Etape BornholmEtappeløpOppegård

Har vunnet Etape Bornholm 14 ganger

Svein Arne Sølvberg har 73 etappeseire!

Svein Arne Sølvberg er ikke helt som 70 åringer flest. Den lidenskapelige løperen trener daglig og deltar fortsatt på en rekke løp rundt omkring. Et av favorittløpene til den lettbente veteranen er Etape Bornholm, et etappeløp som arrangeres hvert år i uke 30 på den danske solskinnsøyen i Østersjøen. 

Konkurransen består egentlig av fem løp. Det løpes nemlig i fem dager etter hverandre, fra mandag til fredag, og de fem etappene utgjør til sammen nøyaktig en maratondistanse på 42,2 kilometer.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
I FARTA: Svein Sølvberg (nummer 101) på vei mot etappeseier nummer 70 på strandløpet andre dag. Det ble ytterligere tre etappeseire for 70-åringen før uken var omme. På forsidebildet løper Svein Arne i mål på Rønne stadion på siste løp.
(BEGGE FOTO: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

Svein Sølvberg elsker øyen og arrangementet. Sammen med kona Tove har de de nå i 15 år på rad valgt å legge deler av sommerferien til den vakre øyen, både for å delta i Etape Bornholm og for å kose seg med bading og andre aktiviteter en hel uke til ende. I år var heller intet unntak.

Sølvberg er også i ferd med å bli litt av en legende på Bornholm. Kun en gang har han ikke vunnet klassen sin, så hele 14 av de 15 årene han har deltatt, har det altså endt med klasseseier for den lettbente veteranen som bor i Ski, men løper for Oppegård IL. 

I GODT SELSKAP: Klassevinnerne for menn samlet på ett brett. Svein Sølvberg står til venstre, Anders Gløersen til høyre og Øystein Mørk i Sportsmanden-trøye. Mellom Mørk og Gløersen er totalvinner Mustafa Mohamed. (FOTO: Frode Monsen)

Og ikke nok med det. For selv om det er sammenlagttiden som er det gjeveste i et etappeløp, er det også egne resultatlister for hver eneste etappe. Som så mange ganger før gjorde Svein Arne rent bord og var førstemann til mål i aldersklassen sin på samtlige fem løp. Dermed står han nå med smått utrolige 73 etappeseire på Bornholm! 

Etape Bornholm er et ganske stort og kjent løp, og «hele» øyen støtter opp under arrangementet. Tidligere var det i mange år også uoffisielt Nordisk mesterskap i etappeløp. I år var det nesten 2000 deltakere som hadde meldt seg på hele etappen. I tillegg er det en halvmaraton over tre etapper for ungdommen og en kvartmaraton over tre dager for barn under 14 år, så mange familier legger turen til Bornholm for en aktiv ferie med barna. 

Svein Sølvberg brukte til sammen 3 timer, 22 minutter og 32 sekunder på sine fem etapper, en meget bra maratontid uansett alder. Han var over ni minutter foran sin nærmeste konkurrent i klasse M70-74 år, der det var 29 deltakere som startet og 21 som fullførte etappeløpet. 

Sportsmandens redaktør Frode Monsen fra Sofiemyr og Hanne Wibe, inspektør på Kolbotn skole, deltok også i Etape Bornholm. Wibe ble nummer 22 av 94 startende i klasse K50-54 år med sammenlagttiden 4.02.09, mens Monsen fikk en sjetteplass av 103 startende i klasse M55-59 år, etter å ha brukt 3.11.10 på sin maratondistanse.  

GRATTIS! Hanne Wibe gratulerer Svein Sølvberg – og vice versa – etter et tidligere Etape Bornholm. (FOTO: Frode Monsen)

De fem løpene går på fem forskjellige steder av øyen og er helt ulike, selv om både første og siste dag er et gateløp over 10 km. Andre dag er et spektakulært strandløp på 5,8 km der man løper langs Nordens største strand på Dueodde og gjennom store sanddyner med løssand. Enten så elsker du denne etappen, eller så hater du den! Dag tre er et kupert skogsløp over 7,8 km, mens den såkalte Kongeetappen på 8,6 km fjerde dag starter ved havnen og ender med et innlagt bakkeløp der det er rene Tour de France-stemningen med tett i tett med tilskuere som heier på løperne opp til mål ved Hammeren fyr på øyens høyeste punkt. TV2 Bornholm sender også alle etappene direkte, samt flere ganger i opptak utover kvelden, så om man ikke får nok av å løpe selv, kan man sette seg ned i ro og mak og se på løpene senere. 

Beste norske løper var Anders Gløersen, ikke ukjent langrennsløper fra Rustad IL med stafettgull og individuell bronse fra ski-VM i 2015 på merittlisten. Han ble kun slått av den svenske løperstjernen Mustafa Mohamed, mens Bornholms egen Anna Holm, OL-deltaker på maraton i 2016, tok en populær hjemmeseier i kvinneklassen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
STERK: Anders Gløersen leverte 5 sterke løp og 5 andreplasser på Bornholm. På skogsløpet tredje dag var han bare et par sekunder bak vinneren.
(FOTO: Kenneth Jensen / Viking Atletik)

 Team Sportsmanden stilte for øvrig med to lag i lagkonkurransen som består av seks løpere, med flere fra Follo på lagene. Førstelaget vant faktisk lagkonkurransen for fjerde år på rad! 

Les mer her: Musse, Anna Holm, Anders Gløersen og Team Sportsmanden preget Etape Bornholm

Men få, om noen, slår altså Svein Arne Sølvberg sine meritter. 

– Det har gått over all forventning, forteller han selv, og utelukker ikke enda flere deltakelser. 

– Om vi er her neste år også? Er helsa ok, skal man ikke se bort i fra det, skriver han på Facebooksiden sin. 

Stiller Sølvberg i minst seks år til, er det ikke umulig at han kan oppnå utrolige 100 seire på enkeltetappene. Slik vi kjenner Svein Arne Sølvberg, hadde det ikke forbauset oss. Så vi sees nok igjen på den danske solskinnsøyen til neste år også! 

LEGENDER: Svein Sølvberg i passiar med en annen legende, Team Sportsmandens Tore Bjerkrheim. Til sammen har de nå 25 deltakelser i Etape Bornholm. Og mens Sølvberg har 73 etappeseire på Bornholm, har Bjerkrheim like mange merker i Birken!

Egen samleside med alle tidligere reportasjer fra Etape Bornholm her.

– – –

BAKGRUNN:
Sportsmanden skriver en ukentlig side om kondisjonsidrett i lokalavisen Oppegård Avis, som distribueres til alle husstander i kommunen en gang i uken. I tillegg portretterer vi enkelte idrettsutøvere eller sportsprofiler med lokal forankring.

Denne artikkelen kommer (noe forkortet) på trykk i Oppegård Avis torsdag 8.august 2019.

Alle reportasjene våre i Oppegård Avis kan du lese her. 


Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -