LøpingStor-Oslo

Slo løyperekorden fra 1956!

Rekordene falt da Solberg og Pharo vant Årungen Rundt

Det ble satt to nye løyperekorder i Falsenløpet Årungen Rundt i dag. Aller raskest var Håvard Solberg, som etter en hard fight med Øystein Mørk og fjorårsvinner Mads Bigum Johansen, sikret seg seieren på de siste 500 meterne. Og Heidi Pharo sørget for løyperekord også for damene, da hun vant foran Jessica Gunnarsson, mens fjorårsvinner Marit Haslie måtte ta til takke med tredjeplassen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Se også stor bilderapport fra Årungen Rundt 

SAMSUNG CSC
STERK PALLTRIO: Håvard Solberg fra Ski IL fikk hard kamp av Øystein Mørk fra SK Kraft (t.v.) og Mads Bigum Johansen fra Tjalve (t.h.) i Årungen Rundt. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Årungen Rundt ble arrangert for 5.gang etter gjenfødelsen, men løpet har røtter helt tilbake til 1928 og løyperekorden før dagens løp var satt helt tilbake i 1956. Men det som trolig var Norges eldste løyperekord, er altså nå en saga blott.

STERK TRIO også på damepallen: Heidi Pharo, nyinnmeldt Bølerløper, kunne klatre aller øverst, og blir flankert av Jessica Gunnarsson fra SK Vidar og Marit Haslie fra Tjalve. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no
STERK TRIO også på damepallen: Heidi Pharo, nyinnmeldt Bølerløper, kunne klatre aller øverst på seierspallen, og blir flankert av Jessica Gunnarsson fra SK Vidar og Marit Haslie fra Tjalve. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Sportsmanden var til stede både med løpere og fotograf i Ås og vi kommer tilbake med stor bildeserie fra selve løpet. Det er bare å følge med her og på vår Facebookside!

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Her er imidlertid allerede noen bilder fra stemningen, premieutdelingen og fra barneløpet.
Vi har også fått denne fine rapporten fra Harald Schytz i arrangørklubben Ås IL:

Rekordskred i Falsenløpet Årungen Rundt!

Falsenløpet – Årungen Rundt 2014 var i år avslutningsaktiviteten på Ås kommune/NMBU sin Freskuke og det ble en fantastisk avslutning på årets folkehelsesatsing i Ås. Været er alltid strålende på Årungen Rundt og løpere i alle aldre og på alle nivåer koste seg i den vakre NMBU-parken.

Størst løpsglede var det som vanlig i den yngste klassen. Totalt 74 barn i alderen 0-6 år deltok i år i Andedammen rundt. Her var det full innsats fra oppvarming og til lenge etter målstreken var passert.

Klart til start i det ungste barneløpet. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no
Klart til start i det yngste barneløpet. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Ivrige smårollinger og potensielle fremtidige storløpere legger i vei rundt andedammen i Ås. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Barn i alderen 7-9 år fikk prøve seg på en litt lenger løype på ca 600m-løpet. Her er det flere innbitte ansikter og enda større innsats. Løperne brukte 2-3 minutter på løypa, så det var ingenting å si på farten på dagens yngre løpere. Og etter målgang var det mange stolte løpere å se med medalje rundt halsen og vaffel i hendene.

2,5 km-løpet for ungdom (9-16 år) har etablert seg som et utfordrene løp for ungdom i regionen, og i år hadde løpere fra store deler av Akershus og enkelte løpere fra Oslo funnet ut at de skulle ta turen for å utfordre Ås-løperne på hjemmebane. Med klassevinnre fra Ski, Oppegård, Ås og Nesodden tyder det på at det er mye bra løpsaktivitet i området. Og hvis en tar seg bryet med å sammenligne løpernes tider fra i fjor med tidene for i år, ser en at flere har trent godt det siste året, flere har senket sine tider med oppimot ett minutt. Det er mye når løpet ikke tar mer enn ca 10 minutter! Aller raskest var Nils Tveite fra Ås, som spurtslo Oskar Axelsson fra Oppegård. Begge to kom under 9 minutter på denne tøffe 2,5km lange løypa. Det er nok mange voksne som ville slite med å holde følge med disse gutta!

Årets hovedløp på 10,5 km kolliderte dessverre i år både med Frogn på langs og et løp i Vestby. At det da er tilnærmet like mange på startstreken i år som i fjor er veldig bra! Og ikke bare var det et stort startfelt, det var også et meget bra felt. Blant damene var det på forhånd varslet revansjoppgjør mellom fjorårsvinner Marit Haslie og løyperekordholder Jorunn Rekkedal. I tillegg til disse to, som ifjor hadde en spennende duell, var også Heidi Dietrichson Pharo fra Bøler og Jessica Gunnarsson fra Vidar på startstreken

SAMSUNG CSC
Joda, legendariske Jorunn Rekkedal fikk klatre opp på det øverste trinnet på seierspallen denne gangen også, men nå «bare» som klassevinner. Med den sterke tiden 40.56 tok hun imidlertid en soleklar 4.plass totalt, bare 47 sekunder bak en så sterk løper som forrige helgs vinner av SkiLøpet, Marit Haslie, som for øvrig var den eneste, foruten Jorunn selv, som tidligere har løpt raskere enn hva 53-åringen gjorde i dag. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Heidi hadde tydeligvis skumle planer om å gi tidligere Årungen Rundt vinnere en skikkelig kamp, og gikk hardt ut fra start. Ved vending i nordenden av Årungen hadde hun opparbeidet seg en luke på 11 sekunder på Jessica og 25 sekunder på Marit. Men målgang er i NMBU-parken og ikke ved nordenden av Årungen, og det er mange som har brent seg på å åpne for hardt, da er bakkene tilbake opp fra Årungen er lange og harde. Men Heidi holdt imponerende unna og hadde mye å spa på med mot slutten av løpet. Ved målgang ble hun klokket inn på tiden 38.03, noe som er en forbedring av Jorunn Rekkedal sin legendariske løyperekord med 10 sekunder. Også Jessica kom seg under 40 minutter som bare tredje jente gjennom løpets historie!

SAMSUNG CSC
Blide jenter gratulerer hverandre. For Heidi Pharo ble det en innbringende tur til Ås, med 5000 kroner i bonus for løyperekorden, i tillegg til 3000 kroner for seieren. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Eldstemann i feltet var Leif Hagen som stilte i klassen 75-79 år, Leif vil gjerne se flere godt voksne på startstreken og han kommer garantert tilbake neste år, så sant han er skadefri. Men selv om han var eldst, var han desidert ikke sistemann i feltet. Tiden hans på 1time og 6 minuttter tyder på mye god trening gjennom en lang idrettskarriere. Det er nok mange langt yngre der ute som sliter med å holde følge!

SAMSUNG CSC
Leif Hagen fra Drøbak Maratonklubb får velfortjent heder som vinner av klasse 75 år av Harald Schytz.
SAMSUNG CSC
Flere spreke, men godt voksne menn – og kvinner. Lars Christen Dørum, en av landets beste ultraløpere uansett klasse med to senior-sølv i NM på 24 -timersløp på rullebladet, kona Wenche og nestoren fra Ski, Svein Arne Sølvberg, diskuterer dagens løp. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Det ble enda en klasseseier til Sølvberg, som inntar den i noe utradisjonell stil, men seiersmarginen i klasse 60-69 år var denne gangen «bare» 43 sekunder til nevnte Dørum. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Også i herreklassen var det mange sterke navn på startstreken. Mads Bigum Johansen fra Tjalve var på plass for å forsvare fjorårsseieren. Han var litt usikker på formen etter å ha vært forkjølet siste uken. I tillegg til Mads stilte også Håvard Solberg fra Ski og Øystein Mørk på startstreken for å kjempe om førsteplassen. Og det viste seg raskt at det var disse tre kampen skulle stå mellom. Ved vending i nordenden av Årungen tauet Mads på de to andre løperne og de hadde opparbeidet seg en solid luke til Pål Asbjørn Kullerud og Martin Hansen, som fulgte på de neste plassene. Alt tydet på en hard kamp helt til mål og praten i målområdet gikk om at rekorden til Reidar Næss fra 1956 (!) stod i fare for å ryke.

Trioen fortsatte hardkjøret sørover langs Årungen og inn i bakkene oppover mot NMBU-parken. Ved 9,5 km kjente Mads at forkjølelse ikke er den beste oppladningen og måtte slippe. Øystein hadde mer igjen og bet seg fast i ryggen på Håvard, men inn i NMBU-parken satte Håvard inn det avgjørende støtet og fikk raskt noen meter på Øystein. I mål skilte det 6 sekunder mellom dem. Og mest imponerende var at begge løperne kom inn under den gamle løyperekorden på 35.25. Siden gjenoppstandelsen av løpet i 2010 har ingen løpere vært under 36 minutter, i år kom tre løpere under denne magiske grensen!

Vinnertiden til Håvard Solberg på 35.06 er sterk. Vi håper flere sterke løpere får lyst til å prøve seg på denne rekorden til neste år! Også fjorårsvinner Mads Bigum Johansen kan være godt fonøyd med innsatsen, med en forbedring av løypepersen med hele 47 sekunder fra fjorårets vinnertid!

SAMSUNG CSC
Håvard Solberg løper få konkurranser, men på to helger har han løpt både SkiLøpet og Årungen Rundt. Etter andreplass i Ski, kunne den tidligere Ås-løperen smile for seier og 8000 kroner som belønning i Ås. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

Det er tydelig at Årungen Rundt har etablert seg som et løp der løpere kommer tilbake for å gjenta tidligere suksesser eller for å revansjere tidligere tap. Vi håper selvsagt å se et like sterkt, om ikke sterkere, startfelt også i 2015.

Bak de raskeste ble det utkjempet mange interne og personlige dueller. Årungen Rundt er ikke av de letteste løypene, med enkelte kneiker og en lang sugende avslutning, noe mange fikk kjenne på veien tilbake til NMBU-parken, men med målgang og folkeliv i vakre omgivelser, glemmes slikt ubehag fort.

SAMSUNG CSC
SPREK TRIO FRA SK KRAFT: Øystein Mørk (t.h.), som dagen før ble nummer tre i mer hjemlige trakter i Eggekollen Opp, hadde tatt med seg flere av klubbkameratene til Ås. Bjørn-Harald Garfjell og Geir Mathiesen (t.v.) løp begge meget bra til 6. og 7.plass i den store klasse 35-49 år. Tre mann blant de syv beste i denne klassen for den relativt lille Lier-klubben SK Kraft altså. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

I tillegg til de som tok i alt de hadde rundt Årungen, var det også en stor gjeng som tok turen rundt som en turmarsj. Disse deltagerne fikk nok med seg mer av naturen og den lokalhistoriske informasjonen som var satt opp rundt løypa, enn de som kjempet med syra og maxpuls.

Totalt var det ca 300 deltagere som tok turen til NMBU-parken i forbindelse med Årungen Rundt 2014. Flere av dem mente at dette er løpet i Norge med den vakreste arenaen!

SAMSUNG CSC
Vakkert og idyllisk ved start- og målområdet ved NMBU-parken i Ås. Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no
SAMSUNG CSC
Tommel opp fra Sportsmandens Østfold-reporter Roar Tomter fra Askim IF, som for øvrig snek seg inn på plassen foran Garfjell til 5.plass i klasse 35-49 år. Familien Tomter stilte dessuten sterkt med ivrige døtre på plass i begge barneløpene. Tidlig krøkes! Foto: Frode Monsen, sportsmanden.no

 

Resultater

Fyldig bilderapport fra selve løpet kommer i senere!

 

 

sportsmanden.no 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

5 thoughts on “Slo løyperekorden fra 1956!

Kommentarfeltet er stengt