Carl Fredrik HagenOppegårdSykling

Strålende sykling i Spania Rundt

Formidabel prestasjon av Carl Fredrik Hagen

Oppegård har definitivt fått en syklist i verdensklasse. For Carl Fredrik Hagen (27), som nå er inne i sin andre uke av Vuelta a España, har imponert kolossalt. Etter de ni første dagene ligger Tårnåsen-ekspressen på en utrolig sterk sjetteplass sammenlagt, bare 1 minutt og 46 sekunder bak sammenlagtlederen, den colombianske stjernen Nairo Quintana. (Etter tirsdagens tempoetappe overtok Primoz Roglic ledertrøyen, mens Carl Fredrik Hagen imponerte igjen og beholdt overraskende sjetteplassen i sammendraget, red.anm.)

Prestasjonen er formidabel, for Spania Rundt er et av de tre hardeste og mest prestisjefulle sykkelrittene i verden.  Sammen med Tour de France og Giro d´Italia går nemlig Spania Rundt over hele tre uker med daglige etapper. Og med svært mange bakker og fjell som skal passeres, noe som passer vår mann utmerket. For Carl Fredrik har alltid vært god i bakker, det er bare det at de er så få og så korte på vanlige sykkelritt i fjellandet Norge. I Spania Rundt derimot, får han testet sine klatreegenskaper og ikke minst sin kapasitet til fulle. 

Se også : Imponerte ekspertene med sine klatreferdigheter i Romandie Rundt

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
KNALLSESONG: Carl Fredrik Hagen har hatt stor suksess i sin første sesong som proff. I sommer fikk han også sin første NM-medalje, med bronse på fellesstarten i Hole.
(Foto: Svein Hagen. Forsidebildet: Team Lotto Soudal Cycling Team Fanpage)

For mens våre nåværende og tidligere sykkelhelter som Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd har vunnet enkeltetapper og store endagersritt, har ingen av dem mulighet til å hevde seg i sammendraget i denne typen ritt. Men endelig har altså Norge – og Oppegård – fått en sammenlagtrytter av internasjonalt format. Om de siste dagers bravader sa Carl Fredrik følgende til Nrk Østlandssendingen etter søndagens kongeetappe:

– De har vært harde dager, men det har vært morsomt å sykle og kroppen har blitt bedre og bedre for hver dag. Jeg har også lykkes med taktikken underveis, så da blir det ekstra gøy å sykle i det selskapet her. 

Og etter en første uke på sykkelsetet som gikk i disiplinerte former, har Hagen virkelig imponert på de to harde fjelletappene i helgen. Først lørdag, der han kom av gårde og var svært aktiv i et brudd, som gjorde at han tok et kjempebyks på sammenlagtlisten. Deretter stakk han igjen av gårde i brudd på søndagens monsteretappe, som regnes som en av tidenes hardeste. Ingen andre av de beste sammenlagtrytterne var med i den gruppen, så i flere timer underveis på etappen var det Carl Fredrik Hagen fra Tårnåsen som faktisk ledet hele Vueltaen! 

Nå kom riktignok sammenlagtkanonene sterkt mot slutten, men Carl Fredrik kjempet seg heltemodig inn til 11.plass på etappen. 

– Det var ganske heavy på slutten der. Jeg fikk liksom tatt ut maks av hva jeg var god for i går, sa Hagen videre. Laget hans Lotto Soudal la ut en video som viste en totalt utmattet Hagen som satt på bakken like etter målpassering, mens en av laglederne kom til for å hjelpe. 

– Det var litt utmattelse der og da, men det går veldig fint med meg nå, forsikret vår sykkelstjerne, som ikke visste helt hva han skulle bruke mandagens hviledag til. Det var noe nytt for gutten som er kjent for sine enorme treningsmengder. 

– Han har rett og slett trent mer enn andre i dette landet, sier en som vet mer om kondisjonsidrett og sykling enn de fleste, Johan Kaggestad.

– Gutten har imponert meg med sin målbevissthet og ydmykhet. Men ikke så ydmyk at han ikke har holdt fast ved sine planer, skriver han i en kommentar på TV2.no.

Les hele Kaggestad sin kommentar: En hyllest til tålmodigheten

Carl Fredrik Hagen har grunn til å være fornøyd med første del av Vueltaen. Det blir spennende å følge Oppegårdgutten i resten av det tøffe 3-ukers rittet.
Her før Tour of Norway tidligere i sommer. (Foto: Svein Hagen)

Men Spania Rundt er bare snart halvveis, og det er gjerne siste uken som skiller klinten fra hveten. For Carl Fredrik er dette nytt terreng, han har aldri tidligere syklet ritt av lenger varighet enn åtte dager. Kapasiteten bør det ikke være noe i veien med, så hvis han klarer å sykle smart, unngår uhell og porsjonerer ut kreftene, skal det bli spennende å se hva det kan ende med. Som vanlig er Calle selv ydmyk:

– Jeg er her først og fremst for å lære. Jeg har ikke noe press på meg og det gjelder å prøve å ikke bli for ivrig, og selv om du føler deg bra, så prøve å holde igjen, holde igjen, holde igjen, gjentar han. 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Jeg har lagt ned veldig mye trening de siste årene og kjørt et veldig bra løpsprogram i år, uten sykdom og skader, så da føler jeg at 3 uker er noe jeg skal være godt forberedt på, avslutter Carl Fredrik. 

Spania Rundt sendes både på TV2 og Eurosport, så det er bare å benke seg foran tv-skjermen og heie på vår mann den siste tøffe uken. 

PS: Carl Fredrik Hagen kan bli historisk hvis han klarer å komme på topp 10 sammenlagt i Vueltaen. Av tidligere norske sammenlagtplasseringer i de tre Grand Tours, er Dag Erik Pedersen sin 10.plass fra Giroen i 1984 den beste. De tidligere storsyklistene Jostein Wilman og Knut Knudsen kan «kun» skilte med 14.plass i henholdsvis Tour de France og Giro d´Italia sammenlagt, begge to helt tilbake i 1980. Begge kjempet imidlertid andre år helt i teten sammenlagt i de to etapperittene, men måtte bryte etter uhell og sykdom.

Les også: Sportsportrettet – Carl Fredrik Hagen

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i lokalavisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Denne artikkelen står på trykk i Oppegård Avis torsdag 5. september 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -