InternasjonaltJann PostMaraton

Jann Post med pers og tre norske på pallen i New York City Maraton

Sterk norsk kvartett; Post hylles av Northug og veteranene Schiefloe, Heggheim og Nesbø med 1. 2. og 2.plass i klassen!

Hvilken løpsfest og folkefest det var i New York på søndag. Over 50.000 løpere fra 127 nasjoner, halvannen million tilskuere og for amerikanerne var det ekstra stort at Shanane Flanagen tok den første seieren på kvinnenes maraton på 40 år, siden 1977! Altså før Grete Watz kom på banen med sine historiske 9 seire. For gutta ble det en knallhard kenyansk duell der Geoffrey Kamworor såvidt holdt unne med knappe 3 sekunders margin til en hardtspurtende Wilson Kipsang.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Jann Post imponerte mange i gårsdagens New York City Marathon og kunne slippe jubelen løs etterpå. «Sinnsykt deilig følelse å gå over mål rett og slett» fortalte han til Sportsmanden. (Foto: Privat)
Eva Schieflo (Arkivbilde)

Mer interessant sett med norske øyne er nok de supre prestasjonene til veteran-kvartetten Eva Sciefloe, Jann Post, Ole Kristian Heggheim og Inge Jostein Nesbø.

Damene først, der den 51 år gamle Eva Schieflo, overraskende vinner av Oslo Maraton i 2013, imponerte med seier i klasse K50-54 år i NYCM på en tid under de magiske 3 timer.

Sluttiden 2.58.35 holdt til en sterk 62.plass totalt av alle damene for veteranen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Imponert Northug kaller Post en legende

Best tid og plassering av samtlige nordmenn hadde ikke ukjente Jann Post. NRK-profilen og småbarnsfaren som etter å ha fullført sitt «World Major-prosjekt» (de 6 mest kjente maratonløpene i verden) hadde signalisert at maratonsatsingen kanskje ville nedprioriteres. Men den gang ei. I stedet slår Post til med sitt livs løp og forbedrer persen sin fra drømmeløpet i den mye raskere løypen i Berlin Maraton fra 2014 og tar en imponerende 45.plass totalt på tiden 2.32.58!

-Planen var å prøve 3.40 per km etter første bro. Men de fløy unna på lave 3.30 og jeg følte at det gikk lett. Så jeg stolte på følelsen. Var bekymret for å sprekke med den halvmaratonpasseringa (1.16.08, red.anm.). Men skjønte litt nord på 1st avenue at dette kunne bli brukbart. Synes jeg holdt bra, men hadde ikke kontroll på tida. Var derfor spent på passering 40 km. 8 minutter derfra inn vet jeg er mulig, men hardt i New York. Tok igjen Heggheim der og så at jeg hadde kontroll på pers, med mulighet for 2.32. Ofret det jeg hadde inn, og kom akkurat under. Mye stang inn. Sinnsykt deilig følelse å gå over mål rett og slett. Ølen smakte i går, forteller en glad Jann Post til Sportsmanden dagen derpå fra New York.

Prestasjonen gikk ikke upåaktet hen, og av gårsdagens gratulanter var ingen ringere enn Petter Northug jr., som sendte denne sms-meldingen til NRK etterpå:

– Legende! Eneste som er kjipt for min del er at han som sitter og kommenterer langrenn har høyere O2-opptak enn meg. Gratulerer!

«Legenden» Jann Post er godt kjent i New York City Marathon. Her fra fjorårets løp.

Fikk treningsinvitasjon fra Karoline Grøvdal

Post imponerte også flere eliteløpere både i langrenn og friidrett, og NRK skriver også at Post nå fikk klarsignal til å trene med Karoline Bjerkeli Grøvdal:

– Wow, det er imponerende! Men jeg merket at han var i god form da jeg hadde en økt med ham for noen uker siden. Du skal trene bra for å løpe så fort. Nå kan han bli med meg på trening framover, sier Grøvdal, som selv har årsbeste i Europa i 2017 på 10 km gateløp etter sin seier i Hytteplanmila på 31.25, og som nå er nominert som kandidat til «European Athlete of the Month etter det løpet, noe også Sondre Nordstad Moen er etter sitt fantomløp med norsk rekord på under timen på halvmaraton i Valencia nylig.

Tilbake til Jann Post; Han hadde følge underveis av en annen olympisk mester, den doble vinneren av femmilen i Kollen, Anders Södergren, som skrev følgende på sin Facebookprofil etter sin maratondebut:

-Lite optimistiskt att hänga på Jann Post i början som sprang riktigt bra och slutade på 2.32. Jag siktade ju på 2.40, men det blev 2.46.

– For meg var det en ære å løpe sammen en olympisk mester og Kollen-vinner. Bra kjempet Anders! repliserte Post.

Eurosport sendte for øvrig hele løpe «live» og ga seerne muligheten til å sende inn spørsmål underveis. Da en seer spurte om de hadde tracking på Jann Post tidlig i løpet var svaret ja, «men vi velger å følge teten». Trolig medførte dette en strøm av meldinger, for litt senere begynte Eurosport likevel til stadighet å oppdatere seerne på utviklingen i Post sitt løp, og en tydelig imponert programleder kunne hele tiden sekundere mot en sluttid på rundt 2.32, et tempo Post altså holdt helt til mål.

Ole Kristian Heggheim 10 sekunder fra klasseseier!

Nest beste norske plassering i aldersklassene og blant gutta totalt var Ole Kristian Heggheim, som med 2.33.25 bare var 10 sekunder fra seieren i klasse M45-49 år! Til gjengjeld var det hele 6 1/2 minutt ned til tredjeplassen for den stilfulle løperen fra Kristiansand Løpeklubb. Tiden holdt også til en imponerende 55.plass totalt, som nest beste nordmann i New York.

– Løpet ble en grei opplevelse, selv om det ble veldig tøft på slutten. Hadde nok mål om noe raskere og passerte halv på 1:15:20. Det har vært et litt turbulent år treningsmessig, så er egentlig veldig godt fornøyd med litt spinkle forberedelser, men siste 2 måneder har vært bra. Veldig gøy opplevelse, men litt surt med de 10 sekundene som jeg overhodet ikke var klar over… Var dog klar over han kommentatoren som kom lett trippende forbi meg på 40k og så fryktelig sprek ut... forteller Ole Kristian Heggheim til Sportsmanden fra New York dagen derpå.

Ole Kristian Heggheim i farta i Oslo Maraton for noen år siden. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden)

Ole Kristian Heggheim har løpt i New York flere ganger før, som da han med et kjempeløp i 2014 tangerte sin daværende pers på 2.32.13. Året etter klarte veteranen målet om å løpe på under 2.30 da han noterte sterke 2.27.09 i Berlin.

76 åring løp på under 4 timer

Enda en nordmann kom på pallen i New York. Inge Jostein Nesbø ble også nummer to i sin agegroup klasse M75-79 år på 3.57.11. Utrolig imponerende å løpe maraton på under fire timer når du er 76 år gammel!

Gratulerer til alle fire – og til alle de andre hundrevis av norske løpere – og over 50.000 som fullførte verdens mest kjente maratonløp i New York.

Hushovd debuterte på maraton

En av de som fullførte var for øvrig Thor Hushovd, som debuterte på maraton med et solid og svært så jevnt løp på 3.18.26 etter 1.39.08 halvveis.

Alle resultater

Topp 3 for alle aldersklassene

Tilbakeblikk

Jann Post har for øvrig selv skrevet en rekke engasjerte rapporter fra sine internasjonale maratonløp på Sportsmanden. Forhåpentligvis kommer det en frisk racerapport også fra perseløpet i New York. I mellomtiden kan leserne gjenoppleve den rørende beretningen fra fjorårets New York Maraton:

Da Langhus kom til New York

Alle Post sine maraton-poster på Sportsmanden kan du lese her. 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -