LangrennOppegårdSki Classics

Anikken til verdens beste langløpslag

Langrennsløper Anikken Gjerde Alnæs hadde sitt store gjennombrudd sist sesong i sprint. Neste år satser hun likevel noe overraskende på langløp, selv om hun bedyrer at dette ikke medfører et farvel til sprintsatsingen. 

Men når legenden Anders Aukland ringer og vil satse på henne i verdens beste langløpslag, er det kanskje ikke så rart at hun takket ja. 

Etter å ha debutert for Norge i verdenscupen i fjor med en strålende 8.plass i skøytesprinten i Dresden og levert flere solide resultater både med seier i Skandinavisk cup og med sterke løp på lengre distanser i NM, trodde nok de fleste eksperter og forståsegpåere at Alnæs skulle satse videre på langrenn og sprint i kommende sesong. 

TV2-ekspert Petter Soleng Skinstad mener valget om å satse på langløp er feil og at det naturlige og realistiske målet for talentet burde være å kjempe om en OL-plass på sprinten og prøve å ta det siste steget opp i verdenseliten.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Går sine egne veier

Men Alnæs har ikke tenkt å droppe sprintsatsingen helt. Hun vil prøve å utvikle seg på begge fronter og vet hva hun går til, etter at hun var med i flere av løpene i langløpsserien for to sesonger siden for Rustad IL. Selv om Anders Aukland indikerer at hun nå kommer til et mye tøffere treningsregime. 

Vi har tatt en liten prat med Sørumsjenta som nå har etablert seg i Oppegård.

Hva var avgjørende for at du går tilbake til langløpssirkuset og var det et vanskelig valg å ta? 


–Det blir spennende. For to år siden gikk jeg Ski Classics for erfaring, gøy og for å bli sterkere. Nå blir det mer alvor i det, men det er godt å ha erfaringen fra rennene jeg gikk med Rustad IL. Jeg føler jeg har en viss anelse om hva jeg må bli bedre på, forteller hun, og forklarer litt nærmere om valget: 

–For mange virker det som dette er et enten-eller valg og jeg stiller meg spørrende til hvorfor. Hvorfor kan jeg ikke bli god i langløp samtidig som jeg er en god sprinter, spør hun retorisk, før hun selv gir svaret:

–Jeg har de siste årene trent mer som en langløper enn en ren sprinter. Nå fortsetter jeg med det og bygger videre på det for å bli sterkere. Med en lav aldersgrense på rekruttlag er det langt opp til elitelaget hvor jentene ikke har et eget sprintlag. Én god plassering er ikke godt nok, man må være høyt oppe i verdenscupen helg etter helg. Nå som kvoteplassene også blir færre, blir det heller ikke lettere, utdyper hun.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
PÅ HVER SIN SIDE AV SKALAEN: Det er ikke et enten-eller, men et både-og for Anikken Gjerde Alnæs i valget mellom langløp eller sprint. Her i Rustad-drakt med pannebånd fra Team Ragde Eiendom. Snart får hun resten av habitten til verdens beste langløpslag.

Rå mestringsfølelse!

Anikken Gjerde Alnæs går altså litt utradisjonelle veier, men det er ofte de som tør å gjøre det som når lengst. Og så er hun også veldig opptatt av hele tiden å utvikle seg.

–Sprint er brutalt og på den ene enden av skalaen, mens langløp er brutalt på den andre siden. Jeg digger begge konseptene. Det gir en ekstremt rå mestringsfølelse. 

–Jeg er opptatt av utvikling og det å se svart på hvitt at jeg blir bedre, ikke bare i sprint. Det blir også viktigere å være en komplett skiløper og det tror jeg at jeg kan bli i Team Ragde Eiendom. 

Anikken går normalt mange skirenn i løpet av sesongen, alt fra lokale renn på Sjusjøen til i fjor altså å debutere i verdenscupen. Hun skal fortsatt gå mange renn, og ikke bare konsentrere seg om langløpene i Ski Classics. 

Hvilke ambisjoner har du for kommende sesong og på sikt?

–Hovedprioriteringen blir selvfølgelig rennene i Ski Classics, men de gangene jeg har mulighet og overskudd kommer jeg til å være å se på start i sprint. Jeg har et mål om å gå fort i sesongåpningen på Beitostølen, men toppformen pleier å komme etter jul. Da skal jeg være klar for å bite fra meg i Marcialonga. Det er et renn jeg mener passer meg bra. 

Som for andre idrettsgrener hersker det stor usikkerhet om hvordan koronakrisen vil påvirke kommende sesong. Alnæs har tro på at det blir skirenn, men sier at hun må ta ting litt som det kommer og fortløpende vurdere hva hun skal gå. Men 25-åringen avslutter med å understreke at tiden som sprinter ikke er forbi. 

–Jeg legger altså ikke sprintskiene på hylla, men skal bli bedre til å stake. Likevel tror jeg at vi ikke trenger å se på dette som to helt ulike arenaer. Det gjenstår bare å se hvordan utviklingen blir!

Les også:

Anikken Gjerde Alnæs med «historisk» seier i Skandinavisk cup

Strålende debut i verdenscupen for Anikken

Anikken Gjerde Alnæs intervjues av speaker etter sin første seier i Skandinavisk Cup tidligere i vinter.

Foto: Carl Fredrik HagenDette innlegget står også på trykk i Oppegård Avis denne uken. 

Se alle reportasjer fra Sportsmanden i Oppegård Avis her.


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -