LøpingSykling

Sindre Buraas forteller om sitt overraskende sceneskifte fra løping til sykkel

På vei til sin aller første treningsleir med Lillehammer CK

For et par dager siden kom den overraskende meldingen som fikk mange i idretts-Norge til å heve øyenbrynene: En av Norges aller beste løpere – og den desidert beste 5000m-løperen i en årrekke – Sindre Buraas, legger piggskoene på hyllen. Men 27-åringen fra Hurdal gir seg ikke med toppidrett. For enda mer overraskende var beslutningen om å konvertere til sykling.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden har slått av en liten prat med den ferske syklisten, og her forteller Buraas selv litt om bakgrunnen for det oppsiktsvekkende, men særdeles spennende veivalget.

Sindre Buraas sin beste distanse var 5000m. Mens mange andre langdistanseløpere etter hvert går over til enda lengre distanser som maraton, var det heller kortere distanser som fristet Buraas. Her er han i aksjon på 15000m under Bislett Games i 2015. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Det er to ting som Buraas trekker frem som spesielt viktig for å lykkes; motivasjon og talent.

– Motivasjonen er ganske høy. Så spørs det på talentet da, sier han til Sportsmanden vedrørende sin ferske og kommende sykkelsatsing.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Buraas tonet imidlertid noe ned inntrykket som er skapt i andre medier om at det er et mål å sykle de store internasjonale rittene, med Tour de France i spissen. For selv om hurdølen liker å ha store drømmer, er nok tilnærmingen hans til sykkelsporten langt mer realistisk. Først vil han kjenne på nivået i Norgescupritt, med håp om etter hvert å kanskje få være med på noen av de store norske etapperittene som Tour of Norway. Nåløyet er imidlertid trangt nok der også.

Om de stolteste øyeblikkene i løpekarrieren

Buraas ser også litt tilbake på en innholdsrik karriere på løpebanen. Selv trekker han frem to opplevelser som de stolteste øyeblikkene i karrieren:

– Det er to ting: 5000 meteren på 13.11 er nok den beste prestasjonen. (Kun Marius Bakken har noensinne løpt raskere enn Buraas sine 13.11.96 fra 2015 på distansen i Norden. Bakkens norske og nordiske rekord på 5000m er på 13.06,39 fra 2004, red.anm.)

-Samtidig er det VM-finalen i Moskva i 2013.

I selve finalen ble det 13.plass, men Buraas trekker her også frem 13.15-løpet tidligere på året som kvalifiserte han for VM i 2013.

Det spørs om vi får se Sindre Buraas i mosjonsløp når han nå gir seg som løper på elitenivå. Her er Sindre i lysegrønn singlet midt i bildet i Sentrumsløpet i 2014, som han vant på 29.39.
(Foto: Trond T. Hansen / Sportsmanden)

Om den største skuffelsen

Det er altså ikke mer enn 17 måneder siden Sindre Buraas gjorde sitt livs løp. Likevel innrømmer han at fjoråret ble en nedtur, da han ikke klarte hovedmålet sitt om å kvalifisere seg til OL i Rio. Dette var delaktig i avgjørelsen om å legge opp som løper på toppnivå.

– Det var ikke helt bra. Man trenger gode opplevelser, ellers mister man en del motivasjon, forteller han.

Om hvordan motivere seg selv

På spørsmål om hvordan han år etter år har klart å motivere seg til knallhard satsing i en av verdens absolutt tøffeste idretter, der nåløyet er som trangest og sjansene kanskje aller minst for å nå helt til topps, i «umulig» kamp mot et utall av kenyanere og andre afrikanere som holder et skyhøyt nivå, hadde Sindre en litt annen og spennende vinkling som sikkert mange kan kjenne seg igjen i:

– Man må være veldig fokusert og motivert med å kjempe mot sine egne tider og å utvikle seg selv som løper!

Dette gjelder jo i stor grad også for vanlige mosjonister og veteraner, som etter hvert må finne nye mål og nye motivasjonsknagger i egne karrierer.

Men nå har altså Buraas funnet motivasjon i en helt annen idrett, nemlig i sykkelsporten.

Det blir full satsing frem mot sesongen og sommeren, og så vil Norges nest beste 5000m-løper gjennom tidene vurdere om satsingen eventuelt skal kombineres med videre studier fra høsten av.

Allerede denne uken begynner det nye idrettslivet. Mandag morgen setter nemlig Sindre Buraas kursen til Spania for sin aller første treningsleir med sin nye klubb; Lillehammer Cykleklubb.

Sindre Buraas dukket opp i Kongerittet i fjor sommer. Han var også observert på noen sykkeløkter, men det var likevel veldig overraskende at «Hurdals store sønn» velger å gi seg med løpingen og i stedet satse for fullt på sykling. Denne uken drar han også på sin første 10-dagers treningsleir med sin nye klubb, Lillehammer Cykleklubb. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

 

Landeveissyklist Carl Fredrik Hagen om Sindre Buraas sine sjanser for å lykkes

Sindre Buraas har ikke mange sykkelritt på cv-en, men han deltok blant annet i Kongerittet i sommer og har også trent litt med Carl Fredrik Hagen, som Sportsmandens lesere bør være relativt godt kjent med. Hagen har selv skiftet lag fra Team Sparebanken Sør til Joker Icopal Pro cycling foran denne sesongen, etter å ha hatt sitt definitive gjennombrudd som landeveissyklist i fjorårets sesong.

Hagen har også selv tatt noen utradisjonelle karriereskritt og gått fra å være en lovende løper, via satsing på langrenn til sykkel, først som terrengsyklist, deretter på landevei. Med stor suksess! Han er entusiastisk til Buraas sin satsing:

Carl Fredrik Hagen (bildet) har selv tatt et par spennende valg i sin idrettskarriere og har tro på at Sindre Buraas vil kunne lykkes som syklist. (Arkivfoto)

– Ja, det er jo veldig spennende det Sindre gjør nå. Jeg tror han kan lykkes med å nå målene sine selv om han er godt oppi 20-årene. Han har mentaliteten og vet hva som skal til som toppidrettsutøver. Med god trener rundt seg og et bra klubblag som startbase ligger alt til rette for at han skal utvikle seg i sin fart og ta steg for steg, forteller Carl Fredrik Hagen til Sportsmanden. Men tilføyer:

– Han har mye å lære seg. Løping og landevei er to forskjellige idretter. Men han kan klare det. Spøkte litt med han om at han må legge på seg 3-4 kg med muskler i lår og rumpe i løpet av kort tid.

Å få litt ekstra «punch» og trykk i pedalene vil nemlig være viktig for å lykkes, forteller syklisten fra Oppegård.

– Det blir det han må jobbe mest med. Men som sagt, jeg mener han har forutsetningene for å lykkes, og jeg elsker folk som tør å ta litt utradisjonelle veier og valg!

Sier altså Carl Fredrik Hagen, som vet hva han snakker om også når det gjelder nettopp det.

Sportsmanden ønsker Sindre Buraas lykke til med sin nye karriere og spennende satsing! Og kanskje får vi se nettopp Hagen og Buraas på samme startstrek i for eksempel Tour of Norway om ikke så lenge. 

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -