RomerikeUltraløp

Eidsvoll Verk 6-timers: Sekunddrama da Rita Nordsveen perset med hårfin margin etter 10 år!

Ultraløpet Eidsvoll Verk 6-timers var ment som en engangsforeteelse og et jubileum stelt i stand av han som arrangerte det aller første 6-timers løpet i Norge i 2005, på omtrent samme sted. Bjørn Hytjanstorp er mannen som på mange måter alminneliggjorde ultraløpingen i Norge. Etter søndagens braksuksess holder imidlertid karen som før løpet fikk hederspris, døren på gløtt for at det blir flere Eidsvoll 6-timers!

Vi tror at samtlige som deltok på søndagens løpsfest vil mene at det er en utmerket nyhet. Litt mer om hva hovedpersonen selv sier lenger nede, for vi må jo nesten fokusere på det sportslige også.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Simen Holvik med komfortabel seier etter råkjør fra start

På herresiden og totalt ble det favorittseier til Simen «Norge på langs» Holvik, som endte på 78.770 kilometer. Solid ny pers på en distanse som Norges kanskje seigeste løper var såpass ukjent med at han ikke helt visste helt hva som var tidligere pers.

VARMT: Simen Holvik kastet trøyen etter hvert og kontrollerte inn seieren.
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

På de første milene hadde Holvik selskap av Nrks sportsreporter Jann Post, som i likhet med arrangør Hytjanstorp bor på Råholt og hadde kort vei til start. Norges sprekeste og kanskje mest folkekjære reporter hadde på forhånd sagt at han skulle løpe 35 kilometer som oppkjøring til Berlin Marathon om en måned – og han holdt ord. Men med 3:50 i snittfart per kilometer var det imponerende å se at Holvik hang tilsynelatende greit med i runde etter runde – i nesten tre mil, selv om vinneren etterpå innrømmet at åpningsfarten kanskje ble vel tøff og klokelig roet litt ned på tempoet etter hvert. For etter to timer lå han faktisk uoffisielt godt foran Norgesrekorden på vel 88 km. De siste milene gikk adskillig roligere, og toer Dag Bern – vinneren av Ringerike 6-timers i 2018 – tok innpå den siste timen, dog ikke nok til å true seieren. I mål var Bern snaue to kilometer bak på 76,876 km.

RUTINERT: Dag Bern (45) er nærmest for 6-timers ekspert å regne. Espen Lunde (143) løp 58,269 km.

Rita Nordsveen forbedret persen med skarve 20 meter etter heroisk avslutning

Da var det tettere ned til tredjeplassen totalt, som gikk til kvinnevinner Rita Nordsveen de Flon. Med imponerende 76,140 km klarte hun akkurat – med fattige 20 meters klaring – å løpe lenger enn sin gamle personlig rekord satt i 2012 – for 10 år siden!

På de siste 12 rundene kjørte Nordsveen gradvis rundetidene ned med 18 sekunder på de 538 meter lange rundene og løp raskest av samtlige. Da fløytesignalet lød etter nøyaktig 6 timer må alle stoppe opp og vente tålmodig på at de avsluttende meterne fra siste rundepassering måles nøyaktig opp. Spenningen var stor, da Nordsveen visste at det kunne stå om meter. Etterpå var det en overlykkelig og rørt vinner som kunne juble for en etterlengtet opptur etter mange år med stadige skadeproblemer. Nordsveen løper også i 50-års klassen nå, så ikke rart at det kom en liten gledeståre.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
I FARTA: Rita Nordsveen de Flon i fint driv i fulle 6 timer.

Må jo bare dele, for jeg er jo sååå glad: vinner kvinneklassen i Eidsvoll Verk 6-timers og pers, 76,140 km. Takk til denna dama på bildet, Randi Johansen Håkensen , som handlet meg og motiverte meg i 6 timer, hadde ikke klart det uten deg. Og takk til Frode Monsen som var «hare» den siste halvtimen, persen klarte jeg med din gode hjelp. Tusen takk begge to. Bjørn Hytjanstorp, et supert arrangement av deg, skrev Rita selv på sin Facebookprofil etterpå. Sportsmandens løpende reporter ble tilfeldigvis en uoffisiell «hare» på slutten, etter at han selv egentlig for lengst hadde kastet inn håndkleet med vonde bein etter 35 kilometer halvveis. Men som erfarte at to timers pause gjorde underverker for støle bein. Uansett moro å kunne bidra bittelitt til Rita Nordsveens store dag. Og dette er jo også noe som gjør denne typen løp unikt; at man kan ta en lang pause, hvile seg, få i seg næring, ta bilder, heie på andre løpere, snakke med arrangøren og tilskuere – og så begynne å løpe igjen i det samme løpet! Det var jo fortsatt en time igjen…

Kirsti Skåtøy tok Eidsvoll 6-timers på sparket – løp 72 km!

Kirsti Johnsen Skåtøy ga lenge Rita Nordsveen en knallhard kamp om seieren og ved passering maraton lå hun nesten seks minutter foran Nordsveen. Kvinnen fra Egersund IF, som skal delta i VM i backyard-ultra for Norge senere i høst sprekker aldri, men måtte likevel se seg slått med drøye 4 kilometer til slutt til 72,067 kilometer – pers det også siden det var hennes første 6-timers.

Skåtøy var egentlig i distriktet for å følge datteren Ronja til junior-NM i Bærum. Og den treningsglade damen som også er med i Team Sportsmanden og som både har vunnet Oslotrippelen og i fjor vant SMVE 100 miles, benyttet anledningen til å få seg en ny erfaring:

– Siden vi først var på tur, og hadde hjemreise søndag kveld, meldte jeg meg likeså godt på et løp, Eidsvoll Verk 6-timers, et løp hvor en skulle løpe så langt som mulig på 6 timer. Samme runden, på Eidsvoll skistadion, – rundt og rundt. 538m pr runde = ble mange runder. Jeg løp jevnt og trutt. Passerte maratondistansen på 3.13.43. Ved ca 45 km gikk jeg et par runder mens jeg spiste en liten matbit. Så var det å ta seg sammen og fullføre de siste timene!, skrev en godt fornøyd Skåtøy på sin egen Facebookside.

BLID: Kirsti Johnsen Skåtøy koste seg på Eidsvoll. Ikke alle som klarer det samtidig som man løper over 72 km.
Therese Falk hedret – og på gang igjen

Bak de to kom Norges mest kjente og desidert beste ultraløper de siste årene – Therese Falk. Før løpet fikk hun prisen for Årets ultraløper 2021 – for sjette år på rad!

Therese har vært åpen på at hun lenge har slitt først med en skade, deretter med long-covid, men ser ut til å være på vei tilbake mot godformen. Etter en noe forsiktig åpning økte hun tempoet når løpsretningen ble snudd etter tre timer, og avanserte stadig på listene. Etterpå var hun veldig godt fornøyd med å ha klart å løpe 70 kilometer.

PÅ VEI TILBAKE: Therese Falk var veldig godt fornøyd med å bikke 70 km denne gangen.

Flere imponerende prestasjoner

Men det var ikke bare Norgerseliten av ultraløpere som var på plass på Eidsvoll. I øverste ende av aldersskalaen finner vi Oline Yksnøy og Kjell Skogvang, som begge løper i klasse 75+. Skogvang er 78 år og tilbakela imponerende 52,357 km til 47.plass totalt av 107 startende! Enda eldre Uksnøy stilte med staver og endte på nesten 25 kilometer!

Og den lokale brannmannen Jan Alfred Borgenvik løp samtlige 6 timer i fullt røykdykkerutstyr i varmen, og tilbakela over en maraton med 43,790 kilometer!

IMPONERTE: Kjetil Skogvang (midten) er ikke helt som 78-åringer flest.
STERKT: Jan Alfred Borgenvik fullførte samtlige seks timer i dette antrekket!

Frister til gjentakelse

Avslutningsvis tilbake til arrangør Bjørn Hytjanstorp. Han har fått helt rett i sin spådom og kongstanke, da han for mange år siden mente at ultraløping ikke var for de få, men passer for svært mange, uavhengig av alder og nivå. Den spesielle formen for konkurranser med ulike timesløp og rundbaneløp er dessuten veldig sosialt, da alle ser hverandre og passerer hverandre utallige ganger underveis, og der de som løper saktest løper like lenge som de raskeste.

Like før start fikk Bjørn overrakt Ultraløpsutvalgets Hederspris for 2022 for sitt pionerarbeid for ultrasporten, til stor applaus (forsidebildet). Etterpå vanket det mange gratulasjoner og utallige godord om arrangementet.

– Tusen takk for rosende ord. Jeg skal innrømme at jeg selvsagt har blitt såpass påvirket av alle positive tilbakemeldinger at jeg seriøst vurderer å bryte mitt løfte om å la løpet bli et «once in a lifetime-arrangement», sier Bjørn Hytjanstorp selv «dagen derpå» til Sportsmanden, da vi takket for en super dag og et fantastisk arrangement, og kom med en forsiktig anmodning om at løpet måtte arrangeres flere ganger. Bjørn oppsummerer selv dagen slik:

– Først og fremt er jeg veldig fornøyd med gjennomføringen. Og i den forbindelse med jeg få takke folkene i en av verdens eldste skiklubber, nemlig Eidsvold Værks Skiklub – stiftet i 1881. Uten EVS på laget hadde løpet blitt umulig å få til. Teknisk arrangør var for øvrig Feiring IL, og i denne forbindelsen er Feiring IL synonymt med Mr. Perseløpet Bjørn Saksberg.

I tillegg til dette er jeg selvsagt fornøyd med noe som kanskje var tidenes beste vær under noen av mine 6-timersløp. Jeg kan knapt huske at det har regnet, og det har vært ganger da det har vært altfor varmt. Men søndag vil jeg si det var så nær perfekt som det er mulig å komme – både for deltagere og arrangører, teknisk utstyr og publikum.

Det varmer også å se at så mange klarte å nå sine mål, og vel så det. Og da mener alt fra de som perset til de som klarte et delmål de hadde satt seg. For eksempel Oline Yksnøy som fyller 80 år i november. Hun klarte nesten 25 kilometer og var strålende fornøyd med det. Eller Rita (Nordsveen) da som perset, og klarte altså å forbedre sin pers fra 10 år tilbake. Det skal knapt være mulig, men i godt selskap er alt mulig, vil jeg påstå!

Og det er flere som er omtrent i samme gate som Rita – som nesten overpresterte i dette løpet. Og det er veldig godt å se – for det betyr nok også at vi som arrangør har klart å trykke på noen knapper underveis.»

Vel blåst, sier vi! Sportsmanden har nok mange med seg når vi håper på flere Eidsvoll 6-timers!

RESULTATER

STAYER: Ole Arne Eiksund løp nesten 65 km og vant klasse M55-59 år i sitt maraton eller ultraløp nummer 111.
RUTINERT ULTRA-TRIO: Olav Engen hadde startnummer 1 i Eidsvoll 6-timers i 2005, og hadde samme startnummer i år. Ekteparet Wenche og Lars Christen Dørum vant sine respektive klasser i 65-69 år. Wenche tilbakela 54,026 km, mens Lars slet seg gjennom hele 67,074 km.
ÅRETS ULTRALØPER: Therese Falk fikk heder for sjette år på rad av Marit Bjerknes i Ultraløpsutvalget.
SMIL: Kenneth Pham fra Sofiemyr løp lenge sammen med dameduoen Nordsveen og Skåtøy. Han la seg også på hjul med Jann Post en stund, men hardkjøret kostet og han roet kraftig ned etter hvert. 62,830 km tar seg uansett høre!
MATFAT: Uten mat og drikke, duger helten ikke. Her er det Cathrine Lorentzen fra Bamford som fyller på med litt næring.
BLE DET PERS? «Haren» og vinner Rita Nordsveen venter i spenning på at måleren skal komme med fasiten. Det holdt med skarve 20 meter etter seks timers løping!
Foto: Anders Tøsse

Tekst og bilder: Frode Monsen


Mange flere actionbilder og stemningsbilder fra Eidsvoll Verk 6-timers kan du se her.
(Krever Sportsmanden Premium)

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -