LangrennOppegårdSki Classics

Fra sin beste NM-innsats til langløpssirkuset

Anikken Gjerde Alnæs fra Oppegård gjorde sin livs beste 5 km i NM sist helg. Men VM-billetten må hun trolig se langt etter. Nå blir det langløp som står i fokus for den allsidige 26-åringen. 

Vårt lokale langrennshåp Anikken Gjerde Alnæs bet godt fra seg under Norgesmesterskapet på ski, som ble arrangert i Trondheim fra lørdag til tirsdag. 

Hovedmålet hennes var lørdagens sprint, der målet var å komme til finalen og drømmen å kvalifisere seg til VM i Oberstdorf i slutten av februar. Etter den sensasjonelle seieren på sprinten i Norgescupen på Sjusjøen før jul,med hele Norgeseliten på plass, ville en ny topplassering føre henne inn i diskusjonen om en plass i Norges VM-tropp. Men det nåløyet er trangt, og da måtte hun trolig i hvert fall kommet til finalen i NM, kanskje også tatt medalje. 

Nå ble det litt stang ut på den klassiske sprinten og Anikken røk ut i semifinalen. Dermed endte hun på 10.plass. 

– På sprinten var målet finale. Slik nivået er nå så skal alt klaffe for at man er der, og der var jeg ikke på lørdag, forklarer Anikken Gjerde Alnæs selv.

Løperen fra Rustad IL slo imidlertid kraftig tilbake med sitt til nå aller beste løp på 5 km klassisk mandag formiddag. Niendeplassen bare 48 sekunder bak vinneren; verdens suverent beste langrennsløper Therese Johaug, var imponerende.

Anikken bekrefter overfor Sportsmanden at dette var det beste løpet hun har gjort på distansen i klassisk og i NM-sammenheng.

– Takk! Det er det ja. 5 km er en vanskelig distanse og vondere enn en sprint, så det var det gøy at formen er der selv på en distanse som er langt unna hva jeg har trent på, utdyper hun. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Skifter fokus

Men mens Norgesmesterskapet ble avsluttet tirsdag med 10 km fristil, en distanse som passer Anikken bra, hadde Oppegårds utøver allerede satt kursen hjemover. Nå skiftes nemlig fokus til langløp i Visma Ski Classics og ferden går til Italia de neste par helgene. Først Toblach – Cortina allerede til helgen, deretter klassikeren Marcialonga søndag 31. januar. 

– Jeg trente mot Marcialonga i julen, så det blir fint å få en gjennomkjøring med Toblach først for å kjenne på nivået og hvor jeg bør være, sier hun, alltid like offensiv og positiv i tankegangen. 

Anikken Gjerde Alnæs er klar for innsats for Team Ragde Eiendom i langløpscupen de kommende ukene. (Foto: privat)
På forsidebildet er hun i aksjon på Sjusjøen tidligere i vinter da hun slo hele Norgeseliten. (Foto: Ella Gjømle Berg) 

Flåttbitt kunne ødelagt karrieren

Det har imidlertid ikke alltid gått på skinner for jenta som er oppvokst i Sørum. Et lite flåttbitt for åtte år siden kunne lett ha ødelagt hele karrieren. Da hun var 18 år fikk hun nemlig den skumle sykdommen borreliose etter et flåttbitt hun pådro seg etter en intervalltrening i Førde, forteller hun i et lengre intervju med Aftenposten nylig. Kyssesyken har hun også hatt. 

Dermed  ble det ikke helt den karrieren og utviklingen hun hadde sett for seg og håpet på, etter at hun hadde tatt NM-gull i sprint som junior. I stedet ble det mye motgang og tilbakeslag de kommende årene. Kroppen spilte ikke helt på lag.

Helt til nå. Men de siste par årene har det endelig gradvis løsnet igjen. Så om det ikke blir VM i sprint denne gangen, kommer det helt sikkert nye sjanser også i tradisjonell langrenn for den tålmodige 26-åringen, som stadig tar nye steg mot Norgestoppen. Og som har «gardert seg» i år med også å bli en del av verdens beste langløpslag, Team Ragde Eiendom. Så det blir uansett en spennende vinter for Anikken Gjerde Alnæs.

Les også: Går sine egne veier. Anikken til verdens beste langløpslag

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.
Flotte forhold lokalt

Endelig har det kommet nok snø til at det er gode skiforhold også lokalt her i Oppegård. Så om det ikke regner bort i mildværet som er meldt et par dager denne uken, kan du spenne på deg skiene flere steder nå. Vi har selv flittig brukt den nye løypen nordover fra Fløisbonn og videre rundt til Kloppa – gjerne videre til Bøleråsen også. Denne går i sin helhet på skogsvei, og da skal det ikke så mye snø til før det blir fine forhold her, selv om det er for lite snø i terrenget ellers. Mange har imidlertid fortsatt ikke helt blitt klar over denne nye, fine lysløypen i vårt nærområde.

Det var flotte forhold i det lokale løypenettet i helgen. Her fra Kloppa. (Foto: Frode Monsen)

– – –

Sportsmanden i Oppegård Avis

Sportsmanden skriver hver uke en side i Oppegård Avis om mosjonister og eliteutøvere fra Oppegård. 
Om stort og smått fra den kondisjonerte verden, med lokale briller. 
Denne artikkelen står på trykk i lokalavisen denne uken.

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -