HalvmaratonKarmøy MaratonMaratonVestlandet

Kenneth Smeby og Marthe Myhre med løyperekorder på Karmøy

Ny deltakerrekord i det fjerde Karmøy Maraton

Det fjerde Karmøy Maraton ble arrangert under fine, men litt vekslende forhold lørdag 19.november. Gull- og bronsevinnerne fra NM på maraton, Marthe Katrine Myhre og Kenneth Smeby var ikke overraskende best, og begge satt solide løyperekorder.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Nå oppdatert med tekst og mange bilder!

Starten er gått for det 4.Karmøy Maraton. (Foto: Arrangørens facebookside / Kjell Bua)
Starten er gått for det 4.Karmøy Maraton. (Foto: Arrangørens facebookside / Kjell Bua)

Det ble nok en suksess og ny deltakerrekord igjen under årets Karmøy Maraton, med totalt 387 løpere som fullførte. I år var også 10km på programmet, der 86 løp, i tillegg til halvmaraton (med 224 deltakere) og helmaraton (med 77 som fullførte).

Det var 4 grader og relativt lite vind da maratondistansen startet kl 0930 fra Åsebøen stadion på Kopervik. Men da løperne la i vei med to runder inne på stadion, ble de ønsket velkommen av en sur regnbyge, og på første strekket langs nordsiden av øyen ble løperne også møtt av en tiltagende motvind. I en relativt kupert løype, var det ikke de aller beste forholdene. En og annen haglebyge var det også, men snøstormen som kom som lyn fra klar himmel i fjor uteble heldigvis. Og etterhvert ble motvind erstattet av medvind når løperne rundet Skudeneshavn og sørsiden av Karmøy, før sola også hjalp til på de avsluttende milene nordover igjen tilbake til Kopervik.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Etter vel en kilometer har Sjur Ferkingstad fortsatt ryggen på Kenneth Smeby, men de to har fått en stor luke allerede til resten av feltet. (Foto: Marit Ryland)
Etter vel en kilometer har Sjur Ferkingstad fortsatt ryggen på Kenneth Smeby, men de to har fått en stor luke allerede til resten av feltet. (Foto: Marit Ryland)

To mann skilte seg ut fra start. Kun Koperviks egen Sjur Ferkingstad, som vel halvveis passerte skiltet med avkjørsel til slektsnavnet, turde å følge sent påmeldte Kenneth Smeby. Bergenseren som i fjor vant Bergen City Marathon og i år tok bronsen i NM i Oslo Maraton, var imidlertid råsterk. Etter å ha ledet med bare halvminuttet etter en mil, ble avstanden i mål nesten 13 minutter. Og det uten at Ferkingstad på noen måte sprakk. Tvert i mot, han klarte målet sitt om å slå vinnertiden og løyperekorden til klubbkompis Nils Haktor Bua, som i fjor tok sin aller første seier i et løp da han vant Karmøy Maraton. 

– Det sier litt om hvor bra vinneren løp, sa en imponert Sjur Ferkingstad til Sportsmanden etter løpet.

– Det var et bra løp og en fin og variert løype, fortalte vinneren selv.

Kenneth Smeby var fornøyd med både løpet og sesongen, selv om den ikke hadde vært fullt på høyde med 2015-sesongen, da han også satte pers på 2.28. En tid han håpet å underskride til neste år.

Med 2.36.37, tilsynelatende lekende lett og nærmest uberørt over mål i et sent høstløp, i en ganske kupert løype og med vekslende værforhold, så er det slett ikke umulig.

– Han så ut som han kunne holdt samme fart i minst en mil til, sa en i arrangørstaben etterpå.

Marthe Myhre med forhåndsprogrammert løyperekord

Det andre «trekkplasteret» i årets Karmøy Maraton var ingen ringere enn den firedobbelte Norgesmesteren på maraton, Marthe Katrine Myhre. Da et uforståelig stivbeint regelverk i NFIF hindret henne i å delta i Nordisk mesterskap i terrengløp forrige helg, bestemte Gjøvik-jenta seg i stedet for å avslutte sesongen på Vestlandet og Karmøy.

Carlo Brekken fra Yndheim tok den siste pallplassen, mens kvinnevinner Marthe Katrine Myhre løp jevnt som en klokke like bak. (Foto: Marit Ryland)
Carlo Brekken fra Undheim tok den siste pallplassen hos gutta, mens kvinnevinner Marthe Katrine Myhre løp jevnt som en klokke like bak. (Foto: Marit Ryland)

– Jeg skal løpe på 2.58, fortalte Marthe til Sportsmandens reporter, som selv stilte til start for andre året på rad, under oppvarmingen.

Som sagt, så gjort! Med 2.58,01 smadret hun den gamle løyperekorden på det som for henne var en fin treningstur i sone 2.

– Et par reale haglskurer gjorde turen kald, men godt å få en treningstur uten å bruke mye krefter. Konkurranser er for meg beste trening og da har jeg samtidig noen å trene med, fortalte hun selv litt senere på instagram.

Har du fått med deg denne? Knuste løyperekorden på rolig treningstur

Joda, det er noen som tar en maratondistanse lettere enn andre. Sportsmandens reporter «møtte veggen» så det holdt i den lange, brutale bakken som kommer omtrent på verst tenkelige tidspunkt etter 35km, og det kuperte terrenget inn mot mål var langt mer brutalt i år enn i fjor, da det gikk 10 minutter raskere. «Motivator» for Karmøy maraton Morten Vestvik knuste sin teamkollega fra Team Sportsmanden med hele fire munutter på de siste 6 kilometerne til solide 3.19 i mål.

Maraton er maraton, det er fryktelig langt og det er mye som skal klaffe. Men det hjelper selvsagt å være NM-medaljør.

k2016-6
Morten Vestvik (startnr 28) løp meget jevnt og bra og var tilbake i storform etter ribbeinsbruddet for 9 uker siden. (Foto: Marit Ryland)

På halvmaraton ble det ny løyperekord til Maryna Novik på 1.22.13, mens Thomas Finshus var aller raskest med 1.16.04.

På nyskapningen 10km vant Stian Vestby kanskje noe overraskende den lokale «prestisjeduellen» mot lovende Birk Nagell Skogland med 22 sekunders margin til vinnertid 31.31. Kristine Dommersnes vant kvinnenes 10km på 37.31.

Les også: Karmøy Maraton fra sol til snøstorm

Og her kan du lese Morten Vestviks reportasje fra historiens første Karmøy Maraton.

Stor stemning flere steder langs løypen. (Foto: Kjell Bua)
Stor stemning flere steder langs løypen. (Foto: Kjell Bua)
Småkuert løype preger Karmøy Maraton. (Foto: Kjell Bua)
Småkupert løype preger Karmøy Maraton. (Foto: Kjell Bua)
k2016-3
Lang, lang rekke ut fra Kopervik. (Foto: Marit Ryland)
Terje Lyngstad i Team Sportsmandens turkise og hvite farger fikk det tøft etter ganske frisk åpning, i år som i fjor. (Foto: Marit Ryland)
Terje Lyngstad i Team Sportsmandens turkise og hvite farger fikk det tøft etter ganske frisk åpning, i år som i fjor. (Foto: Marit Ryland)
Reporter Frode Monsen løp bra lenge, men fikk også smake på en litt for optimistisk fart mot slutten. (Foto: Marit Ryland)
Reporter Frode Monsen løp bra lenge, men fikk også smake på en litt for optimistisk fart mot slutten. (Foto: Marit Ryland)
k2016-7
Rutinerte Geir Jensen (22) viste hvordan man skal disponere et maraton, da han i årets fjortende løp leverte årsbeste etter «tidenes» negative splitt med hele 5 minutter raskere i løpets andre halvdel til sluttid 3.23. (Foto: Marit Ryland)
k2016-8
Berit Linga-Sørensen fra Haugesund Triathlonklubb blir fjerde beste kvinne. (Foto: Marit Ryland)
Sprudlende Liv-Berit Jegteberg Lystad fra Drøbak er en av de som løper aller flest maratonløp i Norge, land og strand rundt. http://live.eqtiming.no/23297?focusuid=32469#result:74602-2-923325-1-1-
Sprudlende Liv-Berit Jegteberg Lystad fra Drøbak er en av de som løper aller flest maratonløp i Norge, land og strand rundt. (Foto: Marit Ryland)
k2016-10
Tross drikkestasjoner med vann, sportsdrikk og etter hvert også cola, var det noen som løp med egen drikkesekk. (Foto: Marit Ryland)
Gro Anita Aartun Imsland ble sjette best og vant klasse 40-44 år på 3.50. (Foto: Marit Ryland)
Gro Anita Aartun Imsland ble sjette best og vant klasse 40-44 år på 3.50. (Foto: Marit Ryland)
Anne Kristine Kanestrøm kom på plassen bak med 3.57. (Foto: Marit Ryland)
Anne Kristine Kanestrøm kom på plassen bak med 3.57. (Foto: Marit Ryland)
Inge Asbjørn Haugen var svært godt fornøyd med å løpe på under 4 timer på Karmøy. (Foto: Marit Ryland)
Inge Asbjørn Haugen var svært godt fornøyd med å løpe på under 4 timer på Karmøy i sitt maratonløp nr 532. (Foto: Marit Ryland)
k2016-18
Olav Stensen fra Statoil BIL ble nr 60 på 4.50. (Foto: Marit Ryland)
k2016-19
Fra baktroppen var også Torstein Østevik fra Kleppe, som kom i mål på 5.13. (Foto: Marit Ryland)
k2016-20
Turid Veggeland reiser rundt omkring i Norge og utlandet og løper maraton, mens hun gjerne dekker løpene for Kondis. Reportasjen hennes på Kondis,no kan du lese her. (Foto: Marit Ryland)
k2016-bua-4-kongsvik
Stig Kongsvik var optimistisk fra start, men fikk det også tøft etter hvert, etter å ha vært syk den siste uken. Dessuten var det bare 14 dager siden han perset i Jessheim Vintermaraton. (Foto: Kjell Bua)
Hektisk aktivitet på drikkestasjonene. (Foto: Kjell Bua)
Hektisk aktivitet på drikkestasjonene. (Foto: Kjell Bua)
k2016-21-geirj
I MÅL! Og velfortjent medalje til Geir Jensen etter sitt kjempeløp. (Foto: Andre Jensen Ryland)
k2016-halv-maritr
AKTIV FAMILIE: Mens kona Marit Ryland ikke bare tok en rekke flotte bilder, hun løp også selv halvmaraton på Karmøy, mens sønnen Andre Jensen Ryland løp 10km, og rakk også å ta dette flotte bilde av mamma. (Foto: Andre Jensen Ryland)

Alle resultater 

Her er de tre beste på de tre distansene:

Maraton damer:

 1. Marthe Katrine Myhre 2.58.01
 2. Vivian Kyte 3.23.00
 3. Oddveig Odland 3.30.03

Maraton herrer:

 1. Kenneth Smeby 2.36.37
 2. Sjur Ferkingstad 2.49.24
 3. Carlo Brekken 2.55.13
Seierspallen for menn. (Foto: Frode Monsen)
Seierspallen for menn. (Foto: Frode Monsen)

Halvmaraton damer:

 1. Maryna Novik 1.22.13
 2. Sara Aarseth Jünger 1.28.35
 3. Mari Arnestad 1.28.59

Halvmaraton herrer:

 1. Thomas Finshus 1.16.04
 2. Nils Haktor Bua 1.18.49
 3. Alexander Skurve 1.19.40

10 km damer:

 1. Kristine Dommersnes 37.31
 2. Inger Elisabeth Mæland 39.31
 3. Nina Aarbø Olsen 40.20
Pallen 10km kvinner. (Foto: Arrangøren)
Pallen 10km kvinner. (Foto: Arrangøren)

10 km herrer:

 1. Stian Vestbø 31.31
 2. Birk Nagell Skogland 31.53
 3. Mats Hauge 32.00
Pallen 10km menn (Foto: Arrangøren)
Pallen 10km menn (Foto: Arrangøren)

 

Sportsmanden.no

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -