tapetserte pallen på 5km

Mens 10 kilometeren er kontrollmålt til akkurat 10km, er 5 kilometeren målt til 5,2 km. Så vinnertiden til lovende Amaru Wijman på 17.46 er meget bra, selv om Amaru selv ikke var helt fornøyd med egen form. Amaru har blant annet slitt med en skade i forsesongen og hinket i mål i Fredrikstadløpet i sesongåpningen, men han var helt skadefri nå.

Det var masse tilskuere allerede da 5km-løperne stormet mot mål. Aller først Amaru Wijman i ensom majestet. Toer Trym Tønnesen skimtes helt bakerst i bildet. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

– Jeg er ikke helt i den formen jeg bør være, sa en blid haldenser fra Nederland. Amaru Wijman er bror til Tessa Frenay, vinner av nevnte Fredrikstadløpet de to siste årene og fersk dobbeltmester i junior NM på 1500m og 3000m.

-Hun var litt misunnelig, men måtte spare seg til NM for seniorer neste helg, kunne lillebroren fortelle.

Amaru Wijman kommer fra en skikkelig nederlandsk idrettsfamilie, som har bodd i Norge i flere år men som flyttet til Halden før årets sesong. Unggutten var fornøyd med seier og selve løpet, selv om formen kunne vært enda bedre! FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Det samme gjaldt også en lokal løper som nok kunne kjempet om seieren i Christian Frederik-løpet, Ulrik Grevle Lolland fra Moss IL.

-Han hadde veldig lyst til å løpe, men måtte spare seg til NM. Målet der er finaleplass på 1500m, røpet samboer Sigrun Gjølberg, toer på 10km, til Sportsmanden.  I såfall blir nok Lolland i svært godt finaleselskap i Sandnes.

Halden IL dominerte med trippelseier på 5km med ungguttene Wijman, Trym Tønnesen (18.18) og Patrick Bennett (20.24), alle tre i klasse M17-18 år.

Den lokale sparebanken hadde tydeligvis mobilisert. Her er en del av baktroppen på 5km, der smilene satt løst. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

På damesiden ble det en enda yngre vinner på 5km i Brinje Haugli fra Lyn Ski som med 22.47 i klasse J15-16 var raskest av alle. Inger Marit Stark Valstad (23.06) og Malin Holmen Banken (23.15) tok de to andre pallplassene.

VANT 5,2km: Brinje Haugli i frisk spurt. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Flere friske bilder fra 10 km

Den sterke veteranen fra Moss IL, Johnny Stensrud (264) imponerte igjen og vant klasse M50-54 år på gode 37.52. For første gang slo han også Lasse Sørlund fra Team Sportsmanden (353), som ble toer i klassen på 38.18. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Det viktigste er ikke å vinne: Ole Christian Petersheim (14) var langtfra sist ut av «startblokkene», men den aller siste av de 390 som kom i mål på 10km på 1.25.12. I tillegg var det fem som brøt løpet. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
I andre enden av feltet ble det altså litt dramatikk, og Henrik Fleisje fikk litt hjelp av syklisten etter rundt 6km med å tette luken til lederen. Deretter viste han hvem som var sterkest for egen maskin. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
SHOW: Superspurter Simen Nieuwlaat holder alltid sitt eget spurtshow når han setter opp et kolossalt tempo ved den lille nedoverbakken som leder inn på oppløpet i gågaten, til stor glede og jubel fra tilskuerne. Selv Usain Bolt skulle fått problemer her, i hvert fall etter å ha løpt 9,5 km først i godt tempo. Nieuwlaat ble nemlig nummer 8 totalt på gode 36.25. Og på de siste 500 meterne var han garantert raskest! FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Øyvind Wang fra Ski og Skibotn IL var litt usikker på formen etter sommerferien, men hadde et håp om å se 37-tallet. Det gikk greit, med 37.19 og 11.plass som sluttresultat. Her får han litt ekstra pes av en ung tilskuer. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Børge Nordvold var meget godt fornøyd med 37.50. Selv om han har langt bedre tider fra sin aktive karriere, forbedrer han seg stadig i sin «andre karriere» og tar tredjeplassen i klasse M40-44. Tidligere omtalte Johnny Stensrud ligger et par sekunder bak her og kommer også to sekunder bak i mål til 37.52. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
GLEDELIG COMEBACK: Utrolig hyggelig å se Olav Kleiveland tilbake i manesjen, 12-15 år(?) etter at han til slutt ble tvunget til å gi seg med løpingen på grunn av store, langvarige og tiltagende problemer med leggene. At Kleiveland flesker til med sub 40 (39.45) på det som vi tror er første forsøk og tar tredjeplassen i klasse M45-49 år er både imponerende og gledelig. Kleiveland får velfortjent applaus fra tilskueren til høyre. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Anne Christine Abrahamsen fra Son spurter friskt til 48.01 og 18.plass totalt av 103 kvinner. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
GO, GO! Michael Baker fra Statens Vegvesen fyrer opp både publikum og seg selv før innspurten og målgang på 52.49. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Folk koser seg i gågaten i Moss, selv om ikke alle er like opptatt av løperne som bare har oppløpet igjen her. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Stemningsfullt i gågaten, der en løper helt til venstre på bildet spurter mot mål. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Det var sommerlig og godt å stille tørsten etterpå for Hanne Wibe, som løp på 48.00 og gjentok bedriften fra forrige gang hun løp her i 2014. Da ble det også klasseseier i K45-49 år. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Damer på shopping? Neida, trioen har bare «shoppet» medaljer i Moss. Fra venstre treer Marte Sønstevold, vinner Tonje Gresslien og toer Sigrun Gjølberg. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
Og her er de tre raskeste menn, fra venstre Olger Pedersen, Henrik Fleisje og Ole-Hermann Røhr. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
De fleste klassevinnerne samlet på ett brett under premieutdelingen. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
En av dem var 11 år gamle Martinus Pedersen, som vant klasse 11-12 år på gode 46.12. Men pers var det ikke, kunne sønnen til Henning Pedersen fortelle. Pappa Henning har selv hevdet seg høyt på listene mange ganger, og er også arrangør av det flotte 3-toppsløpet på Jeløya, som til neste år også vil ha maratondistanse, kunne han røpe til Sportsmanden. CF-løpet svinger også såvidt utom Jeløya. FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden
When in Moss…. spesialiteten pølse i vaffel må jo bare inntas når man først er her. Godt er det også! FOTO: Frode Monsen / Sportsmanden

Stort album på Facebook

Du finner nå mange flere bilder i eget, stort album på våre Facebooksider.
Følg Sportsmanden der også, og bildene kan brukes fritt på sosiale medier mot kreditering av fotograf og nettsted.

Alle resultater

Tidligere på Sportsmanden fra Christian Frederik-løpet:

Festlig med Pharo og Hammer i Christian Frederik-løpet (2016)

Suveren seier til Ole-Hermann Røhr i Christian Frederik-løpet (2015)

Bøhmer og Pharo vant Christian Frederik-løpet (2014)

Bildekavalkade med 140 bilder (2014)

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -