LangrennØstfoldTurrenn

Baglerrennet fint vorspiel til Birkebeinerrennet

Espen Udjus Frorud raskest på historisk grunn

Mens Birkebeinerrennet og den opprinnelige historien bak ferden over fjellet fra Lillehammer i Gudbrandsdalen til Rena i Østerdalen er kjent for de fleste, er ikke starten av flukten til birkebeinerne like godt kjent. Og det er nettopp den som er utgangspunkt for Baglerrennet, som ble arrangert første gang i 2010, men som har måtte avlyse noen år da snøforholdene i Østfold ikke er like stabile som i fjellheimen litt lenger nord.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

I år var imidlertid forholdene bra, selv om starten som opprinnelig var lagt til Folkenborg museum i Eidsberg kommune måtte legges til Slitu. Det var for øvrig i Eidsberg Birkebeinerkongen Håkon Håkonsson ble født i år 1204, og en flott bautastein av Håkon Håkonsson er plassert rett ved startstedet, står det å lese på løpets hjemmeside.

«Historien forteller videre om at det den gang i 1206 var borgerkrig i Norge, mellom Birkebeinere og Baglere. Håkon Håkonsson måtte derfor bringes i sikkerhet. I år 1206 flyktet Birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla med Håkon Håkonsson til Nidaros. Underveis fulgte de blant annet den kjente Birkebeinerløypa mellom Lillehammer og Rena. Og det var nettopp her de såvidt unnslapp Baglerne – forteller den spennende historien videre.»

Historien om Baglerrennet år 2018 forteller at forhåndsfavoritten Espen Udjus Frorud fra Skiptvet IL vant etter å ha gått de 28 kilometerne på tiden 1.18.26. På forsidebildet er Frorud i aksjon under Norgescuprennet på Sjusjøen i fjor, der han tok en sterk 13.plass i konkurranse med store deler av Norgeseliten.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Marius Gjestrumbakken fra Moss Skiklubb tok andreplassen i Baglerrennet på 1.21.50, mens veteranen Ronny Bråten fra Spydeberg IL, flerfoldig vinner av klassen for 40+ i HalvBirken, ble treer totalt på 1.27.43.

STERKE VETERANER: Ronny Bråten i HalvBirken for et par år siden, med Geir Strandbakke i rygg. Mens Bråten altså ble treer i Baglerrennet, ble Strandbakke dagen etter nummer 104 i Vasaloppet og var nest best av hele 1602 løpere i klasse M50-54 år. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Bråten vant senest i fjor klasse 40-49 år i HalvBirken, etter at de da begynte med 10 års-klasser. Nå har han rykket opp i klasse 50-54 år, men i Baglerrennet holdt han unna for den litt yngre klubbkameraten Marius Borger, som vant klasse 35-39 år og som også imponerte med 4.plass totalt bare 25 sekunder bak treningskameraten fra Spydeberg, med sitt relativt spinkle treningsgrunnlag.

Marius Borger i Holmenkollmarsjen i 2014.

Marius Borger er imidlertid også en ruinert langrennsløper som blant annet «ble TV-kjendis for en kort stund» og fikk stort opplag i lokalavisen etterpå, da han gikk Vasaloppet til ny pers i 2014. I år ble Baglerrennet på hjemmebane prioritert, dagen før Vasaloppet, men her kan du lese historien der Marius Borger såvidt unngikk å få «tjeideng» – et uttrykk som for øvrig er blitt innarbeidet også for det norske TV-publikummet etter at Petter Skinstad har blitt ekspertkommentator for Vasaloppet på NRK de siste årene.

Vasalopp-rapport fra TV-helten Marius

Med bare 123 deltakere skal vi ikke sammenligne Baglerrennet helt med Birkebeinerrennet eller Vasaloppet, men den tynne kvinneklassen ble uansett vunnet av Aina Salberg fra FsC Mysen på 2.14.13.

Klassevise resultater Baglerrennet 3.3.2018

 


Sportsmanden.no

Takk for at du leser Sportsmanden. For å kunne fortsette å produsere inspirerende reportasjer og bildeserier avhenger vi av din støtte. Klikk her for å finne ut hvordan du kan støtte oss.

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -