LøpingStor-Oslo

Bøhmer og Pharo vant Christian Frederik-løpet

Fredsdager og folkefest i Moss

Moss inviterte til folkefest da det fjerde Christian Frederik-løpet ble arrangert i en intim og sentrumsnær løype på lørdag. Løpet er en del av Mossedagene og Fredslekene, som markerer 200-års jubiléet for frigjøringen der Mossekonvensjonen ble undertegnet 14.august 1814, og inneholder mange ulike arrangementer i løpet av en ukes tid. Som en del av dette inngår Christian Frederik-løpet, med start og mål i gågaten i sentrum av byen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

NB: Nå også med stor bildekavalkade fra Christian Frederik-løpet! 

SAMSUNG CSC
Det var et yrende liv og duket for fest i Moss på lørdag. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

– Band, orkestre og mye publikum vil skape liv og røre og gi ekstra motivasjon for løpet! Etter løpet er det konserter i Moss sentrum, med lokale og nasjonale artister. Vi vil lage en folkefest!, stod det å lese i innbydelsen til løpet.

Og fest ble det virkelig også! Stor stemning, masse tilskuere særlig sentralt i sentrum, men det var også pyntet med flagg flere steder ute i den 10 eller 5 kilometer lange løypen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Hovedløpet over 10 km gikk først en runde over broen til Jeløya, gjennom boligområder og havneområder, før siste halvdel gikk tilbake til fastlandet, gjennom parken og nære sentrumsgater mot mål i gågaten. Oppløpet var spektakulært med lett nedover og et langt, rett strekk i gågaten der massevis av entusiastiske tilskuere heiet løperne frem og bidro til en flott ramme rundt arrangementet.

SAMSUNG CSC
Stor stemning og masse tilskuere i gågaten. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Fem-kilometeren gikk i den samme fine sløyfen over til Jeløya, tilbake til fastlandet med mål i gågaten, men med et mye kortere og litt kronglete oppløp.

Tøff innspurt med masse tilskuere

Det ble en hard kamp om seieren i hovedløpet der fire mann kom nesten likt ned bakken til det lange oppløpet. Den unge trialtelen Jens Bøhmer fra Langesund Tri var andremann ned bakken som fører inn i gågaten, men satte på turboen og avgjorde med en knallspurt til vinnertid 34.46, fire sekunder foran polakken Michal Brandebura, mens det nok var populært at den lokale løperen Ole-Hermann Røhr fra Ryggejoggen tok den siste pallplassen, tre sekunder foran Eirik Hagen fra Askim IF. Alle disse fire var innen 7 sekunder og de eneste som kom under 35 minutter i den langtfra lette løypen med en del svinger og kneiker underveis. I tillegg var det temmelig varmt og rene sommerstemningen i Moss på lørdag.

SAMSUNG CSC
Spurten starter: Polakken Michal Brandebura (100) kom først ned bakken og inn mot det lange oppløpet i gågaten, men unge Jens Bøhmer (t.h.) er akkurat i ferd med å sette inn langspurten og det siste gearet som avgjorde tvekampen. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Deretter fulgte to andre hjemmeløpere, Marius Askautrud fra Moss CK og fjorårsvinner Henning Pedersen fra Moss Skiklubb på de neste plassene.

Råskinnet Heidi Dietrichson Pharo (vinner av løpet med samme navn de to siste årene) imponerte stort med syvende beste tid totalt og klar seier i dameklassen på sterke 35.58. Lovende Marit Haslie, vinner av Årungen Rundt i fjor, tok andreplassen på 37.20, en plassering hun for øvrig også hadde i SkiLøpet i fjor, mens Vibeke Tegneby, veteran fra hjembyen Moss, imponerte med tredjeplass på 40.40.

SAMSUNG CSC
Heidi Pharo i full fart mot seier i Christian Frederik-løpet. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
Marit Haslie formelig flyr mot mål i Moss. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
Marit Haslie formelig flyr mot mål i Moss. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Vibeke Tegneby klappes frem på hjemmebane i Moss. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Kluss med tidtakingen

Det eneste minuset med løpet, foruten en litt vel kronglete traśe som enkelte steder gjorde at noen kuttet svinger i stor stil, mens andre snirklet seg frem i løypen, var tidtakingsproblemer som medførte at alle løperne ble registrert med for svake tider på listene for 10 km som forelå ved premieutdelingen og i de første listene som også kom på nett lørdag ettermiddag. Tidene på 10 km er rettet i resultatlistene, men samtidig har arrangøren også feilaktig rettet alle tidene på 5 km, som nå er for gode! (Se kommentar lenger nede under 5 km) 

– Det var noe feil med startregistreringen, sa en av funksjonærene, som åpenbart ikke var helt komfortabel med akkurat det. Dette resulterte i at alle tidene måtte korrigeres i etterkant med omlag 55 sekunder i nye lister lørdag kveld. Tidene er følgelig beregnet og ikke nødvendigvis hundre prosent korrekte, men skal nå stemme godt overens med tider som løperne selv har registert, ifølge arrangøren.

SAMSUNG CSC
Simen Nieuwlaat fra Team Sport1 Rygge stod for dagens beste spurt, da han stormet inn til 15.plass i rene 100-meter tempo til voldsom jubel i Moss sentrum. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Men Christian Frederik-løpet var ikke bare den kontrollmålte 10 kilometeren. Det var også en ikke-kontrollmålt 5 kilometer, som viste seg å være omlag 5,2 kilometer, samt barneløp over henholdsvis 1408 og 704 meter.

På 5 kilometeren ble det seire til Pål Asbjørn Kullerud fra Varteig IL, foran Gjermund Tønnesen fra Halden IL, som for øvrig gjorde et aldri så lite come-back og løp sin første konkurranse siden 1999!

I dameklassen ble det spurtduell, som unge Thea Mabel Johnsen i klasse 15-16 år avgjorde til sin fordel med to sekunders margin til Katharina Espedal Bøe fra Gjerpen IF.

NB: Vinnertidene på 5 km i de offisielle resultatlistene som ligger ute på EQTiming er oppgitt til 16.47 og 21.17, etter at også 5 km-tidene er korrigert av arrangøren i etterkant av løpet. Men dette er trolig ikke riktig! Sportsmanden har fått bekreftet fra flere løpere, blant annet fra de to beste, at tiden på egen klokke er cirka 50 sekunder dårligere enn hva som nå fremgår av de offisielle resultatlistene. Arrangøren har trolig antatt at problemet med tidtakingen var det samme på 5 km som på 10 km, uten at dette har vært tilfellet, og dermed feilaktig endret tidene her.  

SAMSUNG CSC
Startskuddet går for barneløpet. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Full innsats! Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Rekorddeltakelse og oppvarming med barneløp

Før 5-kilometeren, var det altså oppvarming med løp for både de små og litt større barna, med upåklagelig entusiasme både fra barna selv, foreldre og tilskuerne.

Tallet 1408 var for øvrig et nøkkeltall og målet for arrangøren var å få flere deltakere enn datotallet for Mossekonvesjonen. Og det klarte de. Etterpå var det premieutdeling og fest på torget med premier både til de tre raskeste totalt, samt til alle klassevinnerne i begge løpene, med masse folk og stor stemning.

SAMSUNG CSC
De tre raskeste i Christian Frederik-løpet får sine premier. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden
SAMSUNG CSC
Masse tilskuere koste seg i Moss både under løpet og etterpå. Foto: Frode Monsen, Sportsmanden

Deretter var det musikk fra samme scene og festen kunne fortsette både for tilskuerne og løperne med påfyll og inntak av væske for å restituere seg i varmen, og selvsagt med muligheter for å prøve Mossespesialiteten pølse i vaffel, for de som ønsket det.

To timer senere, akkurat da sceneshowet og arrangementet var over, regnet det plutselig i Moss. Snakk om god timing!

Resultater 

Topp 10 menn 10 km:

1 186 Bøhmer Jens NOR Langesund Tri M19-22 34:46
2 100 Brandebura Michal POL M23-34 34:50
3 273 Røhr Ole-Hermann NOR Ryggejoggen M35-39 34:51
4 800 Hagen Eirik NOR Ask Friidrett, Askim If M23-34 34:54
5 341 Askautrud Marius NOR DNV GL / Moss CK M23-34 35:29
6 155 Pedersen Henning NOR EUS/Moss skiklubb M40-44 35:48
7 312 Fylling Sondre NOR Team Ullevål/ Tåsen M23-34 36:05
8 423 Oppegaard Mathias NOR Team Ullevål/Tåsen M23-34 36:12
9 458 Hansen Trond NOR Sk Vidar M40-44 36:34
10 86 Olsen Andreas G NOR M35-39 37:01

Topp 10 kvinner 10 km:

1 44 Pharo Heidi Dietrichson NOR K23-34 35:58
2 314 Haslie Marit NOR Tjalve K19-22 37:20
3 214 Tegneby Vibeke NOR Moss skiklubb K40-44 40:40
4 298 Jernberg Thine Wilkens NOR Team Includia K40-44 42:00
5 37 Wold Monica NOR K23-34 42:53
6 87 Alexandersen Eva NOR K40-44 44:10
7 83 Skaatan Hilde Elisabeth NOR K35-39 44:37
8 163 Aurebekk Ingvild NOR Fredrikstad Skiklubb K23-34 44:39
9 29 Gjølberg Mari NOR K23-34 44:57
10 238 Falkenberg Elin NOR Mossjonistene K40-44 46:08

 

Se også stor bildeserie med 140 bilder fra Christian Frederik-løpet! 

 

Sportsmanden.no 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -