InternasjonaltLøpingMaratonSkribenter og bloggereTrond Inge Carlsen

Glade løpere i det autentiske Athen Maraton

Rapport fra alle maratonløps mor

Athen maraton, selve opphavet til løpet Maraton, er vel et løp alle samlere av maraton må ha med seg. For 2500 år siden løp den profesjonelle løperen Pheidippidis de 4 milene fra fra Marathon til Athen med melding om seier over perserne. Seier var alt han klarte å si før han døde av utmattelse. Han hadde selv deltatt i kampene og rett i forkant hadde han løpt enda lengre med andre beskjeder, så de siste 4 milene kom på toppen av mye tøffere oppdrag.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
statue
HELT: Pheidippidis ikke bare overleverte seiersbudskapet, han skapte indirekte også en lang maratonhistorie. (Foto: Trond Inge Carlsen)

Distansen ble også gjennomført som den første maraton i moderne tider da Olympiske leker ble arrangert samme sted i 1896, men ble da løpt motsatt vei, dvs med mål i Marathon. Distansen ble siden økt til dagens standard på 42.195m under OL i London 1908. Imidlertid ble det ikke løpt flere maraton i Athen før i 1983, og da med start i Marathon og mål i Athen, på Panaitinaikos stadion, bygget til OL 1896 på samme sted de antikke OL lekene ble holdt. Det er verdens eneste stadion i marmor.

20x30-amaf0005-002
HISTORISK: Den gamle, ovale olympiske arenaen, den eneste marmorstadion i verden.

Fredag morgen reiste jeg med Christoffer Ladstein og Ruby Semb via Frankfurt og landet i Athen 17:00 (16:00 norsk tid) På flyplassen var det egen maraton stand på som delte ut kort til å reise gratis med all offentlig transport i Athen under hele oppholdet, inklusive til og fra flyplassen. Vi tok metro til Syntagma hvor jeg bodde og tok taxi videre (10€) til havet hvor expoen og nummer utdelingen var. Egentlig skulle vi ta trikken men den rakk vi ikke. Expoen der var av den store arten, og omsider fikk vi startnr og T-skjorte omtrent da de stengte kl 20:00. Hjem igjen tok vi trikken som brukte en evighet, og var glad for at vi var ferdig med å hente startnummer, slik at det ble mindre stress på lørdagen. Vi avsluttet dagen i Syntagma med Moussaka og Gyros som var både billig og god i flotte lokaler og omgivelser.

Lørdag ble det busstur fram og tilbake i maratonløypa, noe jeg synes var veldig nyttig. Vi rakk også slutten av en høytidelig åpningsseremoni i Marathon, og en liten stopp halvveis for å ta selfie sammen med maratonmannen. Men 40€ var kanskje litt i overkant for en busstur på 4 timer. Rutebuss hadde sikkert gjort samme nytten. De solgte turen på expoen, men det overså vi, men heldigvis hadde Ingulf Nordahl fanget det opp dagen før, og det var ikke noe problem å få plass 1/2 time før avgang fra Panatinaikos stadion.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
ti-ingulf
TO MARATON-GLOBETROTTERS: Trond Inge Carlsen med enda mer bereiste Ingulf Nordahl, som dukker opp overalt hvor det løpes maraton.

Til og fra stadion ruslet vi gjennom den flotte nasjonalparken som huser parlamentet på den ene siden og presidentpalasset på den andre siden. Dagen endte med pastamiddag i Kalinaki.

Søndag 06:30 tok Ruby, Christoffer og jeg buss fra Syntagma til starten i Marathon. Det gikk busser hele tiden fra Syntagma og vi kjørte gjennom løypa for 3.gang. Løypa er permanent skiltet for hver km. I startområdet virket det med en gang smått kaotisk, og vi så mylderet av folk oppi åssidene på jakt etter en busk å tømme seg i. Men ganske raskt fant vi fram til både toaletter, oppvarmingsområde og startblokker. Det var en fantastisk stemning der og Christoffer og jeg hadde lave skuldre og danset i takt med greske rytmer i ulike tempoer som ljomet ut av høytalerne.

Christoffer, Ingulf og jeg startet i blokk 2 hvor vi også møtte Charles Granquist. I blokk 3 hilste vi på de tre Kongsberg damene som vi senere traff igjen på banketten. Ruby startet i blokk 5.

ti_christoffer
TO GLADE GUTTER: Trond Inge Carlsen og Christoffer Ladstein. De har begge vært på tur med Team Sportsmanden tidligere i år, da i det enda varmere Købanhavn Maraton.

Racerapport

Da startskuddet gikk ble bilveien raskt fylt i hele sin bredde med langt over 14.000 ivrige maratonløpere. Christoffer, Charles og Ingulf forsvant framover i feltet. Jeg ville ikke stresse og løp bare i samme tempo som de rundt meg. 1.km gikk på 4:30. Snart tok jeg igjen Ingulf som jeg ble løpende sammen med fram til vi tok en avstikker ved 3,5 km rundt seremoniområdet, og etter det så jeg ikke mer til noen kjentfolk.

Det ble fort bedre plass til å løpe i eget tempo og jeg synes det gikk veldig lett. Da vi kom ut på landeveien igjen passerte vi 5km-merket i tid for første drikkestasjon. Skuffende nok var det bare vannflasker. Første 8km er helt flatt, men så begynner stigningene og de slutter ikke før etter 31km. Men innimellom er det både flatt og litt nedover.

20x30-amch9623-002
VARMT? Jo kanskje, selv om det ikke er norsk ulltrøye Trond Inge Carlsen løper med.

Ved passering 10km hadde jeg snitthastighet på 4.13 min pr km. Men derfra og til 28km gikk kilometertidene kraftig opp, stort sett mellom 4:30 og 5min. Verst var det mellom 18 og 28 km. Bl.a opp til passering halvveis var det veldig bratt, og når en løper så mange kilometer oppover blir det etterhvert vanskelig å slå om tempoet når det flater ut. Halvveis ble passert på 1:31:23 uten noen problemer.

Det var kanskje en litt ensformig trasé med lange strekk både bortover og oppover, men synes det var flott og mer enn nok å se på både av natur, bygninger og folk. Det var faktisk en del folk ute og heiet hele tiden, og noen steder ganske mange. Flere delte ut olivenkvister og det var mange barn som forventet High five. Jeg var kun ute etter en god opplevelse, spesielt på slutten, så jeg sakket farten så mye jeg behøvde for å ikke bli andpusten og for å nyte turen og se meg omkring. Jeg brydde meg derfor ikke om alle de som løp fra meg eller tok meg igjen, men jeg registrerte at det ble stadig færre som drog i fra jo nærmere toppen vi kom.

20x30-amcf0319-002
Trond Inge Carlsen i fin flyt inne på den olympiske marmorstadion i Athen.

Det blåste litt motvind hele tiden, noe som egentlig bare var deilig pga varmen, men etterhvert som vi steg i høyden og nærmet oss Athen ble det merkbart motstand i vinden. Ved 28km hang jeg meg på en kar som hadde satt opp tempo litt. Sammen løp vi flere km i kraftig motvind, men passerte hele tiden løpere. Det var litt moro å ta igjen løpere etter 30km som ikke hadde sakket av på farten når bakkene begynte 20km tidligere. Siste mila var bare utfor og lange flater, men mye motvind, men stadig mer folk som heiet, og et og annet musikkinnslag.

På de siste kilometerne passerte vi den amerikanske ambassaden, konserthuset, krigsmuseet, og den siste kilometeren gikk forbi Presidentpalasset gjennom Nasjonalparken hvor det var et ellevilt publikum. Plutselig var vi inne på Panatinaikos stadion og en langside igjen på sort tartandekke før vi var i mål. Bedre målgang går det vel ikke an å få på verdens eneste marmorstadion. Etter å ha fått medaljen som nr 242 av 13.700 startende og en brukbar tid på 3:08 var det bare å ta svingen og den andre langsiden ut igjen. Litt tømming av magesekken ble det, men snart fikk jeg i meg en banan og litt juice og kunne ta en velfortjent massasje rett utenfor målområde. De spurte hvor jeg hadde vondt og jeg bare svarte overalt. Eneste sted jeg fikk krampe denne dagen var faktisk i ryggen under massasjen.

20x30-yyyy14643-002
Artikkelforfatter Trond Inge Carlsen «sjekker inn» på målstreken etter sitt maratonløp i Athen.

After run: Etter en tur gjennom parken og dusj på hotellet, hadde jeg tenkt å ta en taxi til toppen av Lyccbettus for å slappe av og nyte den beste utsikten i Athen. Men med stengte veier pga maraton ble det spasertur isteden, noe som gikk overraskende greit. Etterhvert fikk jeg besøk av Christoffer og Ruby. Vi fikk med oss solnedgangen og drog til restaurant Mono i Plaka som Christoffer hadde booket for kvelden. Der fikk vi en flott avslutning på en flott maratondag sammen med Charles, Ingulf og damene fra Kongsberg Ski.

Mandag ble det god tid til sightseeing på Akropolis og andre historiske steder, og mye god mat og drikke. Athen viste seg virkelig fra en positiv side, rent og pent, korte avstander til severdigheter, god og billig mat, ingen trengsel eller pågående selgere eller innkastere. Det ble faktisk gått 16km i løpet av dagen.

20x30-amaf0001-002
På historisk grunn. (Foto: Privat)

Tirsdag reiste vi hjem etter en løpetur på de historiske områdene. Men akkurat da vi skulle ta metroen til flyplassen kom Barak Obama på besøk til Presidentpalasset, og alle metrostasjoner i nærheten ble stengt. Heldigvis fant vi raskt flybussen, så vi rakk flyet i god tid.

Det var totalt 13.779 som fullførte maraton. 7.905 av disse var fra Hellas. Det ble også arrangert 5 og 10 km, slik at totalt 40.000 løpere var i sving. Det var 22 varmegrader og mye sol, samt 5m/s motvind siste halvdel, spesielt merket vi det siste mila. Vinnertiden var 2.12.49 og vinneren Luka Rotich Lobuwan sa han ville løpt på 2:05 hvis det hadde vært en flat løype uten vind. Første ikke-kenyaner var en greker som løp på 2.24. Løyperekorden er på 2:10:37 fra 2014.

Resultater:
Charles Granquist 3:15:46
Sidsel Skjæggestad Mohn 3:25:54
Christoffer Ladstein 3:31.48
Ingulf Nordahl 3:33:06
Gro Siljan Hjukse 3:36:35
Hanna Blom Breivik 3:38:57
Ruby Semb 5:19:41

christoffer-ruby
Christoffer Ladstein fra Team Sportsmanden og SkiLøpernes Ruby Semb koste seg med bursdagsfeiring og maratonløp i Athen. (Foto: Trond Inge Carlsen)

Les også Christian Odgaards rapport på Sportsmanden:

Athens Classic Marathon 2014: Kimetto, Persbrandt og en voksendåp ved reisens slutt.

Og her er enda mer fra 2014, der:

Vera Nystad og Oline Yksnøy jubilerte med sitt 100. maraton i Athen

Les også artikkelforfatter Trond Inge Carlsens reportasje fra København Maraton tidligere i år:

Med Team Sportsmanden i varme København

ti-statue-profil
Sportsmandens løpende reporter Trond Inge Carlsen sammen med det løpende opphavet til maratondistansen.

Hjemmeside med resultater

 

Sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -