Astrid Uhrenholdt JacobsenLangrennVM Falun

Sølvet til Astrid har kanskje gledet aller mest

Se Astrid Uhrenholdt Jacobsens triumfferd mot medaljen som rørte et helt folk!

Norge har hatt en fantastisk start på ski-VM i Falun. På VMs første dag ble det gull til superstjernene Northug og Bjørgen og bronse til Hattestad og Falla. Therese Johaug vant damenes skiathlon. Og jammen fulgte ikke Petter Northug, Finn Haagen Krogh, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg opp med de rene maktdemonstrasjoner på gårsdagens sprintstafetter. Likevel er det en sølvmedalje som kanskje er VMs aller mest gledelige!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
SAMSUNG CSC
Enorm stemning møtte løperne rundt løypen i Falun på lørdagens skiathlon. – Det var kjempegøy! Publikum var helt gale, uttalte Astrid Uhrenholdt Jacobsen etterpå. Her skimtes hun midt på bildet med nr 11. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

For få fortjente vel en medalje mer enn Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Oslo-jenta som har hatt mer motgang enn de aller fleste, men aldri gitt opp. Hun tok sitt sensasjonelle VM-gull i sprint allerede som 19-åring i Sapporo i 2007, men det begynner å bli en evighet siden. Etter det har hun ingen individuelle mesterskapsmedaljer. Til gjengjeld har hun fått flere trøkker som ville fått mange til å gi seg; Hun hadde et alvorlig uhell på sykkeltrening på Sjusjøen for et par år siden som kunne endt karrieren. Men hun var tålmodig og trente seg tilbake. Alle husker vi det tragiske budskapet om brorens bortgang dagen før skiathlon i OL i fjor, den samme distansen som hun lørdag altså tok sin utrolige sølvmedalje, om hvordan hun valgte å bli værende i Sotsji, hvordan jentene stod sammen og vant skiathlon for Astrid, hvordan hun igjen var uheldig på den eneste distansen der hun kunne fått sin OL-medalje da hun mistet en stav i sprintfinalen, men likevel tok en imponerende 4.plass. Og som om ikke dette var nok, litt etter OL havnet hun igjen på sykehus etter et brutalt møte med en mast som slo henne bevisstløs i Holmenkollen.

SAMSUNG CSC
Astrid Uhrenholdt Jacobsen var offensiv helt fra start på 15 km med skibytte, populært kalt duathlon eller skiathlon. Her er hun mellom Bjørgen og Kalla med nr 11 på ryggen, med Johaug helt i tet opp Lille mørdarbakken første gang. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Etter å ha lagt den vanskelige fjorårssesongen bak seg, skulle hun få enda flere tunge dager. For allerede i sommer ville ikke kroppen lystre på treningene og hun måtte legge om kursen helt. Jacobsen liker ikke å fokusere på dette, men hun har vært åpen om problemene og hun vet egentlig ikke helt årsaken heller. Kanskje trengte kroppen bare en pause fra hardkjøret, en slags fysisk reaksjon på alt sammen. Men nok en gang har Uhrenholdt Jacobsen vært tålmodig, kjørt sitt eget løp sammen med sine gode rådgivere og trenere og gitt seg selv den tiden hun trengte. Men det ble etter hvert et spørsmål om hun ville rekke å komme tilbake i form tidsnok til VM. For først i januar begynte kroppen å respondere og hun kunne trene for fullt igjen. Og gjennom seire i Skandinavisk Cup nettopp i Falun, i verdenscupen, riktignok med fravær av mange av de beste, og i NM, klarte hun akkurat å vise at hun var god nok, og i sterkt stigende formkurve. Hun ble klar for VM i grevens tid.

SAMSUNG CSC
DEL 1 – klassisk: Astrid i fint driv opp Lille mørdarbakken for andre gang, fortsatt langt fremme i feltet, mens Marit Bjørgen er i ferd med å slippe noen meter. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
SAMSUNG CSC
DEL 2 – fristil: Neste gang kommer tre løpere alene, de tre MEDALJEVINNERNE; Charlotte Kalla sprengte feltet og kun Therese Johaug og Astrd Uhrenholdt Jacobsen klarte å følge svenskenes yndling opp mørdarbakken første gang etter skibyttet. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Men få, kanskje med unntak av Astrid selv og sine nærmeste støttespillere, hadde nok trodd at hun skulle knuse selveste Marit Bjørgen, slå Charlotte Kalla i spurten og alle andre også med unntak av gullvinner Therese Johaug, og fosse inn til VM-sølv på lørdagens skiathlon.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Det er nesten som et eventyr og utrolig fortjent.

– Jeg har fått masse gratulasjoner av folk som egentlig hele tiden hart støttet meg og som nå synes det var veldig gøy at jeg fikk det til og det er kanskje det som betyr aller mest, fortalte Astrid Uhrenholdt Jacobsen til VGTV. Mens vinneren selv Therese Johaug, Marit Bjørgen, Martine Ek Hagen og flere andre lagvenninner, konkurrenter og ikke minst kjente og ukjente på sosiale medier, har hyllet Jacobsen.

– Jeg vet ikke hva jeg har gjort for å fortjene dette. Det er rørende, sa hun selv til VG etter pressekonferansen.

SAMSUNG CSC
JUBEL! Det var voldsom jubel blant publikum både på stadion og i publikumsområdet i skogen bak stadion, der det var plassert storskjerm med høytalere. Både vinneren Therese Johaug, hjemmehåpet Kalla og ikke minst Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk voldsom jubel! (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

Sportsmanden er svært glad for at hun i høst, midt i den vanskelige tiden der ingenting fungerte, også sa ja til et lite samarbeid med Sportsmanden, og vi introduserte Astrid Uhrenholdt Jacobsen som ny blogger i november. 

Vi er stolte både over det og for å kunne gratulere med en særdeles velfortjent og gledelig sølvmedalje!

Dagen før dagen skrev for øvrig Astrid selv følgende på bloggen sin:

– Nå er jeg virkelig klar for å ta på meg startnummer selv. Jeg føler meg godt forberedt, og lurer på hva det holder til mot de beste jentene.

Nå vet både hun selv og resten av langrennsverdenen svaret; Astrid Uhrenholdt Jacobsen er tilbake på sitt aller beste!

Og i morgen er det et nytt løp der Jacobsen blir en solid outsider på 10km fri, distansen hun kanskje er aller best på.

Kun Therese Johaug gikk raskere enn Astrid Uhrenholdt Jacobsen på 15 km med skibytte i Falun. Her har Astrid ryggen til Therese opp den beryktede mørdarbaken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)
Kun Therese Johaug gikk raskere enn Astrid Uhrenholdt Jacobsen på 15 km med skibytte i Falun. Her er Astrid på bakskiene til Therese opp den beryktede mørdarbakken. (Foto: Frode Monsen / Sportsmanden.no)

 

sportsmanden.no 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

One thought on “Sølvet til Astrid har kanskje gledet aller mest

Kommentarfeltet er stengt