DrammensmaratonSportsprofilerTrening

Løper for sin fjerde pers i år i Drammen

Sterk duo stiller til start for Team Sportsmanden i Drammensmaraton – bli bedre kjent med Ronny Losoa her

I dagens utgave av Byavisen i Drammen, en gratisavis som kommer ut hver onsdag til husstandene i Drammensområdet med et opplag på 40.000, har Drammensmaraton sin egen løpsavis. Her kan vi lese følgende artikkel om to ikke helt ukjente løpere fra de omkringliggende områder; Kristen Aaby og Ronny Losoa. Drammensmaraton arrangeres søndag 3.september.
STERK DUO fra Birkebeinerløpet 2017: Ronny Losoa (nr 71) forsvarte sin sterke 8.plass totalt fra 2016. Her ligger han i rygg på treningskameraten Kristen Aaby (nr 65), superveteranen på 55 år som vant sin 12. klasseseier i Birkebeierløpet. Ingen har flere. Losoa vant klasse 35-39 år for andre år på rad. Begge to stiller i Drammensmaraton for Team Sportsmanden, Kristen på halvmaraton og Ronny på 10km. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

«Superduo fra Sportsmanden»

Treningskameratene Kristen Aaby og Ronny Losoa stiller begge til start i Drammensmaraton for Team Sportsmanden. Aaby løper halvmaraton mens Losoa stiller til start på 10km, som han vant for to år siden.
 

Mens de fleste nok har hørt om Kristen Aaby, Norges klart beste veteranløper de siste årene, er Ronny Losoa kanskje et litt mer ubeskrevet blad for de fleste. Vi har tatt en prat med karen fra Vikersund, som startet sent med løpingen, men som ser ut til bare å bli bedre og bedre.

Ronny Losoa har perset 3 ganger i år

Og det stopper neppe der for «Vikersund-ekspressen»

Ronny Losoa, mannen med det unorske navnet har satt tre perser bare i år, i en alder av snart 37 år. Og det stopper neppe der. Målet er fortsatt fremgang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Fortell litt om deg selv og din bakgrunn og hva du gjør i det daglige?

Jeg er født og oppvokst i Vikersund, men har familie i øst-Finnmark, så navnet stammer derfra. (Faren er fra stedet med det klingende navnet Byluft, tre mil fra Varangerbotn mot Kirkenes). Jeg jobber som personlig assistent (BPA).

Du fyller 37 år til høsten og setter stadig nye personlige rekorder. Når startet du med løping og hvilke andre idretter har du drevet med tidligere?

Jeg løp min første konkurranse i 2010 når jeg var 30 år (37.00 på Furumomila), men begynte ikke å satse løping  før jeg var 34 år høsten 2014. Da var persen fremdeles 37 minutter. Frem til da spilte jeg fotball på Moingen og senere Åmot IF i 5. og 6. divisjon. Jeg drev litt med skøyter frem til jeg var 18, men var ikke noe god til det. Slet med teknikken og var ikke motivert til å trene så mye da.

Ronny Losoa liker å trene i terrenget og de fine skogområdene. Her iført t-skjorten fra Sentrumsløpet, der han i år satt pers på 10km med 31.37. (FOTO: Hans Edgard Rakeie)

Hva er det beste med løpingen?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det beste med løpingen er å komme seg ut i naturen, det er motivasjon i seg selv, pluss det å jage nye rekorder og se hvor fort jeg kan løpe.

Hvor mye og hvordan trener du og hvilke distanser satser du mest på?

Jeg trener alt fra 110-170 km i uka, men periodiserer treningen, så snittet ligger nok på 140-150 km. Jeg satser mest på 10km og terrengløp på grunn av en hamstring som ikke tåler lange løp på flatt og hardt underlag.

Birkebeinerløpet er favoritten

Hva er dine favorittløp og ditt beste løpeminne?

Uten tvil Birkebeinerløpet, men Sentrumsløpet, Schjongs5ern, Hytteplantesten og Furumomila er også høyt på listen!

Mitt beste løpeminne må være min første seier i april 2015 på Furumo terrengløp, samt å vinne NM-gullet i terrengløp helgen etterpå! Da hadde jeg aldri vunnet et løp før, så det var en spesiell opplevelse å løpe først i mål. Pallen og klasseseire i Birkebeinerløpet er også veldig moro.

Ronny Losoa stormer gjennom skogen på Eggemoen, på vei til tredjeplass i Hytteplantesten for et par uker siden, bare slått av to sterke norsk-afrikanere. (FOTO: Hans Edgard Rakeie)

Hvilke mål har du med løpskarrieren din fremover?

Målet er å utvikle meg videre, se hvor fort jeg kan løpe og å bryte nye grenser. Jeg driver på så lenge det er gøy. 15 blank på 5km er et delmål. Samt å nærme meg 31.00 på 10km.

Søndag 3.september går Drammensmaraton av stabelen. Ronny Losoa løper vanligvis for sponsoren Varp Entreprenør, men i Drammen vil han også representere Team Sportsmanden. Vi lurte på om Losoa har deltatt på en av distansene i Drammensmaraton tidligere og hva som er målet søndag 3.september?

Jeg løp 10km i Drammen i 2015, da vant jeg, så det var et artig minne. Jeg løp på 33.18. I år er målet å forbedre løypepersen min. Så får vi se hvor mye fortere jeg klarer å løpe, men jeg håper i hvert fall å være i god form den dagen!

I FORM: Ronny Losoa har løpt for Team Sportsmanden før også, i SkiLøpet i fjor, der han ble nummer to på 5km. (FOTO: Trond T. Hansen / Sportsmanden.no)

Ihuga Blackburn Rovers supporter!

Hvorfor vil du gjerne løpe for Team Sportsmanden, vil vi også gjerne vite til slutt?

Jeg synes Sportsmanden er kjempeflinke til å dekke mange løp og det er alltid moro å lese reportasjene deres. Så det er en ære å få løpe for dere, forteller «Vikersund-ekspressen» Ronny Losoa, som for øvrig er en ivrig fotball-supporter og gjerne tar turen til England flere ganger for sesongen for å se sitt favorittlag Blackburn Rovers! Og kanskje kombinere det med et løp også.

Jeg har vel sett dem nesten 100 ganger live. Og så har jeg sesongkort på Marienlyst, avlsutter fotballsupporteren og løperen Ronny Losoa.

Personlige rekorder:

1500m: 4:13 satt i et sololøp på Furumo under NM for veteraner («håper å forbedre den neste helg»…)
3000m: 8:41 på Bislett
5000m bane / 5km gateløp: 15:19 fra Norges raskeste 5km på Nesbyen i år
10000m bane / 10km gateløp: 31:37 fra Sentrumsløpet i år
Halvmaraton 1:13:02  fra GøteborgsVarvet i fjor
Maraton: aldri løpt

 

Faksimile fra løpsavisen til Drammensmaraton.

 

Les også fjorårets reportasje fra Drammensmaraton: Øystein Mørk populær vinner i Drammen  

PS: Vil du løpe Drammensmaraton for Sportsmanden eller Team Sportsmanden? Meld deg bare på og skriv MANDEN som rabattkode, så får du automatisk kr 100 i rabatt på startkontingenten!

Du kan velge mellom halvmaraton, 10km og 5km. Du kan melde deg på Drammensmaraton HER.

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -