HalvmaratonMaratonMaratonkarusellen

Kalde, fine forhold i Bergen Vintermaraton

Med Bergen Vintermaraton startet Maratonkarusellen 2023 og sesongen for de fleste av de 115 løperne som stilte til start i svært så vinterlige forhold lørdag 21. januar på Fana Stadion.

Med unntak av en del slush på flere partier var løpsforholdene likevel ganske bra, med delvis bar asfalt i store deler av løypen. En del vind vekket også en viss bekymring og diskusjon om påkledning i garderoben før løpet. Løpsantrekket vekslet da også fra god vinterbekledning til kort for noen hardhauser. Idyllisk var det uansett, med masse snø på trærne og en lav sol som tittet frem bak de nærliggende fjell og knauser. De observante kunne også se både hester og sauer på gårdene langs Kalandsvatnet underveis i løypen. Alt i alt en meget flott vinterdag, og mange fornøyde løpere etterpå.

Klar til start på halvmaraton.

Martin Karlsen imponerte på halvmaraton

Selv om forholdene ikke var optimale, var det flere gode prestasjoner. Martin Karlsen var desidert rasket a de 89 som stilte til start på halvmaraton. I fjorårets siste løp i Maratonkarusellen var den godeste Karlsen hare på den andre runden da Tor-Aanen Kallekleiv satt ny løyperekord på maraton. Snakk om kvalifisert hare, som da nylig hadde vunnet Jessheim Vintermaraton. På lørdag løp Karlsen igjen for egne sjanser, og løperen fra Team Tri Vest var helt suveren på den sterke vinnertiden 1.11.35, hele seks og et halvt minutt foran Daniel Bruvik fra Osterøy IL på 1.18.36, mens Truls Nesslin fra Nesttun ble treer på 1.18.56. Syv mann løp under 1.20.

HESTEKREFTER: Martin Karlsen imponerte både andre løpere og hesten til venstre i bildet der han fosset frem.
Daniel Bruvik har god klaring på andreplassen her etter vending og selv om Truls Nesslin nærmet seg på slutten, holdt Bruvik unna til mål.
IDYLL: Store deler av partiet langs Kalandsvatnet ligger på skyggesiden, før solen tittet frem.
FLOTT: Nydelig parti langs Kalandsvatnet.

Galleberg vant, Økland perset

Lokale Renate Galleberg, fra Nesttun hun også, tok en klar seier på damenes halvmaraton med 1.22.49. Det ble en hard kamp om andreplassen, som Leni Økland avgjorde til sin fordel med fem sekunders margin til klubbvenninnen Malene Hjorteland fra BFG Bergen Løpeklubb. Leni er i sitt livs form og fulgte like godt opp med nok en pers, med 1.28.37, bare et par uker etter at hun også perset på 10 km i Vinterkarusellen.

STORFORNØYD: Leni Økland var en av få som perset på vinterføret da hun ble nest beste kvinne på halvmaraton.

Duell på maraton

På maratondistansen ble det en ganske jevn affære med fem mann innen tre minutter og kun drøye minuttet mellom de tre på pallen. Til slutt var det rutinerte Stein Henrik Olaussen, som nesten alltid stiller til start på maratondistansen i Fana, som sikret seieren på 2.53.52.

– I dag løp jeg mer for plassering enn for tid, fortalte Stein Henrik etterpå. Og taktikken holdt, for etter samløp i mesteparten av løpet, var det løperen fra Varegg og Øl & Kondis som var sterkest på slutten og vant med 52 sekunder til Arne Dingstad Rong (2.54.44), som på sin side bare var 14 sekunder foran Thomas Schjøtt Hannevig på tredjeplass med 2.54.58.

HALVVEIS: Thomas Schjøtt Hannevig får seg litt næring ved runding inne på stadion etter halvgått løp.
STEMNINGSFULLT: Hannevig har nesten heng på Stein Henrik Olaussen, som vi ser 20 meter foran.
DUELL: Her kommer duoen Stein Henrik Olausen – som hilser på Sportsmandens løpende reporter – og Thomas Schjøtt Hannevig, som har kommet seg opp i ryggen igjen, litt etter vending på sisterunden på maraton. Nummer 372 i front er Jan Tore Tellefsen, som blir nummer 6 på halvmaraton på 1.19.28.

Forsvarte seieren

I kvinnenes maraton forsvarte Marita Bertelsen seieren fra fjorårets siste løp og vant på 3.31.48, foran vinneren av fjorårets femte løp i Maratonkarusellen, Hilde Beate Daland (3.37.52), med østlandsbaserte Christine Marcussen fra Bamford på den siste plassen på seierspallen med 3.54.30.

26 fullførte maratondistansen i årets første løp i karusellen, der Inge Asbjørn Haugen, med desidert flest maratonløp i Norge, avrundet det hele.