DanmarkHalvmaratonInternasjonaltLøping

Klasserekord og klasseseire i København

Åpnet VM i halvmaraton ble en kjempesuksess!

For første gang var VM i halvmaraton åpnet for massene. Og hvilken suksess det ble, da 27.000 løpere kom i store bølger bak verdens beste løpere. Norge stilte med tre menn og tre kvinner på VM-laget, samt en rekke andre løpere og mosjonister.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Alt klart til fokefest for verdenseliten og 27.000 løpere i sentrum av København. (Foto: Trond Inge Carlsen)
Alt klart til folkefest for verdenseliten og 27.000 løpere i sentrum av København.
(Foto: Trond Inge Carlsen)

Og det var mange sterke resultater bak eliteløperne. En av de aller beste prestasjonene stod ringerikingen Kari Langerud for, med ny norsk aldersrekord og den første norske kvinne til å løpe under 1.30  i klasse 55-59 år, da hun vant klassen på sterke 1.29.35. Den gamle rekorden hadde Wenche Lande på 1.31.16 fra 2008. Selv var Langerud glad for rekorden, men mente at hun burde ha løpt enda bedre!

Venninnen Nina Wavik Ytterstad var ikke stort dårligere. Skjønt hun løp raskere, og vant suverent klasse 50-54 år, på knallsterke 1.21.06. Hun har selv klasserekorden her på 1.20.19, satt i Haag for to år siden, tre kvart år før hun fylte 50. For i motsetning til hva som gjerne gjelder internasjonalt, så er det i Norge tilstrekkelig å fylle år i løpet av året, for å godkjennes som aldersrekord eller komme med på aldersstatistikken. En løper som f.eks fyller 50 år 31.12, kan altså i teorien sette aldersrekord for klasse 50-54 år den 1.1.samme året, når vedkommende er 49 år og 1 dag gammel. En ordning som ikke er helt rettferdig, men sikkert lettere å holde oversikt over enn om man bruker den reelle fødselsdatoen. Nå er ikke dette ment som klander for Ytterstad sine aldersrekorder. Hun hadde nemlig samtlige i rekorder i klasse 50-54 år før både hun og rekorden på 10 km ble slått i samløp av Jorunn Rekkedal på 10 km i Hytteplanmila i høst. Og selv om alle rekordene ble satt som 49-åring, så har hun også senere løpt under de tidligere rekordene.

Nok om dette lille paradokset, det var flere som løp fort i København, selv om vi ikke snakker om norske aldersrekorder.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Øystein Mørk slo til med klasseseier og løp på ny under 1.10, nå med 7 små sekunder på 1.09.53. Dermed vant han klasse 40-44 år, men måtte se seg slått med ett fattig sekund i spurten av regjerende norgesmester på maraton, John Henry Strupstad, som perset og for første gang brøt den magiske 1.10-grensen.

– 1.09.52 på en perfekt dag i Køben (ja endelig sub 70!), skrev en glad Strupstad på sin Facebookside.

Også Mørk var naturlig nok kjempefornøyd, og i det spøkefulle hjørnet:

– Må innrømme at det er stas at man i utgangspunktet på papiret er verdensmester! sier Øystein til Sportsmanden, før han legger til:

– Jo, det var et bra løp, men det var ikke pers. Den er fra Oslo i 2012 og er på 1.09.36. Mørk vant klassen med 12 sekunders margin. Knut Eraker Hole kom her på 7.plass på 1.13.24, sekundet foran en annen sterk veteran, Alemayehu Sitotaw fra Varegg, som ble nummer to i klasse 50-54 år.

Muntre Mørk kunne juble igjen, nå som "verdensmester"! Her etter Etape Bornholm i fjor, der Mørk ble nr 7 sammenlagt. Vinenren, Abdi Hakin Ulad, ble for øvrig beste skandinav med 34.plass i VM, på 1.02.23. (Foto: Frode Monsen)
Muntre Øystein Mørk kunne juble igjen, nå som «verdensmester»! Her etter Etape Bornholm i fjor, der han ble nr 7 sammenlagt. Vinneren fra Bornholm i fjor, danske Abdi Hakin Ulad, ble for øvrig beste skandinav med 34.plass i VM i København, på 1.02.23. (Foto: Frode Monsen)

Mørk roser også det danske publikumet og stemningen underveis:

– Jeg kan anbefale København på det sterkeste. Det er moro å løpe i utlandet, for der heier folk på alle, og ikke bare på de man kjenner, sånn vi stort sett gjør i Norge.

En av Sportsmandens løpende reportere, Trond Inge Carlsen fra Rustad IL, gjorde også sine saker meget bra:

– VM halvmaraton ble en skikkelig opptur for meg. Jeg prøvde å ligge jevnt på 4 minutter (per km). Klarte det nesten, men ble litt sliten etter 12 km, men kom meg igjen etter 18 km, mest på grunn av folkelivet, forteller Trond Inge. Han avsluttet bra med 3.46 på siste kilometer til sluttiden 1.24.44, som holdt til 39.plass og nest beste nordmann i klassen.

Det gikk fort unna med flere i København. Også med Trond Inge carlsen, selv om denne bilen bare ble en fjern drøm for den tidligere høtdehopperen. (Foto: Trond Inge Carlsen)
Det gikk fort unna med flere i København. Også med Trond Inge Carlsen, selv om denne bilen bare ble en fjern drøm for den tidligere høydehopperen. (Foto: Trond Inge Carlsen)

En som snek seg såvidt foran Carlsen, var den profilerte Kondis-presidenten Tim Bennett, som smilte om kapp med solen i København etterpå. Men selv om han løp sitt nest raskeste halvmaraton noensinne, var han ikke helt fornøyd med egen prestasjon. Fornøyd med arrangementet var han imidlertid. Slik oppsummerer Tim på bloggen sin:

– VM i halvmaraton i København var en helt kanon opplevelse. ALT var veldig bra fra ende til annen – og jeg gjorde meg endel refleksjoner i forhold til Oslo Maraton senere i år. Løypa var veldig flat og fin, med store brede veier og tilskuere absolutt hele veien – som heiet ivrig på alle. Danskene kan dette!

1.24.09.veldig fornøyd.VM halvmaraton ble akkurat så gøy som jeg ville det skulle bli. Sol, masse folk og god stemning. (Facebookfoto med tekst: Tim Bennett)
TURBO-TIM: «1.24.09, veldig fornøyd.VM halvmaraton ble akkurat så gøy som jeg ville det skulle bli. Sol, masse folk og god stemning». (Facebookfoto med tekst: Tim Bennett)

Klasseseier ble det også til Dadafo Dhaqabi Tesama, etiopisk statsborger som bor i Norge og løper for SK Vidar, i den sterke klasse 25-29 år, på 1.04.53. Mens det ble andreplass til August Flø fra Fredrikstad i  klasse 15-19 år på 1.11.45, der tvillingbrødrene Magnus og Tore Dybdahl (SK Vidar) fulgte på femte- og syvendeplass, mens Håvard Austevoll fra Kalandseidet IL utenfor Bergen ble nummer 10.

Best av de norske landslagsløperne var Urige Buta med 44.plass på 1.02.49. Asbjørn Ellefsen Persen var ikke langt bak med 1.03.55 (59.plass), mens tredjemann Øystein Sylta fikk 1.05.18 (75.plass).

Beste norske dame var ikke overraskende Karoline Bjerkeli Grøvdal med 1.10.53 og 20.plass. Veronika Blom satt solid ny pers med 1.14.21 på 49.plass, mens Marthe Katrine Myhre ikke løp like bra som hun håpet og var ikke helt fornøyd med 1.17.28 og 71.plass.

– Jeg kom i mål 30 sekunder bak min personlige rekord. Det i seg selv ikke helt håpløst, men følelsen underveis og målet med løpet, var så fryktelig mye høyere, skriver Marthe på bloggen sin. Hun kjempet tappert, men var trolig ikke helt restituert etter 2.40-løpet fra Sevilla Marathon for en måned siden. 

Geoffrey Kipsang Kamworor og Gladys Cherono, begge fra Kenya, ble verdensmestere på 59.08 og 1.07.29.

Alle resultater 

 

sportsmanden.no 

 

 

 

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -