BirkenLangrennSki Classics

Fra uvær til solskinnshistorie da Nygaard og Smedås vant Birkebeinerrennet

For første gang i historien utsatte arrangørene Birkebeinerrennet med en dag, fra lørdag til søndag. Det skulle vise seg å bli et lykketreff.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Birken kan sende en stor takk til våre værmeldere, som med stor grad av sikkerhet på torsdag kunne fortelle at det ville være håpløst å arrangere det tradisjonsrike Birkebeinerrennet på lørdag som planlagt. Med kun et par dager på seg, tok Birken den vanskelige, modige og definitivt riktige beslutningen om å utsette rennet til søndag. Da var det nemlig meldt sol med kaldt, fint vintervær og lite vind. Alternativet ville ha blitt en ny avlysning, noe mange mente ville vært katastrofalt for Birken sin fremtid.

Det er imidlertid ikke bare, bare å skulle endre et så stort arrangement som går fra A til B, med tusenvis av frivillige og en meget komplisert logistikk, på et par dagers varsel. Men foruten Andreas Nygaard og Magni Smedås, var det arrangøren som ble søndagens store vinner! Og dermed også alle deltakerne, som nå fikk en fantastisk tur over fjellet fra Rena til Lillehammer. Ja, faktisk var det visstnok omslag 1500 som etteranmeldte seg etter at beslutningen om å utsette rennet med en dag var tatt.

Over til selve rennet. De to vinnerne er nevnt. Fjorårsvinner Andreas Nygaard skrev seg dermed inn i historiebøkene som en av de største i Birken-sammenheng med sin tredje strake seier og sin fjerde totalt, og som den mestvinnende i Ski Classics med sin seier nummer 19.

BIRKENKONGEN: Andreas Nygaard tok sin tredje strake sier i Birken, og knep også spurtprisen her på Midtfjellet foran skituppene til Johann Hoel. Petter Stakston er tredjemann over fjellet, og blir nummer fem i mål, mens teamkameraten Max Novak, som har måtte gi en liten luke her, tar den siste pallplassen i mål.


Som flere ganger før i år var klubbkameraten Johan Hoel med i seierskampen. Til slutt vant Nygaard spurten greit med 1,3 sekunders margin. Der vi stod på Midtfjellet, ble det sagt at det var en taktisk triumf da Hoel først rykket fra alle noen kilometer før mål. Lynraske Nygaard lot lagkameraten gå, og når ingen andre tok opp jakten, så rykket Nygaard litt senere fra de andre forfølgerne, tettet luken til Hoel og tok spurten. Dermed ble det dobbeltseier til Team Ragde Charge, med svenske Max Novak fra Team Aker Dæhlie på den siste pallplassen. Vinnertiden var imponerende 2:23:55 på det ikke lynraske føret.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Moro også at sliteren Eirik Sverdrup Augdal fikk sin beste Ski Classics plassering med fjerdeplass. Det gjorde trolig også Petter Stakston, som riktignok har flere seire i UngdomsBirken samme sted for noen år siden, med sin femteplass, etter å ha passert som tredjemann på Midfjellet. Ole Jørgen Bruvoll, en annen trofast sliter, tok sjetteplassen, mens de overraskende vinnerne av Marcialonga og Vasaloppet, Runar Skaug Mathisen og Torleif Syrstad, ble henholdsvis nummer 7 og nummer 12.

Kjempeløp med fjerdeplass av allsidige Eirik Sverdrup Augdal.
Sterk innsats av Ole Jørgen Bruvoll fra Team Engcon med sjetteplass.
NORSK VIKING: det lyser innsatsvilje og power av Runar Skaug Mathisen, sliteren som hadde sin store dag da han gikk helt til topps i Marcialonga tidligere i vinter.

Magni Smedås imponerte

På kvinnesiden var sammenlagtlederen av Ski Classics, Emilie Fleten, den store favoritten. Og da Fleten, som har sin styrke i bakkene, tidlig rykket fra resten av kvinnefeltet, trodde nok de fleste at løpet var kjørt. Men det gjorde aldri Magni Smedås, og da scooteren som filmet første dame kom over Midfjellet, var det Smedås som var i kameralinsene, med en liten luke på 50-60 meter til Fleten. Den luken ble større på flatene innover mot Sjusjøen og i det småkuperte og lettere skogspartiet mot mål på Birkebeiner Skistadion på Lillehammer, der OL-suset fra 1994 liksom fortsatt henger igjen i tretoppene. Fleten ga seg aldri, men i mål var Smedås 1 minutt og 8 sekunder foran, mens avstanden ned til finske Kati Roivas var litt større, med 1:21.

Magni Smedås var sterkest i Birkebeinerrennet 2024.
Emilie Fleten måtte se seg slått av Magni Smedås, men hun har fortsatt et solid grep om den gule trøyen som beste løper sammenlagt i årets Ski Classics.

Med fjorårets vinner Astrid Øyre Slind i verdenscupavslutningen i Falun, var det igjen opp til Silje Øyre Slind å forsvare familiens ære, noe hun gjorde bra med sin fjerdeplass. Hanna Lodin, Sofie Elebro, Jule Kvale Støstad, Hedda Bångman og Karolina Hedenstrøm fulgte så på rekke og rad på topp 10-listen, alle under 3 timer. Like over 3 timer kom Anikken Gjerde Alnæs og Ida Dahl, toer i Birken i fjor, som nok begge har langt større ambisjoner. For Anikken sin del startet sesongen bra, men covid før jul, og en ny runde med sykdom før Vasaloppet, har dessverre spolert siste del av sesongen.

Silje Øyre Slind sliter seg over toppen av Midfjellet.
Hanna Lodin fra Team Engcon ble beste svenske med femteplass.
Julie Kvale Støstad i den sorte og oransje drakten til Team Næringsbanken Stora Enso imponerte med 7.plass. Svenske Karolina Heidenstrøm, som er først her i den rosa ungdomstrøyen, ble nummer 9 i mål.
Trøblete sesong: Anikken Gjerde Alnæs har møysommelig jobbet seg opp i den ypperste langløpseliten og har flere pallplasser. Men i årets sesong har hun slitt mye med sykdom.

Skiftet begge hoftene i fjor – vant klassen i Birken!

Birkebeinerrennet er ellers som langrennsmosjonistenes 17.mai å regne.
Så bak teten kom birkebeinerne på rekke og rad, i flere timer, i alle størrelser og fasonger, i alle aldre. Gledelig var det at ekstra mange unge var påmeldt i år, det gir håp og tro på en ny gullalder for Birken. Og av de trofaste veteranene, som alltid setter sitt sterke preg på rennet og gjerne har Birken som sitt store eller eneste mål for sesongen, så må vi nesten trekke frem Geir Strandbakke sin seier i den sterke klasse M60-64 år.

Nå har Strandbakke vært en av landets beste veteraner i sin klasse i en årrekke, så sånn sett var ikke dette overraskende. Men det virkelig sensasjonelle er at han i fjor skiftet begge hoftene! Først den ene, før samme akutte problemet dukket opp på andre hoften bare noen måneder senere. Men hardhausen fra Lillehammer Skiklub lar seg tydeligvis ikke stoppe! Kun uker etter siste operasjon, suste han av gårde på rulleski i Sjusjøen og Mesnali-området. Når han nå som den eneste i aldersklassen går på under 3 timer, med tiden 2:58:34, og slår de siste års vinner av klassen, Birken-eksperten Trond Olav Berg med over 5 minutter, så sier det mye om prestasjonen til Strandbakke. Berg kom i mål på 3:03:55 på andreplass, og var på sin side over 8 minutter foran tredjemann på pallen, Thomas Christian Holter, som med 3:12:00 også vant prestisjeduellen mot en tidligere flerfoldig klassevinner og klubbkamerat fra Team Overtoppen; Knut Beck Engebretsen (3:13:15.)

Trond Olav Berg viste i fjor at det er mulig å vinne klassen med festesmurning. Klassisk-eleganten fra Rustad IL har en rekke klasseseire i Birken og hadde også løyperekorden for 50+. Denne gangen ble det andreplass bak Geir Strandbakke, som snek seg unna kameralinsen vår.

Team Overtoppen består av mange svært spreke veteraner. Og selv om navnet antyder at de er litt over middagshøyden, så har Overtoppen noen av landets sprekeste veteraner, både sommer som vinter. Forrige helg var de en hel gjeng som satt de farge på det nystartede Marcialonga Arctic Race i Bodø, og også i Birken var de gulgrønne draktene godt synlige. Andreas Engebretsen, Norges klart raskeste halvmaratonløper i klasse M60-64 år i fjor med råsterke 1:19:29 fra Drammen halv, nøyde seg med å være sekundant og heiagjeng for resten av teamet – og kona! Her speider han etter broren Knut, som vanligvis er hakket hvassere i langrenn og har flere klasseseire og en rekke dueller med nevnte Trond Olav Berg. Knut ble også herostratisk berømt for sin deltakelse i 2016, da han «i protest mot stakehysteriet» gikk Birken uten staver – og klarte merket med 10 minutters margin!

Les mer om det her: –Dette stakehysteriet gidder jeg ikke være med på!»

I år måtte imidlertid Knut nøye seg med fjerdeplass i klassen, og han var heller ikke bestemann i Team Overtoppen. Thomas Christian Holter sikret seg nemlig den siste pallplassen i klassen på tiden 3:12:00, ett minutt og 15 sekunder foran Knut.

–Vi klarte det!

Til slutt, litt tilbake til der vi startet reportasjen. Arrangøren var selvsagt, med rette, svært glade og stolte over suksessen, etter krisemøte og usikkerheten som rådet så sent som torsdag. På hjemmesiden retter de en stor og velfortjent takk til alle som bidro til å gjøre dette mulig:

For en dag det ble! Vi klarte det!
Tusen, tusen takk til alle som snudde seg rundt på så kort varsel og kom til festen på søndag!
Vi er stolte og ydmyke over all støtten vi har fått da vi valgte å flytte Birkebeinerennet til søndag. 6613 deltagere stilte til start på Tingstadjordet og totalt 9931 startet gjennom helga.
Det ble noen heftige døgn for arrangøren, 90 busser med sjåfører måtte hentes inn fra Oslo i sør til Lesja i nord og 1000 frivillige stilte opp på kort varsel!
Det viser at Birken betyr MYE for mange!

Igjen – en STOR takk til alle deltagere, frivillige, samarbeidspartnere og ikke minst publikum som heiet frem deltagerne.

Vel blåst til arrangøren og alle birkebeinerne som fikk en flott tur over fjellet fra Rena til Lillehammer!

Tekst og alle foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Vi legger ut flere bilder fra Birken i eget album her.

Resultater Birkebeinerrennet 2024

Hjemmeside Birken

Les tidligere reportasjer fra Birken på Sportsmanden

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.