LangrennSjusjøenSki

Petter Northug jr tilbake, men grundig slått på Sjusjøen

Sekundstrid bak sterke Mathias Rundgreen i Norgescupen

Norgescupens 15 km fristil på Sjusjøen hadde et særdeles sterkt og fyldig felt med hele 185 fullførende. Tidlig startende Mathias Rundgreen gikk meget imponerende og det skulle vise seg at ingen klarte å straffe tiden til Byaasen-løperen. Det ble imidlertid en durabelig kamp om de to andre pallplassene mellom flere løpere, og til slutt stod det mellom de to klubbkameratene fra Lillehammer Skiklub Martin Løwstrøm Nyenget og Vegard Bjerkreim Nilsen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SEKUNDSTRID: Martin Løwstrøm Nyenget avgjorde sekundstriden om andreplassen, så vidt…. Her spurter han friskt inn mot skistadion. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
IMPONERTE: Vegard Bjerkreim Nilsen ga alt og klarte en meget imponerende tredjeplass i det sterke selskapet. Det var nok langt viktigere enn at han ble slått av klubbkameraten Nyenget med ett fattig tidel i kampen om andreplassen. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

Ettar at Siggerud-gutten Martin Løwstrøm Nyenget hadde gått i mål 14.2 sekunder bak Rundgreen, kjempet Bjerkreim Nilsen en innbitt sekundstrid som en av de siste startende. Tross særdeles høye og engasjerte heiarop, kom Nilsen ett fattig tidel bak kameraten over mål, men få hadde nok trodd på pallplass før løpet. Så særdeles glade lagledere og sekundanter fra Lillehammerklubben kastet seg rundt halsen på hverandre da det viste seg at laget fikk to mann på pallen.

Northug rett fra høyden til Sjusjøen

Det var knyttet stor spenning til Petter Northug jr sin første konkurranse etter at han på forsesongen kuttet ut både verdenscuprenn og Tour de Ski som følge av overtrening. På sin egen tv-kanal var imidlertid Petter tilbake i sitt ess tidligere i uken, tilsynelatende veldig trygg på at VM-formen vil komme. Første stopp og første svar kom i dag, men selv om 26.-plassen, nesten halvannet minutt bak vinneren neppe skremmer noen isolert sett, så var dette trolig helt «innafor» og etter plan.

Petter Northug jr, endelig tilbake i konkurranse. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden

-Petter kom rett fra høyden i natt, så det skulle bare mangle at han ikke ble slått her i dag, sa en blid andremann Martin Løwstrøm Nyenget til Sportsmanden etterpå. Selv var han meget godt fornøyd etter en litt rufsete periode.

Også fjerdemann Eirik Sverdrup Augdal var meget tilfreds med løpet.

-Ja, jeg er veldig fornøyd med dette. Jeg hadde ikke helt ventet det, sa den tidligere juniorverdensmesteren til Sportsmanden.

Neste mål for Augdal nå er NM på Lygna om 14 dager.

Petter Northug sitt neste mål er utvilsomt VM i Lahti. Det er det alt dreier seg om nå, og på veien dit går han som vanlig sine egne veier.

«Det er nok ingen andre som hadde stilt opp på den måten og blitt pissa på!»
– Odd-Bjørn Hjelmeset om Petter Northug jr.

-Det som er bra med Petter da, er at han stiller opp, går skirenn, og da er nok kroppen hans på tur mot VM, vil jeg tro, sier TV2 sin langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset til Frokost-TV.

-Det er nok ingen andre som hadde stilt opp på den måten og blitt «pissa på», for han var langt bak! Å bli nr 26 når han har tenkt å vinne verdenscup og VM, da er det mange hinder i veien før det, fortsatte den tidligere verdensmesteren.

UVANT: At Petter Northug jr. – bakerst i denne trioen – ikke er særlig dravillig og heller henger seg på andre, er som det pleier. Mer uvant er det nok å bli inngått og passert med et halvt minutt av Ole Jørgen Bruvoll fra Lierne IL (267), som imidlertid imponerer stort med 16.plass totalt. Petter kommer såvidt foran startnummer 292 Torgeir Sulen fra Kvaløysletta Skilag i mål til hhv 26. og 29.plass. Sulen er her ute på sin sisterunde, mens de to andre passerer på sin andrerunde. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Eirik Sverdrup Augdal slo til med et kjempeløp, bare 8 sekunder fra pallen. Nå gleder han seg nå til NM på Lygna.
Kristian Græsli fra Hamar Skiklub var bare 3 sekunder bak Augdal til en sterk 5.plass.
TETT SOM HAGGEL: Anders Tettli Rennemo fra Henning Skilag får her fin drahjelp opp bakken av motbakke-eksperten Per Kristian Nygård fra Spone IL. Rennemo blir nummer 6, mens «PK» tar 20.plassen, men det skiller bare 36 sekunder mellom dem.
Bækkelagets brite Andrew Young i kraftfulle kliv på vei til 8.plass på Sjusjøen.
Enda en som imponerte stort; Hallvard Løfald fra Rindal IL blir nr 9, bare 37 sekunder bak vinneren.
STOR BREDDE: Aslak Nenseter fra Skarphedin IL i Telemark er en av dem som imponere og viser at nivået og bredden i norsk herrelangrenn er skyhøyt. Han tar en sterk 11.plass.
Johan Tjelle ble best av flere sterke løpere fra Lyn Ski med 14.plass, kun 54 sekunder bak vinneren.
Eirik Mysen fra Oseberg Skilag er også inne på topp 20-listen med sin 19.plass.
Mikael Gunnulfsen fra Ørn IL gjør det enda bedre, går seg opp fra 25.plass etter den første av tre runder til 15.plass i mål. Foto: Frode Monsen / Sportsmanden
Hele Norge var representert på Sjusjøen. Audun Erikstad fra Vadsø SK tar en flott 17.plass.
STERK UTVIKLING: Espen Udjus Frorud fra Skiptvedt IL avanserte hele veien, fra 35.plass etter en runde, til 22.plass etter to runder og 13.plass i mål!
Det var et par plussgrader på Sjusjøen, og Liernes Ole Jørgen Bruvoll stilte i kortermer. Så gikk det da også fort unna!
2 BLAD PETTER: Petter Skinstad fra Vind IL trente mye med Petter Northug jr. foran fjorårssesongen. Skinstad gikk da på litt av den samme smellen som Northug ser ut til å ha erfart i oppkjøringen til årets sesong, nemlig å trene litt for mye og litt for hardt i høyden. Skinstad fikk det enda tøffere enn Northug på «sin andre hjemmebane på Sjusjøen» og endte på 130.plass. Da gikk det adskillig bedre for Skinstad på søndagens klassisk, der han avanserte over hundre plasser til nummer 34.
Håkon Mikalsen fra Nordreisa IL blir nr 45.
Kjetil Andre Bjerkrheim fra Nesbyen IL kom fra seier forrige helg i et renn på Høydalsmo og håpet på topp 50 på Sjusjøen. Det holdt i to runder, men Bjerkrheim «fikk det» på sisterunden og endte på 77.plass. På 15km klassisk dagen etter ble imidlertid målet nådd, med 48.plassen.
GIKK UNNA: Snøspryten står om skiene til Sjur Obrestad Gabrielsen fra Sandnes IL, som til slutt ender som nr 89, under 3 minutter bak vinneren.
Mathias Rundgreen var ikke bare for rask for fotografen i sporet. Han var også for kjapp for arrangørene, og premieutdelingen gikk uten vinneren. Men det var to særdeles glade Lillehammer-løpere som inntok andre- og tredjeplassen på seierspallen; Martin Løwstrøm Nyenget (t.v.) og Vegard Bjerkreim Nilsen.
Fornøyde karer også på de neste plassene. Kun 3 sekunder skilte Eirik Sverdrup Augdal (t.h.) på 4.plass og Kristian Græsli på 5.plass – og Augdal var bare 8 sekunder fra pallen.