FolloLøpingTeam Sportsmanden

Jan Billy Aas løper for livet – med sitt løp nr 1000!

Fargerike Jan Billy Aas har hatt som mål å fullføre tusen løp før fylte 40 år. Koronakrisen og alle de virtuelle løpene gjorde at han klarte målet sitt lenge før planlagt. 38-åringen fra Kråkstad fullførte lørdag sitt jubileum med en virtuell halvmaraton på hjemmebane.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Jan Billy Aas er medlem i Team Sportsmanden, så vi var selvsagt på plass og heiet på Jan Billy underveis. Og det gikk virkelig unna i jubileumsløpet. Vi hadde problemer med å følge jubilantens tempo et par hundre meter. Da hadde Aas ennå drøye 7 km igjen til mål, som var lagt til hjemmebanen på Kråkstad stadion. Etterpå spurte vi hvordan jubileumsløpet var gått.

– Løpet gikk over all forventning. Jeg håpet på årsbeste som var på 1.27.02 fra juli, og klarte det med 53 sekunder, forteller Jan Billy etter det raskeste halvmaratonløpet på sine siste 45 løp på distansen!

-Jeg var pigg hele veien og ble motivert av alle som hadde stilt seg opp i løypa med flagg og pushet meg videre; familien Barth som flagget meg av gårde og tok meg i mot i mål, tidligere U-landslagstrener i fotball Aksel Bergo som prøvde å løpe med meg de siste to kilometerne, og deg (Sportsmandens redaktør) som også pushet meg. Ronny (Kristiansen) som fotograf med faren Erling som kjørte han rundt.

I herlig driv i Messi-trøye! Jan Billy sin andre store lidenskap er fotball, der favorittlagene er Barcelona og Tottenham.


Jan Billy har løpt hele 165 konkurranser bare under koronakrisen, noe som gjorde at selv Nrk laget en reportasje like etter jubileumsløpet. Han bryter aldri, men tidene varierer fra meget gode til bare å fullføre. Aas vant 9 virtuelle løp på rad, men kan også gå store deler i andre løp, der målet bare er å fullføre. Men Jan Billy er en meget god løper, han har blant annet en rekke seire i favoritten Follotrimmen og han har løpt halvmaraton på 1.16.12 fra Fjellmaraton i 2013.

Friidrett og løping ble redningen

Løpingen er en veldig viktig del av livet til Jan Billy. Så viktig at han faktisk gir løpingen «æren» for at han i dag har et bra liv, eller i det hele tatt er i live. Vi lurte på om det var noen av disse 1000 løpene som har betydd noe ekstra for Jan Billy?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

.

–Jeg hadde ikke nådd så mange løp hvis det ikke var for Martin Skaarer som gikk 2 klasser under meg og læreren min Anne Marie Mellegård. Etter et skolemesterskap på Ski stadion 2.september 1998, der jeg gjorde det veldig bra, fikk de meg til å begynne med friidrett. For min del ble det redningen i livet mitt. Etter 23 trøblete år av livet, så sto det mellom løpingen eller å takke for seg. Derfor bryr jeg meg ikke om jeg blir først eller sist, men løper for det kroppen orker. Etter hvert traff jeg deg og «den harde kjerne» (med utspring fra Joggekameratene og Follotrimmen, red.anm.) som også ble en redning i livet mitt, jeg hadde noe å se frem til å treffe dere på løp, sier Jan Billy, som har mange han har lyst å takke for støtte underveis på ferden.

–Det er mange som fortjener en stor takk, men ďa blir jeg sittende her resten av dagen. Alle som jeg har truffet på løp har betydd veldig mye. Sahara Maraton reisen i fjor var jo noe som betydde mye og noe jeg vil tilbake til, folket der var bare helt fantastisk, så lite de hadde, men så mye de ga av seg selv, en opplevelse for livet!

Bakgrunn:
Les Ingunn Ytrehus sin reportasje fra Sahara Maraton – i solidaritet med flyktningene i Vest-Sahara

Jan Billy Aas underveis i grønne omgivelser i det virtuelle løpet «The Rainforest Race» i sitt jubileumsløp nr. 1000.
Alle bilder: Frode Monsen / Sportsmanden.no


Og Jan Billy har betydd mye for andre også, med sitt lune og positive vesen og støttende væremåte. Som for Hilmar Kråkenes, som i går delte Nrk sin sak og kommenterte følgende på sin Facebookside:

Eg gjennomførte mitt fyrste maraton i 2016. Jan Billy Aas var med på det løpet. Etter kvart fekk eg store problemer. Då det var cirka 4 km igjen kom Jan Billy Aas til unnsetning. Han henta næring til meg på matstasjoner og snakka meg opp heile vegen til mål. Det er noko eg aldri vil gløyme. Takk for det, du er ein mann med eit stort hjerte. Er alltid spennande å følgje med på deg og dine løp.

Selv har vi altså gleden av å ha Jan Billy med i Team Sportsmanden – som du kan lese mer om her.

Jan Billy Aas hadde også som mål å bli den yngste i Norge som løp 100 maraton, noe han oppnådde i sitt eget flotte jubileumsmaraton sommeren 2018:

Jan Billy og Ronny laget maratonfest i Kråkstad!

Jan Billy Aas etter sitt maraton nr. 100 i sitt eget jubileumsløp!
Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no

Har du noen flere mål eller milepæler de nærmeste årene, Jan Billy?

–Jeg har egentlig ikke det, målet var å klare over 100 løp i mine 7 kategorier før løp nummer 1000, og det klarte jeg akkurat med halvmaraton nr.100 lørdag 17.oktober.

Her er listen med antall løp i de 7 kategoriene:

5 km: 161 løp
10 km: 120 løp
Halvmaraton: 101 løp
Maraton: 113 løp
Follotrimmen: 150 løp
Friidrett løpsøvelser: 174 løp
Diverse Distanser: 181 løp

Gratulerer med dine (første) 1000 løp, Jan Billy!

Sportsmanden.no


Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -