LøpingMotbakkeløp

Koselig og knallhardt i Koboltgruvene opp

Per Kristian Nygård og unge Emma Kirkeberg Mørk spratt lettest opp bakkene

SAMSUNG CSC
Per Kristian Nygård og Emma Kirkeberg Mørk var de raskeste av hvert kjønn i Koboltgruvene opp.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Koboltgruvene opp er et 4,4 km lang og bratt motbakkeløp med 350 høydemetere, til tross for at starten er ganske slakk til motbakkeløp å være. Det blir imidlertid adskillig brattere etter hvert, til mål på toppen av de nordlige gruvesjaktene. Dette er egentlig Per Kristian Nygård sin egen treningsløype og selv om han er et svært hyggelig vertskap sammen med det fulltallige og driftige arrangørkorpset, så var han ubeskjeden nok til å ta hjem seieren for femte gang på tiden 18.04, kun fem sekunder fra sin egen løyperekord fra i fjor. Denne gangen hadde han imidlertid knallhard kamp av navnebror Per-Christian, med etternavn Lysaker Torgersrud, som i likhet med Nygård ikke bare er god i motbakker, men primært er langrennsløper.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Lysaker Torgersrud stilte til start i fjor også, men var ikke tilfreds med egen innsats den gangen, så han var ute etter å revansjere seg i år. Det gjorde han da også til gagns med en løypeforbedring på 45 sekunder. Og etter å ha innhentet hjemmefavoritten, ble det til slutt en spurtduell mellom de to.

– Jeg åpnet knallhardt og måtte holde litt igjen for ikke å gå på en smell, fortalte Per Kristian til Sportsmanden etterpå.

– Jeg er godt fornøyd, men er ikke rask nok i spurten, fortalte Per-Christian, som måtte se seg slått med tre sekunder.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
BLIDE KARER FRA KONGSBERG: Denne kvartetten var strålende fornøyde etter å ha slitt seg til topps av Koboltgruvene. Erik Wåla (t.v.) er nylig bitt av løpebasillen og løp sitt første motbakkeløp i fjor. Han ga alt i Modum: - Jeg var helt på knærne et par ganger, fortalte han med et smil. Opp kom de alle sammen og kunne puste ut og nyte utsikten fra plattformen. Det er stupbratt ned i sjakten like bak karene...
BLIDE KARER FRA KONGSBERG: Denne kvartetten var strålende fornøyde etter å ha slitt seg til topps av Koboltgruvene. Erik Wåla (t.v.) er nylig bitt av løpebasillen og løp sitt første motbakkeløp i fjor. Han ga alt i Modum: – Jeg var helt på knærne et par ganger, fortalte han med et smil. Opp kom de alle sammen og kunne puste ut og nyte utsikten fra plattformen. Det er stupbratt ned i sjakten like bak karene…

På tredjeplass kom en veteran og tidligere vinner, SK Krafts Øystein Mørk, som har vært på alle trinn av pallen her før, og som nå var tilbake etter ett års opphold. På forhånd trodde vi duellen om seieren skulle stå mellom Mørk og Nygård.

– Det kom en kar i mellom oss, fortalte Mørk like etter innkomst. Veteranen fikk likevel en ny tur på pallen, men med sluttiden 18.52 ble han klart slått denne gangen.

-To spreke karer som bokstavlig talt jogget ned fra toppen etterpå. Tredjemann Øystein Mørk og andremann Per-Christian Lysaker Torgersrud nyter en av sommerens varmeste dager.
GODT FORNØYDE: To spreke og blide karer som bokstavlig talt jogget ned fra toppen etterpå. Tredjemann Øystein Mørk og andremann Per-Christian Lysaker Torgersrud nyter en av sommerens varmeste dager.

Nå ble det likevel seier til Mørk på Modum, sogar dobbeltseier, for vinner av kvinneklassen ble purunge Emma Kirkeberg Mørk med 21.53.  Emma løper i klasse 12-13 år og er et supertalent, men er ikke i slekt med Øystein. Moren Grete Kirkeberg Mørk ble nest beste kvinne og raskeste senior, men ble slått med 43 sekunder av sin unge datter. På tredjeplass kom Elin Hagavold fra Eggedal med 22.50.

Emma og broren Martin har flere ganger vist bemerkelsesverdige resultater, som da 12-årige Emma løp Sentrumsløpet i vår på utrolige 37.20 og smadret den norske aldersrekorden for 13-åringer(!) med nesten 2 1/2 minutt og ble nummer 13 av alle kvinnene! Og den to år eldre Martin var ikke stort dårligere da han perset og tok en suveren klasseseier i samme løp på 34.05!

Martin Kirkeberg Mørk gjorde det også meget sterkt i Koboltgruvene opp med klasseseier i G14-15 år og 5.plass totalt på 19.39, men måtte se seg slått av superveteranen Kristen Aaby, råskinnet fra Sigdal FIK som løp på sterke 19.31 og tok 4.plassen totalt.

– Jeg er bedre på litt flatere løp, det ble litt for bratt for meg i dag, fortalte 54-åringen like etter målgang. Likevel våger vi å påstå at dette trolig var dagens beste prestasjon. Hovedpersonen selv virket ikke å være helt enig.

– Jeg begynner å bli for gammel, mente han selv.

-For gammet? Neida, Kristen Aaby slår de aller fleste, uansett alder, og alle på sin egen alder!
– For gammel? Langt i fra! Kristen Aaby slår de aller fleste, uansett alder, og alle på sin egen alder!

Vel, vel. Aaby løp 23 sekunder raskere enn han gjorde her for fem år siden og som en forenklet sammenligning nevnes også at Sportsmanden kalte Aabys 5 km i Fornebuløpet i vår på 15.46 for verdensklasse. Da slo han Sportsmandens jevngamle reporter med nøyaktig tre minutter. Nå skilte det drøye 4 1/2 minutt…

Det hører også med til historien at det var svært varmt under lørdagens løp, med knall sol og en av sommerens aller varmeste dager. Prestasjonene blir ikke mindre av det, verken for de nevnte menn og kvinner i tetskiktet, eller alle de 152 som fullførte det syvende Koboltgruvene opp i Modum, som for øvrig ble prikkfritt arrangert.

VARMT: Løperne trengte å kjøle seg ned i varmen på toppen etter kraftanstregelsen.
VARMT: Løperne trengte å kjøle seg ned i varmen på toppen etter kraftanstregelsen.
SAMSUNG CSC
Lydia Smith fra Sigdal FIK stilner tørsten etter tredjeplass i K23-39 år.
SAMSUNG CSC
Bøttene med vann og svamper kom godt med!
SAMSUNG CSC
Halvard Haugen fra Modum FIK slukker også tørsten etter sin tredjeplass i M60-64 år på 28.44.
SAMSUNG CSC
Hanne Wibe smiler etter tredjeplass i K45-49 år i hennes andre motbakkeløp.

Etter målgang på toppen bega løperne seg litt lenger ned, til den flotte flaten der det både var en innlagt spurtpris og kafé for publikum og løpere etterpå, i tillegg til arena for barneløpet. Flere bilder fra både premieutdelingen og barneløpet følger nedenfor.

Alle resultater

SAMSUNG CSC
Spurtpris, publikumsområde og åsted for premieudelinggen var på sletten drøye 3,5 km oppe i løypen.
SAMSUNG CSC
Herbjørn Smette fra Nesbyen og Bromma IL nyter dagen og premieutdelingen i solskinnet. Han ble selv nummer 3 i klasse 55-59 år på 26.15.

Premieutdeling

SAMSUNG CSC
Masse folk og stor stemning under premieutdelingen i historiske og flotte omgivelser.
SAMSUNG CSC
Først var det premieutdeling for totalvinnerne, deretter for klassevinnerne for ungdom, hhv for klasse 10-11 år, 12-13 år og 14-15 år.
SAMSUNG CSC
Klassevinnere ungdom jenter, klasse 10-11 år, 12-13 år og 14-15 år.
SAMSUNG CSC
Deretter fulgte klassevinnere for jenter junior, hhv klasse 16-17 år og 18-19 år
SAMSUNG CSC
Klassevinnere for junior gutter, hhv klasse 16-17 år og 18-19 år og 20-22 år.
SAMSUNG CSC
Litt trangere om plassen på det øverste trinnet for alle klassevinnerne for kvinner senior over 22 år!
SAMSUNG CSC
Klassevinnerne for menn seniorer fikk ikke plass på øverste trinn, men egentlig skulle alle disse karene hatt plass øverst ved siden av Øystein Mørk!


Til slutt er det premieutdelingen for henholdsvis ungdom, juniorer og seniorer:

SAMSUNG CSC
Jenter ungdom, med Emma Kirkeberg Mørk fra IF Sturla øverst.
SAMSUNG CSC
SPREK UNGDOM: Alle de premierte i jenter ungdom.
SAMSUNG CSC
Kvinner junior – seierspallen.
SAMSUNG CSC
Og her er alle de premierte i kvinner junior.
SAMSUNG CSC
Kvinner senior – seierspallen – med Grete Kirkeberg Mørk (vinner av klasse 50-54 år) øverst.
SAMSUNG CSC
Totalt 10 kvinner ble premiert, og løperne gratulerer hverandre.
SAMSUNG CSC
Alle de premierte i kvinner senior samlet på ett brett.
SAMSUNG CSC
RASKE UNGE MENN: Så var det guttas tur, og vi starter med pallen for den yngste gruppen
SAMSUNG CSC
LOVENDE UNGGUTTER: Og her er alle samlet på ett brett. Det var nesten ikke plass til alle på podiet!
SAMSUNG CSC
Menn junior, seierspallen.
SAMSUNG CSC
Og her er alle de premierte i juniorklassene.
SAMSUNG CSC
Til slutt er det menn senior, som er identisk med pallen for de tre aller raskeste. Øystein Mørk «bøyer seg i hatten», som han selv kommenterte under dette bildet. Opphavskvinnen til den etter hvert så berømte kommentaren, Heidi Weng, har for øvrig løyperekorden for kvinner etter sin seier her i 2012 på knallsterke 19.08. I fjor ble det dobbeltseier til storesøster Merete og mamma May Bente, men i år var det altså duket for tronskifte med dobbeltseier til familien Kirkeberg Mørk i kvinnenes konkurranse, mens Per Kristian Nygård fortsatt utvilsomt er Kongen av Koboltgruvene opp!
SAMSUNG CSC
Fornøyde karer.
SAMSUNG CSC
Og her er 7 av de 10 som ble ropt opp som medaljevinnere i seniorklassene.

Glimt fra barneløpet for de aller yngste

SAMSUNG CSC
Kanskje dukker det opp flere unge løpere ved navn Mørk om noen år i Koboltgruvene opp? Pappa Øystein heier her frem junior i barneløpet for de aller yngste. Ingenting å si på innsatsen!
SAMSUNG CSC
Mørk junior setter inn sluttspurten foran publikum!
SAMSUNG CSC
Full innsats her også, med maskoten som kjempesvær hare!
SAMSUNG CSC
Det er jo et motbakkeløp, så selvsagt må de aller yngste også innom disse trappene, der også selve Koboltgruvene opp går.
SAMSUNG CSC
Mamma er god å ha! Spektakulær utsikt hvis man snur blikket bakover mens man løper…
SAMSUNG CSC
Siste innspurt.
Idyllisk ved Sakkerstuen, der publikum og løpere nå kunne slappe av med kafe og butikk, men der det tidligere var arbeidsbrakke for ukependlerne, samt sykestue for skadde og syke arbeidere.
Idyllisk ved Sakkerstuen, der publikum og løpere nå kunne slappe av med kafé og butikk, men der det tidligere var arbeidsbrakke for ukependlerne, samt sykestue for skadde og syke arbeidere.

Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden

Les også Sportsmandens reportasje fra Koboltgruvene opp i 2013.

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -