LøpingSentrumsløpetStor-Oslo

Suksess for Sentrumsløpet i strålende sol

SE STOR BILDEREPORTASJE

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Med over 10.000 påmeldte og 8.429 som fullførte, ble årets utgave av Sentrumsløpet en stor suksess. Flere av våre aller beste menn og kvinner stilte til start sammen med alle mosjonistene, og publikum koste seg i det strålende været i en hovedstad badet i solskinn og med skikkelige sommertemperaturer.

Sindre-Buraas
Bilde 1: Sindre Buraas vant Sentrumsløpet. (Foto: Trond T. Hansen)

Norges beste langdistanseløper de siste årene, Sindre Buraas fra SK Vidar, vant løpet på 29.39, men fikk knallhard kamp underveis spesielt fra Marius Vedvik fra IL Gular. Men etter at Vedvik hadde gjort mye av drajobben underveis, var det rutinerte Buraas som koblet inn det siste giret mot slutten og avgjorde tvekampen til sin fordel, med fire sekunders margin til Vedvik, som for øvrig perset og for første gang løp under 30 minutter. Deretter fulgte et kobbel av norsk-afrikanere.

Dameklassen ble vunnet av favoritten Veronika Blom, som sørget for dobbeltseier til SK Vidar i årets løp. Med 34.43 var hun snaue minuttet foran Runa Skrove Falch fra Steinkjer Friidrettsklubb, mens lovende Elise Selvikvåg Molvik fra Stavanger Friidrett, Spirit, tok tredjeplassen og var siste kvinne som kom under 36 minutter.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
8k-Veronika-Blom
Bilde 2: Veronika Blom etter 8 km, på vei til seier i Sentrumsløpet (Foto: Trond T. Hansen)

Det varme været gjorde nok sitt til at vinnertidene ikke var av de beste i løpets historie, og mange mosjonister var også litt skuffet over egen tid etterpå. Men skuffelsen over dette ble nok likevel for de aller fleste overskygget av gleden ved å løpe gjennom hovedstaden på en strålende sommerdag. Dette var først og fremst en folkefest for tusenvis av mosjonister i alle aldre og på ulikt nivå. Vi så stort sett bare blide fjes, selv om noen fikk problemer underveis i varmen. Kongefamilien stilte også opp, ved Kronprins Haakon som deltaker og med Kronprinsesse Mette-Marit som ivrig tilskuer i Frognerparken.

Sentrumsløpet er heller ikke av de letteste løypene. Etter starten på selve Karl Johansgate, løper man rett inn i den tøffe Slottsbakken. Deretter stiger det nesten umerkelig opp til Frogerparken, der det nå  løpes opp og rundt Monolitten.

Tetgruppen ved passering foran Rådhuset etter ca 7 km.
Tetgruppen ved passering foran Rådhuset etter ca 7 km. Marius Vedvik (t.h.) sjekker om han er i rute til sub 30. (Foto: Trond T. Hansen)

Her bestod fortsatt tetgruppen av 8-9 løpere, med Buraas litt avventende og med Vedvik som aktiv i front. Litt senere følger stigningen opp Bygdøy Allé som også tapper krefter, til løpets eneste drikkestasjon omtrent på det øverste punktet. Deretter løper man nedover til Rådhuset og i småkupert landskap derfra til mål på en Karl Johansgate pyntet til fest og med masse tilskuere. Da var det bare Vedvik som holdt noenlunde følge med Buraas, som avgjorde tvekampen i den litt tøffe avslutningen opp mot Egertorget og ned til mål foran Grand.

Marius Vedvik og Okubamichael Fissehatsion kjører knallhardt etter 8 km, med Buraas på hjul. (Foto: Trond T. Hansen)
Marius Vedvik og Okubamichael Fissehatsion kjører knallhardt etter 8 km, med Buraas på hjul. (Foto: Trond T. Hansen)

– Takk til alle som var å heiet i løypa i dag! Morsomt å løpe og vinne på hjemmebane, skrev Buraas selv på Facebook senere på kvelden. Og vinneren var tydeligvis ikke mer sliten enn at han samtidig inviterte til langtur morgenen etter.

Andremann Marius Vedvik var nok også meget godt fornøyd med å ha brutt 30-minutters barrieren. Gular-løperen har vist solid form i år og blant annet satt løyperekord I Frikarusellen i Bergen og fortsatte altså fremgangen i Sentrumsløpet.

Synøve Brox med ny aldersrekord

Av alle de tusenvis av mosjonister og veteraner som deltok, trekker vi først frem Synøve Brox fra Sturla, som satte ny norsk aldersrekord i klasse 55-59 år og samtidig ble den eldste norske kvinne som har løpt 10 km på under 40 blank, da hun vant klassen på sterke 39.23. Den gamle rekorden hadde sogningen Anna Margrethe Tråve på 40.15 fra 2012.

Også mange andre markerte seg i Oslos gater. her er et lite knippe:
(Flere bilder kommer etter hvert) 

7k-Øystein-Mørk
Den sterke veteranen Øystein Mørk fra SK Kraft leverer alltid varene. I fjor perset han i Sentrumsløpet på 31.30. I varmen på lørdag ble det 32.06. Kun Tesfayohannes Mesfun Fisehatsion fra Eritrea og Bodø FIK, som ble nummer 6 totalt på 30.15, løp fortere i klasse 40-44 år. Erik Rullestad fra Haugesund Idrettslag, som ble nummer 2 i klasse 20-22 år, ble slått med 19 sekunder på de tre siste kilometerne. (Foto: Trond T. Hansen)
7k-Strupstad_Heggheim
Ole Kristian Heggheim (t.h) kom på plassen bak Mørk i klasse 40-44 år med 32.42. Han hadde en tøff fight med norgesmester på maraton, John Henry Strupstad fra FIK Ren-Eng, en kamp som veteranen fra Kristiansand Løpeklubb avgjorde til sin fordel med 4 sekunders margin. (Foto: Trond T.Hansen)
8k_Cornelisen-m-barnevogn
En av dagens mest imponerende prestasjoner stod Gerard Cornelissen for, da han løp på 38.32 – med barnevogn med to barn inni!! Ny verdensrekord? (Foto: Trond T. Hansen)


Den nye løpsbølgen fortsetter

I fjor var det 7.961 som fullførte Sentrumsløpet, og det har vært en jevn økning i antall deltakere de siste årene. Men fortsatt er det et stykke opp til rekordnivåene tidlig på 90-tallet da oppimot 15.000 løp gjennom Oslos gater, da den forrige løpsbølgen skyllet over landet.

Med en så flott dag og med så mange glade løpere som var å se i Sentrumsløpet i går, er det imidlertid ingenting som tyder på at vi har sett toppen av den nye løpsbølgen enda. De fleste kommer nok tilbake neste år, for dette løpet som for svært mange mosjonister markerer den ordentlige sesongåpningen. Nå er løpesesongen 2014 i gang!

 Stor stemning ved mål på Karl Johansgate (Foto: Frode Monsen)
Stor stemning ved mål på Karl Johansgate (Foto: Frode Monsen)
SAMSUNG CSC
Full innsats og mye orange farger i Oslo på lørdag. Og noen perset også i varmen. En av dem var Elisabeth Thorsvik fra SkiLøperne (t.v.) (Foto: Frode Monsen)

 

Se også: Buraas og Blom vant Sentrumsløpet

Og her kan er lenker til alle reportasjene fra fjorårets Sentrumsløp  på Sportsmanden.

RESULTATER

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Suksess for Sentrumsløpet i strålende sol

Kommentarfeltet er stengt