HytteplanmilaLøpingRingerike

Hytteplanmila blir en av årets store begivenheter

Team Ingebrigtsen i spissen for et kobbel av stjerneløpere

Da løpegruppen i Hytteplan Sport 30.oktober 2004 for første gang arrangerte et milløp i en rundløype fra Trongmoen i Hole kommune i Buskerud, stilte 24 løpere på startstreken. Som nummer 22 på resultatlisten fra 2004 med tiden 53.53 finner vi dagens løpsleder Jon Anders Kvisgaard, som neppe da så for seg at han 14 år senere skulle være vertskap for store deler av Norgeseliten i et av få løp som er fulltegnet lenge før start.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det første løpet ble for øvrig vunnet av Rune Janshaug fra Ringkollen SK på 34.34, mens Vilbjørg Ohren fra Ådal var best av de to kvinnene som stilte til start med tiden 49.05. 

Siden har stadig flere fått øynene opp for denne raske løypen med den spesielle og hyggelige atmosfæren – både av eliteløpere og ikke minst av massevis av mosjonister som hvert år er ute etter årsbeste eller personlig rekord. Løypen har nemlig med rette ord på seg for å være meget rask. 

Løyperekordene innehas også av to av Norges aller beste og største løpsprofiler. Sondre Nordstad Moen sin vinnertid fra 2009 på 28.50 står fortsatt. Sondre var bare 18 år gammel da han satt rekorden, så det skal bli spennende å se om like gamle Jakob Ingebrigtsen slår denne på lørdag i sin aller første 10km. Årets doble – og tidenes yngste – europamester har heller aldri løpt 10.000m på bane. Heller ikke brødrene Henrik eller nygifte Filip har noen 10km-tider å vise til, enn så lenge, så det skal bli uhyre spennende å se hva de tre brødrene kan prestere på lørdag, i konkurranse med store deler av Norgeseliten og sterke svensker. Den norske rekorden på bane er på 27.32,52, satt av mossingen Are Nakkim 14.juli 1990. Og rekorden på 10km gateløp har Sondre Nordstad Moen på 27.55, satt i fjor. Pappa Gjert Ingebrigtsen uttalte på tv i går at han overhodet ikke er i tvil om at Jakob vil slå den tiden om han selv vil – men at han trolig ikke «får lov»… 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
REKORD: Karoline Bjerkeli Grøvdal vant på ny løyperekord i fjor. (Foto – og forsidebildet: Bjørn Hytjanstorp)

På kvinnesiden stiller igjen Norges desidert beste langdistanseløper de siste årene, Karoline Bjerkeli Grøvdal til start, som hun har gjort de siste 5-6 årene. Hun har også gjeldende løyperekord, satt i fjor på 31.25 etter en tøff duell med svenske Meraf Batha, som trolig blir hardeste motstander i år også. Men det skal også bli spennende å se om Ingvill Måkestad Bovim fortsetter fremgangen i sin «nye» karriere etter seieren på 5km i Nøklevann rundt sist helg og kan ta kampen opp mot den ferske norgesmester i terrengløp Sigrid Jervell Våg, og ikke minst Kristine Eikrem Engeset, som også har debutert som gateløper på 10km i år med seier i 10 for Grete. Hun slo gjennom med brask og bram samtidig med Karoline Grøvdal da de begge bare var 17 år gamle, med dobbeltseier på 3000m hinder under junior-EM i 2007. 

–Løpet burde vært sendt på både nasjonal og internasjonal TV, for dette blir en av årets virkelig store løpsbegivenheter i Norge, skriver Kondis.no – om for øvrig har en fyldig og bred forhåndsomtale av Hytteplanmila.

Løpet burde vært sendt på både nasjonal og internasjonal TV, mener Kondis. Får Jakob Ingebrigtsen enda mer å juble for etter sin debut på 10km gateløp? Her etter Bislett Games. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Klar for Hytteplanmila: Henrik Ingebrigtsen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)
Fra hvetebrødsdager til Hytteplanmila for nygifte Filip Ingebrigtsen. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Om TV-selskapene glimrer med sitt fravær, vil Sportsmanden selvsagt være til stede under Hytteplanmila på lørdag. Og det er ikke bare Team Ingebrigtsen som stiller fulltallig i årets løp. Team Sportsmanden har hele 25 påmeldte, der de sterkeste navnene nok er den ferske og femdobbelte norgesmester på maraton, Marthe Katrine Myhre av damene – og motbakke-eksperten Per-Christian Lysaker Torgersud av gutta. Begge to har sine personlige rekorder fra Hytteplanmila; Marthe med 34.54 satt for to år siden, Per-Christian med fjorårets løp på 31.45. 

Marthe Katrine Myhre løp på 36.04 og ble nummer 13 i Hytteplanmila i fjor. Året før perset hun med 34.54 og 7.plass. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

 

Team Sportsmanden slår Team Ingebrigtsen i kvantitet. Her er alle 25 påmeldte.

 

TOPP 20 MENN i Hytteplanmila. Klikk på bildet for større versjon.

 

TOPP 20 KVINNER i Hytteplanmila. Klikk på bildet for større versjon.

 

Sportsmanden.no 

– Takk for at du følger Sportsmanden, som drives av idealisme uten lønnskostnader, faste inntekter eller sponsorer som et enkeltpersonforetak. Vi mottar heller ikke noe offentlig støtte, så skal vi kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier er vi avhengig av litt inntekter. Alle bidrag monner og verdsettes! Klikk her hvis du ønsker å støtte Sportsmanden

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -