InternasjonaltLangrennMarcialonga

Østensen med sterk Marcialonga-seier

Jørgen Aukland på pallen for 10.gang!

– OPPDATERT MED FLERE NORSKE PLASSERINGER –

Simen Østensen imponerte igjen og slo til med seier i den 41. utgaven av den 70 km lange klassikeren Marcialonga. Norgesmesteren på 15 km, som mange mente hadde fortjent en OL-plass, slo til og rykket fra feltet med drøye 6 km igjen.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -
Avgjørelsen faller. Simen Østensen har startet en langspurt med 6 km igjen... (Foto: tv-bilde)
AVGJØRELSEN: Simen Østensen har startet en langspurt med 6 km igjen… (Foto: tv-bilde)

– Det var vel ikke helt som planlagt. Vi (Team Centric) var enige om å prøve å gå hardt fra Molina, men så følte jeg meg sterk, så jeg bare klinte til i den siste bakken før vi kom ned dit, sa en svært glad Simen Østensen til TV2 etterpå.

– Jeg visste at Anders og Jørgen (Aukland) ikke kom til å gjøre noe bak der, så da var det bare å gå «all in»! Men jeg var skeptisk før den siste bakken der, forklarte han videre.

– Jeg fryktet at de to United Bakeries-gutta (John Kristian Dahl og Johan Kjølstad) skulle ha mye å kjøre med, men dette var helt sinnsykt deilig, rett og slett! så en overlykkelig vinner.

- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -

Ekspertene Fredrik Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset mente at Østensen trengte et forsprang på 20 sekunder før den beryktede siste stakebakken til mål, og det var akkurat den ledelsen han opparbeidet seg. Dahl kjørte knallhardt i første del av bakken og forspranget skrumpet til knappe 7 sekunder, men så økte forspranget igjen.

SINNSYKT GLAD: Simen Østensen
SINNSYKT GLAD: Simen Østensen

– Jeg prøvde å gå fornuftig inn i bakken og finne min egen fart, og ha litt å kjøre med hvis de skulle komme opp, forklarte Østensen.

– Nå kan jeg begynne å drikke vin jeg også!

– Er det en mann jeg unner å gjøre det bra her, så er det Simen Østensen, og han gjorde det på en utrolig bra måte, sa Fredrik Aukland etterpå. Broder Jørgen hjalp også til med å holde litt igjen da Østensen stakk, og han kunne selv juble over tredjeplass til slutt, knepent slått av Dahl i spurten, men selv like foran Kjølstad.

– Jeg er utrolig fornøyd. Det er tiende gang på pallen (i Marcialonga). Endelig har jeg slått Maurillio de Zolt (9 pallplasser) og kan begynne å drikke vin jeg også! sa stakefenomenet som har slitt med en vond skulder, men som altså likevel klarte en plass på pallen i det som ble et helnorsk oppgjør.

Jørgen Aukland staket seg til tredjeplass og historiebøkene med en vond skulder. Her fra Beitostølen. (Foto; Bjørn Hytjanstorp)
Jørgen Aukland staket seg til tredjeplass og historiebøkene med en vond skulder. Her fra Beitostølen. (Foto; Bjørn Hytjanstorp)

Anders Aukland tok femteplassen, mens Tore Bjørseth Berdal gjorde et nytt sterkt løp til sjetteplass og beholdt ungdomstrøyen i Ski Classics foran fjorårets vinner av ungdomstrøyen, Morten Eide Pedersen, som til slutt ble ble nummer 21.

Hele 11 nordmenn blant de 20 første på resultatlisten sier også sitt om den norske dominansen i årets Marcialonga, der det for øvrig var over 2.500 nordmenn på startstreken, nesten en tredel av alle deltagerne!

ØYEBLIKKET: Simen Østensen får kransen like før målstreken.
ØYEBLIKKET: Simen Østensen får kransen like før målstreken.


Menn:

1. Simen Østensen, Team Centric 3:10:16
2. John Kristian Dahl, Team United Bakeries +12,7
3. Jørgen Aukland, Team Centric +13.0
4. Johan Kjøstad, Team United Bakeries +13.2
5. Anders Aukland, Team Centric +46.6
6. Tore Bjørseth Berdal, Team United Bakeries +49.2

9. Christoffer Callesen, Team LeasePlanGo 3:11:21
14. Kjetil Hagtvedt Dammen, Team LeasePlanGo 3:12:03
16. Stian Hoelgaard, Team NPRO 3:12:07
17. Svein Tore Sinnes, Team NPRO 3:12:24
18. Audun Laugaland, Team LeasePlanGo 3:12:30

Damedebutanter gjorde det bra

Den russiske langløpsdebutanten Julia Tikhonova vant dameklassen på imponerende vis og på blanke ski, foran den sveitsiske favoritten Seraina Boner. Laila Kveli lå lenge på pallplass og ble beste norske på fjerdeplass, mens debutantene Tuva Toftdahl Staver og Inger Liv Bjerkreim Nilsen ble nummer seks og syv, sistnevnte etter et veldisponert løp der hun stadig avanserte på listene. Verd å merke seg er også at veteranen Bente Skari er inne på topp 20-listen:

Tuva Toftdahl Staver ble nummer seks i sin debut som langløper i Marcialonga. Her fra Beitostølen tidligere i vinter (Foto; Bjørn Hytjanstorp)
Tuva Toftdahl Staver ble nummer seks i sin debut som langløper i Marcialonga. Her fra Beitostølen tidligere i vinter (Foto; Bjørn Hytjanstorp)

Kvinner:
1. Julia Tikhonova, Russian Marathon Team 3:27:54
2. Seraina Boner, Team Coop 3:29:03
3. Annika Löfström, Team SkiProAm 3:30:18
4. Laila Kveli, Team Centric 3:32:12
5. Susanne Nyström, Team Centric 3:36:04
6. Tuva Toftdahl Staver, Team Coop 3:37:33
7. Inger Liv Bjerkreim Nilsen, Team United Bakeries 3:38:48

13. Solfrid Braathen, Team SkiProAm3:44:02
17. Tone Sundvor, 3:52:52
20. Bente Skari, 4:04:33

Hjemmeside med alle resultater

Se også fjorårets reportasje – Norges råeste idretssutøvere? – etter at Aukland-brødrene ble nummer en og tre og ga Marcialonga nytt navn i italiensk presse.

sportsmanden.no

 

 

Spre idrettsglede og gjør Sportsmanden mer kjent med å dele innlegget!
- - - - - Annonse (klikk på bildet) ⬇️ - - - - -