LøpingUltraløp

Ultraløper Therese Falk kan bli kåret til Norges beste kvinnelige friidrettsutøver i 2020

Kan mosjonist og ultraløper Therese Falk snyte Karoline Bjerkeli Grøvdal eller en av de andre nominerte eliteløperne for prisen Årets Kvinnelige Utøver? Ikke umulig!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

NFIF har nemlig, sammen med Friidrett1, forhåndsnominert fem utøvere til kåringen av Årets friidrettsutøvere i Norge i 2020. Nå er det folket som avgjør gjennom å stemme frem vinnerne. Avstemmingen er nå i innspurten og pågår frem til 27. november.

– Etter et fantastisk 2020 er det på sin plass å gjøre stas på noen utvalgte. Resultatene har vært upåklagelige og det er stor stas å se hva Norsk Friidrett har utrettet i et utfordrende år. På grunn av smittevernhensyn vil vi ikke gjennomføre Friidrettsgallaen i år. Ettersom 2020 er annerledesåret så lar vi i år folket avgjøre hvem som blir årets friidrettsutøvere innen sju kategorier, skiver NFIF på friidrett.no.

Og de øvrige nominerte er ikke hvem som helst:
Amalie Iuel, IK Tjalve
Hedda Hynne, IK Tjalve
Karoline Bjerkeli Grøvdal, IK Tjalve
Line Kloster, SK Vidar

Og altså Therese Falk, Romerike Ultraløperklubb.

Therese Falk har vist muskler mange ganger på Bislett og i andre ultraløp. Kan hun bli Årets kvinnelige friidrettsutøver 2020?

Går man noen år tilbake, hadde dette vært ganske utopisk.

De fire første utøverne på listen er jo alle etablerte løpere i Norgestoppen, med støtte fra landslaget, Olympiatoppen, etc. Hedda Hynne har i år satt norsk rekord på 800 meter på verdens nest beste tid i år – og de fleste har vel fått med seg at Karoline Bjerkeli Grøvdal har knust de tidligere norske bestenoteringene både på 5 km og 10 km gateløp – den siste i Hytteplanmila der hun slo legenden Ingrid Kristiansen sin rekord fra 1989 etter å ha løpt på 30.32, tidenes nest raskeste av en europeisk kvinne.

Mens de andre utøverne har deltatt i Bislett Games og diverse internasjonale mesterskap, har Therese Falk på sin side i flere år deltatt på en rekke mosjonsløp land og strand rundt, og da helst fra maraton og oppover. Men de siste årene har hun vært på det norske ultralandslaget og flere år på rad vært kåret til Årets ultraløper i Norge. Men noen støtte eller spesiell aksept fra NFIF har hun knapt fått. Før nå.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

Therese Falk etter ett av sine mange maraton, i Reykjavik i 2016, sammen med Janicke Bråthe, Ole Arne Eiksund og Frode Monsen.

«Verdens beste planløse løper» (egen beskrivelse)

Therese Falk er 44 år, bor i Oslo og jobber til daglig som ungdomsskolelærer. Hun har deltatt i internasjonale mesterskap i ultraløp seks ganger og er fire ganger norgesmester. 

Falk begynte med løping i voksen alder og har de siste årene hatt en stadig og bemerkelsesverdig fremgang. Særlig på 24-timers løp er Therese Falk helt rå. Det hele toppet seg i høst under løpet 24 Hours in Hell, der hun satt ny norsk og nordisk rekord etter å ha tilbakelagt utrolige 251,352 km i Stjørdal, noe som også plasserer henne på topp 10-listen i verden gjennom alle tider!

– Det å være topp 10 i verden gjennom tidene, uten oppfølging og støtte fra forbund eller fagpersoner er jeg selvfølgelig veldig stolt av, selv om det ikke burde være slik. Men Thomas (samboer, red.anm.) er verdens beste support, og ultraløpermiljøet er raust og inkluderende. Så da er det vel bare å begynne glede seg til neste løp, selv om jeg i går sa: aldri mer, fortalte Falk til Kondis.no etter rekordløpet. En bragd som altså har ført til at selv de høye herrer i NFIF, som ikke akkurat har frontet mosjonistene, mosjonsløp eller ultraløp, har fått øynene opp for Falk sine bemerkelsesverdige og utrolige prestasjoner og nominert henne til kåringen av årets utøver.

–Det var en stor overraskelse for meg også! En stor anerkjennelse av ultrasporten, og av prestasjonen min i Hell. Nummer 2 i verden i år, 251,4km. Nordisk rekord – Topp 10 i verden gjennom alle tider – Bare nevner det, skrev Therese selv på sin Facebookside.

Therese Falk er kanskje kjent for å være frittalende, men hun er en særdeles ærlig, sympatisk og ydmyk idrettsutøver, kjemisk fri for såkalte stjernenykker. At hun har nådd et sånt nivå er temmelig sensasjonelt.

Vi skrev en artikkel om ultraløperen vinteren 2019, der vi blant annet lurte på hva som var hemmeligheten bak suksessen og hvordan hun trente.

– En treningsuke er veldig sjelden planlagt. Jeg buker å jogge til og fra jobb tre-fire dager i uka. Så blir det gjerne noen økter i helga, enten det er et løp eller intervaller på mølle, eller langtur i Nordmarka eller på asfalt. Treningen blir tilpasset livet og formen ellers, ikke omvendt. Jeg kan fint løpe 50 km en uke og nærmere 100 den neste. Snittet er vel 80 km/uka, fortalte hun da.

Therese bor på Kampen i Oslo med samboer og en katt, og fortalte også at hun i sin tid begynte med løping som følge av røykeslutt og påfølgende vektøkning. Og røpet at hun fortsatt er veldig glad i smågodt!

Les hele artikkelen her:

Therese Falk, læreren som går sine egne veier og stadig bryter nye barrierer
Therese Falk stilte opp på Team Sportsmanden sin jomfrutur på 30 km for 3 år siden.

I påsken løp hun maratondistansen 10 dager på rad – på trening – bare fordi hun kunne gjøre det. Og hun har tidligere løpt verdens raskeste 10 maraton på 10 dager.

Nå kan hun snyte forhåndsfavorittene for utmerkelsen Årets Kvinnelige Utøver 2020. Selv om Therese Falk er en outsider i den konkurransen. Men hun har overrasket før, og vil her uansett være en vinner. For bare ved å bli nominert, har læreren fra Hareid på Sunnmøre brutt enda en barriere!

Øvrige nominerte i de ulike kategoriene:

Årets Mannlige Utøver:
Filip Ingebrigtsen, Sandnes IL
Karsten Warholm, Dimna IL
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Sondre Nordstad Moen, SK Vidar
Vladimir Vukicevic, SK Vidar

Årets Parautøver:
Ida-Louise Øverland, IK Hind
Ida Nesse, IL Tyrving
Salum Kashafali, IL Norna Salhus
Vegard Sverd, IL Norna Salhus

Årets Kvinnelige Junioutøver:
Andrea Rooth, Lambertseter IF
Elisabeth Thon Rosvold, Asker SK friidrett
Henriette Jæger, Aremark IF
Ingeborg Østgård, FIK Ren-Eng
Mia Guldteig Lien, Ranheim IL

Årets Mannlige Juniorutøver:
Markus Rooth, IK Tjalve
Moa Abounnachat Bollerød, Sem IF
Pål Haugen Lillefosse, Fana IL
Sander Aae Skotheim, IK Tjalve
Steffen Melheim, Olden IL

Årets Para Juniorutøver:
Anisa Abdulle, Moelven IL
Nikkolaj Gulbrandsen, Kristiansands IF
Skjalg Kongssund, Moelven IL

Årets Gjennombrudd:
Bjørnar Sandnes Lillefosse, IL Gular
Kasper Sagen, Bækkelagets SK
Linn Oppegaard, Moss IL
Magnus Tuv Myhre, Brandbu IF
Nora Kollerød Wold, Fredrikstad IF

Utøverne er listet i alfabetisk rekkefølge basert på fornavn.
Avstemmingen er åpen frem til fredag 27. november klokken 12:00.
Vinnerne annonseres 1. desember, melder NFIF.

Du kan stemme gjennom denne linken.

– – –

Kampanjetilbud – Lactoferrin Gold

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -