LangrennOppegårdSki Classics

Godt å komme i gang med sesongen

Endelig var det sesongstart for langrennseliten. Anikken Gjerde Alnæs var på plass i den tradisjonsrike sesongstarten på Beitostølen i helgen. 

Beitosprinten hadde i år store koronabegrensninger, og kun 55 kvinner kom gjennom nåløyet. Totalt var det nemlig bare plass til 200 personer, inkludert løpere, smørere og trenere. 

Etter fjorårets sterke prestasjoner ble Anikken hentet til langløpslaget til Anders Aukland, Team Ragde Eiendom. Her er hun en av to kvinner – og den andre er ingen ringere enn tidenes vinterolympier Marit Bjørgen. Dermed er listen lagt!

Hvordan har det vært å komme inn i Team Ragde Eiendom og trene med legendene Anders Aukland og Marit Bjørgen?

– Det har vært veldig gøy. Å være med verdens beste langløpslag skal ikke være lett og det har det ikke vært, men det er akkurat den utfordringen jeg har ønsket meg. Jeg har fått god hjelp til å passe på belastningen og ta de riktige valgene, samtidig som det er blitt pushet grenser. Jeg har merket at jo nærmere sesongen vi har kommet, jo mer intenst og fokusert har laget vært. Marit setter sitt preg på gruppa ved bevisstheten og fokuset hun kommer med på trening. Det er en jobb som skal legges ned og den skal gjøres skikkelig, forteller 26-åringen som har bosatt og etablert seg i Oppegård.  

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Harde økter

Og ryktene sier at treningen i teamet er meget tøff. Her er det vanlig med svært lange økter over mange timer, der man gjerne øker tempoet markant på den siste halvtimen eller timen.

Planen er start 14.januar, men med situasjonen som er nå, må vi bare vente å se, sier Anikken Gjerde Alnæs.
På forsidebildet er hun i aksjon på 15 km klassisk under NM tidligere i år, der løperen bosatt i Oppegård sikret seg en strålende 13.plass – den beste lokale NM-innsatsen siden Lars-Erik Eriksen.
Foto: Privat og Svein Hagen


Hva så med sesongstarten? Helgens renn ble innledet med sprint fredag. Sprint har jo tidligere vært hovedsatsingen til Anikken, som i fjor fikk sin verdenscupdebut for Norge. Etter å ha vunnet sin kvartfinale tok hun seg til finalen i Beitosprinten via andreplass i sitt semifinaleheat. I selve finalen ble det 5.plass. Lørdag var det 10 km klassisk som stod på programmet. Det endte med 32.plass – 4:16 bak suverene Therese Johaug i litt krevende og vekslende forhold med mye vind. På søndagens avsluttende 10 km fri gikk det bedre. Det endte med 23.plass – 2:48 bak Johaug, som også vant den distansen – men nå var det under minuttet opp til 12.plassen.

Hvordan var det å konkurrere igjen og fikk du de svarene du ønsket deg på Beitostølen? 

– Jeg har vært usikker på formen da jeg har trent veldig mye alene utenom samlinger med laget. Jeg har hatt som mål å trene for å bli en mer komplett løper og tåle lange distanser uten å bli noen dårligere sprinter og de svarene fikk jeg i helgen. Fredagens sprint er det beste resultatet jeg har i klassisk sprint. Litt under pari på 10 km klassisk lørdag da jeg ikke var godt nok restituert etter sprinten. 10 km skate søndag viser at jeg har bedre kontroll på disponering og åpningsfart. Noe jeg har jobbet mye med. Resultatet blir mindre viktig, men er også noe av det bedre jeg har fått til på 10 km skøyting.

Langløp

Visma Ski Classics er altså hovedmålet for sesongen, men Alnæs har hele tiden vært klar på at selv om hun satser mer på langløp nå, så håper hun også å bli bedre både på sprint og distanserenn parallelt. Det er altså ikke noe enten-eller. 

Nå er starten av Ski Classics utsatt til januar og mye er enda uvisst. Uansett blir det nok flere renn for eliten, mens mosjonistene neppe får være med på moroa denne vinteren.

Hva tenker du om den kommende langløpssesongen? 

– Planen er start 14. januar, men med situasjonen som er nå må vi bare vente å se. Det ser lovende ut for enkelte løp som Marcialonga, Vasaloppet og Birken så langt. Jeg er optimistisk og gleder meg til starten. 

Det skal bli spennende å se om Anikken tar enda nye steg i løpet av vinteren. Grunnlaget og forutsetningene har nok aldri vært bedre.

– – –

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen står på trykk i lokalavisen denne uken.


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -