NorsemanOppegårdTriatlon

Den nye kongen av Norseman!

Jon Breivold smadret Norseman-rekorden

Triatlonkometen Jon Sæverås Breivold gjorde det igjen. Han forsvarte fjorårsseieren og vant det som mange kaller for verdens hardeste triatlon; Norseman Xtreme Triathlon, som også i år var verdensmesterskap i såkalt Xtri – ekstremtriatlon.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Om fjorårets seier kom overraskende på mange, var det ingen bombe at atleten fra Greverud i Oppegård tok en ny seier i år. For til tross for at årets sesong har vært preget av både oppturer og nedturer, så var Breivold en av forhåndsfavorittene etter sin korte, men utrolige triatlonkarriere. Og i lørdagens konkurranse klaffet det meste for den tidligere syklisten.

– Den nye kongen av Norseman, sa Jon Breivold selv i gledesrusen i seiersintervjuet like etter målgang, og takket både støtteapparatet og publikum for en fantastisk dag og atmosfære.

Kongen av Norseman! Jon Breivold kan juble over målstreken.
FOTO: Gudmund Toverud Høglund. 

Breivold smadret den tidligere løyperekorden med nesten halvtimen på den fenomenale tiden 9 timer, 23 minutter og 28 sekunder – etter å ha svømt 3,8 kilometer i Hardangerfjorden, syklet 180 kilometer fra Eidfjord, opp Måbødalen, over Hardangervidden og helt til Rjukan, før den avsluttende maratondistansen ender på selveste Gaustatoppen.

Kristian Grue og Alan Hovda tok de to andre pallplassene på sterke tider. Grue sin tid var også under den tidligere løyperekorden.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Kometkarriere

Sportsmanden har fulgt Jon Breivold tett helt fra han for drøye to år siden la sykkelkarrieren på hylla og røpet at han drømte om Norseman, til han nesten helt ubemerket fikk sitt store gjennombrudd under pandemien da han sensasjonelt vant Ironman Tallinn i sin debut på distansen. Til han i fjor fikk drømmen oppfylt med seier i Norseman på første forsøk!

Vi har tatt en liten prat med den særdeles hyggelige og jordnære utøveren som har hatt en kometkarriere i triatlon. Etter sykkelkarrieren meldte Jon Breivold seg inn i Team Sportsmanden. Senere har han fått profesjonell sponsor i Insensti, som har muliggjort satsingen mot verdenstoppen.

God start! Svømmingen – som er Breivold sin svakeste gren – er i boks.
FOTO: Gudmund Toverud Høglund. 

Kom i form i grevens tid

Hvilken av seirene setter du høyest, fjorårets seier i debuten eller årets løyperekord?

– Jeg synes det er veldig vanskelig å rangere seieren i år opp mot fjoråret. Det å vinne Norseman på første forsøk og samtidig ha samlet inn 75 000 kroner til Aktiv mot Kreft på veien var veldig spesielt og utrolig stort. Samtidig var jeg mer sikker på at det skulle bli seier på forhånd i fjor, da formen hadde vært veldig bra hele sesongen og jeg hadde gjort veldig gode forberedelser. Årets sesong har vært turbulent, med tendinose og delvis ruptur av quadricepssenen som gjorde at jeg verken fikk løpt eller syklet i januar, februar og mars og har måttet trappe forsiktig opp etter det. Etter at jeg kunne begynne å trene skikkelig har formen latt vente på seg, og konkurransene jeg har kjørt har ikke vært på det nivået jeg ønsker å prestere. Derfor var det ekstra spesielt å finne formen i grevens tid til Norseman, og ta både seieren og løyperekorden. Selve gjennomføringen av konkurranseplanen som ble lagt på forhånd var bedre i år enn i fjor, og kombinert med at det har vært en tøff vei tilbake etter skade vil jeg nok si at dette var en større personlig seier, forteller Jon Breivold til Sportsmanden, og utdyper litt mer om årets konkurranse:

Godt humør og gode medhjelpere er viktig. Her har Jon akkurat fått en ny drikkeflaske underveis på sykkeletappen.
FOTO: Gudmund Toverud Høglund. 


– Det jeg var mest fornøyd med var disponeringen av løpet. Svømmingen var omtrent som forventet, sykkel var litt under pari sammenlignet med fjoråret og løpingen var bedre enn ventet. Årsaken var nok at jeg hadde disponert bra og løp i en fornuftig fart fra start, slik at jeg hadde krefter igjen til det skulle avgjøres opp Zombie hill.

«Zombie hill» er den lange og beryktede bakken som kommer etter rundt 30 kilometer på maratondistansen, oppkalt etter hvordan mange løpere føler seg når de kommer til dette punktet i løypen, som har knekket mang en utøver eller avgjort konkurransen. Deretter følger de enda brattere og steinete bakkene opp til mål på toppen av fjellet.

I gang med siste etappe, 42,2 km løping.
FOTO: Gudmund Toverud Høglund. 
Ikke tid til å stoppe underveis! Jon Breivold i fint driv.
FOTO: Gudmund Toverud Høglund. 


Forholdene var bedre i år, så prestasjonsmessig var det ifølge hovedpersonen selv ikke så stor forskjell på årets og fjorårets konkurranse. Dog har Jon Breivold tatt store steg i svømmingen, som har vært hans klart svakeste disiplin.

– Hvis man ser bort i fra svømmingen var det nok ikke så stor forskjell på selve prestasjonen i fjor og i år. Svømmingen var 7-8 minutter bedre i år sammenlignet med Kristian Grue som var først opp av vannet, men sykkelprestasjonen i fjor var bedre med høyere snittwatt. I år var jeg også smartere og løp roligere fra start, og hadde mer krefter opp fjellet slik at løpetiden ble 6 minutter bedre enn i fjor. Det som utgjorde hovedforskjellen på tiden i år var vindforholdene. I fjor hadde vi 10-15 m/s motvind , og i år var det 5-10 m/s medvind stort sett hele veien. Det gir enormt utslag på sykkeltiden, forklarer den nye kongen av Norseman.


  • Noen fakta fra konkurransen:
    Jon Breivold hadde 12.beste tid på svømmingen med 58:56, mens han hadde bestetid både på sykkeldelen – med 4:43:04 og en snittfart på 38,1 km/t, og på maratonløpet – som ble gjort unna på 3:35:33, med 5:06 min/km. Han hadde også bestetiden opp Zombie Hill, som ble forsert på 43:47.

Seiersklemmen!
FOTO: Gudmund Toverud Høglund

Kaja Bergwitz-Larsen nummer 2

På kvinnesiden ble det utenlandsk seier til Eilidh Praisse fra Storbritannia på tiden 11:47:49. Kaja Bergwitz-Larsen sikret seg andreplassen på 12:16:40, etter en hard kamp mot enda en brite, Hannah Satich, som kom i mål på Gaustatoppen bare 4 1/2 minutt bak Kaja til tredjeplass.

Nåløyet for å komme med i Norseman er svært trangt. Det var 239 startende i årets konkurranse, hvorav svært mange utlendinger. 219 fullførte. 

Resultater NXTRI 2022


Takk til Gudmund Toverud Høglund for bilder!

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -