InternasjonaltLøpingMaratonNils HjelleSkribenter og bloggere

Maratonlykke i Marrakech

Inn på listen over Topp 10 maratonløp med raske løyper

Siden denne våren og sommeren på løpefronten for min del handler mye om ultra, med NM 100km (7. mai) og Triple-Marathon (2. juli), måtte det første av årets to obligatoriske raske maratonløp gjennomføres tidlig. Med kun tre uker mellom vinter- og påskeferie falt valget på Marrakech Marathon allerede i januar, noe jeg slett ikke angrer på. Litt urutinert slurv i forberedelsene, men på race day følte jeg meg «uovervinnelig» og superklar for sub 3 timer! Etter problemfri rask åpning ble løpet etter hvert akkurat så slitsomt som det skal være, tidvis også ensomt, og definitivt varmt nok mot slutten… På grunn av mangelfull og unøyaktig kilometermerking varierte prognosene underveis mellom «må slite for under 3:10» til «trolig under 3:00, kanskje til og med ny pers». Sluttida ble for meg gode 3:00:48 – der ”de overflødige 49 sekundene» gir ekstra motivasjon fram mot neste raske maraton i oktober!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Av: Nils Hjelle
2
Hovedtemaet for denne artikkelen er verken Marrakech som reisemål eller mitt eget løp, men derimot mer selve løpsarrangementet. Basert på min egen nylige erfaring vil jeg kort fortelle hvorfor dette løpet absolutt er verdt å delta i. Samtidig gir jeg ærlig uttrykk for arrangementets svakere sider – slik at du vet om og dermed kan redusere betydningen av disse, dersom du selv vil prøve dette spennende løpet.

Basisinformasjon:

 • Arrangeres neste år trolig søndag 30.01.17 kl 08:00 (09:00 norsk tid)
 • En runde flatt på asfalt, kontrollmålt distanse
 • 800 deltakere på maraton
 • Også halvmaraton (ca. 5.000 deltakere)

Hvorfor bør du delta i Marrakech Marathon?

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det er mange grunner til at dette løpet er verdt å delta i, her der noen av dem:

 • Marrakech er et flott reisemål, ikke minst for nordboere som ønsker litt varme i kroppen midt på vinteren. Byen med ca. 1 million innbyggere har, med sine store kontraster, mye å tilby turister – og er dessuten en fin base for (organiserte) turer ”utenfor allfarvei”.

Bilder: Marrakech er kontrastenes by, fra enkelt hverdagsliv til vestlig shopping- og restaurantliv 

1

3

4

 • Arrangementet er stort nok til at du som løper får god pes gjennom løypa, og samtidig ikke større enn at du slipper køer – en slags hybrid mellom en skikkelig storbymaraton og et mindre arrangement. Du kan varme opp nesten inntil startskuddet går, og hvis du eventuelt plasserer deg ”for langt bak” i starten – så er det likevel enkelt å komme fram dit du ”hører hjemme” (eventuelt mer krevende på halv enn hel på grunn av deltakerantallet).
5
Passe folksomt… (Foto: arrangør)
 • Løpeværet er stabilt og forutsigbart, oftest med både sympatisk temperatur, ingen nedbør og lite vind – i år var temperaturen under 10 grader ved start og stigende til oppunder 20 grader i mål.
 • Løypa er superrask, fordi den er asfaltert, helt flat og har få svinger.
6
Ikke nødvendig med kart over høydeprofil for denne løypa… (Foto: arrangør)
 • Løypa er naturskjønn, og faktisk også ganske variert.
7
Mye mer variert løype enn f. eks. Dubai. (Foto: arrangør)
 • Ved drikkestasjonene hver 5. kilometer langes det flasker med vann, noe som gir deg mulighet til å ”porsjonere” drikken over lengre tid etter drikkestasjonene – samtidig som du bruker null tid/krefter på å unngå at innholdet ”skvulper” ut av koppen.
 • Det rent administrative (hjemmeside, bekreftelse pr. e-mail, startnummerhenting mv.) fungerer godt.
 • Fin medalje.

8


Hvilke svakheter har arrangementet?
Følgende forhold bør ikke være avgjørende, men er likevel greit å være oppmerksom på i forkant:

 • Det serveres kun vann (og appelsiner!) på drikkestasjonene, noe som for de fleste ikke er tilstrekkelig – så sørg for å ha med det du trenger av søtt og salt (energi-gels mv.).
 • Det er lett å finne startområdet, men: Det er lang avstand mellom startstreken og der man fysisk slipper inn i løpegata – og det er i praksis dårlig merket adkomst kun fra den ene siden av gata.
 • Det er ingen toaletter ved start.
 • Det er generelt lite liv og røre langs løypa, men de tilskuerne som er der er støttende og roper ”Allez!”, ”Bon courage!” og andre hyggelige ting til alle som passerer.
 • Det er ikke km-merking hver kilometer (kun ved 1, 2, 3, 4, 5, 10, 15, 20, 21, 25 og deretter hver 2,5km til 40 – og ved 1km til mål). Dessverre er merkingen enkelte steder også klart feil (f. eks. brukte jeg i følge merkingen 2:20 fra 20 til 21km…)
 • Prisen er litt stiv for ”Foreign residents” (70€), men heldigvis sympatisk for ”Moroccan runners”

Et lite tips, som er en selvfølgelighet men samtidig lett å synde mot, er å planlegge nøye når og hvordan startnummer skal hentes – samt eventuell øvrig forflytning til fots dagen før løpet. Jeg valgte å bo i en riad i Medinaen, som var helt super – men som lå flere kilometer unna både nummerhenting og start og uansett krevde en del gange i tillegg til eventuell taxi. I tillegg presterte jeg å gå meg vill i mørket på vei hjem til min riad – uten nedskrevet fullstendig adresse… I følge min iPhone gikk jeg over 13 kilometer dagen før løpet – hvorav mesteparten på kvelden. Takk til hjelpsomme folk for at det ikke ble enda mer!

9
Siste del av veien inn til min riad var verken spesielt flott eller kunne leses av kartet…
10
…men innenfor denne døra var det derimot lekkert!
11
…med vakre interiørdetaljer
12
…og super service!

At jeg bommet litt på veien til start og at småjoggingen ble 4 kilometer istedenfor planlagte 2 kilometer var ikke noe problem siden jeg hadde beregnet romslig med tid.

Som sagt er løpets positive egenskaper mange, så jeg nøler ikke med å anbefale deg å delta! Løpet hadde ganske sikkert sneket seg inn på min liste Topp 10 maraton – Løype og arrangement som trigger god løpstid (laget før jeg deltok), under forutsetning av at svakhetene er kjente på forhånd og dermed kan tas hensyn til.

Jeg har en følelse av at jeg en gang skal tilbake til Marrakech, at gjensynet blir i forbindelse med maratonløpet og at oppholdet da blir betydelig lengre enn to døgn.

En god oversikt over mange av verdens maratonløp finner du her.

Tekst og foto (der ikke annet er oppgitt): Nils Hjelle 


Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -