LangrennOppegårdTurrenn

Fuktig ferd i Holmenkollmarsjen

Det var ganske ufyselige forhold da tradisjonsrike Holmenkollmarsjen gikk av stabelen i Nordmarka lørdag morgen. (Forsidebildet, foto: Christian Haukeli, Skiforeningens Facebookside)

Etter drømmeforhold i skiløypene den siste tiden, også lokalt i Sørmarka, slo værgudene seg plutselig helt vrange. Mildvær med regn som plasket ned natten før rennet og på morgenkvisten gjorde forholdene svært krevende. Det er heldigvis sjelden kost at smurningsekspertene anbefaler rødklister i starten av februar, men det var akkurat de de gjorde denne gangen. Fra diverse hold hører vi om søkkvåte og vanskelige forhold. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Har aldri følt med sterkere!

Men en som ikke lot seg affisere av det våte været var Knut Lyngar fra Greverud, som fullførte rennet på gode 3.37.13 til 40.plass av 144 i klasse Menn 35-39 år. Tvert i mot forteller han om en kjempefin opplevelse:

– Det var en helt fantastisk tur. Ja, det regnet, og det var nedtur helt til speaker sa: -Hvis dere trekker ned mot startområdet er det fin hvit snø, og ingen sørpe. Det var bålpanner man kunne varme seg på, og da glemte man nesten regnet. Ut fra start var løypene fine, og jeg hadde for dagen helt perfekte klisterski. Var skikkelig gøy. Superblide folk på drikkestasjonene og masse folk langs løypa.

Jeg har aldri følt meg sterkere. Var sjukt gøy å gå, og jeg følte jeg kunne mate på hele veien. Fikk ny pers med 3.37.

STERK: Knut Lyngar følte seg minst like sterk i Holmenkollmarsjen som han gjorde her i Follotrimmen i fjor. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Den eneste nedturen for Lyngar var en søkkvåt boblejakke i bagen etterpå. Han røper imidlertid også at rennet kostet: 

–  Jeg har aldri vært så støl som jeg var dagen etterpå. Jeg måtte løfte beina med hendene for å flytte de! Var helt gåen i lysken. 

Knut Lyngar var en av hele 1.389 som trosset værgudene og kjempet seg gjennom de 52 kilometerne fra start i Sørkedalen til mål i Holmenkollen. I tillegg fullførte 626 den halve distansen over 26 km, så over 2.000 langrennsløpere kjempet seg altså gjennom de våte løypene i Nordmarka. 

Gifstad kjempet i teten

En annen som satt sitt preg på rennet var kameraten Thomas Gifstad, som hadde tatt seg en frihelg fra langløpssirkuset i Ski Classics og prioriterte Holmenkollmarsjen. Rustadløperen fra Oppegård var med i tetkampen hele veien og endte til slutt på fjerdeplass med tiden 2.37.39, bare 42 sekunder bak vinneren Rune Malo Ødegård fra Team Milslukern. Kvinneklassen ble nok en gang vunnet av Solfrid Braathen fra Høybråten og Stovner – damen som har flest seire i det populære rennet – på 3.07.45.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
TETEN: Sjur Obrestad drar på Rune Malo Ødegård og Even Brøndbo Dahl. I mål hadde de to førstnevnte byttet plass. Thomas Gifstad skimtes i grønn drakt, her på femteplass. (Foto: Snorre Veggen, Skiforeningens Facebookside)

Gifstad gikk som vanlig på blanke ski og staket seg gjennom alle de 52 kilometerne, noe som ikke akkurat var lett på det våte føret. Alle de tre på seierspallen hadde festesmurning under skiene, men det er Ski Classics og Vasaloppet som er sesongens store mål for Gifstad, og der er det blanke ski som er tingen, så dette var god trening: 

– Jeg hadde som mål å vinne marsjen, dessverre valgte vi for myke ski, noe som resulterte i at de med klister hadde bedre glid også på grunn av en stivere ski. Uansett veldig fornøyd å klare å være med å kjempe til slutten og jeg fikk en ekstremt bra økt. 

Selv om Gifstad understreker at det som alltid var et fantastisk arrangement, har han en litt annen versjon enn kompisen vedrørende forholdene:

Det var til tider så mye vann at vi stod med det til knærne enkelte steder! 

STAKEREN: Thomas Gifstad var en av få som staket på blanke ski i helgens renn, som han gjorde i samme renn under litt bedre forhold for noen år siden, der han her heies frem av faren Tron i brattbakken opp til Midtstuen. Tron Gifstad er selv en ildsjel og aktivt medlem i Oppegård IL i en årrekke. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

 Meget sterk innsats også av Eivind Bjørhei, en av fire fra Oppegård IL som deltok i Holmenkollmarsjen, med 2.55.48 som sluttid. Det holdt til 15.plass av 217 i klasse M30-34 år og til 42.plass totalt. Henrik Normannseth var ikke langt bak med 3.04.11 i klasse M25-29 år, mens Øyvind Utby brukte 3.56.22 i klasse M45-49 år.

Sistemann fra Oppegård IL var Kristian Kaltenborn, som valgte 25 km og kunne notere 2.18.12 i klasse M55-59 år. Den korte distansen ble for øvrig vunnet av Kasper Stadaas fra IL Heming på 1.16.30 og av Ski-jenta Emilie Kongsten, som representerer Åsen IL, på 1.31.59. 

VANT: Solfrid Braathen tok nok en seier i Holmenkollmarsjen, som hun har vunnet flere ganger enn noen andre. (Foto: Magnus Nyløkken, Skiforeningens Facebookside)

Les også: Solfrid Braathen med sin femte seier i Holmenkollmarsjen.

Resultater finner du her.

– – – 

BAKGRUNN:

Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i papirutgaven til Oppegård Avis, en lokalavis som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Denne artikkelen kommer på trykk i Oppegård Avis torsdag 14.februar. 

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -