LøpingRoar TomterSkribenter og bloggereStor-Oslo

Racerapport og møte med norgesmesteren

Jessheim 13 NM vinner Maria Venås-forside

– OPPDATERT MED TEKST OG BILDER FRA HALVMARATON – 

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Sportsmanden var representert under Jessheim Vintermaraton både på og utenfor banen. Vår reporter Roar Tomter hadde nemlig en tøff duell på halvmaraton på Jessheim, i tillegg til at han etter løpet fikk et eksklusivt møte med norgesmesteren på maraton 2013 – Maria Venås (bildet).

Mer om det lenger nede. Først reportasje fra halvmaratonløpet, som for øvrig ble vunnet av den meritterte Vidarløperen Eirik Gramstad og den litt mer ukjente Stine Nordsveen. Gramstads vinnertid var 1.08.02, mens Nordsveen, som er yngre søster av en av Norges beste ultraløpere, Rita Nordsveen, vant på 1.31.19.

Vintermaraton2013_Eirik-Gramstad
Eirik Gramstad fra SK Vidar stormer inn til soleklar seier med over 5 1/2 minutt på sterke 1.08.02 på halvmaraton på Jessheim. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Vintermaraton2013_Runar-Sannerud
Knut Eraker Hole tar andreplassen på 1.13.39, mens denne karen, Runar Sannerud fra Hurdal IL setter personlig rekord og kniper tredjeplassen på 1.18.13, snaue to måneder etter at han perset på den dobbelte distansen i Berlin Marathon. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)


Jessheim Vintermaraton  17.11.2013

(rapporten er er oppdatert med flere bilder med tekst)

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

– Av Roar Tomter –

Sesongavslutningen på Jessheim er noe jeg bare må ha med meg, dette er et av årets mest sosiale løp med lapskaus og kaffe som høydepunkt på en skikkelig bra after-run. I år var det innlagt NM på maraton, og startlisten bar tydelig preg av dette. Været var fint med 8-9 grader ved start og fin høstsol som gjorde at vi kastet hodeplaggene til fordel for Nike Impel E løpebriller. Selv var jeg på Jessheim for en duell på halvmaraton med Rolf Gran.

Jessheim 13 RoRo gutta
Klar for duell på halvmaraton: Roar Tomter fra Askim mot Rolf Gran fra Ski.

Ettersom maraton startet to timer før oss fikk vi med oss løperne inne ved runding halvveis, derfor gikk oppvarmingen med til å heie fram de tapre maratonløperne mens vi knipset noen bilder og kom med oppmuntrende heiarop.

Jessheim 13 Bjørn Fretland
Maratonmannen Bjørn Fretland er alltid på plass der det løpes maraton. Få i Norge løper flere helmaraton i løpet av et år. Og han løper fort også og klokket seg inn på 2.59.59! Litt surt da at offisiell tid ikke var nettotid og ble 3.00.03. Det ble 17.plass totalt i NM og 4.plass i klasse 45-49 år.
Fretland hadde selv følgende kommentar:
» Eg stoppa klokka etter å ha passert målstreken, så eg sprang maratondistansen på 2.59.59. Er vel ikkje nettotider i NM? Må legge til at eg klarte kunststykket å springe feil på 3.runden! Tok til høgre i eit kryss, der eg skulle springe rett fram. Vakten ropte til meg med en gang, men det gjekk fort 6-7 sekunder. Var nok ikkje meininga at eg skulle under 3 timer i dag…» (Foto: Roar Tomter)
Jessheim 13 Steinar Lien 22km
Steinar Lien heies frem av fotograf Tomter, som er i gang med egen oppvarming. Lien ble nr 28 totalt på 3.13.42 og kommenterte løpet sitt slik:
«Jeg prøvde å holde ryggen til Bjørn (Fretland) fra start, men kjente fort at jeg måtte løpe mitt eget løp. Det gikk jevnt i fart rundt 4,25 lenge og så krøp det oppover til 4,45. Et greit løp men jeg tror ikke maraton er helt min greie for tiden.»

Så var det endelig start for halvmaraton og jeg var egentlig ganske spent på hvordan beina ville respondere. Ønsket Rolf lykke til, og dermed var vi i gang. Jeg åpnet som jeg pleier og fant meg en fin fart rundt 3.55/km som føltes helt greit. Rolf stormet ut av blokkene og gasset på ut av stadion! Vel visste jeg han var i god form, men dette var da veldig optimistisk, tenkte jeg. Jeg forholdt meg til min egen fart, og fikk raskt selskap av Tor Treffen. Han er en av de jeg kjenner navnet på etter mange løp, men som jeg ikke har pratet med tidligere. Nå ble det en hyggelig liten samtale med Tor, hvor vi delte noen ambisjoner for dagens løp, samt hadde en liten analyse av de foran oss.

Vintermaraton2013_Tor-Treffen
Tor Treffen på vei til klasseseier i M50-54 år på 1.24.05. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Da vi kom til den lange slake bakken ved 5,5km, tok jeg en høyst uoffisiell tid fram til Rolf. Det viste seg at jeg lå nærmere 50 sekunder bak! Da må jeg innrømme at jeg trodde han ville få det på slutten. Vel oppe bar det inn i den nye delen av løypa, og her var det et par kneiker som fikk meg til å savne den gode gamle trasèen. Nå var jeg inntilt på en liten fartsøkning, og la meg foran Tor og tror jeg dro litt fra han. Startet jakten på gruppen foran, og etter 9,5 km var tre nye løpere innhentet. I denne gruppen lå Dennis (Jakobsen) og dro, han hadde åpnet like hardt som Rolf og hadde tydligvis måtte justere tempoet noe.

Vintermaraton2013_Dennis-Jakobsen
Dennis Jakobsen er særdeles treningsvillig kar fra Rustad IL og Oslofjord Triathlon som trener og konkurrerer året rundt i løping, triathlon og langrenn. Målet nå var å kvalifisere seg for neste års New York City Marathon, hvilket innebar at han måtte under 1.25. Det holdt med 9 sekunders margin, og andreplass i klassen bak nevnte Treffen var bare en bonus. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Inne ved runding halvveis løp de andre i gruppen bort for å drikke, det hoppet jeg over og dermed var jeg helt alene. Rolf lå nå ett minutt foran, og var på vei ut av stadion i det jeg passerte. Jeg prøvde å øke farten, men i ettertid ser jeg at farten pr km var like stabil. Hadde ennå ikke gitt opp jakten på Rolf, jeg regnet fortsatt med at den starten måtte han betale for. Så kom vi til den lange slake oppoverbakken igjen, og jeg kunne ta en ny sekundering. Noen sekunder nærmere var jeg, og prøvde å kjøre offensivt i bakken. Det måtte jeg betale for i byggefeltet med kneikene i påfølgende kilometer…

Vintermaraton2013_Rolf-Gran
DUELLANT 1: Rolf Gran (i blått) åpnet som en rakett, men sjokkåpningen holdt og det ble seier i duellen til trønderen fra Ski. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)
Vintermaraton2013_Roar-Tomter
DUELLANT 2: Reporter Roar Tomter må sliten konstatere at det ble for tøft å innhente Rolf denne gangen. (Foto: Bjørn Hytjanstorp)

Slaget var tapt etter 18 km, jeg hadde blitt sørgelig defensiv i hodet og løp nå bare for å komme nærmere på slutten. Avslutningen var heller ikke rå, tok igjen en løper på målstreken som jeg lett burde spurtet ned om jeg hadde ofret litt. Rolf fullførte inn på en meget god tid, og var bare fire små sekunder fra PB. Gratulerer til Rolf med duellseier, smart taktikk å parkere meg fra start!

(Rolf Gran fikk sluttiden 1.22.16 og ble nr 11 totalt på halvmaraton og andreplass i klasse 45-49 år. Roar Tomter kom to plasser bak på 1.23.01 og 4.plass i klasse 40-44 år, red.anm.)

Jessheim 13 Rolf Bjørn Vidar
Lapskaus og after-run er høydepunktet og sesongavslutning for mange på Jessheim. Rolf Gran (t.v.) som vant den interne duellen, diskuterer dagens løp med Bjørn Fretland og Vidar Nilsen og beskriver selv løpet sitt slik:
«Eget løp er jeg veldig godt fornøyd med. Føltes som det gikk litt vel fort første fem, så jeg tok det litt roligere og syntes det fløt bra. Måtte dra et felt i drøye 15 km, før de smatt forbi en etter en. Ikke noen sprekk, men femkilometeren fra 15 til 20 var tung. Det ble en slags spurt mot vinneren av klassen. Fikk los på han når det var 3 km igjen og kom opp i ryggen før vi skulle inn på stadion, men han hadde mer å gi i spurten. Så da ble det 3 sekunder bak ham og 5 sekunder bak persen.»
«Jeg ventet så smått å få besøk av Roar på sisterunden, han greide jo nesten å psyke meg ut med sine nye Nikehansker før start, men når det ikke skjedde, så vet jeg at han kommer grusomt tilbake neste år!» (Foto: Roar Tomter)

After-run og møte med norgesmesteren

After-run på Jessheim er allikevel høydepunktet. Lapskausen som var fraværende i fjor, var nå tilbake i en meget god og dyr utgave. Arrangøren skal ha ros for at de fikk lapskausen på plass igjen, «kritikken haglet» etter fjorårets meny. Vidar, Steinar og Bjørn hadde løpt NM maraton med gode tider og plasseringer.

Jessheim 13 Vidar Nilsen NM vinner
Gull smaker godt! Vidar Nilsen vant M50-54.

Vidar ble selvsagt Norgesmester i klasse 50-54 år, og fikk sin fortjente gullmedalje. Dennis, Rolf og jeg delte bord med maratongutta. I tillegg hadde vi gleden av å ha Maria Venås (28) ved vårt bord, hun ble NM vinner for kvinner og løp fantastisk bra. Vi fikk pratet litt med Maria, og som løpende reporter måtte jeg stille noen kjappe spørsmål.

Maria fikk mye omtale etter sin utklassingsseier i Trondheim på helmaraton i september (Venås vant på 2.47.07 og hadde kun 3 menn foran seg i mål, red.anm.). Hun løp også inn kun få minutter bak Marte Myhre under NM i fjor (Oslo). Den gangen representerte hun sin arbeidsgiver Veidekke BIL og kom ikke med på NM resultatlisten. Nå kom hun til Jessheim for å vinne NM (samt besøke sine bror Aleksander som bor i Oslo), før hun tok flyet tilbake til Trondheim.

Jessheim 13 Maria Venås mottar vinnermedaljen
Maria Venås øverst på seierspallen som norgesmester på maraton! (Foto: Roar Tomter)

Vi var selvsagt interessert i å høre hvor mye trening hun legger ned, og hun kunne fortelle at det ble opp mot 120 km i uken. Det meste foregikk rett etter jobb, da hun gjerne tok seg en 20 km tur i rolig tempo. Hun trener generelt lite intervall, og stiller heller ikke opp i så mange løp. Hun har stor glede av løpingen, men var ikke interessert i å satse så mye som for eksempel Marte Myhre, da vi spurte om dette.

Maria er tidligere fotballspiller for Ranheim, men nå er det kun løping som gjelder. Sportsmanden kjørte så NM-vinner Maria til Gardermoen, og hun sa bl.a at det var et hyggelig arrangement med premieutdeling og sosialt etter løpet. Regner med at hun kom seg vel hjem til ”Hilde” etter en flott dag på Jessheim. Gratulerer med vel fortjent NM-seier og en utrolig god tid på maraton.

Jessheim 13 NM vinner Maria Venås
En svært fornøyd norgesmester Maria Venås viser stolt frem gullmedaljen sin før hun setter kursen hjem til Trøndelag. (Foto: Roar Tomter)

 

Les også Gull til Strupstad og Venås i maraton-NM (nå oppdatert med flere bilder!) og Her er alle veteranmesterne på maraton!

Alle resultater

 

sportsmanden.no

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

3 thoughts on “Racerapport og møte med norgesmesteren

Kommentarfeltet er stengt