Langrenn

Freske fraspark i langrennsåpningen

– OPPSUMMERING OG 30 BILDER FRA BEITOSPRINTEN – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Så er ventetiden over for langrennsfolket. Beitosprinten er sedvanlig sesongåpning og i helgen var det tre renn på Beitostølen. Foruten sprint søndag, var det henholdsvis 15 og 10 km klassisk i åpningsrennet fredag, og 15 og 10 km fristil på lørdag.

Av mange spennende starter og spørsmål, så fikk vi i hvert all noen svar.

Therese Johaug imponerte

Mens Marit Bjørgen stod over første dag med litt rusk i halsen, fosset Therese Johaug gjennom løypene til suveren seier. Johaug viste veldig betryggende form, mens avstanden ned til de nest beste kanskje var litt foruroligende stor.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
BeitioSprinten2013-Therese-Johaug
Thesese Johaug leverte varene i sesongåpningen. Hun blir ikke lett å slå i år! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Johaug selv var naturlig nok meget godt fornøyd, både med seiersmarginen og ikke minst av at hun gikk teknisk bra på ski. Og fortsatt hadde hun en del å gå på!

BeitoSprinten2013-Heidi-Weng
Heidi Weng skuffet kanskje noe, men det er ikke uvanlig at hun åpner sesongen litt tregt. Tredjeplass fredag var godkjent, mens det lørdag bare ble 10.plass for Heidi.(Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Maiken-Caspersen-Falla
Maiken Caspersen Falla viste gode allround-takter med 4.plass på 10 km klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Martine-Ek-Hagen
Martine Ek Hagen har trolig også et lite stykke til toppformen, Her på vei til niendeplass fredag. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


10 km klassisk:

1) Therese Johaug, 26.40,6
2) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 0.54,1 min. bak
3) Heidi Weng, 1.07,4
4) Maiken Caspersen Falla, 1.27
5) Sadie Bjornsen, USA 1.32,8
6) Vibeke Skofterud, 1.39,2
7) Kristin Størmer Steira, 1.40,0
8) Celine Brun-Lie, 1.52,6
9) Martine Ek Hagen, 1.53,7
10) Kikkan Randall, USA 1.54,7.

Det var stor spenning knyttet til lørdagens fristil med Bjørgen på plass, men etter at Rognes-jenta tok teten innledningsvis, var det Johaug som koblet et solid grep og tok vinterens første stikk i innbyrdes oppgjør dem i mellom. Og selvfølgelig var de i en klasse for seg, selv om det var gledelig at blant annet Astrid Uhrenholdt Jacobsen også viste lovende takter.

BeitoSprinten2013-Astrid-Uhrenholdt-Jacobsen
Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir spennende i år, når hun har lagt studiene på is og bare satser langrenn. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Astrid fokuserte på «å gå kraftfullt» og klarte det meget bra med en solid gjennomføring og tredjeplass i fristil etter andreplass dagen før.

Også Johaug konsentrerte seg om teknikken etter den første sjokksekunderingen, som viste at hun lå langt bak en hardtåpnende Bjørgen etter bare noen hundre meter.

– Jeg tenkte herregud! Fem sekunder bak etter 200 meter. Da tenkte jeg at jeg fikk konsentrere meg om meg selv, sa Johaug selv til NRK etter løpet.

– Jeg slo Marit her i fjor også, men fikk bank helgen etterpå i verdenscupen i Kuusamo, tilføyde hun, og ville derfor ta lærdom fra i fjor da hun brukte for mye energi med tre renn på Beito, og valgte å stå over sprinten søndag.

Kvinner, 10 km fri teknikk:
1) Therese Johaug, Nansen 24.13,7
2) Marit Bjørgen, Rognes 0.18,9 min. bak
3) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heming 0.47,1
4) Kristin Størmer Steira, Forsøk 1.01,1
5) Vibeke Skofterud, Slitu 1.04,3
6) Elizabeth Stephen, USA 1.09,2
7) Marthe Kristoffersen, Varden 1.15,0
8) Alenka Cebasek, Slovenia 1.17,5
9) Barbara Jezersek, Slovenia 1.18,3
10) Heidi Weng, BUL 1.20,7

BeitoSprinten2013-Kristin-Stormer-Steira
Kristin Størmer Steira var hele 1.40 bak Johaug fredag, men knappet ned forspranget til minuttet på lørdag og avanserte fra 7.plass fredag til 4.plass lørdag. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Vibeke-Skofterud
Vibeke Skofterud kunne dra hjem med en 5.plass og en 6.plass i bagasjen og var ganske fornøyd med helgen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Marthe-Kristoffersen
Marthe Kristoffersen ble nr 11 på klassisk og nr 7 på 10 km fri og har nok litt igjen til toppform. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Martin Johnsrud Sundby i form

Martin Johnsrud Sundby er åpenbart i god form, med seier begge dagene. Likevel mente ekspertkommentatorene at løpene hans neppe var av topp internasjonal klasse, hvilket i seg selv i tilfelle er noe foruroligende. For da er det mange som har en jobb å gjøre!

Martin Johnsrud Sundby i herlig driv på 15 km klassisk i Beitosprinten. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Martin Johnsrud Sundby i herlig driv på 15 km klassisk i Beitosprinten. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

– Jeg tror det hadde vært et sted mellom 4. og 6. plass i verdenscupen, sa Sundby selv til VG etter løpet. Litt nerver var nok også med i spillet, og Johnsrud Sundby  innrømmet at dette hadde stresset han litt. Likevel staket han fra andremann Eldar Rønning med knepen seiersmargin på 1,3 sekunder på de siste kilometerne.

Eldar Rønning leder an foran et kobbel av løpere. Det ble en solid andreplass på veteranen, som tydeligvis er i rute. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Eldar Rønning leder an foran et kobbel av løpere. Det ble en solid andreplass på veteranen, som tydeligvis er i rute. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
NM-vinner fra sprinten i fjor, Pål Golberg, leverte også svært lovende takter med 4.plass på 15 km klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
NM-vinner fra sprinten i fjor, Pål Golberg, leverte også svært lovende takter med 4.plass på 15 km klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

 

15 km klassisk:

1. Martin Johnsrud Sundby 37.00,5
2. Eldar Rønning 37.01,8
3. Chris Jespersen 37.08,8
4. Pål Golberg 37.23,1
5. Øystein Pettersen 37.24,0
6. John Kristian Dahl 37.24,1
7. Didrik Tønseth 37.32,5
8. Roger Aa Djupvik 37.35,1
9. Petter Eliassen 37.39,2
10. Sjur Røthe 37.51,9

Sprinter og ex-sprinter overrasket

Martin Johnsrud Sundby fulgte altså opp med ny seier på 15 km fri lørdag, med sprinter Anders Gløersen på en overraskende andreplass, Sjur Røthe på tredje og en ny overraskelse, John Kristian Dahl på fjerdeplass. Den tidligere sprinteren Dahl satser i år på langløp og har ikke trent skøyting overhodet, men dette lover jo veldig godt for langløpssesongen.

– Jeg gikk et godt løp i dag. Særlig er jeg fornøyd med det jeg presterte mellom fire og 11 kilometer. Da fungerte det veldig bra, så falt jeg litt ned på sisterunden, da ble det tungt, sa Johnsrud Sundby til NRK etter rennet.

BeitoSprinten2013-John-Kristian-Dahl
John Kristian Dahl overrasket stort. Veteranen som i år har konvertert fra sprinter til langløper, ble nr 6 i klassisk fredag og fulgte opp med en enda mer imponerende 4.plass på fristil lørdag. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Sjur-Rothe
Vossingen Sjur Røthe avanserte fra 10.plass i klassisk fredag (bildet) til pallplass på lørdagens fristil. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

15 km fri, menn​
1. Martin Johnsrud Sundby, Røa IL 33:32,6
2. Anders Nøstdahl Gløersen, Rustad IL +33,9
3. Sjur Røthe, Voss IL +41,2
4. John Kristian Dahl, Strindheim IL / Team United Bakeries +42,5
5. Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL / Team Nordlysbyen Ski +45,7
6. Chris Jespersen, Byåsen IL / Team United Bakeries +48,2
7. Noah Hoffman, USA +49,0
8. Petter Eliassen +52,2
9. Simen Sveen +54,1
10. Thomas Bing, Tyskland +58,7

Petter Northug jr nr 61 – og i rute!

Den som tiltrakk seg desidert størst oppmerksomhet var imidlertid, som vanlig, Petter Northug jr. Med en trøblete sesongoppkjøring var det få som ventet at Petter skulle hevde seg i teten og han ble da også bare nummer 61 på åpningsrenmnet fredag. Northug tok det imidlertid med sedvanlig stoisk ro, og lot seg ikke stresse.

BeitoSprinten2013-Petter-Northug2
Nølende, men likevel lovende sesongstart for Petter Northug jr, tatt i betraktning problemene på forsesongen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

– Det er faktisk fremgang fra i fjor, sa han i lett humoristisk stil, etter at han da ble nr 64 i et renn. Det var imidlertid ikke i Beitosprinten i fjor, for da vant Petter 15 km fri og ble nr 24 i klassisk. Og lørdag ble det en solid fremgang med 12.plass på fristil. Dermed fikk han såpass gode svar at han valgte også å stille på sprinten, der han ble nr 10 etter å ha blitt slått ut i semifinalen.

Petter Northug jr. ser altså ut til å være i god rute og faktisk foran skjema etter sykdomsproblemene i høst.

– Etter det som er skjedd i de siste ukene, var dette som ventet. Petter er i rute. Vi er fornøyd. Vi hadde ingen resultatmål for helga, sa trener Eirik Myhr Nossum til langrenn.com.

BeitoSprinten2013-Petter-Northug
Petter Northug jr viste fin stigning, fra 61.plass fredag til 12 .plass lørdag og 10.plass søndag. Regn med Petter i år også – om noen var i tvil! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


Sprint surprise!

Sprinten fikk en overraskende vinner i førsteårs-senioren Sondre Turvoll Fossli, som vant prolog, kvartfinale, semifinale og finale i overbevisende stil. Sterkt levert også av Finn Hågen Krogh som var skituppen bak i finalen, etter 5.plass på 15 fri dagen før.

BeitoSprinten2013-Oystein-Pettersen
Det ble ingen sprintfinale på Øystein Pettersen, men en sterk 5.plass på fredagens 15 km klassisk var bra å ta med seg. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Sprint fri finale, menn
1. Sondre Turvoll Fossli, Hokksund IL 2:33,0
2. Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL / Team Nordlysbyen Ski +0,1
3. Eirik Brandsdal, Kjelsås IL +1,0
4. Øystein Pettersen, Lillomarka Skiklubb +1,5
5. Sebastian Eisenlauer, Tyskland +4,4
6. Andrew Newell, USA +4,6

Ingen overraskelse på damenes sprint. Marit Bjørgen var beste norske med fjerdeplass, men hun fikk solid bank av vinner Kikkan Randall og av to slovenske jenter, mens Celine Brun-Lie var uheldig og var «nedpå» og tapte mye fart.

BeitoSprinten2013-Kikkan-Randall
Kikkan Randall er kanskje den største favoritten til sprint-gull i OL. Hun viste god form allerede og tok første stikk med seier på sprinten søndag, etter 10.plass på fredagens 10 km klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


Sprint fri finale, kvinner

1. Kikkan Randall, USA 2:17,0
2. Vesna Fabjan, Slovenia +0,8
3. Katja Visnar, Slovenia +2,3
4. Marit Bjørgen, Rognes IL +3,2
5. Celine Brun-Lie, Njård +3,8
6. Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb +4,1

 

 Flere bilder fra Beitosprinten: 

BeitoSprinten2013-Anders-Aukland
Anders Aukland blir avgjort å regne med i år også – i langløpscupen – der han for øvrig er regjerende mester. En 19.plass på «sprintdistansen» 15 km klassisk, 1.11 bak vinneren, lar seg absolutt høre fra superveteranen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Audun-Laugaland
En annen langløper, Audun Laugaland, blir nr 84 i de flotte tigerdraktene til nye Team Leaseplan. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Danskebakken
Beitostølen er ikke kjent for «mördarbakken» – men for «danskebakken»! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Espen-Harald-Bjerke
Espen Harald Bjerke fra Lillehammer Skiklubb trenger nok «mördarbakker» og ikke «danskebakker» skal han få full effekt av sitt gode O2-opptak. Det ble 33.plass på 15 klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Jorgen-Aukland
Stakemaskinen er i gang igjen. Jørgen Aukland vant helt sikkert «stakekonkurransen» der han staket seg rundt hele løypen til 39.plass, under to minutter bak vinneren. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Jorgen-Brink
En tiger til: Jørgen Brinck er også særdeles god både å gå langløp og til å stake. Det holdt likevel bare til 75.plass på fredag. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Kristian-Tettli-Rennemo
Kristian Tettli Rennemo fra Leksvik IL og Team OneWay må nøye seg med 47.plassen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Per-Kristian-Nygard
Per Kristian Nygård, dyktig motbakkeløper med seier i sitt eget løp i Koboltgruvene Opp i sommer, er også ikledd tigerdrakten. Det ble ikke seier denne gangen, men 91.plass i det tøffe selskapet. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Petter-Eliassen
Kanskje Petter Eliassen får sitt virkelig store gjennombrudd i år. En 8. og en 9.plass i helgen er en bra start. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Simen-Ostensen
Simen Østensen vil nok også kjempe om heder og ære i år, men først og fremst i langløpscupen. Her viser han styrke på vei til 14.plass på 15 klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Smoretrailer
Utstyret er i hvert fall i orden! Her er den berømte smørebussen til landslaget, med egen balkong i andre etasje! (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Tord-Asle-Gjerdalen
Luringen Tord Asle Gjerdalen ble nr 22. Han åpnet sesongen langt svakere i fjor med 67.plass i Beitosprinten, men det endte med bronse i VM!… (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
BeitoSprinten2013-Tuva-Toftdahl-Staver
Tuva Toftedahl Staver staker seg mot mål til 22.plass på 10 km klassisk. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Alle resultater

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

4 thoughts on “Freske fraspark i langrennsåpningen

Kommentarfeltet er stengt