LøpingUltraløp

Sterke løp og tøffe tak i Ringerike 6-timers

Dag Bern vant på ny norsk aldersrekord – Gledelig comeback av Rita Nordsveen 

Det var hardt og brutalt for mange under årets Klækken Ringerike 6-timers. Men selv om svært mange slet med kramper i sommervarmen, var det mange sterke prestasjoner. Rita Nordsveen var tilbake i god form og løp raskest av alle så lenge kroppen holdt, men hun valgte å stå av etter 50km. Dag Bern forsvarte seieren fra i fjor på ny aldersrekord, og Marit Årdalen imponerte med et særdeles veldisponert løp da hun tok seieren hos kvinnene. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Aller lengst løp altså fjorårsvinner Dag Bern (forsidebildet), som fikk registrert 79,60 km som vinnerlengde og ny, norsk aldersrekord i klasse M45-49 år. Bern løp som en maskin og holdt jevnt fart hele veien, helt til også han, som mange andre, fikk problemer med kramper mot slutten og måtte stoppe opp. Han kom seg imidlertid relativt raskt i gang igjen og fikk opp dampen, men krampestoppet gjorde nok at 80 km-merket ikke ble passert. Skjønt Bern løp nok reelt sett godt over 80 km, men offisielt resultat regnes ut fra antall runder løpt, som er målt med korteste vei i den 531 m lange rundløypen. I praksis blir det imidlertid mange yttersvinger og ekstra meter å løpe. De fleste hadde derfor gjerne flere kilometer lenger på egne klokker enn det som blir den offisielle sluttiden. Og selv om gps-klokker heller ikke er helt nøyaktige, er det ingen tvil om at man reelt sett løper adskillig lenger enn det som blir stående på listene. Men det er likt for alle, slik er reglene og løypen er selvsagt kontrollmålt. 

NORSK ALDERSREKORD: Dag Bern damper avgårde – i yttersving. Dermed blir det mange ekstra meter å løpe i forhold til den oppmålte runden.

-Håper å komme tilbake for fullt

En av Norges beste kvinnelige ultraløpere, Rita Nordsveen, har slitt med skader i et par sesonger, men fikk endelig vist seg litt frem igjen. Og det gjorde hun på en imponerende måte. Fra start var det ingen av mennene som fulgte tempoet til lettbente Rita, som trippet i vei i runde etter runde i samme tempo. På forhånd fortalte hun til Sportsmanden at hun i første omgang ville løpe maratondistansen, og om kroppen fungerte bra, så ville hun fortsette. Hun fortsatte i snaue 8 km til og fikk bokført 50km, men kjente tok ingen sjanser og nøyde seg med det.

– Jeg er veldig godt fornøyd. Men kjente murring i lysken etter hvert og valgte å stoppe. Hadde det vært for tre år siden hadde jeg ignorert dette, fortalte Nordsveen etterpå. Sikkert et klokt valg. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg velger å tro jeg gjorde det rette. Har tro og håp på å komme tilbake for fullt, røper hun. 

50km ble løpt på 3.42.51 og offisiell maratonpassering ble 3.06.20, men hun hadde under 3 timer på egen klokke, så at formen er god er det i hvert fall ingen tvil om. Snittiden på 50 km var 4.27 per kilometer. 

TILBAKE: Rita Nordsveen imponerte og ser ut til å være tilbake for fullt!

Tre debutanter på kvinnepallen

Med Nordsveen ute, ble det tre debutanter på distansen som kom på pallen på kvinnenes 6-timers. Mariannne Årdalen har imidlertid levert sterke ultraløp blant annet med 4.plass i Farrisultra i sommer – og det etter å ha løpt 7 km for langt på grunn av feilløping! I Hønefoss løp hun løp svært veldisiplinert og så bare sterkere og sterkere ut utover i løpet. Vinnerdistansen ble 65,54 km. Hardest konkurranse fikk hun av Mona Brundtland, erfaren maratonløper som også debuterte på 6-timersløp. Også hun stod distansen meget godt og endte offisielt på 64,73 km.

En av de som imponerte aller mest i Hønefoss, var damen som kom på tredjeplass. Kari Hanne Gjeilo hadde aldri i sitt liv løpt lenger enn 23 km og hadde egentlig tenkt å prøve å fullføre en maratondistanse. Men Gjeilo holdt imponerende og kunne jo ikke gi seg da hun lå an til å komme på pallen i sin ultradebut, som endte på tredjeplass med hele 61,67 km! 

VANT: Marianne Årdalen løp bare bedre og bedre utover i løpet.
IMPONERTE: Mona Brundtland ble til slutt nest beste kvinne i sitt første 6-timersløp.
OVERRASKET: Her har speaker og arrangør Stig Andy Kvalheim akkurat fått beskjed og opplyser om at Kari Hanne Gjeilo – som passerer på tredjeplass – aldri før har løpt lenger enn 23 km…. 

Tilbake til guttas kamp. Tidlig var det den sterke SK Kraftløperen Dag Bern som satt standarden. Fjorårsvinneren virket uhyre fokusert der han dampet avgårde, runde etter runde. Kampen om de andre pallplassene ble tøffere, og til slutt var det lettbente Håkon Urdal, som tok løpet nærmest på sparket, som ble en god toer med 76,08 km etter en vanvittig sluttspurt på siste runden. 

-Måtte jo lage litt show! 

Jeg måtte jo lage litt show, smilte den blide mossingen fra Team Sportsmanden etterpå.

Halvannen time tidligere var det imidertid på nippet til at han la inn årene for dagen. 

-Jeg mangler litt energi, fortalte han da underveis i løpet, men synet av de gedigne pokalene fristet nok likevel til å fortsette. Og energien var i hvert fall til stede på slutten av løpet!

LAGET SHOW: Håkon Urdal bestemte seg kun to dager før for å ta turen til Hønefoss, der han kun ble slått av Dag Bern.

-Løp til krampa tok meg!

Tøffest kamp var det om den siste pallplassen mellom debutanten Jan Magnus Brevik fra Rye Sportsklubb og rutinerte Magnus Thorud fra Romerike Ultraløperklubb. Thorud innhentet Brevik med rundt tre kvarter igjen å løpe, økte tempoet ytterligere i et forsøk på å rykke fra, men fikk smertelig erfare at en markant tempoøkning så sent i et ultraløp kan være skjebnesvangert. 

-Jeg passerer tredjemann, han henger på, men jeg drar ifra. Det hele holder i 5 minutter før krampene rykker tak i begge bein. Baksiden og forsiden av lår, samt legger. Jeg må stoppe opp. Håper at det skal gi seg fort, skriver Thorud på sin Facebookside. Han får i seg litt sportsdrikke og potetgull og prøver å komme seg i gang igjen:

-Jeg forsøker å løpe igjen, men knekker raskt sammen da krampene på ny tar tak. Jeg blir liggende på knær og albuer midt i banen… For første gang krabber jeg faktisk i et ultraløp! Noen sier til meg at jeg må få i meg salt og at jeg må gå. Jeg skal pokker meg ikke gå, jeg skal løpe.. Jeg kravler meg opp og løper i 5:00/5:30 fart den siste halvtimen og ender opp på 71.7 km. Hele 400 meter lenger enn ifjor! Jaja… ultraløp kan være nådeløst i blant, men jeg løp regelrett til krampa tok meg! 

Dermed ble det altså en svært glad Jan Magnus Brevik som knep den siste pallplassen og kunne reise hjem med en diger pokal, som ble de tre beste til del.

For første gang krabber jeg faktisk i et ultraløp!
(Magnus Thorud, nr 4 i Ringerike 6-timers)

LØP TIL KRAMPA TOK MEG! Ingenting å si på innsatsen til Magnus Thorud!
SÅ GLAD! Jan Magnus Brevik jubler da tredjeplassen er sikret.

Ultra-trippel til neste år

Arrangementet ble ellers prikkfritt gjennomført i regi av Foreningen Treningsglede ved den driftige ildsjelen Stig Andy Kvalheim, som mange kjenner som særdeles motiverende speaker fra blant annnet ultraløp på Bislett. Selv om mange slet med både kramper og seg selv, var det bare blide fjes å se utenfor AKA Stadion i Hønefoss. Flere bilder om det kommer…

Foreningen Treningsglede arrangerer også Røyse Ultra, og til neste år blir det også et nytt løp med en 50km og en egen trippelkonkurranse, røper Kvalheim til slutt. 

Vel blåst!

Alle resultater

ISKREM! Arrangøren delte ut iskrem til løperne etter tre timer. Sina Nordby og Endre Vindheim koser seg.

Alle bilder: Bjørn Hytjanstorp

 

Vi har lagt ut 117 bilder fra Ringerike 6-timers i et eget album! 

Sportsmanden.no

 

Takk for at du leser Sportsmanden. Sportsmanden drives av idealisme og helt uten lønnskostnader eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av et minimum av inntekter og trenger all den støtte vi kan få. Alle bidrag monner! (mange bekker små…) Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 
 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -