LangrennOppegårdSki Classics

Spenning før starten på langløpssesongen

Mens sesongen for tradisjonell langrenn for lengst har startet, er det nå langløperne sin tur. Visma Ski Classics starter med årets første renn til helgen, da Orsa Grönklitt Pro Team Tempo arrangeres i Sverige. Også i år har vi to lokale løpere som håper å være med å spise kirsebær med de store kanonene. 

På kvinnesiden har Anikken Gjerde Alnæs allerede vist svært lovende takter i sesongoppkjøringen i sprint. Som i de to siste årene vil hun nemlig fortsatt kombinere sprint med langløp. Men det er laget til Anders Aukland, Team Ragde Charge, som er arbeidsgiver og med Marit Bjørgen som lagvenninne er det neppe noe i veien med inspirasjonen. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I den tradisjonelle sesongåpningen på Beitostølen gjorde Anikken ett av sine aller beste klassiskrenn da hun ble nummer 16 på 10 km i kamp med hele Norgeseliten. Helgen etter ble hun nummer to i sprintfinalen i Norgescupen på Gålå, kun slått av Kristine Stavås Skistad, og kvalifiserte seg dermed til verdenscupen på Lillehammer uken etter, der hun kom til kvartfinalen. En flott start på sesongen for Anikken.  

KLAR: Anikken Gjerde Alnæs har hatt en god sesongåpning og er nå klar for en ny sesong med Team Ragde Charge (tidligere Eiendom) i langløpscupen.
(Foto: privat)

Trener hardt og smart

Blant gutta går Thomas Gifstad på en ny sesong, men på litt andre premisser enn før. Vi har tidligere nevnt at Thomas kom fint i gang med sesongen i de to første helgene med ordinære skirenn. Men det er fortsatt langløp generelt og Vasaloppet spesielt den tidligere skiskytteren sikter seg inn på. I år altså på nytt lag, Team Robinson Trentino, som Thomas selv kaller «et italiensk eventyr».

– Bruno Debertolis som er teamsjef har masse erfaring fra sin egen langrennskarriere og han har satt sammen et spennende lag foran årets sesong med løpere fra masse ulike nasjoner. 

(Artikkelen fortsetter under annonsen)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I full jobb

Thomas Gifstad har i år flyttet til Hurdal der han nå også har fulltidsjobb, så satsningen på langløp må nødvendigvis få andreprioritet og litt andre rammer enn tidligere. Thomas røper at han omtrent har halvert treningsmengden i forhold til tidligere år. Nå ligger han på mellom 8 og14 treningstimer i uken.

– Jeg har måtte tenke meg godt om hvordan jeg skulle gjøre treningen i år. Ettersom jeg ikke har all verdens tid til trening har jeg kompensert det med desto mer kvalitet med flere hardøkter og fokus i år har vært å få opp kapasiteten. Og sånn ståa er nå har jeg satt rekorder på flere standardøkter jeg har. Så jeg tror jeg har gjort noe riktig i år, men det gjenstår nå å se når sesongen begynner.

SESONGSTART: Thomas Gifstad gleder seg til sesongstarten, her fra en treningsøkt i Hurdal. (Foto: Privat)

Drømmer om pallen i Vasaloppet

Men friskusen fra Oppegård er som alltid optimist. Som vanlig er det også Vasaloppet som er årets store mål. Gifstad holdt jo på å gjøre det helt store da han var helt i teten inn på det lange oppløpet for noen år siden. 10.plassen, bare noen sekunder bak vinneren, var likevel en sensasjon og et stort gjennombrudd. Drømmen er fortsatt å ta det enda et hakk lenger opp: 

– Selvfølgelig er Vasaloppet det store målet. Det er 100. gang det blir arrangert i år, så da passer det bra å slå seg inn på pallen! Og så er Marcialonga et stort mål. Det er som 17. mai i Italia når det arrangeres og jeg håper å være med teten inn i siste bakke og se hvordan det går derfra og inn. 

– Jeg kjempespent og motivert foran årets sesong og jeg håper virkelig jeg kan få vist meg frem litt igjen, det er mange år siden sist nå. Så det hadde vært fryktelig gøy å lykkes i år når jeg har gått ned cirka 50 prosent på treningsmengden fra i fjor, avslutter Gifstad.

NY SESONG, NYTT LAG: Thomas Gifstad føler seg klar i ny, italiensk drakt, her på seierspallen i et rulleskirenn i sommer. 
(Foto: Team Robinson Trentino)

Les også: Lovende start på langrennssesongen

Alt om Visma Ski Classics finner du på hjemmeiden her.

Denne artikkelen står også på trykk i Oppegård Avis

sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -