Karmøy MaratonMaratonMorten VestvikVestlandet

Fra historiens første Karmøy Maraton

– Av Morten Vestvik – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

For første gang i historien ble det lørdag den 16. november arrangert maratonløp på Karmøy. Initiativtakerne til dette var Geir Olsen, Kirsti Sønstabø, Ann Kristin Mosbron og Hein Gustavsen som fikk ideen til dette under en løpetur langfredag i år.  I tillegg har Spirit, Stavanger Friidrettsklubb med Einar Sønderland i spissen, vært behjelpelig i planleggingsfasen, men det er de 4 nevnte personer som har stått for det aller meste.

Ellers var det mange frivillige som stilte som løypevakter og som bemannet drikkestasjonene. Disse gjorde en kjempeinnsats og fortjener all mulig honnør. Å arrangere maratonløp der en sterkt trafikkert veg må krysses flere ganger, samt at deler av maratontrasèen går på en veg der det ikke er fortau/sykkelsti, byr på store utfordringer. Dette taklet vaktene helt utmerket og bilistene var også hensynsfulle.

Det ble avviklet både hel- og halvmaraton hvor antall deltakere som fullførte på de respektive distanser var hhv. 58 på helmaraton og 128 på halvmaraton. Det var i overkant av  200 forhåndspåmeldte, men det var endel som ikke stilte til start.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Nå, etter en meget vellykket arrangementsgjennomføring, er sjansen meget stor for at dette vil bli et fast arrangement og dato for neste års arrangement er allerede på plass: lørdag den 15. november 2014.

Arrangørene fortjener all den skryt de kan få, for dette var veldig bra gjennomført. Selv om det var manuell tidtaking var resultatene allerede klare på nettet i 20:30 tiden lørdag kveld, og med ingen nevneverdige feil. Løpere er jo meget kravstore og forventer offisielle resultater nesten før de er kommet i mål, men jeg synes ikke de har noe å klage over denne gangen.  Geir Olsen fortjener her mye skryt for at dette kom på plass så kjapt, og dette førte til at han kom nesten 2 timer for seint til after-run partyet.

Løypen:

Starten gikk fra Åsebøen stadion i Kopervik og halvmaratonløperne snudde på Ferkingstad (et par km. forbi Åkrehamn sentrum) og returnerte samme veg. Maratonløperne fortsatte til Skudeneshavn og returen gikk på østsiden av Karmøy i et fantastisk landskap. Det er ikke mange maratonløp i Norge som har en slik rundløype, og undertegnede synes det er mye kjekkere å løpe slik enn frem og tilbake samme strekning.

Etter noen dager med kraftig vind og regn i bøtter og spann var vi utrolig heldige som ikke fikk en regndråpe under løpet, men det var en del vind i mot på strekket fra Åkra til Skudeneshavn (fra ca. 9 km. til ca. 24 km.) 8-10 grader er også en perfekt løpetemperatur, så alt lå til rette for et flott løp.

Løpet:

Presis kl. 11.00 fyrte Ann Kristin Mosbron av startpistolen på Åsebøen stadion.

Min plan var å legge meg på en snittfart på 4:40 min pr. km. og en sluttid på ca. 3t og 20 min. Første km. var lettløpt, men en åpning på 4:17 var «noe i overkant» raskt.  Det er dette med å følge strømmen og la seg rive med. Er ikke lett å holde igjen i starten, men farten ble justert etter kort tid og den begynte å stabilisere seg på 4:40 etter hvert.

Fra Kopervik til Åkrehamn er det forholdsvis lettløpt uten de store bakkene, og kroppen fungerte greit. Vi var 3 stk. som holdt følge, Geir Jensen fra Bergen (en ivrig maratonløper som passert 50 maratonløp i vår), Jan Eivind Ervesvåg fra Haugesund (som debuterte på maraton i dag) og meg selv som løp mitt 41. maratonløp siden 2008.

Løypa fulgte Vestre Karmøyveg (hovedvegen) mot Åkrehamn og videre til Ferkingstad, Sandve og Skudeneshavn.

Karmøy-maraton_Geir-Jensen
Geir Jensen med gul/grønn overdel. Bak følger en ikke helt ukjent maratonløper, Odd Gunnar Tveit fra Birkenes, i sitt sedvanlige løpsantrekk: Kortbukse og singlet, som for øvrig er fast antrekk om det er 10 pluss eller 10 minusgrader. (Foto: Fra facebooksiden til Karmøy Maraton)
Karmøy-maraton_Morten-Vestvik1
Meg i front, nr. 56, og Jan Eivind Ervesvåg litt lengre bak i sort. (Foto: Fra facebooksiden til Karmøy Maraton)

I Åkrehamn var det masse publikum som heiet entusiastisk, og mange med norske flagg. Det var nesten 17. mai stemning.

Fra Åkrehamn og sørover er det en del lange seige motbakker, og med en tiltagende motvind ble det tøft å opprettholde farten. Et par km. før Skudeneshavn var det passering halvmaraton på ca. 1:39. Fulgte dermed skjemaet til punkt og prikke med hensyn til en sluttid på 3:20, men mange km. i motvind og seige motbakker var i ferd med å tære på en «gammel» kropp og km. tiden steg til 4:50 pr. km. fra ca. 20 km. Fortsatt holdt vi 3 godt følge.

Ved ankomst Skudeneshavn etter ca. 24 km. var det retur til Kopervik langs Austre Karmøyveg. Dessverre virket det som om alle i Skudeneshavn hadde trukket innendørs eller hadde forlatt bygden, for det var nesten ingen folk å se. Ikke den feststemningen som hadde vært i Åkrehamn altså.

På returen langs Austre Karmøyveg var det betydelig mindre vind, men desto flere kortere bratte kneiker. Det begynte for alvor å tære på kreftene.

Karmøy-maraton_Jan-Eivind-Ervesvåg
Jan Eivind Ervesvåg (t.h.) litt tyngre i steget, men fortsatt smilende og ved godt mot. (Foto: Fra facebooksiden til Karmøy Maraton)

Jan Eivind Ervesvåg blei hektet av og Geir Jensen dro litt i fra, men jeg kjempet for at ikke avstanden skulle bli større enn 10-15 sek.

(Jeg «knuste» Geir under Bergen Maraton for 4 uker siden med tiden 3:20, og han var nok oppsatt på å ta revansje i dag).

Løypetrasèen langs Austre Karmøyveg er fantastisk. Flott landskap og sjøen like ved, men det er definitivt ingen flat trasé.

Det begynte virkelig å butte mot etter passering 30 km. og det blei en kamp for å klare å opprettholde en noenlunde grei fart. 3:20 skjemaet sprakk til de grader, og nå var det bare å prøve å komme seg i mål under 3:30.

Avstanden frem til Geir blei større og større og mismotet begynte å sige på. Motivasjonen til å opprettholde en noenlunde grei fart falt også da jeg innså at jeg ikke klarte å følge ham samtidig som 3:20 skjemaet ikke var oppnåelig lenger.

Jeg konsentrerte meg da heller om å nyte den fine naturen så fikk bare sluttiden bli det den ble. Ingen vits å ødelegge seg helt ved å presse kroppen enda mer, men heller prøve å ha en fin opplevelse totalt sett.

Ved ankomst Kopervik var det inn på Åsebøen stadion og 2 ½ runde på stadion før jeg var i mål. Det var noen laaaange runder, men kom da til slutt i mål på 3:28:31, ca. 2 min. bak Geir. Jan Eivind Ervesvåg, som debuterte på maraton i dag, fikk det også tøft men kom da inn på 3:34 som er en meget god tid på sin debut.

Karmøy-maraton_Håvard-Austevoll-vinner
Håvard Austevoll, 18 år, fra Kalandseid IL (Bergen) i rød trøye bakerst, smiler til fotografen på vei inn til seier på maraton. Tiden 2:57 var 14 min dårligere enn i Amsterdam tidligere i høst, og han uttalte etter løpet at dette var det tøffeste (verste) maratonløpet han noen gang hadde løpt. Men han var full av lovord til arrangørene og stiller garantert også til neste år. (Foto: Fra facebooksiden til Karmøy Maraton)

Nr. 2 på maraton, og over 4 min bak Håvard, kom Rune Paulsen fra Haugesund mens Nils Haktor Bua tok 3. plassen.

Karmøy-maraton_Rune-Paulsen-nr2
Rune Paulsen (t.h.) på veg inn til 2. plass på maraton. (Foto: Facebooksiden til Karmøy Maraton)

På damesiden ble det seier til Cecilie Klugtveit frå Sandnes med Maryna Novik frå Klypetussen på 2. plass og Trude S. Nordstrøm frå Haugesund IL. på 3. plass

Oppsummering:

Klarte ikke målet mitt i dag, men jeg depper overhodet ikke av den grunn. Ny løype med mange tøffe bakker og en del vind gjorde sitt til at tiden ble som den blei. Andre habile maratonløpere løp også ca. 10-12 min. seinere i dag enn hva som er normalt slik at jeg ikke kan være misfornøyd. Om 3 uker er det nytt maratonløp i Bergen (Maratonkarusellen 7. desember) og da er det nye muligheter for å få en god tid. 3 maratonløp i løpet av 7 uker er jo noe i overkant vil nok mange si, og når det i år blir totalt 10 maratonløp grenser det nok til galskap. Har planer om å redusere antall maraton til neste år (tror eg) og heller satse på noen flere halvmaraton.

Karmøy-maraton_pallen-damer_IJK
Seierspallen halvmaraton. Vinner: Hanne Steinstø, Torvastad IL, nr. 2: Ruth Crewe og nr. 3: Astrid Grønningen, Haugesund IL (foto: Inger Johanne Klokset).
Karmøy-maraton_pallen-menn_IJK
Vinner halvmaraton menn: Irek Korfini, Haugesund Triathlon Klubb, nr. 2: Thomas Finshus, Stegaberg IL og nr. 3: Børge Harestad, Skjalg IL. (Foto: Inger Johanne Klokset)

Afterrun party:

Lørdags kvelden var vi ca. 50 løpere og arrangører som deltok på et after-run party i Kopervik. Her blei det servert champagne, Tapas, kaffe og kaker. Mange fine taler ble det også og fortjente blomsterbuketter ble delt ut til arrangørene av Einar Sønderland fra Spirit, Stavanger Friidrettsforening.  Maraton kongen, Inge Asbjørn Haugen, som i dag fullførte sitt maratonløp nr. 461, underholdt med flott saksofonspilling.

Så er det bare å oppfordre alle som er glad i å løpe og stille til neste år, lørdag den 15. november, for dette var et fantastisk arrangement i fantastisk flott Vestlandsnatur. Min kone, Inger Johanne Klokset, som p.t. sitter i styret i Maratonkarusellen i Bergen, er allerede hyret inn i arrangementskomiteen, så da økes jo forventningene ytterligere. 🙂

Omtale og bilder fra diverse medier:

http://karmsundavis.no/2013/11/16/bra-start-karmoy-maraton/

http://www.h-avis.no/sport/karmoys-forste-maraton-blir-ikke-det-siste-1.8162594

http://www.kondis.no/maratonsuksess-paa-karmoey.5344904-127676.html

http://spirit-friidrett.com/401-180-i-mal-pa-karmoy-maraton

 

 

Sportsmanden.no / Morten Vestvik

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

2 thoughts on “Fra historiens første Karmøy Maraton

Kommentarfeltet er stengt